Cu toții știm că scaunele sunt indispensabile într-o locuință modernă. Alegerea scaunelor potrivite casei tale nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Din acest motiv am ales să te ajutăm cu un scurt ghid informativ despre criteriile pe care ar fi bine să le urmărești în căutarea scaunelor perfecte, dar și să îți oferim câteva recomandări pentru fiecare cameră din casă.


scaune bucatarie

 

De cele mai multe ori, pe lângă utilitatea clară a acestora, scaunele sunt folosite și pe post de decor în orice cameră. Dacă alegi modelul potrivit, vei da o tentă de modern și unic oricărei piese de mobilier, dar și întregii case.  

 

Pe site-ul StudioCasa poți găsi nenumărate tipuri de scaune moderne, de la scaune pentru living, scaune pentru bucătărie și scaune pentru dining, la scaune pe schelet metalic sau scaune tapițate.

 

Cu puțină atenție și efort, alegerea unor scaune estetice dar și confortabile nu mai va mai reprezenta o problemă. Deci, care sunt criteriile de alegere pentru cele mai bune scaune moderne?

 

 

1.  Nivelul de confort asigurat de scaune

 

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi un scaun este nivelul de confort al acestuia. Nimănui nu-i surâde ideea de a se chinui să își găsească o poziție confortabilă atunci când se așază la masa de dining.

 

Pentru ca un scaun să îți ofere confortul mult dorit, acesta trebuie să prezinte un spătar și un șezut curbat, de dimensiuni potrivite. Înălțimea scaunului este și ea un factor ce nu poate fi ignorat, dat fiind faptul că o persoană înaltă nu se va simți în largul ei atunci când stă la masă pe un scaun foarte înalt și vice-versa.

 

În cazul în care acest lucru este posibil, îți recomandăm să încerci mai multe tipuri de scaune pentru living sau scaune pentru bucătărie în magazine pentru a găsi modelul potrivit ție și familiei tale.

 

 

2.  Materialele din care  sunt realizate scaunele

 

Scaunele sunt alcătuite, de obicei, din mai multe tipuri de materiale. De cele mai multe ori, cadrul scaunului prezintă un alt tip de material față de tapițeria acestuia. Astfel, vei putea alege între scaune pe schelet metalic sau scaune pe schelet de lemn. Materialele în care se îmbracă scaunele trebuie să fie de o calitate bună pentru a fi rezistente la uzură în timp. Cele mai populare materiale folosite sunt cele textile, cum ar fi catifeaua, inul sau stofa, dar și pielea naturală sau ecologică. Materialul scaunului influențează nu doar nivelul de confort, dar și ușurința de curățare, pielea fiind mult mai ușor de curățat și întreținut decât un material textil.

 

Materialul scaunului trebuie ales și în funcție de stilul și decorul camerei în care va fi plasat. Astfel, pentru scaunele de bucătărie sunt recomandate materiale impermeabile precum pielea naturală sau ecologică, aceasta fiind mult mai rezistentă la stropituri și „accidente” cu mâncare. Pe de altă, dacă plănuiești să achiziționezi un scaun pentru camera copilului, un scaun din in îi poate oferi confortul de care are nevoie atunci când petrece ore bune la birou în fața calculatorului sau atunci când este ocupat cu teme.

 

3.  Dimensiunile unui scaun

 

După cum am mai menționat anterior, dimensiunea scaunului are și ea o importanță deosebită. În general, scaunele pentru living și scaunele pentru bucătărie trebuie să aibă o înălțime a șezutului față de sol de 45-50 cm, o înălțime a spătarului de 45-60 cm și o lățime a șezutului de 45-50 cm. Există însă și scaune moderne atipice, cu spătare de dimensiuni mai mici, de 25-35 cm. Dimensiunile scaunelor trebuie alese în funcție de dimensiunile mesei la care dorești să le pui, dar și în funcție de constituția membrilor familiei, după preferințele personale ale acestora, pentru a fi sigură că se toți simt confortabil atunci când le folosesc.

