Istoria roboților de bucătărie începe în Germania anilor ’60, cu un imediat succes, ca urmare a multifuncționalității și utilizării rapide. Chiar și astăzi, roboții de bucătărie au rămas electrocasnice foarte populare, mai ales că tehnologiile implementate sub formă de funcții, putere și nu numai au dus la crearea unor adevărate ajutoare în bucătăria modernă.

 

mama si copii gatesc prajituri cu robotul de bucatarie

Tot mai mulți oameni folosesc zilnic un robot de bucătărie pentru a pregăti diverse rețete, iar alegerea celui mai bun model pe o piața saturată nu este facilă. În acest ghid ne dorim să evidențiem anumiți factori pe care trebuie să îi luați în considerare pentru a achiziționa un robot de bucătărie care să corespundă nevoilor dumneavoastră.

·      Putere

·      Viteză

·      Accesorii

·      Dimensiuni

·      Ușurință în utilizare

 

Putere robot bucătărie

 

Un factor determinant este puterea, care afectează în mod semnificativ utilizarea robotului de bucătărie. Inima acestui aparat este motorul electric, care este, de asemenea, componenta supusă cel mai mult uzurii și defecțiunilor.

 

Achiziționarea unui produs cu un motor electric de putere înaltă vă permite să efectuați sarcini mai ușor și, de asemenea, să aveți un robot care va rezista mult timp. Un model cu o putere de 600 de wați poate fi considerat de nivel mediu și garantează efectuarea operațiunilor normale, cum ar fi tocat, feliat și chiar frământat, dar fără a exagera cu cantitățile, acordând în același timp atenție durității alimentelor.

 

Puterile de 800/1000 wați disting modelele de ultimă generație, care vă asigură de faptul că pot manipula cantități mari de ingrediente. Dacă intenția este de a pregăti adesea aluaturi în cantități mari, dacă trebuie să tocați alimente tari, cum ar fi gheața, atunci trebuie să apelați la roboți de bucătărie cu putere mare. În acest fel, un robot de bucătărie bun poate fi un aliat valid în bucătărie deoarece este un aparat conceput special pentru realizarea diverselor preparate – piure-uri și souffle-uri, supe, deserturi diverse, etc.

 

 

Viteză robot de bucătărie

 

Un alt factor care afectează calitatea operațiunilor efectuate este viteza de rotație. Având la dispoziție mai multe trepte de viteză puteți să exploatați mai bine accesoriile disponibile și, în general, să aveți o mare practicitate de utilizare.

 

Modelele entry level au de obicei două viteze, plus un așa-numit mod Pulse (impulsuri simple). Procesoarele de alimente de ultimă generație oferă, de asemenea, 10-15 viteze pentru a se potrivi oricărui tip de aliment și operațiuni pe care intenționați să le efectuați.

 

Accesorii robot bucătărie

 

Fără îndoială, un aspect fundamental pentru o alegere corectă este calitatea accesoriilor furnizate. Un robot de bucătărie este un aparat multifuncțional și pentru a garanta această particularitate trebuie să aibă un anumit număr variat de accesorii, în special:

- disc de feliere: este fabricat din plastic, cu o lamă de oțel inoxidabil, esențial pentru felierea legumelor în grosimi diferite.

- disc pentru feliat julienne: este exact ca precedentul disc prezentat, dar cu o lamă în formă adecvată pentru a garanta tăierea clasică în bețe subțiri.

- disc de răzuit: foarte asemănător cu un disc de feliat, dar cu o lamă concepută pentru răzuirea fructelor, legumelor și brânzeturilor tari.

- cutit de tocat: este accesoriul cel mai frecvent folosit. Este o lamă din oțel inoxidabil în formă de S, care vă permite să tocați orice tip de aliment.

- paletă de frământat: este accesoriul folosit pentru a face orice tip de aluat. Acesta trebuie să fie fabricat din oțel inoxidabil pentru a garanta rezistența și igiena maximă.

- tel: folosit ori de câte ori trebuie să emulsionăm sau să batem albușurile până când devin tari. Și în acest caz, telul trebuie să fie din oțel inoxidabil.

