Adaugat de StudioCasa 09.10.2019 2 Comentariu

Cât consumă un cuptor electric? De ce nu ar mai trebui să te sperie acest aspect!

 

 

 

Mâncarea bună ne aduce mereu zâmbetul pe buze, indiferent că vorbim de un fel principal sau de un desert. Atunci când îți place să gătești, sau îți dorești să înveți, observi că, pe lângă ingredientele folosite, uneltele și aparatele de care te folosești contează foarte mult. Un cuptor electric este, din punctul de vedere al multora, alegerea ideală pentru orice bucătărie modernă. Deși are foarte multe avantaje, mulți evită să aleagă unul de teama că acesta va consuma foarte multă energie electrică. Este adevărat? Răspunsul îl vei afla în cele ce urmează!

 

Cuprins:

 

1 .Cât consumă un cuptor electric? - Ce influențează consumul?        

1.1 Consum cuptor electric incorporabil - Factori de care să ții cont                                                                                                  

2. Cât consumă un cuptor electric pe oră? - Cum poți să calculezi?     

3. Cât consumă un cuptor electric clasa A?

 

1.Cât consumă un cuptor electric? - Ce influențează consumul? 

 

În primul rând, este important să înțelegem cum funcționează un cuptor electric și ce îi determină consumul. Spre deosebire de un cuptor pe gaz, care se încălzește de la flacăra puternică de la baza acestuia, un cuptor electric incorporabil sau nu, va folosi electricitatea pentru a genera căldură. Practic, acesta va fi dotat cu siguranțe care se încălzesc atunci când cuptorul funcționează. În cazul anumitor modele, poți observa efectiv cum aceste siguranțe se înroșesc. Deoarece poți controla exact măsura în care cuptorul va genera căldură, adică numărul de grade Celsius, mâncarea se va găti uniform.

 

Iată câteva exemple de cuptoare electrice incorporabile:

 

 

Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →

 

 

Consumul cuptorului electric, poate varia în funcție de mulți factori. Îi vom enumera pe scurt mai jos:

 

 1.1.Consum cuptor electric incorporabil - Factori de care să ții cont 

 

  • Numărul de Watti  - Determină puterea cuptorului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât consumul va fi mai mare.
  • Temperatura setată - Cu cât temperatura la care vei găti mâncarea va fi mai mare, cu atât va crește și consumul.
  • Capacitatea cuptorului - Cuptorul electric cu un volum mai mare, va consuma mai mult. Asta deoarece va dura mai mult timp pentru ca siguranțele să încălzească un spațiu mai mare.
  • Temperatura ambientală - Cuptorul va consuma un nivel mare de energie până ce va ajunge la temperatura setată de tine. Apoi, acesta se va activa și dezactiva automat, pentru a păstra temperatura constantă. Consumul va fi mai mare dacă în bucătăria ta vor fi, spre exemplu, 15 grade Celsius, în loc de 25 de grade Celsius, deoarece va fi nevoie de mai mult timp pentru a aduce cuptorul la temperatura aleasă de tine.

 

2.Cât consumă un cuptor electric pe oră? - Cum poți să calculezi? 

 

 

 

Dacă ai mai încercat să cauți pe Internet care este consumul unui cuptor electric incorporabil, sau de sine stătător, probabil că ai sfârșit prin a căpăta o durere de cap. Asta deoarece răspunsurile sunt fie prea vagi, fie prea detaliate, cu formule din fizică ce te fac să crezi că citești o limbă străină. Așadar, care este soluția?

 

Una dintre ele este aceea de a urmări contorul de curent și de a observa care este consumul pe o perioadă de timp în care nu funcționează cuptorul electric, să zicem 1 oră. Apoi vezi care este consumul atunci când cuptorul funcționează la o temperatură constantă. Diferența dintre cifrele astfel obținute îți va indica valoarea consumului pe o oră.

 

Cea mai simplă metodă, care îți va oferi o valoare orientativă a consumului electrocasnicelor, este aceea de a face un calcul. În descrierea produsului de care ești interesat, va trebui să găsești, la un moment dat, puterea de funcționare a cuptorului, exprimată în Watti (W). Vom lua ca exemplu un model care are o putere de 2300 W.

 

Pentru a afla consumul, va trebui să înmulțim puterea cu timpul de funcționare continuă a cuptorului, urmând să împărțim produsul la 1000. Vom lua ca reper durata de 1 oră. Așadar:

 

 (2300Wx1h)/1000=2,3 kWh

 

Înțelegem că într-o oră de funcționare continuă și uniformă, cuptorul nostru electric poate consuma maxim 2,3 kWh. Prețul unui kW poate varia între 0,63 și 0,72 de lei. Poți afla prețul în cazul tău verificând factura la electricitate. Oricum, la o funcționare zilnică de cel puțin o oră continuu (fără pauzele impuse de termostat) în 30 de zile ai consuma 69 kW și ai plăti în jur de 31 de lei la factura de electricitate.

 

3. Cât consumă un cuptor electric clasa A?

 

 

Atunci când ai citit descrierea unui cuptor electric incorporabil, ai observat probabil menționată clasa energetică. Aceasta este o clasificare a eficienței energetice și este ierarhizată de la A la G, unde A este clasa cu cea mai mare eficiență energetică. Dacă un cuptor electric este încadrat într-o clasă energetică superioară, acesta va avea un consum mai redus.

 

Așadar, chiar dacă prețul de achiziție al unui cuptor electric clasa A este mai mare decât unul care se încadrează în clasa B sau C, investiția merită deoarece, pe termen lung, vei cheltui mai puțin pentru consum.

 

Multe familii au ales să investească într-un cuptor incorporabil, dar și într-o plită incorporabilă. În funcție de stilul tău de gătit poți alege cu ușurință între o plită pe gaz sau o plită electrică, mai ales că acum știi să afli cât de mult consumă electrocasnicele electrice.

 

 

Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →Detalii și preț aici →

 

Sperăm că informațiile din acest articol te-au ajutat să îți faci o idee realistă asupra alegerii unui cuptor electric. Îți dorim spor la gătit!

 

Sursa foto: shutterstock.com

2 Comentariu

Irina:
29.03.2020, 07:11:32 PM
Raspuns

Buna seara! Eu personal ma folosesc de Bosch si anume de acest model https://2get.ro/product/hbf534es0q Cuptorul Bosch mi-a plăcut toți parametrii săi. Nu ocupă mult spațiu, designul se potrivește exact cu interiorul bucătăriei mele. Controlul temperaturii este simplu, toate comutatoarele răspund fără probleme la presare. Puteți seta cronometrul, funcționează clar. În interior există suficient spațiu pentru mai multe tăvi. Există iluminare în cuptor, astfel încât în proces nu trebuie să deschideți ușa. Folosesc o încălzire rapidă, care este convenabilă dimineața.

Gabriel:
02.01.2021, 01:31:35 PM
Raspuns

Cum suporta instalația mea electrica consumul? Este proiectată să ducă 5kw pe priză dar nu simultan pe mai multe prize. Puterea instalația este de 5 la atât a aprobat Enel. Dacă am mai multi consumatori simultan, pe prize si siguranței separate care depășesc în total 5 kw nu sare contactorul general? Intreb asta pentru că vreau cuptor electric. Ce se intampla daca merge si masina de spălat în același timp și calcă si sotia rufe?

Lasa un comentariu