Adaugat de StudioCasa 21.11.2019 5 Comentariu

 

Alegerea și montarea hotei

 

+ 5 întrebări pe care să le pui atunci când alegi hota IDEALĂ 

 

 

 
 hta bucatarie studio casa

 

 

 

 

 

Alegerea unei hote pentru bucătărie poate fi o misiune dificilă dacă nu știi exact care sunt principalele caracteristici de care trebuie să ții cont. Există foarte multe aspecte care pot mări considerabil durata procesului de gândire și, în final, alegerea produsului potrivit. Nu știi de unde să începi? Continuă să citești pentru a afla principalele lucruri pe care trebuie să le știi înainte de achiziționarea unei hote pentru bucătărie.

 

 

 

 

 

 

Cuprins

 

1. Cum știi ce fel de hotă este potrivită pentru bucătăria ta?      

2. Sfaturi pentru montarea hotei

2.1. Montajul hotei în funcție de tipul de perete

2.2. Pași simpli pentru montarea hotei incorporabile

3. De ce să cumperi o hotă în bucătărie?  

3.1. Filtrarea grăsimilor din aer și evitarea depunerii acestora

3.2. Curățarea aerului

3.3. Scapă de abur și condens          

4. De ce factori să ții cont înainte să achiziționezi o hotă?

4.1. Zgomot

4.2. Putere de extracție

4.3. Recirculare sau ventilație

4.4. Lumini

4.5. Putere energetică

5. Întrebări pe care să le pui înainte să cumperi o hotă   

 

 

 

 1. Cum știi ce fel de hotă este potrivită pentru bucătăria ta? 

 

Pentru început, va trebui să decizi care este tipul de hotă potrivită nevoilor tale. Acest lucru va fi determinat în mare parte de dimensiunea aragazului, locul unde este amplasat, de cât de mult timp petreci în bucătărie și, nu în ultimul rând, în funcție de buget. Pe acest site găsești o gamă variată de modele, special create pentru gusturile și nevoile tale.

 

Există o gamă variată de hote de bucătărie. Poți opta pentru diverse forme și mărimi, dar cel mai important lucru este să încerci să alegi produsul în funcție de gradul de satisfacere al nevoilor tale.

 

1.1 Hota de perete

 

Cel mai utilizat model de hotă este cel de perete. Fiind o variantă destul de practică, majoritatea oamenilor optează pentru această variantă. Se montează deasupra aragazului sau a plitei de gătit și evacuează aerul prin spate sau prin lateral.

 

hota studio casa

Detalii și preț aici

 

1.2. Hota incorporabilă

Un alt model extrem de popular este reprezentat de hota incorporabilă. Fie că este integrată în dulap, fie în perete, aceasta este destinată persoanelor care vor să minimalizeze cât mai mult prezența electrocasnicelor în bucătăria lor. Dacă îți dorești o hotă care să nu iasă prea mult în evidență, dar care să fie extrem de utilă în combaterea mirosurilor și a fumului neplăcut, poți opta pentru acest tip. Montarea hotei incorporabile este un proces ușor, care nu îți va da prea mari bătăi de cap.

 

hota studio casa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii și preț aici

 

1.3. Hota tip insulă

 

Hota insulară este, cu siguranță, un model aparte, extrem de interesant și unic. Hota tip insulă este destinată celor care și-au amenajat o bucătărie cu un spațiu de gătit pe mijloc, de tip insular. În cele mai multe cazuri, acest tip de hote sunt montate cu ajutorul conductelor telescopice, ajustate, apoi, la distanța corespunzătoare de plita pentru gătit.

           

 

 

2. Sfaturi pentru montarea hotei

 

Alegerea hotei potrivite pentru bucătăria ta este un lucru foarte important. În funcție de tipul de mâncăruri pe care le gătești cel mai des, îți poți personaliza decizia finală.

 

IMPORTANT

 

 • Pentru mâncărurile grase, care se gătesc îndelungat, este bine să alegi o hotă cu un filtru sintetic.
 • Pentru mâncărurile prăjite în ulei, optează pentru un sistem cu filtru de carbon.

 

Montarea hotei se face la o distanță de aproximativ 60-70 cm de aragaz, respectiv plită. Această distanță variază în cazul plitelor, deoarece acestea necesită o atenție specială. Dacă ai una electrică, atunci distanța montării hotei se va diminua. În cazul în care ai una pe gaz, distanța va crește, pentru a preveni deteriorarea hotei în urma temperaturilor ridicate.

 

2.1. Montajul hotei în funcție de tipul de perete

 

Nu toate locuințele au pereții făcuți din același material. Acest lucru influențează și montarea hotei în bucătărie.

 

 • Montarea unei hote pe perete din cărămidă

 

Pentru acest tip de perete, sunt necesare dibluri speciale, lungi, de platic, care sunt foarte ușor de găsit. Ele sunt speciale pentru acest material.

