Aspiratoarele fără sac sunt modele de aspiratoare care nu au un sac în care se acumulează praful şi murdăria. În locul acestuia, au un filtru sau o recipient cu capacitate mai mică, care se poate curăța sau înlocui ușor. Acest tip de aspiratoare sunt considerate mai igienice deoarece nu există riscul de a elibera praful acumulat în sac atunci când acesta este golit.

 

 

Avantajele unui aspirator fără sac

 

Dacă te întrebi de ce ar trebui să iei în calcul achiziționarea unui aspirator fără sac, iată câteva avantaje ale acestui produs:

 

·      Curățarea ușoară: Filtrele sau recipientele pot fi curățate sau schimbate cu ușurință, fără a fi nevoie să înlocuiți un sac întreg.

 

·      Igienic: Nu există riscul de a elibera praful acumulat în sac atunci când acesta este golit.

 

·      Economie: Nu trebuie să cumpărați saci de schimb, ceea ce poate ajuta la reducerea costurilor pe termen lung.

 

·      Eficiență îmbunătățită: Filtrele moderne pot captura o mai mare cantitate de praf și particule fine decât sacii de praf tradiționali.

 

·      Capacitate mai mare: Deoarece nu există un sac care să se umple, recipientele pentru praf pot fi mai mari și pot necesita mai puține goliri.

 

 

Tipuri de aspiratoare fără sac și sisteme de filtrare

Există mai multe modele de aspiratoare fără sac dintre care amintim următoarele:

 

1.     Aspiratoare fără sac cu filtru ciclon: Acestea folosesc un sistem de filtrare ciclon care separă praful și murdăria de aerul aspirat.  Sistemul de filtrare ciclon la aspiratoare este un tip de tehnologie de filtrare care utilizează forța centrifugă pentru a separa particulele de praf și murdărie de aerul aspirat. In acest sistem aerul aspirat este canalizat prin tubul de aspirație și într-un cilindru sau recipient în forma de con, unde aerul este forțat să se miște în spirală la viteze mari.

Aceasta provoacă particulele de praf și murdărie să se separe de aerul aspirat, căzând în recipientul de praf. Aerul curat trece prin un filtru și este eliminat înapoi în spațiu. Acest sistem de filtrare ciclon este adesea considerat mai eficient decât sistemele tradiționale de filtrare cu sac, deoarece poate captura particule foarte fine și poate fi curățat sau schimbat ușor.

 

2.     Aspiratoare fără sac cu filtru HEPA: Acestea au un filtru HEPA care poate captura particule foarte fine, precum praful de animale sau alergeni.  HEPA (High-Efficiency Particulate Air) este un tip de filtru pentru aspiratoare care poate captura particule foarte fine, precum praful de animale, alergeni și praful comun. Aceste filtre sunt fabricate dintr-un material special care poate retine particule de dimensiuni foarte mici, de pana la 0.3 microni.

 

Filtrele HEPA funcționează prin încărcarea electrostatică a particulelor de praf care sunt atrase de filtru, acestea fiind retinute in interiorul lui. Filtrele HEPA sunt foarte eficiente in capturarea particulelor fine si alergenilor, acestea fiind recomandate pentru persoanele cu probleme respiratorii sau alergii.

 

Filtrele HEPA trebuie înlocuite periodic pentru a se asigura ca eficiența lor rămâne ridicată, în funcție de frecvența utilizării și de gradul de poluare a aerului din încăpere. Unele modele de aspiratoare au filtre HEPA lavabile și pot fi spălate și reutilizate, acest lucru poate ajuta la reducerea costurilor pe termen lung.

 

 

3.     Aspiratoare fără sac cu recipient pentru praf: Aspiratoarele fără sac cu recipient pentru praf funcționează prin utilizarea unui recipient care se poate curăța sau schimba ușor în locul unui sac tradițional.

 

Aceste modele de aspiratoare au recipientul colector de praf ca sistem de filtrare și separă particulele de praf și murdăria de aerul aspirat. Recipientul poate fi golit sau curățat ușor, fără a fi nevoie să înlocuiți un sac întreg. Acest tip de aspirator este considerat mai igienic decât modelele cu sac, deoarece nu există riscul de a elibera praful acumulat în sac atunci când acesta este golit.

