Aspiratoarele sunt aparatele electrocasnice care rareori lipsesc dintr-o locuinta in prezent, fiind esentiale pentru pastrarea si mentinerea curateniei in casa, in special pentru a scapa de praful din interior, problema foarte mare cu care se confrunta mai toate persoanele, fie in mediul urban, fie in cel rural. Alegerea unui aspirator potrivit nu este usor de facut, mai ales ca tehnologia a evoluat foarte mult in acest domeniu, iar pe piata exista numeroase modele performante, cu caracteristici diferite si preturi deasemenea. Vei descoperi, insa, in acest articol mai multe informatii despre fiecare in parte, pentru a lua cea mai buna decizie care sa raspunda perfect nevoilor pe care le ai!


Cuprins

  1. Ce trebuie sa stii pentru a alege cel mai bun aspirator?
  2. Cate tipuri de aspiratoare exista, care sunt cele mai bune si ce particularitati au?

            2.1. Cele mai bune aspiratoare fara sac

            2.2. Cele mai bune aspiratoare verticale

            2.3. Cele mai bune aspiratoare cu filtrare prin apa/cu spalare

            2.4. Cele mai bune aspiratoare de mana

            2.5. Cele mai bune aspiratoare tip robot

  1. Intretinerea corecta a celor mai bune aspiratoare

 

1. Ce trebuie sa stii pentru a alege cele mai bune aspiratoare?

Inainte de a achizitiona un aspirator, atunci cand esti in cautarea modelului ideal, trebuie sa tii cont de cateva criterii. Acestea te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie, astfel incat la final, sa fii complet multumit de achizitia facuta:

  • Tipul aspiratorului: cu sac sau fara sac;
  • Puterea de aspirare;
  • Ce capacitate de colectare a resturilor are;
  • Nivelul de zgomot produs si clasa de eficienta;
  • Ce filtre are (daca sunt usor de schimbat, de inlocuit, etc);
  • Cu ce accesorii vine la pachet;
  • Manevrabilitatea, lungimea cablului, tipul de roti si dimensiunea.

Toate acest aspecte trebuie sa fie in conformitate cu asteptarile pe care le ai tu de la un aspirator. Modele foarte performante sunt mai scumpe, insa reprezinta o investitie inteligenta pentru viitor. De asemenea, e foarte important sa stii cat de des vei folosi aspiratorul: in fiecare zi sau o data pe saptamana? Il folosesti pentru suprafete mari in spatii industriale sau pentru suprafete medii si mici in cadru domestic?

 

2. Cate tipuri de aspiratoare exista, care sunt cele mai bune si ce particularitati au?

Modelele clasice de aspiratoare sunt cele prevazute cu sac colector. Dar, pentru ca sacii din material textil sunt destul de dificil de curatat, iar cei de unica folosinta pot deveni costisitori la un moment dat, foarte multe persoane aleg sa achizitioneze aspiratoare fara sac colector. Acetea sunt cele mai populare la ora actuala. Iata cateva informatii despre cele mai apreciate si mai eficiente tipuri de aspiratoare, dar si cateva exemple pentru fiecare in parte:

 

2.1. Cele mai bune aspiratoare fara sac

Acestea au aceeasi forma si acelasi mod de utilizare ca cele cu sac, diferenta constand in felul in care sunt colectate praful si resturile. Aspiratoarele fara sac au in dotare o cuva din plastic sau din metal, detasabila, care poate fi usor curatata si igienizata dupa fiecare utilizare. Unele modele folosesc o tehnologie de compactare a prafului, pentru ca acesta sa nu se imprastie la schimbarea cuvei.

 

2.2. Cele mai bune aspiratoare verticale

Acest tip de aspiratoare sunt ideale pentru suprafete mici, fiind ergonomice si foarte usor de manevrat. Persoanele cu dureri de spate sau care au probleme de mobilitate corporala, le pot folosi fara probleme! Un alt avantaj al acestor aspiratoare verticale, il reprezinta lipsa cablului de alimentare, acestea functionand pe baterii. Trebuie mentionat, insa, ca au o performanta similara cu aspiratoarele obisnuite. 


2.3. Cele mai bune aspiratoare cu absorbtie in apa

Acestea pot fi doar cu functia de aspiratie si absorbtie in apa, dar exista si aspiratoare cu absorbtie in apa, care au si functia de aspiratie si functia de spalare. Aceste aspiratoare sunt considerate cele mai utile si performante si au puterea de absorbtie foarte mare in comparatie cu aspirtoarele obisnuite.

Aspiratoarele cu filtrare prin apa au un recipient de plastic in care se pune apa, iar in timpul aspirarii, praful este retinut si absorbit direct in apa. Este perfect pentru cei care sufera de alergii sau au probleme respiratorii. Deasemenea este ideal pentru camera copiilor. Aceste aspiratoare pot parfuma incaperea, daca se toarna cateva picaturi de parfumant camera in apa care este absoarbit praful.

Un aspirator cu  functie de absorbtie in apa si functie de spalare este mai complex si poate fi utilizat pe diverse suprafete, precum gresie, parchet, covor, mocheta, tapiteria de la canapele, etc. Acesta are in compozitie un furtun, localizat in perie, prin care se elibereaza apa cu detergent. Astfel, la absorbtie, avand putere foarte mare de aspirare, poate curata si petele si spala podeaua in timp ce aspira . Este ideal pentru locuintele cu copii mici sau cu animale!


2.4. Cele mai bune aspiratoare de mana

Aspiratoarele de mana se folosesc, de obicei, pentru a curata si a strange praful din canapele ori de pe  alte piese de mobilier. Acestea retin murdaria in colectorul care se afla in varful aparatului.

Modelul de mai jos nu are fir, deci este usor de manevrat si aspira chiar si lichide!

 

2.5. Cele mai bune aspiratoare tip robot

Aspiratoarele robot reprezinta una dintre cele mai noi inovatii in domeniul curateniei, fiind aparate capabile si programate astfel incat sa execute actiunea de aspirare, fara interventia unei persoane. Acestea au dimensiuni reduse, si de obicei, o forma rotunda si plata. Sunt dotate cu senzori pentru ziduri si obiecte si au sisteme de protectie pentru a nu se strica in cazul unui impact. Fata de un aspirator clasic, pot ajunge in locuri mai greu accesibile datorita formei lor plate, insa pentru a curata corespunzator o suprafata, aceasta trebuie pregatta in avans prin eliminarea cablurilor sau altor obiecte. Unul dintre avantajele acestor modelele de aspiratoare performante, este ca pot fi programate sa aspire la o anumita ora. Deci, daca trebuie sa pleci de acasa si vrei sa gasesti curatenie, poti investi intr-un astfel de aparat!


3. Intretinerea corectă a celor mai bune aspiratoare

Chiar daca iti achizitionezi cel mai bun model de aspirator de pe piata, te vei bucura de el pe termen lung doar daca acorzi atentie intretinerii acestuia. La fel ca si in cazul oricarui aparat elecrocasnic, exista riscul de aparitie a defectelor in cazul utilizarii gresite sau al depozitarii nepotrivite.

La aspiratoare, foarte importante sunt filtrele. Producatorii recomanda, in general, ca filtrele de evacuare sa fie inlocuite anual, iar filtrul de colectare (in cazul aspiratoarelor fara sac) dupa 5 utilizari. Specialistii te sfatuiesc sa verifici periodic si sa schimbi filtrele cand observi ca nu mai fac fata sau ca prezinta defecte.

Tine cont de criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere inainte cumpararii unui aspirator. Toate cele mentionate sunt importante si contribuie la o curatenie eficienta si usoara!