Cum alegi cel mai bun mixer de bucatarie: cu bol, vertical sau mixer de mana?

0 Comentarii 4460 Vizualizari
Noi, oamenii, avem anumite nevoi de bază, printre care și hrana, astfel că începutul invențiilor s-a bazat pe un proces simplu: facilitarea procesului de satisfacere a nevoilor. Mințile sclipitoare sunt cele care au dus la crearea invențiilor care astăzi ne fac viața mai ușoară, precum aparatele electrocasnice. Mixerul este unul dintre aparatele electrocasnice mici care se regăsește astăzi în orice bucătărie.
Numărul modelelor disponibile pe piață este într-o continuă creștere, ceea ce face foarte dificilă găsirea celui mai bun mixer.
1.Mixerul de bucătărie și rolul său
2.Tipurile de mixere întâlnite pe piață
1. Mixerul și rolul său
În anul 1885, americanul Rufus W. Eastman aduce în fața omenirii primul mixer electric brevetat. Cu un aspect rudimentar, primul mixer a trezit pasiunea și creativitatea în inginerii din întreaga lume, astfel că evoluția sa a fost explozivă și supusă tehnologizării și modernizării într-un mod constant.
Rolul mixerului este de a amesteca ingredientele, de a le omogeniza, fiind un echipament întâlnit atât în industria brutăriei și a patiseriei, cât și în mediul rezidențial. Mixerele sunt perfecte pentru crearea de prăjituri, creme și aluaturi, având diverse accesorii care ajută la omogenizare, amestecare sau frământare.
2. Tipurile de mixere întâlnite pe piață
În momentul actual, pe piață întâlnim trei tipuri de mixere, fiecare cu specificațiile lui:
- Mixerul de mână
- Mixerul planetar / malaxor / cu bol
- Mixerul vertical
- Robotul de bucătărie cu mixer
Mixerul de mână
Mixerul de mână este cel mai popular mixer în ziua de astăzi, fiind întâlnit în foarte multe bucătării din România. Acest tip de mixer este dedicat cu precădere mediului rezidențial, având, totodată, cel mai mic preț dintre toate celelalte tipuri de mixere. Mixerul de mână este foarte ușor de manevrat, având un mâner ergonomic pe care este situat și panoul de control pentru folosirea acestuia cu o singură mână.
Panoul de control cu mai multe trepte de viteză este format dintr-un buton care poate să fie mișcat de la stânga la dreapta cu ajutorul unui singur deget, pentru a crește viteza de turație. Multe modele au butonul de pornire și oprire inclus în panoul de trepte – practic, pornirea motorului se face prin mutarea către prima treaptă de viteză. Desigur, există modele care dețin un buton separat de pornire și oprire, așezat tot pe mâner.
Mixerul de mână vine echipat cu 2 tipuri de accesorii: două teluri și două cârlige care sunt foarte ușor de montat.
Telurile sunt folosite pentru crearea de creme pentru prăjituri sau pentru crearea de spumă din albușuri, maioneză ori pentru omogenizarea mai bună a ingredientelor.
Cele două cârlige sunt folosite pentru frământarea aluatului tare. Astfel, puteți să frământați pâine, cozonaci, aluat de plăcinte.
Acest tip de mixer este compact și nu necesită mult spațiu pentru depozitare. Ștergerea aparatului se poate face cu o cârpă ușor umedă, iar accesoriile se pot spăla sub jetul de apă sau în mașina de spălat vase.
În momentul de față există mixere de mână care au incluse mai multe tipuri de accesorii.
Mixerul cu bol
Mixerul cu bol este cunoscut și ca mixerul planetar sau malaxor. Acest tip de mixer și-a câștigat popularitatea prima dată în cadrul cofetăriilor sau fabricilor, iar pentru cofetăriile cu un flux mare de clienți, bolul mixerului poate avea o capacitate de peste 50 L, iar dimensiunile sale sunt uriașe.
Mixerul cu bol este practic mixerul de mână fixat pe un stativ care are în dreptul său un bol. Acesta are un preț considerabil mai mare decât mixerul de mână deoarece este fix și nu implică intervenția utilizatorului în procesul de amestecare – nu este nevoie ca utilizatorul să mai mânuiască mixerul.
Mixerul cu bol clasic este destul de minimalist, având două tipuri de accesorii: două teluri și două cârlige, trepte de viteză situate în același fel precum cele ale mixerului de mână, butonul de pornire / oprire situat în majoritatea cazurilor în părțile laterale de la bază.
Acest tip de mixer necesită destul de mult loc pentru depozitare, iar procesul de curățare este mai complex, dar asta doar pentru că are și bolul inclus.
