Cuprins

1. Clasele de energie și consumul energetic la principalele categorii de electrocasnice


- Frigidere

- Cat consuma masina de spalat?

- Televizoare

- Aparate de cafea

- Aspiratoare

- Cuptorul electric

- Plite electrice

2. Cum se poate optimiza consumul energetic într-o gospodărie?

 

 


În Uniunea Europeană, eficiența energetică a electrocasnicelor este un aspect extrem de important în eforturile de combatere a schimbărilor climatice și de reducere a consumului de energie. Pentru a ghida consumatorii în alegerea celor mai eficiente produse, clasele de energie au fost introduse ca un sistem standardizat de etichetare a eficienței energetice. Dar cine stabilește aceste clase de energie și cum se determină ele?

Reglementările privind eficiența energetică în Uniunea Europeană sunt stabilite de Comisia Europeană, care este responsabilă de dezvoltarea și implementarea politicilor energetice și de mediu. În ceea ce privește clasele de energie pentru electrocasnice, acestea sunt stabilite pe baza unor criterii și standarde tehnice specifice.

Pentru a determina clasa de energie a unui electrocasnic, se iau în considerare mai mulți factori, inclusiv consumul de energie, performanța și caracteristicile tehnice ale produsului. Producătorii trebuie să efectueze teste și măsurători conforme cu standardele europene stabilite pentru fiecare tip de electrocasnic în parte.

Începând cu data de 1 Martie 2021, noua scară de măsurare a eficienței energetive este de la A la G unde A reprezintă cea mai eficientă clasă energetică, iar G reprezintă cea mai puțin eficientă clasă energetică, în funcție de energia electrică consumată de fiecare produs pentru care se aplică.

Reclasificarea se va aplica celor 5 grupe de electrocasnice: 

  • mașini de spălat rufe 
  • mașini de spălat și uscat rufe 
  • mașini de spălat vase 
  • frigidere (inclusiv aparate frigorifice pentru depozitarea vinului) 
  • lămpi 
  • afișaje electronice (inclusiv televizoare)

 

Produsele vor avea și un cod QR într-un colț ce va oferi informații privind consumul energetic anual.

Este important de menționat că standardele de eficiență energetică se actualizează periodic pentru a reflecta noile tehnologii și inovații din industria electrocasnicelor. Astfel, clasele de energie pot suferi modificări în timp, iar produsele care erau considerate eficiente în trecut pot să nu mai corespundă standardelor actuale.

Eticheta energetică, care indică clasa de energie a unui produs, trebuie să fie afișată vizibil pe toate produsele electrocasnice comercializate în Uniunea Europeană. Aceasta oferă consumatorilor informații esențiale pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și pentru a contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

1.  Clasele de energie și consumul energetic la principalele categorii de electrocasnice

În era tehnologiei avansate în care trăim, electrocasnicele reprezintă o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi. De la mașini de spălat și frigidere, până la televizoare și mașini de cafea, aceste dispozitive ne fac viața mai ușoară și mai confortabilă. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de impactul pe care acestea îl au asupra consumului de energie și, implicit, asupra mediului înconjurător.

Pentru a evalua eficiența energetică a unui electrocasnic, putem consulta clasa de energie în care acesta este încadrat. Clasele de energie sunt etichete standardizate care indică cât de eficient este un aparat în utilizarea energiei electrice. Aceste clase variază de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). Cu cât clasa de energie este mai înaltă, cu atât electrocasnicul consumă mai puțină energie electrică și are un impact mai mic asupra mediului.

 

Cât consumă frigiderul?

Unul dintre cele mai mari consumatori de energie într-un gospodărie este frigiderul. Acesta funcționează non-stop pentru a menține alimentele proaspete și reci.

Frigiderele au etichete energetice de la A la G, unde A reprezintă cea mai înaltă eficiență energetică, iar G cea mai scăzută. Clasa A a fost ulterior subdivizată în A+, A++ și A+++, reflectând îmbunătățiri progresive ale eficienței energetice.

