·     Care este diferența dintre un răcitor de vin și un dulap de vin?
 
·      Cum alegem cele mai bune răcitoare de vinuri?
 
·      Caracteristici utile pentru răcitoarele de vin
 
·      Recomandări

 

Un răcitor de vin este un aparat electrocasnic care vă ajută să vă păstrați sticlele de vin la cea mai bună temperatură pentru ca acesta să își îmbunătățească în timp calitatea în condiții optime. Acesta este deosebit de important dacă dețineți peste 4 vinuri scumpe.

Acum, s-ar putea să vă întrebați de ce să nu profitați de frigiderul disponibil, ci să cheltuiți o grămadă de bani pe un răcitor de vinuri?

În comparație, un frigider normal este mult mai rece decât temperatura standard necesară pentru depozitarea vinului. Acest lucru înseamnă că în frigider este prea multă umiditate pentru a păstra gustul și aroma autentică a unui vin. În plus, ce se întâmplă dacă aveți o mulțime de vinuri pe care doriți să le depozitați?

 

Care este diferența dintre un răcitor de vin și un dulap de vin?

 

Răcitoare de vin

Ca regulă generală, un răcitor de vin este un aparat de depozitare pe termen scurt, utilizat pentru a menține vinurile la o temperatură ideală de servire. Este adesea denumit frigider pentru vin. Diferite tipuri de vin au temperaturi specifice de servire, care vă vor permite să le apreciați în cel mai bun moment. Pentru vinurile albe, aceasta este cuprinsă între 7-11 ° C, în timp ce pentru cele roșii este între 12-19 ° C.

Adesea veți găsi răcitoare de vin cu zone duble / triple, care vă permit să depozitați vinurile roșii, albe și șampanii, la temperaturile lor optime.

Dar niciunul dintre aceste intervale de temperatură nu este potrivit pentru depozitarea și maturarea pe termen lung a vinului, ceea ce experții recunosc că este în jur de 13 ° C. Desigur, este posibil să setați un răcitor de vin la această temperatură ideală de păstrare pe termen lung, dar aceste aparate nu au întotdeauna caracteristicile suplimentare necesare pentru a menține vinul în siguranță pe termen lung.

 

Dulapuri pentru vin

Dulapurile pentru vin sunt spații de depozitare pe termen lung, folosite pentru a menține vinurile roșii și albe depozitate în siguranță, la o temperatură de aproximativ 13 ° C. De obicei, au o singură zonă de temperatură, ceea ce reflectă utilizarea lor principală ca unitate de depozitare pe termen lung. De asemenea, tind să aibă o capacitate mult mai mare și să fie mai scumpe decât răcitoarele de vin. Pe lângă fluctuațiile de temperatură, există trei factori suplimentari care pot strica calitatea și aroma vinului - lumină, vibrații și umiditate scăzută – acestea trebuie gestionate. Acest lucru devine absolut crucial dacă păstrați vinul ani buni, și nu luni, înainte de a-l consuma.

Majoritatea dulapurilor de vin au sisteme sofisticate care controlează cu exactitate nivelul umidității, elimină vibrațiile, blochează lumina UV și gestionează impactul fluctuațiilor de temperatură externe. Dar numai cele mai scumpe vor avea toate aceste caracteristici la un loc cu sisteme de ultimă generație care să vă ajute să păstrați vinurile în cele mai optime condiții.

 

Cum alegem cele mai bune răcitoare de vinuri?

 

Tipuri

Lăsând bugetul la o parte pentru moment, există trei întrebări cheie la care trebuie să răspundeți pentru a vă ajuta să decideți ce răcitor de vin se va potrivi cel mai bine nevoilor dvs.:

1. Cât vin plănuiți să puneți la păstrare? Acest lucru vă va oferi o idee despre capacitatea pe care o căutați.

2. Unde va fi amplasat răcitorul de vin? Acest lucru vă va ajuta să alegeți între un răcitor independent de vin, integrat, incorporat sau sub blat.

3. Am nevoie de un răcitor de vin cu o singură temperatură sau cu două temperaturi? Dacă favorizați în exclusivitate vinurile roșii sau albe, veți putea respecta un model cu o singură zonă de temperatură. Dacă aveți o cantitate egală pentru ambele, sau dacă aveți în vedere să păstrați unele sticle la temperatura de depozitare și altele la temperatura de servire, atunci este posibil să aveți nevoie de un model cu dublă sau triplă zonă de temperatură.

 

Unde va fi amplasat răcitorul de vin?

Știind unde doriți să așezați răcitorul de vin, veți reuși să alegeți între un model independent, încorporat, integrat sau sub blat.

 

Răcitoare de vin independente

Acestea sunt cele mai ieftine tipuri și le puteți pune oriunde în casă. Deoarece nu există restricții cu privire la locul pentru depozitare, acestea sunt capabile să aibă dimensiuni mai mari decât modelele încorporate, ceea ce înseamnă că pot avea o capacitate de până la 150 de sticle. Dacă optați pentru un model independent, ar trebui să îl păstrați acolo unde temperatura mediului nu fluctuează prea mult - deci nu în garaj. Practic, aceleași considerente pe care le-ați aplica la poziționarea unui frigider standard se aplică și în cazul unui răcitor de vin.

