Cum se face montarea plitelor pe gaz, prin inducție sau electrice? Află din acest ghid

0 Comentarii 14363 Vizualizari
În ceea ce privește gătitul, mulți oameni sunt fideli față de aragazul clasic, deoarece este ceea ce au folosit de-a lungul vieții lor și sunt familiari cu această modalitate de a găti. Noile tehnologii din ultimul deceniu au introdus gătitul prin inducție ca o nouă metodă de gătit. Timpul de gătit și resursele folosite au scăzut considerabil.
Citește în acest articol câteva aspecte despre plita pe inducție și cea pe gaz, dar și sfaturi privind eficiența lor sau montajul unui astfel de produs.
Cuprins:
1. Montarea plitei incorporabile
1.1. Montarea plitei pe inducție
1.3. Montarea plitei electrice
2. Plita pe inducție și plita pe gaz - mecanism de funcționare
1. Montarea plitei incorporabile
Dacă te-ai decis ce fel de plită îți vei achiziționa, trebuie să fii sigur de câteva detalii înainte de a o monta în bucătăria ta. Sursele de curent, respectiv gaz, trebuie să fie aproape de blatul pe care vei așeza plita și, mai ales, să aibă dimensiunea corectă. În orice caz, cere ajutorul unui specialist atunci când montezi o plită pe gaz, electrică sau pe inducție, pentru a evita orice fel de pericol.
1.1. Montarea plitei pe inducție
Verifică următorii pași pentru montarea plitei pe inducție, iar apoi cere ajutorul unui specialist:
- Zona situată chiar deasupra plitei de gătit cu inducție este zona fierbinte. Asigură-te că spațiul este lipsit de articole inflamabile, cum ar fi lemn, tapet, prize pentru cablu sau fire.
- În cazul în care dorești să pui și o hotă deasupra sa, ar trebui să fie la o distanță de cel puțin 75 cm deasupra plitei.
- Ar trebui să existe un punct de conectare adecvat la îndemâna plitei pe inducție, care să fie acoperită și să aibă un mecanism de siguranță pentru copii.
- Dacă, anterior, aveai o plită pe gaz și o înlocuiești cu una pe inducție, asigură-te că conducta de gaz a fost sigilată de specialiștii companiei tale de gaz.
- Citește ghidul de instalare și solicită ajutorul specialiștilor să instaleze sau cheamă o persoană autorizată. Pregătește toate echipamentele sau instrumentele necesare menționate în ghidul pentru instalare.
- Decupajul blatului de lucru trebuie să corespundă cerințelor de dimensiuni ale modelului plitei pe inducție.
- Poziția de decupaj ar trebui să fie la 60 cm distanță minimă de un perete posterior și grosimea trebuie să fie în jur de 20 și 50 mm.
1.2. Montarea plitei pe gaz
Nu este recomandată instalarea plitei pe gaz de către tine, deoarece presupune cuplajul cu o conductă activă de gaz, iar utilizarea instrumentelor neadecvate poate duce la accidente grave. Urmărește pașii de mai sus, similari pentru montarea plitei pe gaz, apoi cheamă un specialist sau o persoană autorizată de la compania ta de gaze. Ca măsuri generale, asigură-te că spațiul în care instalezi plita este corect ventilat și la o distanță precaută de materiale inflamabile.
1.3. Montarea plitei electrice
Câțiva pași de care trebuie să ții cont în timpul montării plitei electrice:
Este recomandat că în timpul montajului plitei electrice vitroceramice și inducție electrică, sticlă de deasupra plitei să fie acoperită pentru a o proteja, pentru că se poate sparge foarte ușor dacă nu ești atent. De obicei, plitele electrice sunt incorporabile într-un corp de mobilier. De aceea, prima operație este cea de a pregăti spațiul unde se va realiza instalarea plitei electrice.
În funcție de modelul pe care l-ai ales, se va face o deschidere în corpul de mobilier, corespunzătoare cu dimensiunile plitei pe care urmează să o montezi. Sistemele de fixare a plitei sunt gândite pentru un mobilier cu grosime de 2 cm, 3 cm sau 4 cm, iar unele modele au inclus în pachet și un șablon pentru decuparea corespunzătoare a mobilierului. Este recomandată o distanță minimă între plită și corpurile de mobilier de deasupra este de 65 cm, dar sunt și cazuri în care instrucțiunile pentru instalarea plitei electrice sau pe gaz sunt un pic diferite. Fii sigur să verifici și manualul produsului înainte de a monta plita.