Consum Energetic Optim pentru Frigidere:

Clase A+++ și A+++: Frigiderele încadrate în aceste clase oferă un consum energetic extrem de redus. Acestea pot fi cele mai eficiente din punct de vedere energetic și pot aduce economii semnificative pe termen lung.

Consumul Specific: Cu cât cifra kWh/an (kilowatt-oră pe an) este mai mică, cu atât consumul energetic este mai scăzut. De exemplu, un frigider cu un consum de 100 kWh/an va fi mai eficient din punct de vedere energetic decât unul cu 150 kWh/an.

  


Este important să analizezi și să compari etichetele energetice ale diferitelor modele pentru a face o alegere informată. De asemenea, ar trebui să iei în considerare dimensiunea frigiderului și dacă este dotat cu funcții suplimentare, cum ar fi controlul automat al umidității, funcția de dezghețare automată și altele, care pot influența consumul energetic. În general, optând pentru un frigider cu o clasă energetică superioară, poți contribui nu doar la economii pe termen lung, dar și la reducerea impactului asupra mediului.

Prin achiziționarea unui frigider încadrat în clasa de energie A+++, puteți economisi considerabil la factura de electricitate. De asemenea, este important să verificați și alte caracteristici, cum ar fi sistemul de dezghețare automată sau izolarea termică bună, care pot contribui la eficiența energetică a frigiderului.

 

Cât consumă mașina de spălat?

Un alt electrocasnic care poate consuma multă energie este mașina de spălat. Mașinile de spălat au etichete energetice de la A la G, unde A reprezintă cea mai înaltă eficiență energetică, iar G cea mai scăzută. Clasa A a fost ulterior subdivizată în A+, A++ și A+++, reflectând îmbunătățiri progresive ale eficienței energetice.

Consum Specific: Cu cât cifra kWh/an (kilowatt-oră pe an) este mai mică, cu atât consumul energetic este mai scăzut. Un model cu un consum specific scăzut va fi mai eficient energetic.

 
Evaluarea Consumului de Apă: În plus față de consumul energetic, este important să iei în considerare și eficiența la apă. Unele mașini de spălat sunt etichetate și pentru consumul de apă, ajutând la identificarea celor mai eficiente modele.

Optarea pentru o mașină de spălat încadrată în clasa de energie A+++ poate reduce semnificativ consumul de energie și costurile asociate. De asemenea, este recomandat să alegeți un model cu funcții precum reglarea automată a cantității de apă sau programul de spălare rapidă, care pot ajuta la economisirea energiei.

 

Cât consumă televizorul?

Televizoarele sunt și ele mari consumatori de energie, mai ales cele cu ecran mare. Dacă sunteți în căutarea unui nou televizor, ar trebui să acordați atenție clasei de energie în care acesta este încadrat.

Televizoarele au etichete energetice de la A la G, unde A reprezintă cea mai înaltă eficiență energetică, iar G cea mai scăzută. De asemenea, au fost introduse clase intermediare, cum ar fi A+, A++ și A+++ pentru a evidenția televizoarele extrem de eficiente.

Clase A+: Televizoarele din această clasă oferă eficiență energetică bună, dar au fost depășite de modelele A++, A+++ și de televizoarele cu tehnologii mai recente.

Clase A++, A+++: Acestea sunt considerate cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Televizoarele OLED și QLED, de exemplu, pot fi mai eficiente decât cele cu ecran LCD tradițional.

Consum Specific: Cu cât cifra kWh/an (kilowatt-oră pe an) este mai mică, cu atât consumul energetic este mai scăzut. Modelele cu consum specific redus sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Televizoarele mai mari pot avea un consum energetic mai ridicat. Modelele cu tehnologii de retro-iluminare eficiente (cum ar fi LED-uri) pot reduce acest consum. Anumite funcții, cum ar fi luminozitatea automată, modurile de economisire a energiei și funcțiile inteligente pot influența consumul energetic.

