În zilele noastre, a avea o ladă frigorifică în propria locuință este o soluție excelentă pentru a face provizii de alimente și a păstra alimentele într-o stare proaspătă, reducând vizitele la supermarket. 

Deoarece nu mai există timp pentru a merge la cumpărături în fiecare zi, a devenit din ce în ce mai important să ne aprovizionăm cu tot ce avem nevoie pentru a  pregăti rapid masa zilnică gustoasă și bogată în nutrienți.


·      Ce este o ladă frigorifică

·      Criterii de diferențiere

·      Cum să congelați alimentele

·      Recomandări

 

Ce este o ladă frigorifică?

O ladă  frigorifică este un aparat frigorific care oferă posibilitatea de a depozita alimente de diferite feluri fără a le modifica proprietățile nutriționale chiar și pentru perioade lungi. Lada frigorifică este în fond congelatorul orizontal. Modelul orizontal are principala caracteristică de a consuma mai puțină energie decât congelatorul vertical, deoarece schimbul între aerul cald și cel rece este limitat la momentul în care aparatul este deschis.

În plus, o ladă frigorifică este de obicei mai mare decât un congelator tradițional și, ajungând la o capacitate de 500 de litri, este capabilă să satisfacă nevoile unei familii numeroase cu avantajul deloc neglijabil, dacă este echipat cu roți, de a putea fi ușor de mutat atât pentru curățare, cât și pentru orice altă nevoie.

 

Criterii de diferențiere

Capacitate lăzi frigorifice

Capacitatea unei lăzi frigorifice este exprimată în litri. Capacitatea mai mare va însemna mai mult spațiu disponibil pentru înghețarea alimentelor.

Lăzile frigorifice au în prezent capacități variabile, de la 100 litri până la aproximativ 600 litri. Trebuie să rețineți faptul că, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât consumul de energie electrică este mai mare.

Dacă aveți puțin spațiu disponibil într-o încăpere, va trebui să optați pentru o ladă frigorifică mai mică sau chiar foarte mică. Mini congelatoarele, precum și mini frigiderele, sunt concepute pentru cei care nu au mult spațiu la dispoziție, dar au nevoie fie de un aparat de congelat suplimentar, fie de un aparat frigorific pentru rulotă. Capacitatea medie este  de aproximativ 40 de litri și funcționează exact ca modelele mai mari.

 

Clasă energetică lăzi frigorifice

Clasa energetică a unei lăzi frigorifice pornește de la D – clasa energetică cu cel mai mare consum de energie electrică și se termină la A+++ - clasa energetică cu cel mai mic consum de energie electrică. Având în vedere faptul că lăzile frigorifice au o nevoie continuă de a fi conectate la electricitate, diferența dintre un model de clasă A +++ care consumă anual aproximativ 140KWh și un model de clasă A care are un consum de la 210 la 280KWh se va observa la factura de electricitate. Trebuie să rețineți faptul că, cu cât un aparat frigorific este încadrat într-o clasă energetică superioară (adică A), cu atât este mai scump. Noi vă sfătuim să vă orientați către clasa A cu oricare dintre cele 3 derivate ale sale (A +/ A++ / A+++) pentru a avea un avantaj pe termen lung. 

 

frigider legume si carne


Temperatura lăzi frigorifice

Atunci când cumpărați o ladă frigorifică trebuie să acordați întotdeauna atenție numărului de asteriscuri (sau stele) de pe etichetă. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât gradele mai mari sub zero vor atinge bazinul de răcire. 

1 asterisc *: temperatura pe care o ating aceste lăzi frigorifice este de -6 °C; Nu sunt potrivite pentru depozitarea îndelungată a alimentelor și servesc drept suport temporar pentru frigider.

2 asteriscuri **: acestea ajung până la -12 °C; potrivite pentru depozitarea alimentelor mai mult de o lună, de aceea sunt utile pentru stocurile mici.

3 asteriscuri ***: temperatura minimă -18 °C, alimentele congelate pot dura până la 6 luni, utile pentru stocuri mari.

4 asteriscuri ****: Ating până la -30 °C, acest lucru vă permite să congelați și să păstrați mâncarea timp de peste 1 an!

 

Silențiozitate ladă frigorifică

La fel ca toate aparatele electrocasnice mari, chiar și lăzile frigorifice emit zgomote atunci când sunt pornite. De cele mai multe ori, însă, sunt silențioase. Parametrul de referință trebuie să fie de 45 db; aparatele care nu depășesc acest prag pot fi numite cele mai bune.

