Adaugat de StudioCasa 20.03.2020 0 Comentariu

Cum funcționează un cuptor cu autocurățare catalitică?

 

 

bucatarie studio casa

 

 

În ciuda omniprezenței cuptoarelor în magazinele fizice și online, multe unități disponibile în comerț vin cu o tehnologie pe care majoritatea dintre noi nu o înțelegem. De la căldura prin convecție până la garniturile catalitice, această tehnologie vine însoțită de o terminologie complexă. Din fericire, înțelegerea modului de funcționare a unui cuptor catalitic se dovedește relativ simplă.

 

Ce presupune tehnologia catalitică

 

Tehnologia catalitică apare în numeroase aplicații și poate însemna o serie de lucruri diferite. Cuvântul "catalitic" provine de la cuvântul "catalizator" sau ceva care provoacă sau crește rata unei reacții chimice. Tehnologia catalitică apare și în numeroase medii industriale. Un cuptor catalitic funcționează într-un mod similar.

 

Cuptorul catalitic este format din căptușeli catalitice. Căptușelile catalitice diferă ușor de la cuptor la cuptor. Acestea pot acoperi părțile laterale, spatele sau partea de sus a unui cuptor sau toate aceste suprafețe în același timp. În general, producătorii fabrică căptușeli catalitice din ceramică, astfel încât să reziste la temperaturile extreme din cuptoare.

 

Există două tipuri de bază de căptușeli catalitice, cele pe care le puteți îndepărta și înlocui și cele pe care nu le puteți îndepărta și înlocui. Căptușelile pe care trebuie să le îndepărtați în mod regulat vă permit să vă schimbați căptușeala (sau învelișul) fără a cumpăra un nou cuptor, dar cele permanente sunt mult mai rezistente în timp și cu un preț mult mai ridicat.

 

Care este rolul învelișurilor catalitice?

 

Căptușelile de cuptor catalitice funcționează într-un mod incredibil de simplu. Acestea nu conțin părți mobile, ci reprezintă învelișuri cu particule nano - ceramice așezate pe suprafața pereților interiori ai unui cuptor. Practic, căptușelile catalitice captează stropii de grăsime, ulei, miros neplăcut, în timpul procesului de coacere. Dacă o farfurie din cuptor începe să stropească cu grăsime, ulei, apă, pe măsură ce se încălzește, aceste particule ajung pe căptușeala catalitică, mai degrabă decât pe pereții cuptorului. Acest design împiedică mâncarea să păteze interiorul cuptorului și facilitează procesul de autcurățare a învelișurilor catalitice.

 

Principiul de funcționare al cuptoarelor cu autocurățare catalitică

 

Căptușelile catalitice există în principal pentru a ajuta la curățarea cuptorului. Atunci când în timpul gătitului rulați un cuptor la 200 de grade Celsius (aproximativ 392 grade Fahrenheit) sau la o temperatură mai ridicată, grăsimea este absorbită prin intermediul particulelor nano ceramice, reziduurile îndepărtându-se rapid după gătit cu o lavetă umedă. Fără o căptușeală catalitică, grăsimea se impregnează în materialul peretelui cuptorului și necesită o curățare riguroasă care va deteriora pereții interiori.

 

După răcirea completă a cuptorului, puteți șterge căptușelile catalitice cu lavete sau cârpe umede pentru a îndepărta reziduurile topite, incinerate, rezultate în urma activării funcției de curățare. Cu toate acestea, nu folosiți niciodată săpunuri, oțet, produse chimice de curățat sau alte substanțe abrazive pe căptușelile catalitice, deoarece acestea le pot deteriora. De asemenea, nu folosiți cârpe abrazive sau perie din sârmă pentru îndepărtarea reziduurilor.

 

Avantajele cuptoarelor cu autocurățare catalitică

 

  • Fără ciclu de curățare, curățarea se face automat la temperaturi normale de gătit.
  • Fără fum sau mirosuri neplăcute. Datorită particulelor nano – ceramice ale pereților interiori, mirosul de fum sau mirosul neplăcut al resturilor de mâncare vor fi absorbite în permanență.
  • Prețuri mai mici față de cuptoarele pirolitice
  • Curățarea se face doar cu ajutorul unei cârpe uscate care înlătură mizeria și reziduurile în urma arderii grăsimii.
  • Efort scăzut. Datorită faptului că procesul de curățare este automatizat în mare parte, utilizatorului îi mai rămâne doar să șteargă cu o lavetă cenușa și reziduurile.
  • Fără zgârieturi. Autocurățarea catalitică ajută la prelungirea duratei de viață a cuptorului, deoarece interiorul acestuia nu se va mai zgâria sau deteriora.

 

Timp economisit. Cu ajutorul procesului de autocurățare catalitică, timpul pentru curățarea cuptorului este redus aproape la 0, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru alte activități.

Lasa un comentariu