 

Răcitoare de vin incorporate

Acestea au avantajul de a imprima acel aspect elegant într-o bucătărie. Sunt mai scumpe decât modelele independente și, deoarece, de obicei, au dimensiuni standardizate, există limite referitoare la câte sticle puteți păstra. Dacă aveți o colecție din ce în ce mai mare de sticle, un răcitor de vin încorporat probabil nu este pentru dvs.

 

Răcitoare de vin integrate

Acestea sunt de obicei montate la înălțimea pieptului. Acestea nu au tendința de a avea cea mai mare capacitate pentru sticle și probabil veți avea nevoie de o recondiționare a bucătăriei pentru a se potrivi. Nu vor fi cu adevărat potrivite dacă aveți o colecție mare sau în expansiune.

 

Răcitor de vin sub blat

Probabil că veți încadra doar 12 sticle într-un răcitor sub blat (cele mai comune sunt modelele de șase până la opt sticle), dar sunt o opțiune pentru persoanele care sunt într-adevăr limitate în spațiu.

 

Am nevoie de un răcitor de vin cu o singură sau dublă temperatură?

De câte zone de temperatură aveți nevoie depinde în mare măsură de motivul pentru care utilizați răcitorul de vin: depozitare, servire sau ambele.

 

Zona cu o singură temperatură

Dacă favorizați foarte mult un singur tip de vin (doar roșu sau doar alb) și doriți să vă mențineți sticlele la temperatura de servire, atunci un răcitor de vin cu o singură zonă va fi perfect. Dacă utilizați doar răcitorul de vin pentru depozitare - presupunând că are funcțiile suplimentare necesare pentru a activa acest lucru în siguranță - atunci din nou, un model cu o singură zonă va fi o alegere bună.

 

Zona cu temperatură dublă

În cazul în care colecția dvs. include vinuri roșii și albe, atunci veți dori un răcitor de vin cu temperatură dublă. Deși mai scump, un model cu zonă dublă de temperatură vă oferă o flexibilitate mai mare. Înseamnă că puteți avea o secțiune pentru vin alb gata de servit și alta pentru depozitare sau vin roșu gata de servit.

 

Zona de temperatură triplă

Unele dintre cele mai scumpe răcitoare de vin de pe piață vor avea trei zone de temperatură. Acestea vă permit să stocați vinurile roșii și albe la temperatura de servire și colecțiile dvs. la temperatura pentru depozitare. În mod alternativ, puteți utiliza cele trei zone pentru a menține vinurile roșii, albe și șampania toate la temperatura de servire; șampania este servită la o temperatură mai scăzută decât vinul alb.

 

Capacitate

Capacitatea este, probabil, aspectul vital de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cel mai bun răcitor de vin.

În mod constant, producătorii vor enumera numărul exact de sticle de vin pe care le poate suporta aparatul. DAR, fiți conștienți că, de obicei, atunci când stabilesc capacitatea, aceștia iau în considerare sticlele în stil Bordeaux. Acest lucru este important, deoarece există o mulțime de dimensiuni de sticle pe piață. Luați această măsurătoare ca un standard și calculați-vă pentru a vă asigura cât de multe sticle ar putea suporta răcitorul de vin.

Un alt sfat este să mergeți pentru modelul care pretinde un număr mai mare de sticle de vin decât numărul pe care îl aveți.

 

Stil

Dacă stocarea corespunzătoare este singurul aspect care vă interesează, atunci nu este deloc important să luați în considerare stilul. Cu toate acestea, dimpotrivă, dacă preferați ceva care arată bine și care să se potrivească cu mobilierul decorativ, sunt mai multe lucruri de luat în calcul.

De fapt, numărul de răcitoare de vin cu aspect deosebit care să-ți merite banii este nenumărat. Unele dintre ele sunt dotate cu lumină LED atașată pentru a îmbunătăți performanțele exterioare, în timp ce unele modele ne oferă o paleta vastă de culori din care să alegem.

 

Durabilitate

În același timp, nu uitați să luați în considerare durabilitatea acestuia. Durabilitatea se bazează în mare parte pe reputația mărcii, precum și pe recenziile altor clienți.

 

Utilizarea energiei

Următorul lucru este consumul de energie. Cu cât se apropie de categoria A, cu atât este mai eficient. Cele mai eficiente sunt cele din categoria A+++, dar sunt și cele mai costisitoare.

 

Zgomot

Luați în considerare nivelul de zgomot atunci când achiziționați un astfel de aparat. Vă recomandăm să nu depășească 40 dB dacă vreți o atmosferă prielnică în locuință.

 

Preț

Desigur, un aparat care ajută la îngrijirea vinurilor prețioase și scumpe ar trebui să ajungă la o gamă de prețuri puțin costisitoare. În medie, un răcitor de vin încorporat variază în preț de la 700 lei la câteva mii de lei în funcție de marcă, calitate, dimensiune, performanță, caracteristici suplimentare și așa mai departe.