 

Autonomie ladă frigorifică

Ce se întâmplă dacă alimentarea este oprită? Nimic sau cel puțin nu imediat. Cele mai bune lăzi frigorifice împiedică dezghețarea alimentelor până la 50 de ore, de obicei limita inferioară este de 18 ore. Evitați să le deschideți în absența sursei de energie electrică. O deschidere poate provoca o creștere a temperaturii interne și dezghețarea prematură a alimentelor.

 

Capacitatea de congelare 

Un alt parametru căruia nu toată lumea îi acordă atenție atunci când cumpără lada frigorifică este capacitatea zilnică de congelare. Acest parametru indică cât de repede poate să congeleze o anumită cantitate de alimente în 24  de ore. Cele mai bune ajung până la 50 kg pe zi, modelele economice până la 8 kg.

 

Fără funcție de îngheț – No frost

Multe modele au la dispoziție această funcție, care evită acumularea de gheață pe pereți, evitând reducerea spațiului intern. Aceste lăzi au dezghețare automată, dar și un preț mai ridicat.

 

Cât costă lăzile frigorifice?

Prețul unei lăzi frigorifice poate varia în funcție de dimensiunea acesteia, clasa energetică și capacitatea de răcire. Înainte de a cumpăra, totuși, vă recomandăm întotdeauna să citiți recenziile celor care au cumpărat același model.

 

Ladă frigorifică / congelator orizontal sau congelator cu sertare / congelator vertical?

Diferența dintre un congelator orizontal și un congelator vertical constă în suprafața ocupată, în organizarea și consumul intern. Cei care optează pentru un congelator vertical o fac din considerente legate de design și pentru a ocupa mai puțin spațiu. În plus, soluția verticală asigură faptul că spațiul este bine definit și organizat în sertare. Totuși, aceasta este una dintre limitări, deoarece nu va fi posibilă înghețarea produselor mai mari decât sertarul.

Congelatorul orizontal, deși este mai greoi, oferă consumatorului o mai mare libertate de organizare. În plus, deschiderea de sus minimizează schimbul între aerul cald și cel rece, optimizând performanța și reducând consumul.

Sfatul nostru, dacă aveți spațiu la dispoziție, este să optați pentru o ladă frigorifică / congelator pe orizontală.

 

Cum să congelați alimentele?

Există mai multe moduri de a păstra mâncarea în lada frigorifică:

•       Nu congelați alimentele prea groase; felii de maximum 2 centimetri, permit păstrarea intactă a proprietăților nutriționale și a gustului.

•       Pentru a îngheța alimentele mai repede, așezați-le aproape de pereți, lăsați puțin spațiu între un pachet și altul, nu înghețați multe pachete dintr-o dată.

•       În funcție de aliment, există măsuri de precauție specifice înainte de a continua congelarea. Unele legume trebuie fierte, iar apoi apa trebuie scursă pentru a nu se crea gheață; carnea trebuie degresată, peștele curățat și tăiat felii. Pâine învelită în aluminiu și fructe congelate deja în porții.

•       Etichetați ceea ce înghețați adăugând data ambalării. Frigiderele de 4 stele vă permit să păstrați alimente până la un an, dar unele alimente precum pâinea trebuie consumate în termen de 3 luni.

•       Nu dezghețați la temperatura camerei, bacteriile ar începe să prolifereze. Decongelați în frigider sau cuptor / cuptor cu microunde, utilizând funcția de dezghețare dacă o aveți.

 

Recomandări

Lada frigorifică Freezy SC CF 120A+  de la Studio Casa face parte din clasa energetică A+, care conferă un  consum de energie anual de doar 168 kWh. Capacitatea de înghețare a acesteia este de 9,5 kg/ 24 h, având un nivel de zgomot de doar 40 dB.

Volumul acesteia este de 95 l, ceea ce înseamnă că este soluția potrivită pentru o gospodărie de cel puțin 4 membri. 

Lada frigorifică Freezy SC CF 170 A+ de la Studio Casa vine cu un volum net de 142 l și cu o capacitate de îngheț de 13 kg/ 24 h. Aceasta funcționează în stare perfectă chiar și la temperaturi exterioare de sub 0°C. Lada este încadrată în clasa energetică A+, având un consum de energie electrică anul de 192 kWh/an, fiind astfel perfectă pentru o factură de energie electrică redusă.

Pe partea de zgomot, lada frigorifică de la Studio Casa este foarte silențioasă, având un nivel de zgomot de doar 40 dB.

Pentru familii numeroase, lada frigorifică FREEZY SC CF 205A+ de la Studio Casa este soluția ideală, deoarece vine cu un volum net de 194 l, cu un consum de energie electrică de doar 219 kWh/an.

Această ladă frigorifică vine însoțită cu un cos metalic  pentru o mai bună gestiune a alimentelor înghețate. În plus, nicio nu o să îi simțiți prezența deoarece are un nivel de zgomot de doar 40dB.