Mixerul cu bol oferă stabilitate și un minimum de efort din partea utilizatorului, iar prezența bolului nu va permite răspândirea ingredientelor în afara acestuia.
Mixerul vertical
Mixerul vertical este foarte ușor de manevrat, având inclus un vas din plastic înalt pentru mixare. Este format dintr-un cilindru de plastic care are în interior motorul și dintr-un capăt detașabil care este prevăzut cu lame. Acesta are un panou simplu de control, format, de obicei, din două butoane pentru viteză, care apăsate încep procesul de mixare. Mixerul vertical nu are buton de oprire / pornire.
Capătul detașabil cu lame fabricate din oțel inoxidabil poate să fie spălat cu ușurință sub jetul de apă sau poate să fie pus în mașina de spălat vase.
Prețul mixerului vertical este unul accesibil, oferind rezultate rapide. Dimensiunile acestuia sunt reduse și poate să fie depozitat chiar și în sertarul pentru tacâmuri.
Pe piață, există modelele de mixere verticale cu foarte multe accesorii incluse precum: tel, tocător.
Robotul de bucătărie cu mixer
Robotul de bucătărie cu mixer presupune mixerul cu bol la care sunt atașate diverse alte accesorii pentru îndeplinirea unor funcții suplimentare, precum cele ale unui tocător de carne, blender, storcător de citrice.
Roboții de bucătărie cu mixer sunt voluminoși, necesită mult spațiu pentru depozitare și prețul lor este ridicat, însă își dovedesc cu brio utilitatea într-o bucătărie.
3. Caracteristicile unui mixer
Pentru alegerea celui mai bun mixer trebuie să țineți cont de anumite caracteristici foarte importante:
-
Puterea de turație a unui mixer
Cu cât puterea de turație a mixerului este mai mare, cu atât prețul este mai ridicat, deoarece oferă performanță mai ridicată. Cea mai mică turație a unui mixer pornește de la 200 de wați - această turație fiind regăsită cu precădere în cazul mixerelor de mână, până la peste 1.000 de wați – acestea sunt mixere profesionale, care au incluse mai multe accesorii și oferă performanțe ridicate.
-
Funcții și trepte de viteză la mixer
Treptele de viteză sunt cele care cresc gradual intensitatea rotației paletelor. În general, mixerele au 5 trepte de viteză, dar pe piață întâlnim modele și cu 10 trepte, în cazul mixerelor profesionale.
În momentul actual, un mixer bun va avea inclusă și funcția Turbo sau funcția Pulse care oferă turație maximă a motorului și cea mai crescută viteză de mișcare a paletelor. Această funcție trebuie folosită după ce ingredientele sunt bine omogenizate, având scopul de a reduce timpul de pregătire. Există, de asemenea, și mixere cu funcția Slow, care are ca scop o viteză foarte mică de rotație pentru a nu împrăștia alimentele.
-
Nivel de zgomot la mixer
Modelele de mixere clasice sunt puțin zgomotoase, mai ales când sunt folosite la cea mai mare treaptă de viteză. Modelele performante, precum cele verticale sau roboții de bucătărie, au un nivel al zgomotului mai redus chiar și la cea mai mare treaptă.
-
Siguranță mixer
Un mixer trebuie să ofere utilizatorului siguranță. Mixerele trebuie să aibă protecție la supraîncălzire pentru a nu exista incidente în timpul folosiri acestora. În plus, mixerul cu bol și roboții de bucătărie cu mixer trebuie să fie dotați cu piciorușe antiderapante pentru a nu aluneca de pe suprafețe.
-
Capacitate bol mixer
Dacă vă îndreptați către un mixer cu bol sau către un robot de bucătărie cu mixer, capacitatea bolului este foarte importantă. Cea mai mică capacitate începe de la 1 L și ajunge până la 5 L. Pentru cei care vor să facă cozonaci sau pâine, este recomandat mixerul ce deține un bol de 5 L.
-
Accesorii mixer
Accesoriile extra sunt importante mai ales pentru cei care gătesc mult, dar și pentru cei care vor să aibă o bucătărie modernă, echipată corespunzător.
4. Recomandări mixere
În funcție de tipul mixerului de bucătărie spre care vă orientați, vă oferim câteva recomandări avantajoase:
Mixer de mână
Un mixer de mână clasic este Braun HM3000. Acesta are incluse cele două tipuri de accesorii: teluri și cârlige și are 5 trepte de viteză.
Calitatea înaltă a acestuia este dată de prezența funcției TURBO care ajută la economisirea de timp.
Un mixer de mână cu mai multe accesorii incluse este Braun HM 3137WH. Pe lângă cele două cârlige și cele două teluri, acest aparat are inclus un tocător cu o capacitate de 500 ml și un pasator cu lame din oțel inoxidabil.
