Mâncarea bună ne aduce mereu zâmbetul pe buze, indiferent că vorbim de un fel principal sau de un desert. Atunci când îți place să gătești, sau îți dorești să înveți, observi că, pe lângă ingredientele folosite, uneltele și aparatele de care te folosești contează foarte mult. Un cuptor electric este, din punctul de vedere al multora, alegerea ideală pentru orice bucătărie modernă. Deși are foarte multe avantaje, mulți evită să aleagă unul de teama că acesta va consuma foarte multă energie electrică. Este adevărat? Răspunsul îl vei afla în cele ce urmează!

 

Cuprins:

 

1 .Cât consumă un cuptor electric? - Ce influențează consumul?        

1.1 Consum cuptor electric incorporabil - Factori de care să ții cont                                                                                                  

2. Cât consumă un cuptor electric pe oră? - Cum poți să calculezi?     

3. Cât consumă un cuptor electric clasa A?

 

1.Cât consumă cuptorul electric? - Ce influențează consumul? 

 

În primul rând, este important să înțelegem cum funcționează un cuptor electric și ce îi determină consumul. Spre deosebire de un cuptor pe gaz, care se încălzește de la flacăra puternică de la baza acestuia, un cuptor electric incorporabil sau nu, va folosi electricitatea pentru a genera căldură. Practic, acesta va fi dotat cu siguranțe care se încălzesc atunci când cuptorul funcționează. În cazul anumitor modele, poți observa efectiv cum aceste siguranțe se înroșesc. Deoarece poți controla exact măsura în care cuptorul va genera căldură, adică numărul de grade Celsius, mâncarea se va găti uniform.

Consumul unui cuptor electric poate varia în funcție de mai mulți factori, iar influența acestora asupra consumului poate fi semnificativă. Iată câțiva factori care pot influența consumul unui cuptor electric:

 1. Puterea nominală a cuptorului electric este un factor cheie în determinarea consumului său. Cu cât puterea cuptorului este mai mare, cu atât va consuma mai multă energie în timpul funcționării.

 

2. Durata pentru care cuptorul este folosit în timpul fiecărei sesiuni de gătit va influența direct consumul de energie. Folosirea cuptorului pentru perioade mai lungi va duce la un consum mai mare de electricitate.

 

3. Cu cât setezi temperatura cuptorului la valori mai mari, cu atât va trebui să folosească mai multă energie pentru a atinge acea temperatură și a o menține.

 

4. Calitatea izolației cuptorului poate influența câtă căldură este reținută în interior. Un cuptor bine izolat va necesita mai puțină energie pentru a menține temperatura dorită.

 

5. Cuptoarele mai mari pot consuma mai multă energie deoarece necesită mai multă căldură pentru a atinge temperatura dorită și pentru a o menține.

 

6. Dacă utilizezi cuptorul frecvent, consumul total de energie va fi mai mare în comparație cu utilizarea sporadică.

 

7. Unele cuptoare electrice au tehnologii și caracteristici speciale, cum ar fi convecția sau funcția de auto-curățare, care pot influența consumul de energie.

 

8. Dacă cuptorul necesită preîncălzire, această etapă inițială poate consuma o cantitate semnificativă de energie.

 

9. Folosirea ustensilelor de gătit potrivite poate ajuta la menținerea eficienței termice a cuptorului și, implicit, la un consum mai mic de energie.

 

 


Este important să ai în vedere acești factori atunci când utilizezi cuptorul electric și să încerci să ajustezi setările pentru a obține un echilibru între performanță și consum energetic.

Consumul cuptorului electric, poate varia în funcție de mulți factori. Îi vom enumera pe scurt mai jos:

  

 1.1.Consum pentru cuptorul electric incorporabil - Factori de care să ții cont 

  • Numărul de Watti  - Determină puterea cuptorului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât consumul va fi mai mare.
  • Temperatura setată - Cu cât temperatura la care vei găti mâncarea va fi mai mare, cu atât va crește și consumul.
  • Capacitatea cuptorului - Cuptorul electric cu un volum mai mare, va consuma mai mult. Asta deoarece va dura mai mult timp pentru ca siguranțele să încălzească un spațiu mai mare.
  • Temperatura ambientală - Cuptorul va consuma un nivel mare de energie până ce va ajunge la temperatura setată de tine. Apoi, acesta se va activa și dezactiva automat, pentru a păstra temperatura constantă. Consumul va fi mai mare dacă în bucătăria ta vor fi, spre exemplu, 15 grade Celsius, în loc de 25 de grade Celsius, deoarece va fi nevoie de mai mult timp pentru a aduce cuptorul la temperatura aleasă de tine.