 

 • Montarea unei hote pe perete din beton

 

Diblurile potrivite sunt tot din plastic, dar nu trebuie să fie la fel de lungi ca cele pentru pereții din cărămidă. De obicei, acestea sunt găsite în kit-urile de instalare.

 

 • Montarea unei hote pe perete din BCA

 

Pereții din BCA cer pentru montarea hotei dubluri din beton sau plastic. De obicei, acestea nu însoțesc kit-ul produsului, însă pot fi achiziționate separat.

 

2.2. Pași simpli pentru montarea hotei incorporabile

                                                           

Pentru a monta hota, trebuie să se țină cont de câțiva pași simpli:

 

 • Trebuie făcută o gaură dreptunghiulară cu ajutorul bormașinii în locul în care se dorește montată hota;
 • Se face un orificiu și pentru tubulatura hotei, care să asigure evacuarea. Pentru montarea acesteia, se ia în calcul dimensiunea exactă a tubului;
 • Cablul electric ce se află în partea din spate a hotei se trece prin orificiu, după care se strânge clema acestuia. Trebuie să fie suficient de lung încât să ajungă la o sursă de curent electric;
 • Hota trebuie prinsă cu 4 șuruburi rezistente și fixată cât se poate de bine în spațiul mobilei unde va fi incorporată.

 

Acești pași de montare se pot aplica și pentru hotele decorative sau telescopice, însă trebuie urmate cu strictețe și celelalte instrucțiuni ce vin odată cu manualul produsului.

 

 

 

 3. De ce să cumperi o hotă în bucătărie? 

 

Hota poate fi un produs minunat pentru oricine gătește. Beneficiile acesteia sunt multiple, pe piață există sute sau chiar mii de modele din care poți alege, iar, pentru a înțelege mai bine de ce poate ar trebui să te gândești și tu la acest plus din bucătăria ta, ți se vor explica pe scurt principalele motive.

 

3.1. Filtrarea grăsimilor din aer și evitarea depunerii acestora

 

Atunci când gătești, particulele de ulei pot sări și se pot depune pe aragaz sau pe pereții din jurul acestuia. Pentru a evita acest lucru, prezența unei hote în bucătărie este aproape obligatorie. Un produs de calitate va îndepărta mirosul neplăcut și va filtra grăsimea din aer, prevenind, astfel, depunerea acesteia pe suprafețele din bucătărie.

 

3.2. Curățarea aerului

 

Hota va îndepărta mirosurile neplăcute. Nimeni nu își dorește o bucătărie plină de mirosul de mâncare gătită seara trecută. Pentru o eficiență crescută, lasă hota pornită câteva minute după ce mâncarea este gata, pentru a fi sigur că îndepărtezi mirosurile neplăcute.

 

3.3. Scapă de abur și condens

 

Sesiunile lungi de gătit pot provoca abur și, prin urmare, apariția condensului. Geamurile de la bucătărie s-au aburit? Mare atenție, deoarece, din această cauză, crește riscul apariției mucegaiului. O hotă de calitate le va elimina din încăpere, iar, astfel, vei scăpa de apariția neplăcută a mucegaiului.

 

 

 

 

 4. De ce factori să ții cont înainte să achiziționezi o hotă? 

 

Există o serie de factori principali care fac parte din categoria celor mai importante elemente de care să ții cont atunci când analizezi și compari mai multe tipuri de hote pentru bucătăria ta. Unele pot fi mai mult sau mai puțin necesare pentru tine și nevoile tale particulare, dar o simplă verificare și conștientizare a acestor factori te vor ajuta să o alegi cea mai bună pentru bucătăria ta.

 

4.1. Zgomot

 

Zgomotul produs de hotă este un factor foarte important care îți poate influența alegerea finală. Acesta este măsurat în decibeli (dB) și, de obicei, îți va spune nivelul sunetului produs la setarea maximă. Tipul, marca și modelul hotei aragazului vor avea un impact asupra acestuia, deci verifică cu atenție această caracteristică la fiecare setare.

 

În mod normal, orice model de hotă are 3 nivele de utilizare, prin urmare și ale sunetului, care crește pe măsură ce puterea este mai ridicată. O hotă exagerat de zgomotoasă îți poate distruge starea generală și cheful de gătit. E foarte important să ții cont de acest factor atunci când ești pe punctul de a achiziționa un produs nou pentru bucătăria ta.

 

4.2. Putere de extracție

Puterea de extracție este măsurată în metri cub pe oră. În funcție de stilul tău de gătit și dimensiunea întregului spațiu din bucătărie, îți vei dori o hotă cu o putere foarte mare de extracție.

 

4.3. Recirculare sau ventilație

 

Există două categorii principale de hote. Cele cu ventilație exterioară și cele cu capacitate de recirculare a aerului. În funcție de nevoile tale, poți opta pentru modelul dorit. Asigură-te întâi că bucătăria ta îți permite tipul cu capacitate de ventilație exterioară, acestea fiind cele mai folosite.