- recipiente: în mod normal, există două boluri. Unul pentru a fi utilizat la prepararea aluatului, pentru tocat, răcit și feliat. Celălalt recipient este vasul din plastic sau sticlă care se folosește atunci când robotul de bucătărie este transformat într-un blender convenabil.

- storcător de citrice: este un accesoriu care nu este întotdeauna prezent la toate modelele.

 

- centrifugă: este cu siguranță prezentă în procesatoare de alimente de top. Este un accesoriu indispensabil pentru prepararea milkshake-urilor și sucurilor.

 

Dimensiuni robot bucătărie

 

Un robot de bucătărie este un aparat de uz casnic care ocupă adesea mult spațiu. Puteți găsi modele cu recipiente de la 1 litru până la peste 4 litri .

 

Dimensiunile depind nu atât de mult de corpul robotului, ci mai mult de accesoriile utilizate. Dacă achiziționați un produs cu funcția de blender, acesta va avea o înălțime ridicată, deci este necesar să evaluați înălțimea maximă și să verificați compatibilitatea cu spațiul de lucru. Aceeași considerație ar trebui luată pentru modelele capabile să funcționeze ca centrifugă.

 

Un alt aspect de luat în considerare este dimensiunea tubului pentru introducerea alimentelor. Oricine este familiarizat cu utilizarea unui storcător sau a unei mașini de tocat știe cât de important este acest lucru. Capacul recipientului, folosit pentru feliere și tocare, deține un cilindru în care se introduc alimentele care vor fi apoi împinse cu accesoriul special.

 

Ușurință în utilizare robot bucătărie

 

Există câteva aspecte care sunt cruciale pentru a asigura manipularea facilă. Pentru a lucra în siguranță absolută, este necesar să aveți picioare antiderapante pentru a minimiza efectele vibrațiilor. Cea mai eficientă soluție este piciorul ventuzei care menține robotul foarte stabil chiar și în timpul celor mai grele operațiuni.

 

Prezența unui compartiment de colectare a cablului este foarte utilă pentru menținerea ordinii, indiferent dacă robotul este depozitat sau lăsat expus pe blatul bucătăriei.

 

Ultimul aspect este ușurința de asamblare și demontare a accesoriilor, care afectează ușurința utilizării. Posibilitatea de a scoate cu ușurință un disc sau o lamă economisește timp, nu numai în timpul fazelor de pregătire a unei rețete, ci și pentru operațiunile de curățare ulterioare.

 

Recomandări Studio Casa

 

Robotul de bucătărie French Cuisinie FV9051W/R de la Studio Casa este echipamentul ideal atunci când căutați un robot de bucătărie profesional.  Acesta vine cu o putere a motorului de 1000 W, ceea ce îl face angajatul ideal în bucătării rezidențiale în care se pregătesc cantități mari de mâncare și unde se procesează alimente dure.

 

Atunci când ne referim la viteză, robotul de bucătărie French Cuisinie FV9051W/R de la Studio Casa își împarte puterea pe 10 trepte de viteză, fiind astfel ideal pentru pregătirea rapidă și facilă a alimentelor.

 

Pe partea de accesorii, robotul de bucătărie French Cuisinie FV9051W/R de la Studio Casa este atipic – acesta nu vine cu accesorii suplimentare pentru funcția  de blender, ci pentru cea de mașină de tocat. Exact, acest produs revoluționar este o adevărată mașină de tocat fructe și legume, venind cu dispozitivele necesare ce sunt foarte ușor de manipulat atât la montare cât și la demontare. Pe lângă funcția de mașină de tocat, robotul de bucătărie vine însoțit de tel, cârlig pentru aluat, paletă de mixer și este echipat cu un bol ce are o capacitate de 5.5l.

 

 

 

Dacă nu doriți un produs profesional deoarece nu petreceți mult timp în bucătărie, dar doriți un produs entry level cu o rezistență crescută, atunci robotul de bucătărie Grand Chef SC1814 de la Studio Casa este soluția ideală. Acesta vine cu o putere de 600 W împărțită pe 7 trepte de viteză.

 

Pe partea de accesorii, robotul de bucătărie vine însoțit cu cârlig de frământare, paletă de mixare și tel din oțel inoxidabil pentru o bună igienă și o rezistență crescută. Bolul în care se pot crea aluaturi are o capacitate de 5 l, fiind ideal pentru cantități mari.