Cuprins:

 1. Cel mai bun detergent de rufe

1.1. Cel mai bun detergent automat pudra

1.2. Cel mai bun detergent automat lichid

1.3. Detergenti pentru rufe albe

1.4. Detergenti pentru rufe colorate

    2. Cel mai bun detergent de vase

2.1. Detergenti de vase pasta

2.2. Detergenti de vase lichizi

2.3. Detergenti de vase pastile

    3. Cel mai bun detergent pentru curatenie

3.1. Detergenti pentru curatenie in bucatarie

3.2. Detergenti pentru curatenie in baie

3.3. Detergenti pentru curatarea pardoselilor

 Exista o gama foarte larga de produse de curatenie si detergenti, iar numirea celui mai bun detergent ar fi imposibila, caci fiecare este bun in felul sau. Detergentii se impart in mai multe categorii si subcategorii: detergenti de rufe, detergenti de vase, detergenti de curatenie, etc., iar clasificarea lor se face in functie de agentii de curatare pe care acestia ii au in compozitie si de concentratia acestora. In acest articol vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege solutia cea mai potrivita pentru nevoile tale.

 

1.Cel mai bun detergent de rufe 

Detergentii de rufe au ca scop curatarea si igienizarea materialelor textile, si se impart in 4 subcategorii: detergent de rufe lichid, detergent de rufe pudra, detergent pentru rufe albe si detergent pentru rufe colorate.

 

1.1. Cel mai bun detergent automat pudra

Detergentii in stare solida, sau pudra, sunt primii aparuti pe piata.

Avantajele detergentilor de rufe pudra:

 • Sunt mai eficienti in spalarea rufelor albe datorita substantelor chimice care se regasesc in compozitia lor
 • Au o putere mai mare de curatare
 • Sunt eficienti pe o perioada mai lunga de timp

Dezavantajele detergentilor de rufe pudra:

 • Se pot folosi doar in programe de spalare cu apa calda sau fierbinte
 • Nu se pot folosi la programe scurte de spalare deoarece dizolvarea dureaza mai mult timp
 • Pot provoca sau declansa alergii
 • Folosirea lor este mai greoaie si lasa reziduuri in afara si in interiorul masinii de spalat
 • Nu se pot utiliza decat prin introducerea in compartimentul pentru detergent, ceea ce poate insemna ca o parte din cantitatea de detergent sa nu ajunga pe rufe


 detergent pulbere pentru masina de spalat


1.2. Cel mai bun detergent automat lichid

Acesti detergenti in forma lichida au venit ca o rezolvare la unele dintre problemele detergentilor in forma solida.

Avantajele detergentilor de rufe lichizi:

 

 • Pot fi turnati direct in cuva masinii de spalat ceea ce inseamna ca toata cantitatea de detergent ajunge pe haine
 • Se dizolva mai rapid, lucru ce permite folosirea lor in programe scurte
 • Se pot folosi in programe cu apa rece

 Dezavantajele detergentilor de rufe lichizi:

 • Sunt mai “slabi”, iar petele dificile vor trebui tratate in prealabil cu alte solutii (folosirea unei cantitati mai mari de detergent decat cea recomandata nu ajuta)
 • Nu pot fi folositi in programe de prespalare
 • Nu poate fi folosita functia de dozare automata a masinii de spalat

 

1.3. Detergenti pentru rufe albe

Acestia se gasesc in special sub forma de pudra, dar unele companii au scos pe piata si detergenti pentru rufe albe in forma lichida. Solutiile au in componenta agenti inalbitori, de aceea nu este recomandata folosirea lor la spalarea rufelor colorate. Acest lucru poate duce la patarea sau chiar decolorarea hainelor colorate.

 

1.4. Detergenti pentru rufe colorate

Detergentii pentru rufe colorate se gasesc atat in stare solida, cat si in stare lichida. Cel mai cunoscut tip de detergent pentru articole textile colorate este cel special pentru haine negre. Acesta pastreaza intensitatea culorii, chiar si in urma spalarilor repetate.

Pe langa detergenti si  balsam, masinile de spalat au nevoie si de solutii anti-calcar, ce ajuta la evitarea defectiunilor cauzate de depunerile de calcar.