Atunci când alegi un televizor, este recomandat să consulți eticheta energetică, să compari specificațiile tehnice și să ții cont de preferințele tale, astfel încât să găsești un echilibru între eficiența energetică și caracteristicile televizorului pe care îl dorești.

Optați pentru un televizor cu o clasă de energie cât mai înaltă, astfel încât să economisiți energie și să reduceți impactul negativ asupra mediului.

 

Cât consumă aparatele de cafea?

Pentru aparatele de cafea, clasa energetică și consumul energetic nu sunt specificate în aceeași măsură ca la electrocasnicele mari precum frigiderele sau televizoarele. Majoritatea aparatelor de cafea nu au o clasificare specifică de eficiență energetică, precum etichetele A, A+, sau A++. Cu toate acestea, poți alege modele de la branduri de încredere și recunoscute pentru a te asigura că obții un produs de calitate și durabil. Consumul Energetic Optim este dat și de alte caracteristici ale aparatului de cafea

Puterea Aparatului: Cu cât puterea aparatului de cafea este mai mică, cu atât va consuma mai puțină energie. Aparatele cu o putere mai mică sunt adesea mai eficiente din punct de vedere energetic.

Funcții de Economisire a Energiei: Unele aparate de cafea vin cu funcții de economisire a energiei, cum ar fi oprirea automată sau modurile de așteptare. Aceste caracteristici pot ajuta la reducerea consumului de energie atunci când aparatul nu este în funcțiune activă.
Durata de Utilizare: Durata de funcționare a aparatului de cafea poate influența consumul total de energie. Aparatele care prepară cafeaua mai rapid sau au funcții de oprire automată pot contribui la o utilizare mai eficientă.

Caracteristici Suplimentare: Funcțiile adiționale, cum ar fi un măcinător de cafea încorporat sau un sistem de spumare a laptelui, pot adăuga la consumul energetic. Asigură-te că îți alegi un aparat cu funcționalități pe care le vei utiliza și care nu adaugă inutil la consumul de energie.

Deși nu există o etichetă energetică standard pentru aparatele de cafea, poți consulta specificațiile tehnice ale produsului pentru a te asigura că îndeplinește cerințele tale în ceea ce privește eficiența energetică. Optarea pentru produse de încredere și cunoscute pentru calitatea lor poate fi, de asemenea, o strategie pentru a avea un aparat de cafea durabil și eficient din punct de vedere energetic.

 

Cât consumă aspiratorul?

Clasa energetică a unui aspirator este un factor crucial de luat în considerare atunci când achiziționăm un astfel de aparat. Clasa energetică indică nivelul de eficiență energetică al aspiratorului și este reprezentată printr-o etichetă cu litere și culori. În prezent, cele mai comune clase energetice pentru aspiratoare sunt A, B, C și D, cu clasa A fiind cea mai eficientă energetic.

Pentru a obține un consum energetic optim, recomandarea este să optăm pentru un aspirator încadrat în clasa A sau, ideal, în clasa A+. Aceste clase energetice indică faptul că aparatul utilizează o cantitate minimă de energie electrică în timpul funcționării, ceea ce se traduce într-o factură de energie mai mică pentru utilizator. De asemenea, un aspirator cu o clasă energetică superioară are un impact mai redus asupra mediului înconjurător, contribuind la reducerea emisiilor de carbon. Pe lângă clasa energetică, un alt aspect important de luat în considerare este puterea aspiratorului. Puterea este exprimată în wați și reprezintă capacitatea aparatului de a suge praful și murdăria de pe suprafețe. Cu toate acestea, trebuie menționat că puterea nu este întotdeauna direct proporțională cu eficiența energetică. Un aspirator cu o putere mare poate consuma mai multă energie electrică decât unul cu o putere mai mică, chiar dacă ambele se încadrează în aceeași clasă energetică.