Cu ajutorul telurilor puteți să creați creme pentru prăjituri, cu ajutorul cârligelor pentru frământat puteți să creați aluaturi, cu ajutorul tocătorului puteți să tocați carne sau legume, iar cu ajutorul pasatorului puteți să faceți supe-creme, milk shake- uri, mâncare pentru bebeluși. Acesta are 5 trepte de viteză plus funcția Turbo.
Mixer cu bol
Un mixer cu bol clasic este Ariete Multipurpose Mixer. Acesta deține o bază rotativă cu bol pentru omogenizarea corectă a preparatelor și 5 trepte de viteză la o putere de 300 de wați. Acesta poate să frământe aluaturi și blaturi pentru prăjituri, venind echipat cu 2 palete și 2 cârlige pentru aluat.
Mixerul cu bol Studio Casa BSC183 Black Stripe este un model clasic, practic și folositor în orice bucătărie. Acesta are o putere de 300 W împărțită în 5 trepte distincte de viteză plus funcția Turbo cu dispozitiv de siguranță. Acest mixer este dotat cu două teluri cromate pentru pregătirea cremelor și două cârlige pentru aluat. Capacitatea bolului este de 2 L, fiind astfel perfect pentru mixarea unui număr mare de ingrediente.
Mixer vertical
Un mixer vertical clasic este Kenwood HDP106 WG. Deși minimalist, acest mixer vertical oferă un adevărat concept inovativ datorită modului de proiectare. Practic, mâncarea este împinsă către cele trei lame din oțel inoxidabil așezate în așa fel ca printr-o singură rotație, alimentele să fie tăiate pe 3 niveluri. Astfel, se obține o eficientizare a timpului, o tocare / mixare superioară, fără stropire. Acesta are o putere de 600 W și are inclusă și funcția Turbo.
Mixerul vertical MQ745 Aperitif are garanția calității germane. Acesta are incluse numeroase accesorii care oferă utilizatorului posibilitatea să pregătească mai multe tipuri de alimente.
Pe lângă capul cu lame pentru pasarea și mixarea alimentelor, acesta vine și cu un tel din oțel inoxidabil care permite crearea de spume. Are, de asemenea, un vas special pentru tocarea verdețurilor, legumelor, fructelor și a cărnii moi, iar pentru cei pasionați de băuturi răcoritoare, acesta are inclus un vas special pentru tocarea și pasarea gheții.
În plus, mixerul vertical MQ745 Aperitif vine dotat cu funcția inteligentă Smart Speed care permite creșterea graduală a vitezei odată cu apăsarea ușoară a butonului de pornire, având un singur buton pentru toate vitezele.
Mixerul vertical Studio Casa HB18.4 United Colors of Cities este un aparat electrocasnic performant cu o putere de 600 W, împărțită pe viteze multiple, inclus viteza TURBO. Acesta are un picior detașabil cu lame din inox pentru pasarea alimentelor, dar și un picior cu tel din inox pentru mixarea ingredientelor și crearea de creme, spumă de albușuri, maioneză, salată de icre. Pe lângă cele două picioare detașabile, acesta are inclus un mini tocător de 600 ml pentru tocarea legumelor, fructelor și a cărnii, dar și un bol înalt din plastic transparent gradat.
Roboți de bucătărie cu mixer
Robotul de bucătărie Studio Casa French Cuisine FC9051W/R este o mașinărie care, pe lângă mixer cu bol, deține la capătul brațul mobil și un accesoriu pentru tocat carnea. Acesta are o putere de 1000 de W și 10 trepte de viteză.
Bolul are o capacitate de 5.5L și este prevăzut cu un capac cu fereastră pentru a elimina posibilitatea de stropire. Accesoriile acestuia sunt: bătător, cârlig pentru aluat și tel, astfel că puteți să creați de la cozonaci, gogoși, torturi, până la sarmale și ardei umpluți.
Robotul de bucatarie Kenwood Multi-One KHH321WH este dotat cu mixer, blender, storcător și tocător. Mixerul vine cu 3 tipuri de accesorii și anume: tel în formă de K pentru aluaturi de prăjituri, tel în formă de balon pentru compoziție cu ou sau creme și cârlig spiralat de frământat pentru aluaturi de pâine sau prăjituri. Bolul mixerului are o capacitate de 4,3 l. Cu ajutorul storcătorului de citrice cu o capacitate de 1.8 L puteți să preparați rapid sucuri naturale și sănătoase. Tocătorul vine cu lame din oțel inoxidabil și 3 discuri pentru feliere, tăiere și răzuire. Astfel, scăpați de corvoada tocării și răzuirii alimentelor. Puterea motorului este de 1000 w, fiind un produs cu o calitate înaltă.
Lasa un comentariu