Ce factori influențează gustul și aroma unei cafele perfecte? Cea mai bună cafea boabe

0 Comentarii 2175 Vizualizari
Orice iubitor și pasionat de cafea își dorește cea mai bună aromă posibilă atunci când savurează o ceașcă fierbinte de cafea. Știința din spatele obținerii gustului și aromei perfecte de cafea este destul de complicată, iar experții încă încearcă să identifice cu exactitate procesele chimice care le determină. Există, însă, și alți factori mai simpli care influențează gustul și aroma cafelei.
Deși gusturile nu se discută, este foarte ușor să recunoști o cafea într-adevăr gustoasă. Aceasta va avea o aromă intensă, un gust specific originii boabelor de cafea, o culoare negru închis și un miros încântător care îți va trezi toate simțurile.
Continuă să citești acest articol pentru a afla care sunt modurile prin care poți duce o ceașcă de cafea la un cu totul alt nivel atunci când vine vorba de aromă. Astfel vei știi cum să alegi boabele de cafea potrivite gusturilor tale, tipul de aparat pentru cafea pe care îl vei folosi, dar și cum trebuie să prepari cafeaua ideală.
1. Origine cafea boabe
Probabil ai auzit de multe ori prieteni și prietene care susțin că preferă cafeaua premium din Etiopia, Brazilia, Columbia, Jamaica, Indonezia, Kenya sau alte țări îndepărtate și te-ai întrebat dacă există, cu adevărat, o diferență din punct de vedere al gustului. Iubitorii de cafea cunosc faptul că țările menționate mai sus fac parte din locurile în care se produc unele dintre cele mai aromate și intense boabe de cafea.
Gustul final al cafelei este influențat de modul în care boabele de cafea au fost crescute. Factori precum solul, altitudinea, soarele, vântul și ploaia sunt indicatori clari ai aromei pe care produsul final o va avea. De exemplu, dacă pământul este sărac în minerale, cafeaua va fi una slabă și lipsită de gust, în timp ce un sol bogat va garanta o aromă desăvârșită.
2. Gradul de prăjire la boabele de cafea
Este posibil să rămâi surprinsă să afli că prăjirea boabelor de cafea are o foarte mare influență asupra gustului. Astfel, calitatea băuturii este strâns legată de gradul de prăjire, proces considerat o adevărată artă din moment ce este foarte complex și migălos. Pentru a te bucura de o cafea delicioasă trebuie să identifici gradul de cafea potrivit preferințelor tale, acesta fiind unul diferit pentru fiecare consumator în parte.
Așadar, care este diferența dintre aceste grade de prăjire al cafelei și ce aromă oferă fiecare dintre ele?
· Cafea boabe ușor prăjită - are o intensitate slabă, o culoare maro deschis și nu conține urme de ulei pe boabe;
· Cafea boabe mediu prăjită – are o aromă echilibrată, cu note fructate, florale sau de ciocolată și o culoare brună;
· Cafea boabe intens prăjită – are un gust amar, intens, prezintă ulei pe suprafața boabelor și are cel mai scăzut nivel de cofeină.
Acum că știi care sunt relațiile dintre modul în care este prăjită cafeaua și gustul acesteia, poți să încerci fiecare dintre ele și să alegi preferata ta.
3. Tipul de apă folosit la preparare cafea
Din moment ce apa este ingredientul principal al unei cești de cafea, este de la sine înțeles că tipul de apă folosit în prepararea cafelei este de o importanță deosebită. În procesul de preparare, apa are rol de solvent, extrăgând toată savoarea din boabele de cafea.
Astfel, un nivel ridicat de minerale în apa utilizată va determina o aromă mult mai plăcută și mai autentică. De reținut este faptul că niciodată nu trebuie să folosim apă distilată pentru cafea, deoarece lipsa mineralelor va duce la un gust amar.
Pe lângă conținutul de minerale, temperatura apei este și ea extrem de importantă. Temperatura ideală este de 90-96 de grade Celsius, fix sub punctul de fierbere. O temperatură mai ridicată va produce o cafea cu gust amărui, în timp ce apa rece nu va extrage toate aromele și va duce la o cafea slabă.
4. Aparat de cafea - espressor cafea
Un mare mit în rândul pasionaților de cafea este acela că o cafea va avea mereu același gust și aromă, indiferent de aparatul de cafea folosit. De la automatele de cafea pentru magazine, aparatele de cafea mai mici pentru birouri, espressoare profesionale pentru restaurante și aparate de cafea pentru hoteluri, toate acestea produc cafele cu profiluri de aromă total diferite.
Un aparat de cafea profesional, deși este mai costisitor, poate reprezenta, în cele mai multe cazuri, alegerea cea mai înțeleaptă pentru persoanele care iubesc cafeaua. Gustul unei cafele preparate cu ajutorul unui astfel de automat este mult mai intens și mai aromat decât cel obținut în urma utilizării unui aparat de calitate inferioară.
Mai mult, un aparat de cafea Premium permite prepararea mai multor tipuri de cafea, cum ar fi cappuccino, espresso, mocha, latte, machiato sau americano. Astfel, te poți bucura de cafeaua ta preferată chiar din confortul propriei locuințe cu mult mai puțin efort, cu o singură apăsare a unui buton. La Studio Casa poți găsi oricând aparatul de cafea potrivit nevoilor tale.
5. Tipuri de cafea boabe
Există peste 100 de soiuri de cafea, dar mai mult de 98% din totalul de cafea din întreaga lume provine din două tipuri foarte cunoscute de cafea: Arabica și Robusta. Cel mai rar soi de boabe de cafea este cafeaua Liberica, însă gustul acesteia este unul mediocru, neieșit din comun.
Tipul boabelor de cafea are o foarte mare importanță atunci când dorești să obții o cafea cu o aromă specifică. Cafeaua Arabica este produsă în Brazilia și are un gust mai puțin intens cu puțină cofeină, având aproape 200 de specii diferite. Pe de altă parte, cafeaua Robusta este mult mai intensă și bogată în cofeină, fiind cultivată în Africa și Asia.
În concluzie, aroma și gustul cafelei pot fi influențate de o mulțime de factori, o parte din ei fiind cei prezentați în acest articol. După o analiză mai atentă a fiecărui detaliu care influențează cafeaua, vei putea prepara ceașca perfectă în funcție de propriile preferințe. Espressoarele oferite de Studio Casa sunt mereu la dispoziția ta pentru a te ajuta să obții cafeaua ideală de fiecare dată, așa că îți recomandăm să le dai o șansă la prepararea următoarei cafele.
Lasa un comentariu