Corpul de bucătărie pe care se face instalarea trebuie să fie bine fixat, iar mobilierul trebuie să fie unul special gândit pentru a rezista la temperaturi ridicate și a nu se deteriora. În cazul în care se dorește un sertar pentru obiecte de uz casnic necesare folosirii plitei, este absolut necesar să se instaleze un panou despărțitor între acestea, care să prevină contactul accidental cu suprafață fierbinte a plitei. Între el și plită, distanța trebuie să fie cel puțin 2 cm. Că alternativă, se poate solicită de la serviciul tehnic un panou detașabil care să corespundă modelului de plită pe care îl aveți.
Urmează poziționarea clemelor pe care le găsești în kit-ul de instalare a plitei electrice. Fixarea lor se realizează diferit în funcție de modelul de plită pe care l-ai achiziționat și trebuie să respecte indicațiile producătorului. Înainte de conectarea la rețeaua electrică, este de recomandat ca înainte de conectare să te asiguri că panoul electric și siguranțele corespund consumului. Și, deloc de neglijat, dacă tensiunea și frecvența sunt conforme cu valorile specificate pe plăcuța de caracteristici a plitei (situată undeva în partea de jos), pe certificatul de garanție a acesteia, sau în specificațiile tehnice primite de la furnizor. Conectarea se face fie printr-un întrerupător omnipolar, fie printr-o priză adecvată intensității pe care o va suporta și care necesită o distanță de cel puțin 3 cm între contacte pentru a facilita debranșarea în caz de pericol sau atunci când plită se curăță.
2. Plita pe inducție și plita pe gaz - mecanism de funcționare
Plita pe gaz este formată dintr-o conductă de gaz, un buton rotativ pentru a regla puterea de ardere și două sau mai multe arzătoare pe care sunt puse vasele de gătit. Arzătoarele multiple permit prepararea simultană a diferitelor alimente. Majoritatea plitelor au un aprinzător electric incorporat, ceea ce permite renunțarea la chibrituri. Vasul se așează pe arzător, flacăra poate fi crescută sau redusă prin creșterea sau scăderea cantității de combustibil care ajunge la arzător cu ajutorul butonului.
Celălalt tip de plită pentru gătit folosește inducția - o tehnologie bazată pe inducție electromagnetică, generându-se electricitate (sub forma căldurii) folosind magnetism. Majoritatea plitelor pe inducție sunt compuse dintr-o placă de sticlă sau ceramică, sub care se află o bobină de sârmă din cupru. Conectată la sursa de electricitate, aceasta transformă curentul electric în curent alternativ, produce un câmp magnetic fluctuant și, indirect, căldură.
În gătitul cu inducție, este nevoie de o priză electrică și de vase specifice care pot fi utilizate pe acest tip de plita. Odată ce aceasta este instalată și pornită, câmpul magnetic produs de placa de gătit pătrunde în metalul veselei. Este un câmp magnetic fluctuant, care se mișcă în jurul și în interiorul vaselor (baza și interiorul său) și care face ca un curent electric să treacă prin ele. Acest lucru face ca ustensila să se încălzească și să prepare mâncarea din interior, iar energia termică este direct transferată în alimente. Materialele veselelor compatibile cu gătitul pe inducție sunt metale feroase, cum ar fi fonta sau oțelul inoxidabil.
Cele mai multe plite pe inducție nu pot încălzi cuprul, aluminiul sau sticla, deoarece câmpul magnetic nu poate trece prin aceste materiale. O metodă de verificat compatibilitatea este de a așeza un magnet sub vas. Dacă se lipește, atunci este compatibil cu inducția.
Există unele tehnologii noi pe piață, precum plite de inducție a metalelor, care folosesc frecvențe mult mai mari. Cu aceste tipuri de tehnologii, vasele din orice material pot fi folosite dacă sunt așezate pe un disc de metal adecvat, care funcționează ca o plită convențională.
În continuare, găsești câteva aspecte despre plita de gaz și cea pe inducție care te pot ajuta să decizi ce este mai potrivit pentru nevoile tale.
2.1. Vizualizarea gătitului
Unul dintre lucrurile importante în ceea ce privește gătitul pe gaz este faptul că este ușor să vezi puterea arzătorului. Flacăra din blaturile de gătit cu gaz poate fi vizualizată și poate fi crescută sau diminuată în funcție de nevoie.
