Un aragaz este o combinație de plită și cuptor într-un sigur produs independent. Plita se regăsește în partea superioară, iar cuptorul în partea inferioară. Dar cum îl alegeți pe cel mai bun, care să corespundă nevoilor dumneavoastră?

 

 

·      Ce tip de alimentare trebuie să alegeți pentru un aragaz?

·      Ce plită să alegeți pentru un aragaz?

·      Ce tip de cuptor să alegeți pentru un aragaz?

·      Ce tip curățare alegeți pentru un cuptor?

·      Ce siguranță trebuie să aibă un aragaz?

·      Aragaz clasic sau aragaz rustic?

 

 

1. Ce tip de alimentare trebuie să alegeți pentru un aragaz?

 

Pentru a alege aragazul potrivit necesităților dumneavoastră, trebuie mai întâi să știți că există diferite tipuri pe piață! Nu toate au același principiu de funcționare.

 

Aragazul pe gaz: deși este cel mai vechi tip de aragaz, acesta nu și-a pierdut eficiența. Un aragaz pe gaz va avea arzătoare atât în zona plitei, cât și în zona cuptorului. Sursa de gaz poate fi, de asemenea, diferită: un aragaz pe gaz poate fi conectat la sursa comună de gaz, dar și la o butelie!

 

Aragazul electric: Acesta este cel mai recent model, cel care funcționează doar pe electricitate, atât în partea de plită, cât și în partea de cuptor.

 

Aragazul mixt: Este precum un copil al celor două modele anterioare! Aragazul combinat (mixt) funcționează atât pe gaz, cât și pe electricitate. De obicei, plitele folosesc gazul, în timp ce cuptorul funcționează cu energie electrică!

 

 

2. Ce plită să alegeți pentru un aragaz?

 

Celălalt punct important de știut atunci când alegeți un aragaz este diferența dintre numeroasele plite. Pe lângă faptul că nu utilizează neapărat același tip de energie, ele sunt, de asemenea, destul de diferite unele față de altele, fie în ceea ce privește eficiența (timpul de încălzire etc.), siguranță sau chiar performanță energetică.

 

Plita pe gaz: Aceasta este plita clasică, unde flacăra este folosită direct pentru gătit. Dacă timpul de încălzire este bun, este considerată una dintre cele mai bune plite.

 

Plita cu inducție: Aceasta este plita modernă care este capabilă să detroneze plitele cu gaz. Aceasta are un inductor plasat sub suprafața plitei care, la contactul cu un vas de gătit compatibil, emite energia electromagnetică care este transformată în căldură. Această plită se încălzește rapid și este mult mai sigură. Cu toate acestea, în general, este mai scumpă!

 

Plita electrică: Aceasta este plita de bază, cea care echipează în general aragazurile entry-level. Plăcile și rezistențele lor electrice necesită mult timp pentru încălzire și răcire, reprezentând un risc de arsuri. În plus, consumă destul de multă energie electrică.

 

Plita vitroceramică: Aceasta este plita electrică care înlocuiește ușor plita electrică de bază. Mai modernă și mai avansată, rezistența sa electrică se încălzește și se răcește mai repede și, prin urmare, consumă mult mai puțină energie electrică!

 

3. Ce tip de cuptor să alegeți pentru un aragaz?

 

Deoarece un aragaz este alcătuit dintr-o plită și un cuptor, trebuie cunoscut un alt element: tipul de cuptor adaptat modelului. La fel ca în cazul plitei, există într-adevăr diferite tipuri de cuptoare și nu toate oferă aceleași performanțe sau aceleași opțiuni de gătit! Alegerea este totuși mult mai puțin complicată și se face în principal în funcție de obiceiurile fiecăruia.

 

 Cuptorul tradițional: acesta este cuptorul de bază. Acesta este așa-numitul cuptor „cu convecție naturală” și este de fapt echipat cu 2 rezistențe / arzătoare de încălzire, o rezistență în partea superioară a cuptorului, cealaltă în partea inferioară. Puterea pe care o furnizează este destul de mare și, de multe ori, este posibil să alegeți ce rezistență doriți să activați (pentru gătit de sus, de jos sau de ambele părți), iar acest cuptor este foarte potrivit pentru a găti carne roșie și de pasăre!

 

Cuptorul multifuncțional: după cum sugerează și numele său, este cuptorul prin care este posibil să selectați diferite moduri de gătit și, în special, cele mai cunoscute, cum ar fi aerul fierbinte sau chiar grătarul. De obicei, cu ajutorul  acestui cuptor puteți face cu adevărat tot felul de mâncăruri și rețete, inclusiv deserturi. Dacă sunteți obișnuiți să folosiți mult cuptorul pentru că vă place să gătiți, atunci ar trebui să alegeți acest model!

 

4. Ce tip curățare alegeți pentru un cuptor?

 

În cele din urmă, unul dintre criteriile de luat în considerare la alegerea aragazului potrivit este tipul de curățare a cuptorului. Deși, din păcate, plita trebuie întotdeauna curățată manual și de fiecare dată când este folosită, cuptoarele au într-adevăr capacitatea de a se curăța singure. Și acesta este un avantaj real, atâta timp cât știți diferența dintre cataliză și piroliză!

 

Curățarea catalitică: Aceasta este metoda de curățare care poate fi descrisă ca fiind semi-automată. Datorită prezenței pereților catalitici în interiorul cuptorului, stropii de grăsime sunt distruși automat în timpul gătitului, când temperatura depășește 220°C! Deoarece curățarea se face în timpul fazei de gătit, și nu după aceea, este adesea necesar să ștergeți cu un burete din când în când interiorul cuptorului! Și dacă un cuptor cu acest tip de curățare (catalitică) este mai ieftin decât un cuptor cu curățare pirolitică, se recomandă totuși schimbarea pereților după 5 ani pentru a recâștiga eficiența!