 

4.4. Luminile

 

Nu la fel de importante precum puterea de extracție și tipul de aerisire al aerului, luminile reprezintă, însă, un factor destul de benefic, care face diferența la nivelul subiectiv al gusturilor fiecărui individ. În cazul în care ai o bucătărie extrem de bine luminată, te va interesa mai puțin acest factor în ceea ce privește alegerea hotei. În caz contrar, una dotată cu un sistem individual de iluminare îți va fi chiar utilă.

 

 

 

4.5. Puterea energetică

 

E foarte util să alegi o hotă cu un nivel de consum scăzut, dar care să satisfacă considerabil nevoile tale. Dacă ești pasionat de gătit și petreci foarte mult timp în bucătărie, acest lucru te va salva de la consumuri de energie uriașe. Desigur, este bine să ții cont și de sistemul de iluminat incorporat al hotei. Dacă modelul ales folosește lumini tip LED, consumul va fi semnificativ redus.

 

 

 

 

5. Întrebări pe care să le pui înainte să cumperi o hotă 

 

 • Hotă decorativă sau integrată?

Depinde exclusiv de gusturile tale. Pe lângă hotele de perete și cele tip insulă, poți opta, de asemenea, pentru un model integrat, care se potrivește destul de mult cu mobilierul de bucătărie, fără a atrage atenția în mod evident.

 

 • Evacuare exterioară sau sistem de recirculare a aerului?

Pentru o eficiență sporită este bine să folosești o hotă cu evacuare exterioară a aerului. În cazul hotelor cu sistem de recirculare, achiziționarea filtrelor se face separat. De aceea este foarte important să întrebi acest lucru atunci când achiziționezi un produs nou. Pe site-ul nostru găsești multiple tipuri de filtre.

 

 • Dacă este vorba de o bucătărie de tip open space, ce ar trebui ales?

Dacă ai o bucătărie tip open space, nu trebuie să te îngrijorezi. Optează pentru o hotă cu o putere de absorbție foarte mare și bucură-te de gătit în condiții normale.

 

 

 • Dimensiunea hotei trebuie să fie mai mare decât suprafața aragazului?

Nu trebuie să te strofoci să găsești fix aceeași dimensiune. Este recomandată o dimensiune aproximativ similară a plitei cu cea a hotei, însă nu este o regulă. Dacă hota are dimensiuni mai mici, însă o putere de absorbție extrem de bună, nu ai de ce să te îngrijorezi.

 

 • Cum se curăță hota?

Simpla umezire a unei lavete cu apă călduță și îmbibarea acesteia în detergent este suficientă pentru curățarea optimă a hotei. Nu încerca să folosești materiale abrazive sau soluții toxice care pot distruge materialul hotei.

 

Acum îți poți alege hota perfectă pentru tine, știi cum o poți monta ușor și ai răspunsurile la cele mai des formulate întrebări referitoare la acest subiect. Orice ai decide, este bine să vezi importanța prezentei unui asemenea obiect în propria locuință.

 

 

 

5 Comentariu

Doina:
23.04.2020, 06:35:36 PM
Raspuns

Am cuparat acum 2 ani hota bosch, cand efectiv nu o mai putea folosi pe cea veche. Difernta a fost extraordinara. Trage forate bine aerul. De fapt trage asa de bine incat trebuie sa inchidem usile. Consuma foarte putina energie si este foarte silentioasa. O hota exceptionala, sunt foarte multumita de achizitia facuta. Raportul calitate-pret este unul foarte bun. Recomand! https://2get.ro/product/dfs067a50

Cornel:
03.09.2020, 08:17:01 PM
Raspuns

Daca aragazul are latimea de 50 cm, hota trebuie sa aiba aceeasi latime sau sa fie mai mare?

Augner Dumitru:
20.11.2020, 07:40:10 PM
Raspuns

Hota,trebuie sa fie,exact deasupra suprafeței aragazului ( pe gaz),paralelă și colțurile să corespunda, !

Bogdan Doobrescu:
25.12.2020, 08:42:00 AM
Raspuns

Ati omis sa detaliati modul de prindere/montaj in tavan in cazul hotelor de tip insula. Cum se face daca tavanul este din rigips montat pe structura de aluminiu prinsa de grinzile din lemn a acoperisului ? Daca am avacuarea exterioara pe un perete lateral dar nu depaseste 3 m din centrul hotei , aceasta poate fi conectata prin tubulatura flexibila sau fixa ? Multumesc

Sîrbu Dumitrel:
19.05.2021, 03:52:40 PM
Raspuns

Am vecini care au montat evacuarea, pe coloana de aerisire a subsolului, și nu la exterior, și mirosurile vin în bucătăria mea, prinsita de ventilatie. Este corect? Sunt norme care obligă montarea la exterior?! Merci! Aștept un răspuns de profesioniști.

Lasa un comentariu