Prepararea piureului de roșii sau a sucului de roșii în fiecare sezon estival este o tradiție românească împământenită de secole. Chiar dacă toate magazinele și supermarketurile sunt aprovizionate în permanență cu totul felul de preparate pe bază de suc de roșii, în multe gospodării această tradiție nu a dispărut și oamenii preferă să le prepare pe cont propriu.

Contrar credinței conform căreia sunt din ce în ce mai puțini oameni care preferă să pregătească suc de roșii acasă, vânzările pentru mașini de tocat roșii sunt în creștere, iar acest lucru se datorează dorinței de a redescoperi gustul preparatelor homemade din ingrediente naturale.

Pentru a putea pregăti un suc delicios de roșii în propriile gospodării, aveți nevoie de o mașină pentru suc de roșii, iar în acest ghid vă vom dezvălui cum să alegeți cea mai bună mașină pentru suc de roșii.

·      Mașina pentru suc de roșii și funcționalitatea sa

·      Mașină pentru suc de roșii manuală sau electrică

·      Factorii de luat în considerare

·      Cea mai bună mașină pentru suc de roșii

 

1.  Mașina pentru suc de roșii și funcționalitatea sa

 O mașină de tocat roșii este un aparat care vă ajută să preparați cu un minimum de efort suc de roșii. În urmă cu câteva secole, acest aparat era de mari dimensiuni, astfel că oamenii îl depozitau în subsoluri sau magazii – astăzi, în schimb, o mașină de tocat roșii este compactă și ușoară, pentru a putea să fie ușor de depozitat și de folosit. În funcție de caracteristici, o mașină pentru suc de roșii poate să fie dedicată mediului casnic, profesional sau industrial – în acest articol vom discuta strict despre mașina de tocat roșii pentru mediul casnic. Mașina modernă pentru suc de roșii are ca scop principal tocarea măruntă a roșiilor pentru a le putea transforma într-o pastă. Aceasta separă, de asemenea, pulpa de semințe și coajă pentru un piure fin.

Piureul obținut se poate folosi ca atare în mâncăruri sau se poate conserva pentru a putea fi folosit și iarna sau primăvara când roșiile naturale nu mai sunt disponibile.  

  

2. Mașină pentru suc de roșii manuală sau electrică?

 Mașinile de tocat roșii sunt foarte populare în ziua de astăzi și se găsesc sub două forme: mașină de tocat roșii manuală și mașină de tocat roșii electrică, fiecare având propriile seturi de avantaje și dezavantaje.

 

Mașina pentru suc de roșii manuală

Acest aparat nu funcționează pe bază de energie electrică, ci pe bază pe energie corporală. Este prevăzută cu o manivelă de care trebuie să rotiți pentru a roti melcul ce zdrobește roșiile. Implică destul de multă forță și efort din partea utilizatorului, de aceea sunt recomandate pentru cantități mici de sucuri.

Marile avantaje ale acestora vin de pe mai multe fronturi: nu depind de curent, sunt mai ieftine, iar dacă sunt fabricate total din oțel inoxidabil pot să reziste zeci, chiar sute de ani.

 

Mașina pentru suc de roșii electrică

Mașina pentru suc de roșii electrică este cea mai populară alegere pentru că implică un minimum de efort din partea utilizatorului – doar introduci mașina în priză, speli roșiile, le pui în mașină și “voila”, sucul este gata.

Are prețul mai ridicat față de corespondenta sa manuală, dar este mult mai eficientă și vă permite ca într-un timp foarte scurt să aveți câțiva litrii de suc de roșii – cantitatea va depinde mereu de puterea motorului.

Profesioniștii în industrie vă sfătuiesc să mizați mereu pe mașini de tocat roșii semi – profesionale sau chiar profesionale pentru uz casnic, deoarece în acest fel o să vă bucurați de ele pentru un timp îndelungat.

 

3. Factorii de luat în considerare

Atunci când alegeți cea mai bună mașină de roșii pentru dvs. trebuie să țineți cont de anumiți factori:

 

Electrică sau manuală?

Cea mai bună și populară alegere în momentul actual este mașina de tocat roșii electrică. Această o să vă scutească de ore petrecute în bucătărie și o să vă ofere rezultate mult mai bune și mult mai rapide. Desigur, prețul este mai ridicat, dar mereu este de bun augur să investiți în calitate.

Putere motor

Puterea motorului este cea care vă oferă informații despre calitate, preț, durată de viață, cantitatea de suc de roșii într-o oră, etc. Specialiștii în electrocasnice vă recomandă întotdeauna să alegeți mașini pentru suc de roșii ce au o puterea a motorului egală sau mai mare de 300 W -  mașinile de tocat roșii profesionale vor avea puterea motorului de cel puțin 400 W.

Eficiență

O mașină de roșii electrică este eficientă atunci când resturile sunt stoarse perfect – atunci când vorbim despre resturi ne referim la coji și semințe. Pentru a putea analiza acest lucru, luați resturile de roșii și încercați să le stoarceți în pumn – mai curge suc? Dacă da, atunci eficiența este slabă.

De asemenea, atunci când discutăm despre eficiență putem să ne gândim și la eficiența energetică. În fiecare manual de instrucțiuni veți putea vedea care este consumul de energie electrică al respectivei mașini – vă interesează acest aspect mai ales dacă plănuiți să o folosiți cu regularitate.

Mărime

Mărimea unui astfel de aparat este extrem de importantă, mai ales dacă nu aveți mult spațiu pentru depozitare. De cele mai multe ori, mașinile de tocat roșii profesionale nu o să aibă dimensiuni foarte mici și acest lucru este de este de așteptat, dar puteți oricând să le depozitați în propria cutie pentru a avea un mediu ordonat.

Materiale

Materialele din care este proiectată mașina dvs. electrică de roșii sunt foarte importante. Dacă deține plastic este necesar să fie un plastic dur, rezistent, iar dacă are în compoziție metal, mizați pe cele din oțel inoxidabil.

Preț

Prețul este un bun indicator pentru calitate, dar nu de fiecare dată. Cu toate acestea, o mașină de tocat roșii electrică la 50 lei nu va fi niciodată un aparat electrocasnic profesional.