În plus, rețineți că costurile de instalare pot ridica o altă sumă de bani pe care ar trebui să o plătiți.

Un răcitor de vin care are o capacitate mai mare de stocare tinde să coste mai mult decât cel cu una mai redusă. La fel și cu puterea și calitatea.

În ceea ce privește funcțiile suplimentare, acesta ar putea fi ecranul tactil sau un blocaj de securitate, ceea ce este sinonim cu un preț mai mare.

 

 

Caracteristici utile pentru răcitoarele de vin

 

Uși din sticlă rezistente la radiații UV

Sticla de protecție pe ușile aparatelor va ajuta la limitarea efectelor nocive ale razelor UV asupra vinului dumneavoastră. În mod ideal, veți putea instala răcitorul de vin într-un loc care nu este în calea razelor solare directe, dar dacă acest lucru nu este posibil, cu siguranță, trebuie să cumpărați un răcitor de vin cu această caracteristică.

 

Controlul umidității

Dacă un vin este expus la niveluri scăzute de umiditate pentru o perioadă îndelungată, acest aspect poate usca pluta. Acest lucru poate permite pătrunderea aerul din sticlă, ceea ce vă poate strica vinul. Controalele de umiditate vă permit să gestionați cantitatea de umiditate din răcitorul de vin, contribuind la asigurarea integrității plutei.

 

Sistem anti-vibrații

Unele modele au un sistem în compresor sau, ocazional, în structura răcitorului, care minimizează micro-vibrațiile și zgomotul. Aceasta poate fi o caracteristică liniștitoare pentru pasionații de vin dedicați, deoarece, în timp, chiar și micro-vibrațiile pot avea un efect negativ asupra culorii, aromei și texturii vinului.

 

Cei patru dușmani ai vinului: variații de temperatură, vibrații, lumină și umiditate scăzută

 

Filtru de cărbune

Acesta filtrează aerul care intră în răcitor, împiedicând mirosurile să afecteze gustul vinului. Filtrele de aer pot ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării de praf în interiorul răcitorului de vin. Se recomandă ca acestea să fie înlocuite la fiecare 6-12 luni.

 

Controale tactile, afișaje digitale și funcții inteligente

Acestea oferă un aspect mai elegant și fac răcitorul de vin un pic mai ușor de utilizat. De asemenea, acum sunt disponibile răcitoare pentru vin compatibile cu smartphone-uri, permițându-vă să controlați temperatura de la depărtare.

 

Încuietoare de ușă

Vă protejează colecția de vinuri în siguranță de copiii curioși, adolescenți experimentali și somelieri geloși.

 

Iluminat interior LED

Acest lucru ar trebui să fie standard în toate răcitoarele de vin, deoarece LED-urile emit numai niveluri foarte mici de lumină UV.

 

Uși reversibile

La fel ca în cazul unui frigider convențional, ușile reversibile vă oferă mai multe opțiuni cu privire la locul de poziționare a răcitorului de vin.

 

Spațiu pentru depozitare vertical

Acest lucru vă permite să așezați sticle deschise, dar neterminate, înapoi în răcitorul de vin, fără teama de scurgere. Totuși, este o caracteristică neobișnuită și este puțin probabil să o găsiți în multe răcitoare de vin.

 

Alarme de temperatură și funcție de memorie

Alarmele vor suna pentru a vă informa dacă ușa a fost lăsată deschisă sau dacă temperatura din interiorul răcitorului a scăzut sub temperatura setată. O funcție de memorie va aminti temperatura setată.

 

Rafturi reglabile pe înălțime și lățime

Rafturile din majoritatea răcitoarelor de vin sunt concepute pentru a se potrivi cu o sticlă standard de formă Bordeaux de 750 ml. Cu toate acestea, unele vinuri - cum ar fi Pinot Noir - se găsesc, de obicei, într-o sticlă de tip Burgundia ceva mai largă. Dacă colecția dvs. include șampanie sau chiar sticle mai mari, atunci rafturile reglabile sunt obligatorii.

 

Rafturi din lemn și glisante

Veți găsi de obicei aceste modele în gama medie și high-end. Rafturile metalice pot duce uneori la sticle zgâriate și etichete sfâșiate, astfel încât rafturile din lemn sunt preferate de colecționarii serioși.

Rafturile glisante facilitează vizualizarea și îndepărtarea sticlelor din colecție într-un mod facil.

  

Recomandări

 

Dacă sunteți pasionați de vinuri, dar nu vreți să cheltuiți o avere pe un răcitor de vinuri, atunci Ardes AR5I12V de la Studio Casa este alegerea ideală. Acesta are o capacitate de 12 sticle de vin și o putere de 70 V. În plus, acesta este integrat în clasa energetică A +, ceea ce înseamnă că o să vă ofere un consum scăzut de energie electrică.

 

Ardes AR5I12V de la Studio Casa deține un aspect modern, elegant, fiind definit printr-o nuanță puternică de negru închis. Aspectul modern este subliniat și prin prezența afișajului cu LED și a controlului tactil de reglare a temperaturii. Pe lângă aspect, acesta are un nivel de zgomot de doar 35 dB, fiind aproape insesizabil.