Astfel, pentru a obține un consum energetic optim, este recomandat să optăm pentru un aspirator cu o putere moderată, care să fie suficient de eficient în îndepărtarea prafului, dar să nu consume prea multă energie electrică. De obicei, un aspirator cu o putere între 1000 și 1500 de wați este suficient pentru majoritatea nevoilor de curățenie casnică.

 

Cât consumă un cuptor electric?

Înainte de a alege un cuptor electric, este important să înțelegem ce înseamnă clasele de eficiență energetică. Acestea sunt etichetele energetice care indică nivelul de eficiență al aparatului și sunt notate de la A+++ (cea mai eficientă) până la D (cea mai puțin eficientă). Cu cât clasa este mai aproape de A+++, cu atât cuptorul va consuma mai puțină energie electrică.

Pentru a determina consumul energetic optim al unui cuptor electric, este necesar să luăm în considerare mai mulți factori. Unul dintre acești factori este dimensiunea cuptorului. De regulă, cuptoarele mai mari vor consuma mai multă energie decât cele mai mici, deoarece necesită o cantitate mai mare de energie pentru a încălzi spațiul interior.

Un alt factor important este puterea cuptorului. Puterea se măsoară în wați și indică cât de rapid poate atinge cuptorul temperatura dorită. Cu cât puterea este mai mare, cu atât cuptorul va consuma mai multă energie electrică. Totuși, este important să menționăm că un cuptor cu o putere prea mică poate necesita mai mult timp pentru a găti alimentele, ceea ce ar putea duce la un consum mai mare de energie pe termen lung.

În plus, tehnologiile moderne pot juca un rol important în reducerea consumului energetic al cuptorului electric. De exemplu, unele cuptoare sunt dotate cu funcții de economisire a energiei, precum programarea timpului de gătire sau oprirea automată după finalizarea procesului.

Dacă sunteți în căutarea unui cuptor electric cu un consum energetic optim, vă recomandăm să optați pentru un aparat cu cel puțin clasa A++. Acesta va fi mai eficient din punct de vedere energetic și va ajuta la reducerea facturii lunare. În ceea ce privește puterea cuptorului, alegeți-o în funcție de nevoile și preferințele dvs., având în vedere că o putere prea mică sau prea mare poate influența consumul de energie. De asemenea, verificați dacă cuptorul are funcții de economisire a energiei și alte tehnologii moderne care pot contribui la reducerea consumului energetic.

 

Cât consumă plita electrică?

Clasa energetică a unei plite electrice cu inducție și vitroceramică este un factor important de luat în considerare atunci când alegem un astfel de aparat electrocasnic. Clasa energetică este indicată de o etichetă energetică, care variază de la A+++ (cea mai eficientă) până la D (cea mai puțin eficientă). Pentru a obține un consum energetic optim, este recomandat să alegeți o plită cu o clasă energetică cât mai apropiată de A+++. Aceste plite sunt considerate a fi mai eficiente decât plitele tradiționale pe gaz sau cu rezistențe electrice. Acest lucru se datorează faptului că plitele cu inducție și vitroceramică încălzesc direct vasul de gătit, reducând astfel pierderile de căldură și timpul necesar pentru a ajunge la temperatura dorită.

În ceea ce privește consumul energetic, este recomandat să utilizați funcțiile de încălzire rapidă și de oprire automată disponibile pe majoritatea plitelor cu inducție și vitroceramică. Aceste funcții vă permit să economisiți energie prin reducerea timpului de încălzire și prin oprirea automată a plitei după ce gătitul este finalizat.

De asemenea, este important să mențineți plita curată și să îndepărtați orice reziduuri alimentare sau grăsimi care se pot acumula pe suprafața vitroceramică. Aceasta va asigura o transferare eficientă a căldurii și va contribui la menținerea consumului energetic optim.