 

Curățarea pirolitică: Acesta este modul de curățare complet automat! Independent de gătit, temperatura cuptorului crește la peste 500°C, din nou pentru a elimina toate picăturile de grăsime de pe pereți. Aceasta este o funcție pe care o activați când doriți, iar curățarea durează între 1 și 2 ore, pentru un rezultat perfect. În timp ce piroliza crește de obicei prețul aragazului, pereții cuptorului sunt mai groși și mai bine izolați și, prin urmare, cuptorul tinde să consume mai puțină energie!

 

5. Ce siguranță trebuie să aibă un aragaz?

 

Siguranța unui aragaz este esențială, mai ales dacă aveți copii mici. Există, într-adevăr, multe riscuri: arsuri la contactul cu pereții fierbinți ai cuptorului sau plitei, scurgeri de gaz pentru un aragaz cu gaz, etc. De aceea este necesară prudența! Din fericire, producătorii au înțeles acest lucru și echipează aragazurile cu sisteme sigure, din ce în ce mai sofisticate. Găsim astfel mai multe tehnologii montate pe multe aragazuri pentru a reduce pericolele din bucătăria dumneavoastră:

 

Ușa rece sau ventilată. Mai multe grosimi de sticlă (de la 3 la 5) alcătuiesc această ușă care asigură răcirea permanentă prin circularea aerului între fiecare strat. Temperatura ușii este astfel menținută la 65 ° C chiar și atunci când cuptorul funcționează la putere maximă.

 

Securitatea termocuplului. Acum răspândit pe aragazul cu gaz, previne riscul scurgerilor de gaz. Dacă flacăra unui arzător se stinge accidental, gazul se oprește automat.

 

Blocarea panoului de control. Împiedică copiii să ridice și să pornească din greșeală dispozitivul.

 

Indicatorul de căldură reziduală. Este montat pe toate plitele cu inducție și vă spune dacă temperatura plăcilor depășește 40 ° C.

 

6. Aragaz clasic sau aragaz rustic?

 

Un alt punct extrem de important în alegerea aragazului potrivit nevoilor dumneavoastră este tipul de aragaz: clasic sau rustic?

 

Aragaz clasic: este primul tip de aragaz apărut pe piață. Acesta este lipsit de orice atingere stilistică, fiind regăsit într-o singură nuanță cromatică. De cele mai multe ori o să îl găsiți fie pe alb fie în culoarea inoxului. Acesta este folosit și în mediul business, deoarece se curăță cu multă ușurință și murdăria se vede mult mai ușor.

 

Recomandări aragaz clasic

Utilizarea sigură este garantată de sistemul siguranță pentru copii, valve de siguranță la plita pe gaz  și valva de siguranță a cuptorului.

Cuptorul, cu un volum de 126  litri, oferă: grill, rotisor, ventilație, încălzire inferioară și superioară. Acesta vine echipat cu timer, termostat și iluminare cuptor pentru ușurință în utilizare.

 

Datorită comenzilor intuitive, aragazul Studio Casa FE90/60 oferă asistență valoroasă în pregătirea tuturor rețetelor dorite într-un timp scurt. Are o plită cu 5 arzătoare pe gaz și un cuptor pe gaz. Modelul are sisteme precum: timer și  termostat care vă vor ajuta în pregătirea mai ușoară a alimentelor. Picioarele reglabile vă permit, de asemenea, să alegeți înălțimea ideală a aragazului.

 

Un alt aragaz clasic este Studio Casa GALAXY. Acesta vine cu 4 ochiuri pe gaz în zona de plită și cu un cuptor pe gaz ce vă permite să realizați o varietate de mâncăruri. Încadrat în clasa energetică A, acest model vine cu valvă de siguranță, atât pentru plită, cât și pentru cuptor. Aragazul clasic este perfect pentru o gospodărie cu 4 membri, având un  cuptor cu o capacitate de 50 L.

 

Aragaz rustic: acesta dovedește un design deosebit și o atenție amănunțită asupra detaliilor stilistice. Acest tip de aragaz este potrivit în bucătăriile elegante, care merg pe ideea de eleganță și opulență. Veți găsi un joc de nuanțe foarte interesant și atingeri stilistice precum: bronz antichizat pe panoul de comandă sau pe mâner.

Recomandări aragaz rustic

 

Aragazul rustic  Studio Casa Avena FE90/60 este ceea ce numim electrocasnic mixt în zona de plită. Veți întâlni 4 arzătoare pe gaz și 1 arzător electric – este de mare ajutor mai ales dacă una dintre surse nu funcționează.  Atunci când vine vorba de cuptor, acesta vine cu alimentare pe bază de gaz, punându-vă la dispoziție un rotisor, grill și convecție aer fierbinte. Fiind pe gaz, producătorii Studio Casa l-au echipat cu valve de siguranță.

  

Negru elegant cu finisaje antracit, aragazul Modena Antracit Studio Casa este un prieten de nădejde în orice bucătărie elegantă, care găzduiește mulți membrii. Acesta vine cu 5 arzătoare pe gaz acoperite cu grătar din fontă ce au aprindere electrică și cu un cuptor electric dotat cu grill electric, rotisor, timer, termostat și luminare cuptor.

 

FE60/60G de la Studio Casa este un aragaz rustic cu 4 arzătoare pe gaz acoperite cu grătare din fontă foarte rezistente și cu un cuptor pe gaz ce vine echipat cu rotisor și grill. Pentru cei care iubesc să gătească cu regularitate, aragazul vine echipat cu ventilație turbo ce permite o distribuire uniformă a căldurii în interiorul cuptorului, dar și cu convecție cu aer fierbinte.