masa cu cadouri pentru tineri casatoriti

 

Mulți dintre oaspeții chemați la un astfel de eveniment recunosc că sunt în dilemă cu privire la cadoul pe care ar trebui să-l dea proaspeților căsătoriți. Ce le trebuie acestora și cum să se asigure că nu au deja obiectul pe care își permit să-l ofere cadou? Nu pot merge cu mâna în buzunar, trebuie neapărat să se decidă cu privire la acest subiect, așa că ajung, de foarte multe ori, din necunoștință de cauză, să cumpere lucruri care nu sunt pe placul mirilor sau nu le sunt de niciun folos. Ce este de făcut într-o astfel de situație?

 

Cuprins:

 1. Ce reprezintă cadoul de cununie civilă și de ce trebuie să-l oferi
 2. Cum să alegi corect cadoul de cununie pentru fini sau pentru nași
 3. Unde găsești un cadou de calitate superioară, folositor și la prețuri accesibile
 4. 10 idei de cadouri pentru cununia civilă

 

Ce se duce la primărie la cununia civilă?

La cununia civilă, trebuie să îndepliniți anumite formalități și să prezentați anumite documente la primărie. 

 

- Cerere de înregistrare a căsătoriei civile: Veți completa o cerere oficială în care solicitați înregistrarea căsătoriei civile. Acest formular poate fi obținut de la primărie sau poate fi disponibil online.

- Documente de identitate: Atât tu, cât și partenerul tău trebuie să prezentați documente de identitate valide, cum ar fi cărțile de identitate sau pașapoartele.

- Acte de naștere: Va trebui să furnizați copii certificate de naștere pentru tine și pentru partenerul tău. Aceste documente ar trebui să ateste faptul că sunteți majori sau că aveți permisiunea părinților în cazul în care sunteți minori.

- Certificat de divorț/deces (dacă este cazul): Dacă tu sau partenerul tău ați fost căsătoriți anterior sau ați avut un partener decedat, poate fi necesar să prezentați documente care atestă divorțul sau decesul.

- Dovezi de rezidență: Unele jurisdicții pot solicita dovezi că locuiți în zona respectivă sau că aveți o anumită perioadă de rezidență înainte de a vă putea căsători acolo. Aceste dovezi pot fi facturi de utilități sau alte documente care atestă adresa de domiciliu.

- Taxe de înregistrare: La primărie, veți trebui să plătiți taxele de înregistrare pentru cununia civilă. Valoarea taxei poate varia în funcție de locație și de cerințele locale.

 

Este important să verificați cu primăria din zona voastră pentru a afla exact care sunt documentele și procedurile necesare pentru înregistrarea căsătoriei civile. În unele cazuri, este posibil să fie necesar să faceți o programare în avans pentru a vă prezenta la primărie și a înregistra căsătoria civilă.1. Ce cadou se oferă la cununia civilă?

Se obișnuiește de multă vreme să fie oferite daruri frumoase și utile cu ocazia acestui eveniment foarte important din viața oamenilor. Nu doar mirii primesc cadourile, ci și nașii, iar acest lucru este atât de înrădăcinat în tradiție, încât nimănui nu i-ar trece prin cap să îl treacă cu vederea. Se pare că acest dar trebuie să fie folositor pentru viața în doi, pentru familia nouă pe care și-o întemeiază tinerii și că este un ajutor de bază în acest sens.

 

Împrumutată din vestul Europei sau de la americani, tradiția ca mirii să realizeze o listă cu produsele de care au nevoie este din ce în ce mai acceptată și de români. Invitații la eveniment sună și îi întreabă ce mai au nevoie. În cazul în care invitatul nu este rudă cu mirii, nu ar trebui să ia în considerare o astfel de soluție deoarece nu este politicos să întrebe mirii sau rudele acestora așa ceva.

 

Un sfat din partea specialiștilor este ca invitații să nu ofere cadouri pe care le-ar da cu ocazia zilei de naștere sau a numelui, ci să găsească ceva cu adevărat deosebit, care să le aducă un zâmbet de bucurie celor doi miri și să le rămână amintire cât mai mult timp de-a lungul vieții.

 

De ce trebuie să oferi un astfel de cadou?

 • pentru a oferi un ajutor tinerilor miri, un start în viața nouă;
 • pentru plăcerea de a vedea bucuria pe chipul acestora;
 • pentru că darul va rămâne o amintire frumoasă din partea invitatului.

 

Ce fel de cadouri poți oferi?

 • tradiționale (bani, flori);
 • haioase (o vază în formă de geantă);
 • vintage (un lampadar vechi, o mobilă antică, un tablou, o statuetă);
 • scumpe (produse electrocasnice și electronice, mașină);
 • simbolice (obiecte personalizate, handmade-uri);
 • inedite (un city break în doi, bilete la concert, vouchere la spa).