În concluzie, atunci când alegeți o plită electrică cu inducție și vitroceramică, este recomandat să optați pentru una cu o clasă energetică cât mai apropiată de A+++. Pentru a obține un consum energetic optim, utilizați vase de gătit potrivite și funcțiile de încălzire rapidă și oprire automată disponibile pe plită. Menținerea plitei curate și îndepărtarea reziduurilor alimentare vor contribui, de asemenea, la obținerea unui consum energetic eficient.

 

2. Cum se calculează consumul energetic într-o gospodărie și care sunt principalele recomandări pentru a-l menține la un nivel optim?

 

Consumul energetic într-o gospodărie poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea locuinței, numărul de persoane care o ocupă, obiceiurile de consum și eficiența energetică a echipamentelor utilizate. În acest articol, vom explora subiectul consumului energetic optim într-o gospodărie pe an și vom oferi câteva sfaturi practice pentru a reduce costurile și impactul asupra mediului.

Un prim pas în determinarea consumului energetic optim într-o gospodărie este să înțelegem cum se calculează acesta. Consumul de energie electrică se măsoară în kilowați-oră (kWh) și poate fi estimat prin înmulțirea puterii electrice a unui aparat cu numărul de ore în care acesta este utilizat. De exemplu, un aparat cu puterea de 1000 de wați (1 kW) utilizat timp de o oră va consuma 1 kWh de energie electrică.

Pentru a calcula consumul energetic pe an, trebuie să luăm în considerare toate echipamentele și aparatele din gospodărie și să estimăm numărul de ore în care acestea sunt utilizate zilnic. De exemplu, un frigider poate fi în funcțiune 24 de ore pe zi, în timp ce o mașină de spălat rufe poate fi utilizată în medie 3 ore pe săptămână. Adunând toate aceste estimări, putem obține o valoare aproximativă a consumului energetic pe an.

Totuși, consumul energetic optim într-o gospodărie nu se referă doar la cantitatea de energie electrică consumată, ci și la eficiența cu care aceasta este utilizată. În acest sens, este important să investim în echipamente și aparate cu o clasă energetică superioară, care consumă mai puțină energie electrică pentru aceeași funcționalitate. De exemplu, un frigider cu clasa energetică A+++ va fi mult mai eficient din punct de vedere energetic decât unul cu clasa A sau B.

În plus, există și alte măsuri pe care le putem lua pentru a reduce consumul energetic în gospodărie. Iată câteva sfaturi practice:

1. Izolați corespunzător locuința

 O bună izolare termică poate reduce pierderile de căldură în timpul iernii și poate menține o temperatură confortabilă în interior fără a fi nevoie de încălzire excesivă.

2. Utilizați becuri LED sau cu economie de energie

Acestea consumă mai puțină energie electrică decât becurile tradiționale și au o durată de viață mai lungă.

3. Opriți aparatele în mod corespunzător

Nu lăsați televizorul sau alte echipamente în stand-by, deoarece acestea continuă să consume energie electrică. Opriți complet aparatele atunci când nu sunt utilizate.

4. Folosiți aparate eficiente din punct de vedere energetic

Atunci când achiziționați noi echipamente, alegeți cele cu o clasă energetică superioară. De exemplu, mașinile de spălat rufe sau mașinile de uscat rufe cu clasă A+++ vor consuma mai puțină energie electrică.

5. Instalați panouri solare

Dacă aveți posibilitatea, investiți în panouri solare pentru a vă genera propriul curent electric. Aceasta poate reduce semnificativ factura lunară la energie electrică.

În concluzie, consumul energetic optim într-o gospodărie pe an poate fi obținut prin combinarea unor măsuri practice, cum ar fi utilizarea echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic, izolarea corespunzătoare a locuinței și adoptarea unor obiceiuri responsabile de consum. Reducerea consumului energetic nu numai că va ajuta la economisirea banilor, ci va contribui și la protejarea mediului înconjurător.

Pentru mai multe informații despre consumul energetic al electrocasnicelor puteți apela cu încredere la consilierii din showroom-urile Studio Casa sau puteți citi informațiile specifice la fiecare produs în parte înainte de achiziție.