Aspiratoarele cu filtrare în apă sunt un tip special de aspiratoare care utilizează apă pentru a filtra particulele de praf și impurități din aerul aspirat. Acestea funcționează prin trecerea aerului prin apă, în timp ce murdăria este colectată în apă în locul unui sac sau a unui filtru convențional. Deci aceste aspiratoare nu au nevoie de sac, acesta fiind înlocuit de apă.  Este unul din cele mai vândute tipuri de aspiratoare, având nenumărate avantaje. Cu toate acestea, este bine înainte să achiziționați un aspirator cu filtrare în apă să știi și principiul de funcționare, avantaje, proprietăți și eventual și punctele slabe.

 

Avantaje aspiratoare cu filtrare în apă

 

Aspiratoarele cu filtrare în apă oferă cea mai eficientă filtrare a particulelor fine de praf, alergenilor și impurităților din aer. Apa acționează ca un filtru natural, capturând particulele și impuritățile și menținându-le în apă până la golirea recipientului.Multe din aspiratoarele cu filtrare în apă sunt prevăzute cu filtre Hepa.

 

Ce sunt filtrele Hepa și cum funcționează?

 Filtrele HEPA (High-Efficiency Particulate Air) sunt special concepute pentru a captura particule mici și micro-organisme din aer, oferind astfel o filtrare eficientă și o calitate superioară a aerului eliberat în timpul procesului de aspirare. Aceste filtre sunt utilizate frecvent în aspiratoare pentru a reține alergeni, polen, acarieni, praf și alte particule fine.

 

Sunt alcătuite dintr-un material fibros dens care are capacitatea de a captura particule de dimensiuni extrem de mici, de până la 0,3 microni. Aceasta înseamnă că sunt capabile să rețină peste 99,97% din particulele de această mărime din aerul aspirat. Deoarece sunt foarte eficiente în filtrarea particulelor fine, filtrele HEPA sunt recomandate în special pentru persoanele care suferă de alergii sau astm. Este important să menționăm că există diferite tipuri de filtre HEPA, cum ar fi filtrele HEPA H10, H11, H12, H13 și H14, clasificate în funcție de eficiența de filtrare. Cu cât numărul de clasificare al filtrului este mai mare, cu atât eficiența de filtrare este mai mare.

 

În concluzie, filtrele HEPA sunt un component esențial în aspiratoarele moderne, asigurând o filtrare eficientă și reținând particule fine și microorganisme din aerul aspirat, ceea ce contribuie la menținerea unui mediu curat și sănătos în locuință.

 

Pe lângă curățarea podelei sau a suprafețelor, aspiratoarele cu filtrare în apă pot ajuta și la îmbunătățirea calității aerului dintr-o încăpere. Particulele și alergenii capturați de apă nu sunt recirculați în aer, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu alergii sau sensibilități respiratorii. De asemenea aspiratoarele cu filtrare în apă nu necesită achiziționarea și înlocuirea periodică a sacilor de praf sau a filtrelor. Acest aspect poate reduce costurile pe termen lung și poate fi o soluție mai convenabilă.

 

Curățarea aspiratorului cu filtrare în apă este relativ simplă. După utilizare, trebuie doar să goliți apa murdară și să curățați recipientul și componentele asociate. Nu este nevoie de o înlocuire frecventă a filtrelor sau a altor componente.

 

Punctele slabe ale unui aspirator cu filtrare în apă

 

Aspiratoarele cu filtrare în apă pot fi mai grele și mai voluminoase decât alte tipuri de aspiratoare, din cauza prezenței apei în interiorul lor. Aceasta poate face manipularea și stocarea mai dificile. Cantitatea de apă nu este mare, în general este destul 1,5L de apă adăugată în timpul aspirării, însă și această cantitate se adaugă peste greutatea unui aspirator obișnuit, lucru care îl face mai greu de manipulat.

 

Un alt dezavantaj ar fi faptul că după utilizare, componentele aspiratorului cu filtrare în apă trebuie lăsate să se usuce complet înainte de a fi depozitate. Aceasta poate implica un timp mai lung de așteptare în comparație cu alte tipuri de aspiratoare.

 

În final, aspiratoarele cu filtrare în apă pot fi o opțiune eficientă pentru curățarea și purificarea aerului, dar este important să luați în considerare aspectele menționate mai sus și să alegeți un model care se potrivește nevoilor și preferințelor dumneavoastră.

 

La Studio Casa găsiți o varietate mare de aspiratoare cu filtrare în apă, recomandate în special persoanelor sensibile și alergice sau familiilor care au copii. Sunt foarte bune și pentru cei care iubesc animalele de casă – având puterea de aspirare foarte mare, părul de animale este aspirat direct în vasul de apă.