 

Ce fel de cadouri să NU oferi cu această ocazie?

 • cuțite și foarfeci (se pare ca aduc ghinion, cel puțin asta spune credința populară);
 • opere de artă extravagante (de obicei nu se încadrează în locuința oricui);
 • bilete la loterie (un cadou banal, care spune despre invitat că nu și-a bătut capul cu alegerea darului);
 • un obiect care se deteriorează repede (cine are nevoie de un obiect care se strică imediat?).

 

2. Cum să alegi corect cadoul de cununie pentru fini sau pentru nași

O întrebare pe care cei implicați și-o adresează frecvent și caută răspunsurile pentru a reuși să facă față cu brio evenimentului în sine. Nașii, părinții spirituali ai mirilor, au rolul de a veghea la buna desfășurare a momentului și a vieții viitoare a finilor, așa că vor primi potrivit tradiției un mic dar, numit popular și plocon. Acest plocon nu poate fi doar unul simbolic, ci gândit bine, deoarece demonstrează că finii îi apreciază și că sunt recunoscători pentru faptul că le sunt alături.

 

punga cadou

 

Darul le era oferit nașilor când finii veneau să le propună dacă vor să-i cunune, dar acum se oferă înainte de căsătoria propriu-zisă (există și cazuri în care darul este oferit în timpul sau după eveniment). De obicei, el trebuie să fie ales ținându-se cont de latura sa practică, utilă, să poată fi personalizat cu ușurință și să le aducă aminte de aceste clipe minunate la care au fost părtași.

 

Cele mai populare idei de cadouri pe care finii le pot face nașilor cu această ocazie sunt:

 • un set de halate de baie (ar putea pune să le fie cusută monograma);
 • seturi personalizate de perne și pilotă;
 • lenjerii de pat confecționate din materiale luxoase;
 • un kit pentru masa din bucătărie care să conțină față de masă, șervete, tacâmuri, farfurii, pahare;
 • bijuterii de argint personalizate;
 • vouchere la spa, la parcul de distracții, la un concert inedit din oraș etc.

 

Cu această ocazie, nașii sunt datori să le dea și un cadou material finilor, pe lângă plicul cu bani și celelalte obligații pe care le au în această calitate. O idee foarte bună ar fi să-i întrebe înainte ce le-ar trebui pentru casă nouă, în așa fel încât să nu greșească. Nașii sunt părinții spirituali ai finilor și nu este deloc nepoliticos să facă acest lucru, din contră.

 

Vrei să oferi un cadou perfect?

Secretul găsirii acestuia este ca invitatul să se pună în pielea mirilor și să țină cont de următoarele lucruri:

 • cât de apropiat este de ei (frate, soră, mamă, unchi, văr, prieten, coleg de serviciu, partener de afaceri);
 • cât vrea să cheltuiască cu această ocazie;
 • dacă darul să fie practic sau simbolic.

 

Cadourile oferite mirilor și nașilor trebuie să țină seama de:

 • vârstă;
 • profesie;
 • hobby-uri.

barbat cu o cutie cadou rosie

 

3. Unde găsești un cadou de calitate superioară, folositor și la prețuri accesibile

Invitații la eveniment pot spune că sunt extrem de stresați că nu vor găsi cadoul potrivit. Soluția este să solicite acea listă realizată deja de miri și să cumpere ce își doresc aceștia, fără să mai treacă prin aventura găsirii unui dar care să-i surprindă și să-i mulțumească în egală măsură.

 

Întotdeauna acest cadou trebuie să fie pentru amândoi, deci invitatul poate să cumpere ceva pentru casă sau altceva, de exemplu, un ceas pentru el și unul pentru ea, o brățară de aur pentru mire, niște cercei de aur pentru mireasă etc.

 

Unde pot fi găsite cadourile perfecte, de calitate, utile, frumoase, la prețuri accesibile?

 • În mediul online este cea mai buna idee pentru că aici se poate descoperi în timp scurt absolut orice produs și-ar dori mirii. În plus, se poate beneficia de diferite discounturi, bonusuri, promoții importante, iar reducerile nu pot decât să fie pe placul cumpărătorilor. Nimeni nu poate uita că participarea la un astfel de eveniment înseamnă o cheltuială considerabilă, iar magazinele din mediul online rămân o variantă la îndemână în orice moment și pentru oricine, indiferent de bugetul pe care îl are la dispoziție;

 

 • Cadourile pentru cununia civilă pot fi ușor de găsit și în orice oraș cu magazine fizice, bine dotate. Avantajul este că produsele pot fi pipăite sau încercate, neexistând riscul de a avea surprize atunci când sunt livrate de curier sau de poșta română. Dezavantajul este ca prețul poate fi de multe ori piperat, iar același obiect să coste mult mai puțin pe internet;

 

 • Unii invitați se pricep să realizeze diferite obiecte handmade, foarte apreciate de oricine (piese vestimentare tradiționale, vase de ceramică pictate, balansoare de lemn, foișor de grădină, bijuterii diverse, covoare din lână, cu motive populare etc.), iar astfel de cadouri pot fi cele mai interesante primite vreodată. Produsele de acest tip sunt neprețuite și vor fi, cu siguranță, pe gustul celor care le vor primi.