 

Aspiratoarele cu recipient pentru praf au in general o capacitate mai mare decât cele cu sac, necesitând mai puține goliri și sunt mai economice deoarece nu trebuie să cumpărați saci de schimb.

 

 

4.     Aspiratoare fără sac cu filtru de apă: Acestea au un filtru de apă în plus, care poate fi utilizat pentru a absorbi umiditatea și mirosurile neplăcute. Aspiratoarele fără sac cu filtrare în apă funcționează prin folosirea unui filtru de apă în plus, în plus față de sistemul de filtrare traditional.

 

Acest filtru de apă este plasat înainte sau după sistemul de filtrare traditional, cum ar fi sistemul de filtrare ciclon sau filtrele HEPA, și funcționează prin absorbția umidității și mirosurilor neplăcute din aerul aspirat. Aerul curat este eliminat înapoi în spațiu, iar particulele de praf și murdăria sunt colectate în filtrul de apă.

 

Acest tip de aspirator este ideal pentru zonele cu umiditate crescută, cum ar fi bucătării sau baia, deoarece poate elimina mirosurile neplăcute și umiditatea din aer. Filtrele de apă trebuie curățate sau schimbate periodic pentru a se asigura că eficiența lor rămâne ridicată.

 

Este important sa se respecte instructiunile producatorului pentru a evita daune la aspirator sau la filtre.

 

 

Modele de aspiratoare fără sac

 

Există mai multe modele de aspiratoare fără sac dintre care amintim următoarele:

 

1.     Aspiratorul ROBOT fără sac

Aspiratoarele robot sunt automate, au un sistem de navigare și o serie de senzori care le permit să se deplaseze prin casa și să aspire praful și murdăria.

 

Aceste modele au un sistem de filtrare, cum ar fi sistemul de filtrare ciclon sau filtrele HEPA, care separă particulele de praf și murdăria de aerul aspirat. Aerul curat este eliminat înapoi în spațiu, iar particulele de praf și murdăria sunt colectate într-un recipient detașabil sau in filtru.

 

Aspiratoarele robot au un sistem de navigare care le permite să evite obstacole și să se deplaseze în mod eficient prin casă. Acest sistem poate include senzori care detectează scări, senzori care evită coliziunile și senzori care detectează zonele cu o concentrație mai mare de praf.

 

Multe modele au un programator sau un control prin smartphone sau tabletă, care permite programarea curățeniei sau controlarea directă a aspiratorului.

 

Aspiratoarele robot sunt considerate un mijloc convenabil pentru curățenie automatizată, dar pot avea o eficiență mai scazută comparativ cu aspiratoarele tradiționale și pot avea costuri de întreținere mai ridicate.

 

2.     Aspiratorul vertical fără sac

 

Aspiratoarele verticale funcționează prin utilizarea unui sistem de filtrare și un motor puternic care aspira praful și murdăria în sus, prin conducta de aspirație, și în recipientul de praf sau sac.

 

Aspiratoarele verticale au un design vertical, cu un mâner lung și o conductă de aspirație care se extinde de la baza unității până la capătul unde se află peria de curățare. Acest design permite o manevrabilitate mai bună și o acoperire mai mare a suprafețelor în comparație cu aspiratoarele orizontale.

 
Aspiratoarele verticale au un sistem de filtrare care poate fi de tip ciclon sau HEPA, care separă particulele de praf și murdăria de aerul aspirat. Aerul curat este eliminat înapoi în spațiu, iar particulele de praf și murdăria sunt colectate într-un recipient detașabil sau in filtru.

 

Aspiratoarele verticale pot avea perii rotative sau alte accesorii pentru curățarea zonei dificil de ajuns sau a covoarelor, precum și un sistem de reglare a puterii de aspirare. Acestea sunt

ideale pentru curățarea podelelor și a covoarelor, dar și pentru curățarea și îndepărtarea prafului din locurile greu accesibile cum ar fi colțurile sau în jurul mobilierului.

