aspirator - de ce nu merge?

 

Cu siguranță ai văzut reclame cu aspiratoare care nu mai trag praful, problemă care nu ajută deloc la menajul casnic. Soluția prezentată în anunțurile publicitare este să cumperi un aspirator mai bun și, de multe ori, mai scump.

Păstrarea și întreținerea unui aspirator nu este o muncă atât de grea și te poate scuti de câteva sute de lei. Dacă aspiratorul nu mai trage, ai ajuns în locul potrivit - mai jos regăsești motivele pentru care aspiratorul nu mai funcționează corect și ce poți face în acest sens.

 

Cuprins:

                        

1. Aspiratorul nu mai trage - motive principale și primele verificări

2. De ce nu mai trage aspiratorul? Cauze secundare și soluții

 

 

1. Aspiratorul nu mai trage - motive principale și primele verificări

 

Există varii motive pentru care un aspirator nu mai funcționează la capacitatea lui normală sau care chiar devine neutilizabil. Dintre ele, insa, unele au fost intalnite cele mai frecvent.

 

Înălțimea incorectă a tubului în timpul folosirii aspiratorului

 

 

Primul și cel mai des întâlnit motiv pentru care un aspirator nu funcționează corect este înălțimea incorectă a tubului - câteodată, acesta este prea înalt pentru tipul de podea pe care îl aspiri. De obicei, există o manetă situată pe tubul telescopic, cu diferite trepte de înălțime pe care le poți seta. Dacă aspiri o podea fără covor, poți lăsa tubul la înălțimea maximă, însă, cu cât este mai gros covorul, cu atât trebuie să apropii furtunul de podea și să micșorezi înălțimea. Vei observa că puterea de aspirație este mai mare cu cât este mai scurtă distanța.

 

Sacul de gunoi este plin

 

În cazul în care asta nu funcționează, următorul lucru pe care trebuie să-l verifici este sacul de gunoi, care poate fi de vină pentru pierderea de aspirație a vidului. Din fericire, acest lucru este foarte ușor de determinat ca fiind cauza performanțelor slabe ale aspiratorului. În cazul aspiratoarelor fără sac, în recipientul de colectare există o linie de umplere în partea din față, care îți va permite să verifici capacitatea. Aspiratorul va continua să pară că funcționează, dar nu va avea nicio putere de aspirație pentru a trage lucrurile de pe podeaua ta. Golirea recipientului de colectare sau a sacului va rezolva problemele de aspirație.

 

2. De ce nu mai trage aspiratorul? Cauze secundare și soluții

 

Pe lângă cauzele principale amintite anterior, există și unele cauze secundare posibile pentru care aspiratorul tău să nu își mai facă bine treaba. 

 

Înfundarea furtunului din cauza gunoiului

 

Dacă golirea recipientului de gunoi nu a rezolvat problema, s-ar putea să fie vorba de prea mult gunoi, care a înfundat furtunul de aspirație. Îndepărtează sacul sau recipientul și verifică orificiul furtunului, unde probabil că mizeria s-a acumulat. Pentru a desfunda traseul, folosește o pensetă sau o sârmă subțire. Desprinde furtunul de ambele capete pentru a-l curăța mai bine, însă nu folosi niciodată apă sau alte substanțe lichide.

 

Îmbinările dintre elementele aspiratorului nu sunt închise etanș și poziționarea corectă a componentelor

 

Dacă aspiratorul nu este plin de mizerie și furtunurile nu sunt înfundate, următorul motiv pentru care nu funcționează bine ar putea fi pentru faptul că nu este închis etanș. Principiul pe care se bazează aspiratorul este de a crea un vid pentru a trage murdăria și resturile de pe podea. Dacă aerul scapă din sistem, acesta nu poate aspira lucrurile în sacul sau recipientul de colectare. Chiar dacă sună foarte tehnic, acest lucru este recomandat a fi verificat.

 

Primul loc de verificat este orificiu dintre furtun și aspirator - majoritatea au nevoie de o răsucire pentru a fi complet închise. Dacă acesta nu este etanș, aerul va intra prin acel orificiu și, astfel, aspiratorul nu va trage corect. Pasul doi este să verifici dacă toate piesele sunt bine montate: sacul de gunoi să fie corect poziționat și îmbinările dintre accesorii și furtun să fie bine atașate. Pe pliurile sacului de gunoi poți pune bandă adezivă, ca să te asiguri că acesta este complet închis. Accesoriile aspiratorului pot fi cauza unei puteri scăzute de tragere a mizeriei, mai ales dacă peria de covor este acoperită de păr și scame - folosește o pereche de foarfece pentru a curăța părul strâns pe perie și asigură-te că nimic nu înfundă țeava de aspirație.

 

Concluzionând, verifică toate posibilitățile pentru care aspiratorul tău nu mai trage, iar dacă ai încercat toate aceste metode și în continuare ai probleme, trebuie să iei în considerare ajutorul unui specialist. Dacă aparatul nu mai este în garanție, poți încerca atelierele de reparații locale, iar, de obicei, prețul nu este foarte mare. În cel mai rău caz, o reparație extinsă poate include schimbarea unei piese, iar, de cele mai multe ori, este destul de costisitor. În cazul în care îți este posibil, optează pentru schimbarea aspiratorului cu unul nou, deoarece pot apărea probleme ulterioare reparației inițiale.