hote expuse pe perete

 

Bucataria este spatiul de acasa special creat pentru a gati mancare sau pentru a lua masa alaturi de familie si prieteni. In procesul de gatire, se foloseste aragazul sau plita pentru diverse modalitati de pregatire a mancarii, cum ar fi fierberea si prajitul. Aceste activitati vor elibera in aer multa caldura, abur si fum. Aburul poate afecta peretii bucatariei, iar caldura excesiva si fumul dauneaza oricarei persoane prezente in bucatarie. In afara de acestea, mirosul mancarii ramas trebuie sa fie eliminat pentru a nu fi raspandit in intreaga locuinta. Pentru a impiedica aceste lucruri sa se intample, ai nevoie de un singur electrocasnic: hota. Afla din acest articol la ce sa acorzi atentie pentru a alege cea mai buna hota, cum se face montarea acesteia si cum se realizeaza intretinerea ei pentru a ii prelungi durata de utilizare.

 

Cuprins:

1. Ce caracteristici trebuie sa analizezi ca sa alegi cea mai buna hota

2. Cum se face montarea pentru o hota in bucatarie si la ce inaltime se pune

3. Cum se ingrijeste o hota pentru a prelungi durata de folosire

 

 

Ce caracteristici trebuie sa analizezi ca sa alegi cea mai buna hota

 

Daca esti in cautarea unor hote bune, trebuie sa stii ce caracteristici sunt importante pentru tine pentru a le compara si a face o alegere in final. Poti face un top al hotelor prin a clasa pe primele locuri hotele care intrunesc cat mai multe caracteristici potrivite pentru tine si  pentru spatiul din bucatariei.

 

Caracteristicile la care cele mai multe persoane sunt atente sunt numarul motoarelor, puterea de absorbtie, dimensiunea, nivelul zgomotului si designul.

 

  • Numarul de motoare hotă

 

Cele mai multe hote au un singur motor. Exista si cateva modele ce au doua motoare, insa acestea sunt mai costisitoare, iar nivelul zgomotului este mai mare.

 

  • Puterea de absorbtie la hote

 

Aceasta caracteristica este extrem de importanta, deoarece face referire la principala functie a unei hote: absorbtia. Aceasta este masurata in metri cubi pe ora. Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat hota va absorbi aburul si fumul mai eficient. Iata cateva exemple:

 

1.  425/690/900/1.000 mc/h


 

2.  290/647/758 mc/h


3.  maxim 347 mc/h


 

  • Dimensiunea hotelor

Cea mai importanta dimensiune la care sa te raportezi este cea prin care se face absorbtia. Aceasta valoare, ce se masoara in mod general in centimetri, trebuie sa fie macar la fel de mare cat latimea aragazului sau plitei pe care gatesti, pentru a absorbi cat mai bine. Iata cateva exemple:

90 cm


60 cm



  • Nivelul zgomotului la hote

Ventilatia facuta de hote va produce un anumit nivel de zgomot. Masurat in decibeli, nivelul zgomotului este cu atat mai mic cu cat valoarea exprimata este mai mica. O hota care are un nivel mic de zgomot nu inseamna neaparat una cu putere de absorbtie mica, insa, daca nu vrei ca sunetul produs sa fie deranjant pentru tine, poti alege acest electrocasnic si in functie de acest aspect. Iata cum iti poti da seama de nivelul zgomotului produs:

 

grafic nivel zgomot hote

Iata cateva exemple de hote in functie de aceasta caracteristica:

  • 55/65 db  - 



Design hote

Designul conteaza foarte mult pentru pasionatii de design interior. Pentru cei ce isi doresc o hota care sa aiba si un aspect atractiv, exista diferite modele din care se pot alege, Modern, Retro vintage, Futurist, cum sunt acestea:



 

 Cum se face montarea pentru o hota in bucatarie si la ce inaltime se pune

 

Daca nu stii cum se monteaza hota, iti vom oferi cateva informatii importante pentru a cunoaste tot ce este necesar in acest procedeu. Pentru a monta o hota, este necesara o iesire spre exterior dintr-un tub flexibil de aluminiu prin care se va elimina tot ce va fi absorbit de aceasta. Tubul se achizioneaza tinand cont de specificatiile hotei. Intre acest tub si hota se monteaza un guler de legatura, element extrem de important cu care trebuie sa se lucreze cu grija, deoarece orice deteriorare poate afecta randamentul eliminarii fumului si aburului. Pe langa aceste componente, care, de obicei, se cumpara separat, odata cu achizitionarea hotei, depinzand de model, vor veni la pachet si un kit complet de montare. Ca reguli generale, hota se monteaza la o distanta de 60-70 cm deasupra aragazului si la maxim 3 m distanta de fereastra bucatariei.

 

 Cum se ingrijeste o hota pentru a prelungi durata de folosire

 

Hota absoarbe aburul, fumul si chiar particule de grasime eliberate in aer. In timp, filtrul acesteia se murdareste si trebuie curatat sau inlocuit. Este important sa cureti hota cu o laveta cu apa dupa folosire pentru a nu lasa praful sau alta sursa de murdarie sa se depuna. Curatand cat se poate de des hota, te asiguri ca aceasta va fi complet functionala pentru o perioada mare de timp.


Cu siguranta, acum vei sti sa alegi hota potrivita pentru tine, tinand cont de toate caracteristicile importante: puterea de absorbtie, dimensiune, nivelul zgomotului, designul si numarul de motoare. Nu uita sa pastrezi hota curata pentru a te bucura cat mai mult de functiile ei!