 

 

3.     Aspiratorul orizontal fără sac

 

Un aspirator orizontal fără sac funcționează prin utilizarea unui sistem de filtrare și un motor puternic care aspira praful și murdăria prin conducta de aspirație și în recipientul de praf sau filtrul.

 

Aspiratoarele orizontale au un design similar cu al aspiratoarelor clasice, doar ca sunt mai scurte si mai late, acest lucru permițându-le să fie ușor de manevrat și să acopere mai multe suprafețe în comparație cu un aspirator vertical.

 

Aceste modele au un sistem de filtrare care poate fi de tip ciclon sau HEPA, care separă particulele de praf și murdăria de aerul aspirat. Aerul curat este eliminat înapoi în spațiu, iar particulele de praf și murdăria sunt colectate într-un recipient detașabil sau in filtru.aspirator fara sac orizontal


 

Aspiratoarele orizontale pot avea perii rotative sau alte accesorii pentru curățarea zonei dificil de ajuns sau a covoarelor, precum și un sistem de reglare a puterii de aspirare. Acestea sunt ideale pentru curățarea podelelor și a covoarelor, dar și pentru curățarea și îndepărtarea prafului din locurile greu accesibile cum ar fi colțurile sau în jurul mobilierului.

 

 

Caracteristici tehnice la aspiratoare

 

Toate aceste modele au avantaje si dezavantaje și în funcție de necesitățile și preferințele fiecăruia se poate alege modelul potrivit. La Studio Casa găsești cea mai mare gamă de aspiratoare fără sac, cu tehnologie avansată, performante, practice și utile în diferite modele, tipuri și caracteristici. 

 

Cele mai importante caracteristici tehnice pe care să le verifici la un aspirator înainte de a face o achiziție sunt:

4.     Puterea de aspirație: Aceasta se referă la capacitatea de a aspira praful și murdăria din diferite tipuri de suprafețe, puterea se măsoară în unitatea de putere (Watt sau kW)

 

5.     Filtrarea: Un filtru bun poate elimina particulele de praf și alergenii din aer, acest lucru fiind important pentru cei cu probleme de alergii sau probleme respiratorii.

 

6.     Sistemul de colectare: Un recipient de praf detașabil sau un sistem de filtrare cu apa poate facilita curatarea si eliminarea prafului și murdăriei.

 

7.     Manevrabilitatea: Caracteristici precum greutatea, dimensiunea și designul pot afecta manevrabilitatea aspiratorului și ușurința de utilizare.

 

8.     Accesoriile incluse: Accesorii precum perii sau extensii pot ajuta la curatarea zonei dificil de ajuns sau a covoarelor.

 

9.     Nivelul de zgomot: Nivelul de zgomot poate fi important pentru unii utilizatori, acest lucru se masoara in decibeli (dB).

 

10.  Durabilitatea: Durabilitatea aspiratorului poate fi influențată de calitatea construcției și a materialelor folosite.

 

 

Consumul energetic la aspiratoare

 

Consumul energetic al unui aspirator poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi puterea motorului, tipul de filtrare utilizat și caracteristicile suplimentare.

 

În general, aspiratoarele cu un motor mai puternic au un consum energetic mai mare decât cele cu un motor mai slab. De asemenea, aspiratoarele cu filtrare HEPA sau sistem de filtrare în apă pot consuma mai multă energie decât cele cu un filtru simplu sau un recipient de praf detașabil.

 

Aspiratoarele cu accesorii suplimentare, cum ar fi perii sau extensii, pot, de asemenea, consuma mai multă energie decât cele fără aceste caracteristici.

 

Nivelul consumului energetic este afișat în mod obișnuit în unitatea de putere (Watt sau kW) și poate fi găsit în specificațiile tehnice ale aspiratorului sau pe eticheta de energie.

 

Este important să verificați consumul de energie și alte specificații înainte de a cumpăra un aspirator, acest lucru poate ajuta la economisirea costurilor energiei și poate fi mai eficient din punct de vedere ecologic.