 

4.  Forma scaunelor


Forma scaunului este un alt aspect ce nu poate fi neglijat atunci când alegi un scaun pentru luat masa sau un scaun pentru living. De cele mai multe ori, forma scaunului este ghidată de forma mesei alături de care vor fi plasate. Scaunele pentru living au de obicei o forma clasică cu un cadru normal, dintr-un singur material, cu șezut pătrat și spătar înalt, dreptunghiular. Pe lângă aceste scaune clasice pe care le cunoaștem cu toții, îți recomandăm să încerci și scaune ovale, scaune cu picioare tip trepied sau scaune cu spătar triunghiular pentru a aduce locuinței tale factorul de inedit.

Pe de altă parte, scaunele pentru bucătărie sunt, în general, scaune înalte de bar, cu spătar mic și design modern, alcătuite din materiale mai durabile și impermeabile, precum pielea naturală sau ecologică. Îți sugerăm să alegi mereu scaune care să fie în armonie cu masa dar și cu întreaga cameră.

 

 

5.  Scaunele de birou

 

Dacă ești în căutarea unui scaun modern pe care să îl folosești la birou, trebuie să aloci foarte multă atenție pentru a verifica dacă acesta este ergonomic. Această calitate este pur și simplu indispensabilă unui scaun de birou de calitate.

 

scaun birou    


Ținând cont că vei petrece zilnic ore în șir așezată pe scaunul de birou atunci când lucrezi, este necesar ca acesta să fie cât mai comod, dar și să aibă un design ergonomic care să susțină poziția corectă a corpului în orice moment. Scaunele ergonomice sunt de obicei mai scumpe decât cele clasice, dar te asigurăm că nu vei regreta alegerea unui astfel de scaun în favoarea unui scaun normal. Confortul și siguranța pe care ți le oferă un scaun de birou ergonomic de calitate va schimba felul în care privești munca de la distanță, știind că sănătatea nu îți mai este compromisă.

 

6.    Scaune pentru living


Scaunele pentru living trebuie să fie confortabile, dar și frumoase , să aibă un design în acord cu celelalte piese din living. 

Scaunele pe schelet metalic se încadrează foarte bine într-un stil industrial.  Scaunele realizate din cadru de lemn se încadrează în alte stiluri precum modern, contemporan. În funcție de textura și culoarea tapiseriei , scaunele tapițate cu material textil uni, în culori neutre și calde merg într-un design minimalist nordic. Dacă doriți accente de culoare în living, puteți alege scaune tapițate în culori tari precum roșu, portocaliu, galben, albastru, verde.

 

scaune tapitate living.     scaune lemn living       scaune living din lemn.


    scaune gri tapitate living


scaune lemn sufragerie     

 

7.  Scaunele de bucătărie sau scaune dining


În bucătărie, scaunele sunt utilizate pentru a lua masa, dar și pentru a „sta la povești”, deci e important ca scaunele de bucătărie să fie confortabile. Bucătăria este camera în care de obicei se adună toată familia, prietenii. Scaunele de bucătărie au si rol de design, sș fie parte din cromatica și stilul mobilierului de bucătărie. În general, scaunele tapițate sunt mai confortabile decât scaunele netapițate, însă trebuie să fii atent la materialul pe care îl alegi. În bucătărie se pretează foarte bine scaunele tapițate cu piele ecologică – se curăță simplu cu o cârpă înmuiată în apă. Dacă te hotărăști la scaune tapițate cu material textil, e important să nu fie uni, pentru că petele ar fi foarte vizibile! Îți recomandăm materialele printate cu diverse modele.  

 

scaune colorate lemn bucatarie .     


scaune tapitate gri bucatarie      


scaune maro tapitate bucatarie


scaune albe lemn bucatarie


scaune din lemn cu sezut si spatar alb pentru bucatarie


 

Achiziționarea unor scaune moderne pentru living, bucătărie sau pentru birou nu mai este un proces atât de complicat dacă iei în calcul recomandările noastre. Sperăm că acestea te vor ajuta să faci alegerea perfectă pentru tine și familia ta! De la scaune tapițate și scaune pe schelet metalic sau pe schelet de lemn, la scaune ergonomice de birou, există nenumărate tipuri de scaune din care poți alege în funcție de nevoile și preferințele personale și poți accesa multe dintre acestea pe site-ul StudioCasa.


sursa foto: geetyimages.com