 

2.Cât consumă cuptorul electric pe oră? - Cum poți să calculezi? 

 

 

Dacă ai mai încercat să cauți pe Internet care este consumul unui cuptor electric incorporabil, sau de sine stătător, probabil că ai sfârșit prin a căpăta o durere de cap. Asta deoarece răspunsurile sunt fie prea vagi, fie prea detaliate, cu formule din fizică ce te fac să crezi că citești o limbă străină. Așadar, care este soluția. 

Una dintre ele este aceea de a urmări contorul de curent și de a observa care este consumul pe o perioadă de timp în care nu funcționează cuptorul electric, să zicem 1 oră. Apoi vezi care este consumul atunci când cuptorul funcționează la o temperatură constantă. Diferența dintre cifrele astfel obținute îți va indica valoarea consumului pe o oră.

Cea mai simplă metodă, care îți va oferi o valoare orientativă a consumului electrocasnicelor, este aceea de a face un calcul. În descrierea produsului de care ești interesat, va trebui să găsești, la un moment dat, puterea de funcționare a cuptorului, exprimată în Watti (W). Vom lua ca exemplu un model care are o putere de 2300 W.

Pentru a afla consumul, va trebui să înmulțim puterea cu timpul de funcționare continuă a cuptorului, urmând să împărțim produsul la 1000. Vom lua ca reper durata de 1 oră. Așadar:

 (2300Wx1h)/1000=2,3 kWh

Înțelegem că într-o oră de funcționare continuă și uniformă, cuptorul nostru electric poate consuma maxim 2,3 kWh. Prețul unui kW poate varia între 0,63 și 0,72 de lei. Poți afla prețul în cazul tău verificând factura la electricitate. Oricum, la o funcționare zilnică de cel puțin o oră continuu (fără pauzele impuse de termostat) în 30 de zile ai consuma 69 kW și ai plăti în jur de 31 de lei la factura de electricitate.

Consumul unui cuptor electric pe oră poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi puterea cuptorului, temperatura de gătit, durata utilizării și eficiența energetică a aparatului. Pentru a calcula consumul unui cuptor electric pe oră, poți urma următorii pași:

 

Identifică puterea cuptorului: Verifică specificațiile cuptorului pentru a afla câtă putere nominală are. De obicei, puterea cuptorului este exprimată în watt (W).

 

Calculează consumul pe oră: Formula pentru a calcula consumul unui cuptor electric pe oră este următoarea:

 

Consum (kWh) = Putere (kW) x Timp (ore)

 

De exemplu, dacă cuptorul tău are o putere de 2 kW și îl folosești timp de 1 oră, consumul va fi de 2 kWh.

 

Ajustează pentru eficiența energetică: În practică, eficiența energetică poate varia. Dacă cuptorul tău are o eficiență de 80%, de exemplu, consumul real ar putea fi mai mic. Pentru a ajusta calculul, împarte consumul calculat la eficiența expresă ca procent. De exemplu, dacă ai calculat un consum de 2 kWh și eficiența este de 80%, consumul ajustat ar fi 2 kWh / 0,8 = 2,5 kWh.

 

Este important să ai în vedere că acest calcul oferă o estimare aproximativă a consumului, iar cifrele reale pot varia în funcție de factorii menționați mai sus. Pentru o estimare mai precisă, poți urmări consumul electric al cuptorului folosind un contor electric timp de mai multe ore și apoi să împarți rezultatul la numărul de ore pentru a obține consumul mediu pe oră.

 


3. Cât consumă cuptorul electric clasă A?

 

 

Atunci când ai citit descrierea unui cuptor electric incorporabil, ai observat probabil menționată clasa energetică. Aceasta este o clasificare a eficienței energetice și este ierarhizată de la A la G, unde A este clasa cu cea mai mare eficiență energetică. Dacă un cuptor electric este încadrat într-o clasă energetică superioară, acesta va avea un consum mai redus.

Așadar, chiar dacă prețul de achiziție al unui cuptor electric clasa A este mai mare decât unul care se încadrează în clasa B sau C, investiția merită deoarece, pe termen lung, vei cheltui mai puțin pentru consum.

Multe familii au ales să investească într-un cuptor incorporabil, dar și într-o plită incorporabilă. În funcție de stilul tău de gătit poți alege cu ușurință între o plită pe gaz sau o plită electrică, mai ales că acum știi să afli cât de mult consumă electrocasnicele electrice.

Sperăm că informațiile din acest articol te-au ajutat să îți faci o idee realistă asupra alegerii unui cuptor electric. Îți dorim spor la gătit!

 

Sursa foto: shutterstock.com