Cunoaștem aspiratoarele încă din secolul al XIX-lea și de atunci au evoluat incredibil. A fost inventat și dezvoltat în continuare de oameni de diferite profesii - de la ingineri, inventatori, designeri industriali până la îngrijitori. James Murray Spangler, un portar din Canton, Ohio, a inventat primul aspirator portabil în 1907.

William Henry Hoover a cumpărat brevetul Spangler în anul următor, a reproiectat dispozitivul, a adăugat saci de unică folosință și a introdus primul aspirator vertical pentru uz casnic în 1926. Asociația Asociațiilor de Fabricare a Aspiratoarelor a dezvăluit că 98% din gospodării au aspiratoare astăzi.

Aspiratorul este un obiect electrocasnic indispensabil în casa fiecăruia dintre noi. Este o metodă simplă, dar eficientă de a îndepărta praful și reziduurile care se acumulează. Un aspirator bun este cheia pentru o casă mai curată. Există o mulțime de aspiratoare ieftine care sunt dotate cu funcții necesare curățării locuinței de zi cu zi. Pentru majoritatea dintre noi, alegerea aspiratorului potrivit este esențială. Unele modele sunt mai potrivite decât altele pentru anumite sarcini și suprafețe, iar alegerea celui potrivit vă va scuti de o cheltuială în plus.


O întrebare importantă de pus la cumpărarea unui aspirator este:

Este ușor de manevrat și poate elimina cu adevărat praful și murdăria din toate zonele casei mele? Alegerea celui mai bun aspirator pentru dvs. și casă înseamnă să vă gândiți la mai mult decât atât. Luați în considerare ce suprafețe veți aspira, cum este amenajată locuința dvs. și cât timp aveți la dispoziție pentru curățenie.

 

Ce trebuie să luăm în considerare atunci când alegem un aspirator?

 

Puterea:

Aspiratoarele sunt adesea promovate pe baza faptului că mai mulți wați echivalează cu o performanță mai bună. Nu este neapărat adevărat. Mai mulți wați înseamnă mai multă putere, dar și alți factori au un impact mare asupra performanței. Acestea includ modul în care a fost gândit capul de aspirație, tubul, precum și tipul de filtre.

Înălțimea reglabilă a tubului de aspirație trebuie să permită reglarea înălțimii capului de curățare pentru a putea curăța zonele mai greu accesibile.

Puterea variabilă: Unele modele de aspiratoare vă permit să modificați puterea motorului. Acest lucru este util pentru reducerea aspirației atunci când curățați diversele suprafețe din casă.


Accesorii:

Majoritatea aspiratoarelor vin cu un set de accesorii proiectate pentru a intra în spații înguste, o perie de tapițerie și o perie de praf. Cu cât modelul este mai scump, va avea automat și mai multe instrumente.


Filtre:

Aspiratoarele moderne folosesc mai multe filtre pentru a curăța aerul pe care îl aspiră.

Una dintre cele mai semnificative probleme care apar la utilizarea aspiratoarelor este circulația prafului. Indiferent cât de bun este sistemul de filtrare, particulele de praf ultra-fine și microorganismele potențial dăunătoare, cum ar fi acarienii, trec în continuare în aer. Acest lucru se întâmplă nu din cauza dezavantajelor tehnice, ci pentru că un sistem de filtrare perfect se va înfunda imediat și va deveni ineficient. În ultimii ani, producătorii au încercat să facă un compromis mai bun între eficiența filtrării și garantarea fluxului de aer optim, construind următoarele opțiuni de filtrare:

  • Filtre de unică folosință. Acestea trebuie înlocuite la fiecare câteva luni. Principalul inconvenient este întreținerea ridicată.
  • Filtre lavabile. În ultimul timp, producătorii prezintă filtre realizate din materiale asemănătoare spumei, care pot dura ani de zile și pot fi spălate după fiecare utilizare.
  • Filtru de apă. Aerul aspirat trece printr-un strat de apă, udând particulele de praf care devin grele și nu mai pot zbura. Principalul dezavantaj este că trebuie să curățați compartimentul pentru apă după fiecare utilizare, din motive sanitare.
  • Filtrare HEPA. Conceput special pentru persoanele alergice, sensibile, filtrarea HEPA captează majoritatea particulelor ultra-fine și nu eliberează practic nicio cantitate de praf. HEPA filtrează 99,97% din particulele de praf - toate particulele cu un diametru de 0,3 microni și mai mare sunt filtrate.

 

Greutate:

alegeți un model cu o greutate pe care o puteți gestiona cu ușurință. Acest lucru este important mai ales dacă aveți o suprafață mare unde trebuie să-l folosiți și va fi necesar să vă deplasați cu el.

Zgomot:

Este o altă caracteristică importantă când vine vorba de alegerea celui mai bun aspirator. Puteți analiza nivelul zgomotului prin  dB. Toate produsele de curățat sunt mai zgomotoase, dar unele au un zgomot puternic, pe care mulți îl consideră extrem de iritant. 