 

2. Cel mai bun detergent de vase

Detergentul de vase este o solutie care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Acesta este necesar pentru curatarea si degresarea veselei. Ca si detergentul pentru haine, se regaseste atat in stare solida, cat si in stare lichida. Un detergent de vase bun este recomandat de 4 calitati, si anume:

 • Puterea de indepartare a grasimii este un aspect foarte important si reprezinta raportul dintre numarul grame de grasime indepartate de un gram de solutie
 • Clatirea este a doua calitate, pentru ca un detergent bun se va clati usor dupa curatarea grasimii, astfel nu vor ramane urme pe vase
 • Nu trebuie sa irite pielea! Nu inseamna ca un detergent care iti irita pielea nu este de calitate, ci ca nu este potrivit pentru tine si mainile tale. Gaseste detergentul care nu creeaza reactii alergice sau iritatii, iar daca nu gasesti niciunul, foloseste manusi de cauciuc
 • Parfumul nu trebuie sa persiste dupa clatire


2.1. Detergenti de vase pasta

Acesti detergenti sub forma de pasta sunt considerati mai concentrati si cu o putere de indepartare a grasimii mai mare decat cea a celor in forma lichida. Sunt foarte buni pentru indepartarea grasimilor arse de pe tavi sau tigai, dar si pentru spalarea veselei.

 

2.2. Detergenti de vase lichizi

Sunt mai slabi in concentratie decat pasta, dar asta nu inseamna ca nu vor curata vesela si tacamurile cum trebuie. Detergentii de vase lichizi sunt ideali pentru obiectele cu o suprafata mai sensibila, cum ar fi paharele ori farfuriile lucioase sau ornate. Produsul lichid poate fi folosit si in masina de spalat vase, datorita texturii lui, insa inainte de a-l utiliza in acest mod, asigura-te ca modelul de masina de spalat vase pe care il detii este compatibil cu astfel de detergenti.


2.3. Detergenti de vase pastile

Acestia sunt folositi pentru spalarea prin intermediul unei masini de spalat vase si vin sub forma unor pastile ce vor fi introduse in compartimentul special. Pastilele vor fi dizolvate in apa calda care intra in masina de spalat vase, iar amestecul va stropi vesela din interiorul masinii cu putere.

 

3. Cel mai bun detergent pentru curatenie

Detergentii pentru curatenie sunt de mai multe feluri si servesc mai multor scopuri: curatarea pardoselii, curatarea suprafetelor din baie si curatarea suprafetelor din bucatarie. Fiecare suprafata sau camera are un alt tip de murdarie care se acumuleaza, iar din acest motiv au fost fabricate solutii speciale pentru fiecare in parte, ce ajuta atat la o curatare mai buna, cat si la protejarea suprafetelor igienizate.

 

3.1. Detergenti pentru curatenie in bucatarie

Acest tip de detergent are in componenta solutii care ajuta la indepartarea grasimilor, cauzate de abur, ulei incins, etc. Compozitia lor este asemanatoare cu cea a detergentilor de vase si nu se recomanda folosirea lor pe suprafete sensibile ca plasticul sau lemnul daca producatorul nu indica acest lucru pe eticheta.

 

3.2. Detergenti pentru curatenie in baie

Detergentii pentru baie au ca scop indepartarea depunerilor de calcar datorate expunerii indelungate la apa a suprafetelor din aceasta incapere. Acestia au adesea in componenta si dezinfectanti pentru a facilita curatarea corespunzatoare a toaletei, dar si parfumuri puternice care sa estompeze eventualele mirosuri neplacute.

 

3.3. Detergenti pentru curatarea pardoselilor

Datorita multitudinii de materiale folosite la acoperirea pardoselii, bineinteles ca exista si o gama larga de solutii de curatare, create special pentru a nu dauna acestor suprafete: parchet, gresie, marmura, granit, etc. De asemenea, exista si detergenti pentru pardoseli cu scopuri multiple, care pot fi folositi pe mai multe suprafete diferite, dar, inainte de folosire, se recomanda citirea cu atentie a etichetei.


 Concluzia este una simpla: cel mai bun detergent nu exista, deoarece un produs care se potriveste de minune unei persoane, poate crea neplaceri sau nemultumiri altei persoane. Pentru a gasi cel mai eficient detergent pentru nevoile tale, este bine sa testezi cateva solutii diferite. Spor la curatenie!