 

4. 10 idei de cadouri pentru cununia civilă

Dacă un invitat se găsește în ipostază de a nu ști deloc ce să cumpere cu această ocazie și se frământă nopți întregi pentru a găsi răspunsul potrivit, atunci nu ar fi deloc rău să cerceteze cu atenție lista de mai jos și să descopere ceva util:

 

 1. O idee buna este să ofere un minifrigider portabil, ideal pentru a fi amplasat pe terasa din gradina casei, atunci când zilele de vară sunt mai călduroase ca oricând. Fiecare va aprecia un astfel de cadou, mai ales atunci când se va odihni în șezlong și va putea să guste din berea rece, mereu la îndemână;

 

 1. O mașină de spălat vase, utilă pentru orice gospodină care nu are timp suficient la dispoziție pentru a spăla vasele, este perfectă pentru tinerii din ziua de astăzi, care au serviciu și o mulțime de alte activități, iar spălatul vaselor le-ar fura practic din timpul liber;
 2. femeie spala vase la masina

 

 1. O altă idee bună de cadou de cununie civilă pentru proaspeții căsătoriți este aspiratorul, un dispozitiv care trebuie să existe în fiecare casă și care ușurează munca, putând fi utilizat atât de femei, cât și de bărbații mai puțin dornici să încerce mătura;

 

 1. Aragazul se clasează în topul obiectelor casnice, de care au nevoie tinerii din momentul în care încep viața în doi, așa că un astfel de cadou va fi pe placul lor, chiar dacă nu sunt pasionați de gastronomie. Întotdeauna vor găsi o ocazie de a fierbe laptele, apa sau să încălzească ceva. Dacă preferă stilul modern, atunci ar fi mai bine ca aragazul tradițional să fie înlocuit cu o plită și un cuptor electric, puțin mai scumpe, dar extrem de folositoare;

 

 1. Un espressor va fi primit cu incantare pentru ca oricine are viciul cafelei de dimineață, cea care reușește cu brio să ofere energie și dorință de muncă. În comerț există diferite modele, la prețuri mai mari sau mai mici, reduceri fabuloase în mediul online, așa că dispozitivul de făcut cafea rămâne una dintre cele mai bune idei de cadouri pentru miri;

 

 1. Un set de canapea și fotolii poate fi o soluție care să surprindă cu plăcere pe doi tineri ce de abia sunt la început de drum și nu vor să cheltuiască banii de la nuntă cumpărând piese de mobilier scumpe. Este important să li se ceară părerea cu privire la modelul, culoarea sau materialul din care sunt confecționate, fiecare având anumite gusturi și un stil bine definit, care nu coincide mereu cu al celorlalți;

 

 1. Un televizor cu diagonala cât mai mare este vital în orice locuință. În general, la început de drum oamenii au tendința să lase pe locul doi această mică plăcere și să se mulțumească fiecare cu ce găsește potrivit bugetului, iar un astfel de cadou îi va încânta nespus;

 

 1. Un suport TV este binevenit, are aspect minimalist, rafinat, creând un perete tehnologic și atrăgător, indiferent de amenajarea locuinței celor doi miri. În mediul online pot fi găsite aceste produse utile, la prețuri extrem de interesante;

 

 1. În cazul în care au deja o casă, în mod sigur curtea va fi lăsată pe locul doi în încercarea de a mobila interiorul, iar un cadou potrivit poate fi un mobilier de grădină, un pavilion cochet, un balansoar deosebit sau un sistem iluminat economic, în stil modern;

 

 1. În topul cadourilor de cununie civilă poate fi și autoturismul. Ăsta da cadou, nu-i așa? În general, puțini invitați ar putea să le ofere un astfel de dar, deloc ieftin. Părinții, bunicii, nașii ar putea să se gândească serios și să le facă o adevărată surpriză.

 

Cadoul pentru cununia civilă trebuie gândit în prealabil, ales cu diplomație și imaginație, să fie util, nu neapărat pompos sau să iasă în evidență. Este important să fie ambalat corespunzător, în așa fel încât să se observe că invitatul a ținut la detalii, dorindu-și să fie apreciat de tinerii căsătoriți. Specialiștii sunt de părere că un astfel de cadou vorbește foarte mult despre persoana celui care-l oferă, așa că, este esențial să încânte.