Alte aspecte de care puteți ține cont în procesul de alegere al unui aspirator de casă sunt: numărul de filtre, lungimea cablului de conectare la o priză, recipientul de colectare a prafului, sunt recomandate aspiratoarele fără sac, dar și consumul de energie, acest lucru fiind util dacă vă aflați în situația în care aspiratorul va fi folosit zilnic pe suprafețe mari.

 

Principalele tipuri de aspiratoare

Există mai multe tipuri de aspiratoare, fiecare îndeplinind o funcție ușor diferită.

În ideea în care v-ați stabilit nevoile și felul în care veți utiliza noul aspirator, s-ar putea ca unul dintre modele de mai jos să fie alegerea potrivită.

 

1. Aspiratoare portabile

Aspiratoarele portabile sunt perfecte pentru curăța acele zone greu accesibile care au nevoie disperată de o curățare. Cel mai obișnuit exemplu de utilizare este în aspirarea mașinilor, deoarece, așa cum sugerează și numele, acest model poate fi ținut cu o singură mână. Versatilitatea sa îl face perfect pentru aspirarea murdăriei și a resturilor acumulate în locuri strâmte, dar nu se potrivește pentru curățarea generală a pardoselilor, care ar dura mult timp. Acest tip de aspirator este disponibil pe mai multe tipuri de modele, la prețuri diferite.


2. Aspiratoare verticale

Aspiratoarele verticale sunt o combinație fericită. Acestea sunt puternice și vin la pachet cu o mulțime de funcții. Unele modele au atașat un rezervor în partea de sus care poate fi golit foarte ușor. Acest stil de aspirator tinde să fie una dintre cele mai scumpe opțiuni, având în vedere designul său tehnologic avansat și multifuncțional.


3. Aspiratoare fără sac

Aceste modele sunt probabil cele mai populare și căutate forme de aspiratoare. Atunci când îți imaginezi un aspirator sau vezi unul promovat în mass-media,. Aceste modele oferă cea mai puternică curățare pentru casa dvs. și oferă avantajul reconfortant al funcțiilor și accesoriilor ușor de înțeles, deoarece majoritatea oamenilor au folosit un aspirator fără sac cel puțin o dată în viață. Majoritatea modelelor oferă setări care permit utilizarea acestor aspiratoare nu numai pe suprafețele mochetate, ci și pe podelele goale.


4. Aspiratoare cu sac

Aspiratoarele cu sac sunt o opțiune bună dacă acordați prioritate calității aerului și ușurinței de întreținere. Spre deosebire de un model fără sac, resturile sunt depozitate într-un recipient de unică folosință, eliminând practic riscul ca praful să fie eliberat atunci când vă goliți recipientul. Chiar dacă pungile de murdărie tind să aibă nevoie de înlocuire frecventă, ducând la creșterea costurilor recurente, ele acționează efectiv ca filtre de aer, împiedicând eliberarea resturilor fine pe măsură ce curățați.  


5. Autonom / Robot

Aspiratoarele robot au câștigat multă popularitate în ultimii ani, în principal datorită faptului că necesită eforturi reduse. Aceste aspiratoare pot călători liber în jurul casei dvs., aspirând orice mizerie mică. Nu numai că vă economisesc timp, dar sunt, de asemenea, capabile să ajungă în locuri pe care aspiratoarele mai mari nu ar putea, cum ar fi sub canapea. Un dezavantaj principal al aspiratoarelor robot este că acestea au de obicei un preț ridicat.


Aspirator cu sac sau fără sac?

Consensul general este că, indiferent dacă aveți un aspirator cu sac sau un aspirator fără sac, casa dvs. va fi curată (atâta timp cât îl folosiți în continuare). Cu toate acestea, există câteva mici diferențe care vă pot ajuta să luați o decizie în ceea ce privește modelul: 

Cu sac:

Dacă dumneavoastră sau oricare dintre membrii familiei dvs. sunteți sensibili la alergeni sau aveți astm, aspiratorul în sac este probabil cel mai potrivit. Expunerea la praf este minimizată atunci când sacul este golit și majoritatea modelelor cu sac garantează colectarea în totalitate a prafului. Trebuie să înlocuiți saci în mod regulat, fiind disponibili și în marile supermarketuri.


Fără sac:

Dacă sunteți ecologic și preferați să nu aveți de-a face cu înlocuirea sacilor, aspiratorul fără sac este mai potrivit pentru dvs. Aceste aspiratoare au de obicei un recipient transparent care vă oferă acces perfect pentru a vedea cât de plin, ceea ce vă poate ajuta să determinați când trebuie să îl goliți. În plus, nu trebuie să cumpărați saci de fiecare dată, acest lucru însemnând o cheltuială în plus.


Cercetați-vă opțiunile

Asigurați-vă că vă implicați suficient de mult în procesul pentru a modelul de aspirator care să se potrivească nevoilor. Din fericire, există pe piață o gamă variată de aspiratoare ieftine care pot să facă față cerințelor generale. Merită să vă petreceți timpul pentru a analiza modelele.