Pentru a vizualiza acest lucru și la plitele de gătit cu inducție, noile modele dispun de senzori LED, pentru a permite bucătarului controlul intensității căldurii. Din acest punct de vedere, blaturile de gătit pe gaz sunt mai bune, dacă preferi să vezi efectiv flacăra în timpul gătitului.
2.2. Eficiența energetică
Plăcile cu inducție sunt mai eficiente din punct de vedere energetic atunci când vine vorba de gătit. Alimentele gătite pe inducție vor primi aproximativ 90% din căldura generată, în timp ce mâncarea gătită peste plita de gaz va primi 40-55% din căldură.
Gătirea consistentă pentru preparate ce necesită un timp lung sau pentru preparatele rapide pot fi gestionate eficient în gatitul pe inducție, astfel că timpul necesar pentru preparare este cu ~50% mai rapid în blatul de gătit cu inducție. Din punct de vedere al resurselor, aparatele de gătit folosesc surse de energie primară și secundară, iar gătitul pe gaz este o sursă primară de energie, ceea ce înseamnă că este utilizată direct în forma disponibilă din mediu. Pe de altă parte, energia electrică este o sursă secundară de energie - consumul de cărbune sau gaz este utilizat pentru a genera energie electrică. Prin urmare, în timp ce energia electrică ajunge în casa ta, se pierd mai multe resurse pentru a o genera.
Concluzia acestei dezbateri este că, atunci când ai în vedere imaginea de ansamblu a pierderilor produse înainte ca energia electrică să ajungă la locuința ta, dar și din punct de vedere al eficienței, ambele surse sunt la fel de eficiente. Din punct de vedere energetic, însă, blaturile pe inducție au mai multe puncte de eficiență în plus.
2.3. Accidente comune
Există un risc mai mic în gătirea cu inducție în comparație cu gătitul cu gaz. Acest lucru se datorează faptului că nu există nicio flacără deschisă, iar vasele și locul de contact este singurul care se încălzește, în timp ce restul aparatului rămâne rece. Dacă nu există vase în contact cu plita pe inducție, atunci nu se produce căldură. Acest lucru diminuează la minim riscul arsurilor.
Cu toate acestea, trebuie să oprești plita și să o lași să se răcească înainte de curățare. De asemenea, comparativ cu plitele pe gaz, nu există riscul unei scurgeri de gaz și majoritatea au opțiuni de siguranță pentru copilul tău - nu se poate deschide prin apăsarea unui singur buton.
Flacăra de pe blatul de gătit cu gaz poate fi controlată doar până la o limită și există riscul arderii sau provocării unui incendiu. Dacă se varsă ulei peste flacăra deschisă, asta poate duce la un foc mai mare. Lipsa de flăcări în gătitul cu inducție menține bucătăria mai sigură și confortabilă în timpul gătitului, iar un alt factor util este controlul temperaturii. Tehnologia actuală permite controlul plitei pe inducție prin WiFi sau prin dispozitive de tip smartphone. Unele inducții dispun de temporizatoare încorporate și senzori de temperatură integrați și se opresc automat. Cu toate acestea, se poate folosi numai veselă cu suprafață dreaptă în gătitul pe plita cu inducție.
Pe de altă parte, plita pe gaz are, de asemenea, un nivel de confort, datorită butoanelor manuale ușor de utilizat pentru a crește sau a reduce flacăra. Unele plite cu gaz au inele interioare și exterioare pentru a plasa vase de dimensiuni diferite pe același arzător și au până la trei sau patru mărimi diferite de arzătoare pentru a capacita diferite dimensiuni.
Un dezavantaj este faptul că temperatura și căldura ideală nu pot fi menținute în plita pe gaz, în timp ce, în inducție, temperatura și căldura exactă pot fi menținute.
În ceea ce privește pornirea și oprirea, ambele sunt pornite și oprite foarte simplu. Majoritatea inducțiilor se opresc automat imediat ce se îndepărtează vasele de pe placa de gătit sau se pot opri în câteva secunde, prin acționarea unui buton.
Întrucât numai locul de contact al vasului se încălzește, iar restul plitei pe inducție rămâne rece, accidentele și arsurile vor putea fi evitate. Nu este cazul, din păcate, în placa de gătit cu gaz.
Un avantaj al unei plăci de gătit cu gaz este că poate fi folosit chiar și atunci când există o întrerupere a curentului electric. Deoarece cuptorul cu inducție funcționează doar prin alimentare constantă cu energie electrică, nu funcționează în cazul unei defecțiuni ale curentului. Plita cu gaz poate fi folosită pentru a coace anumite alimente direct pe flacăra focului, cum ar fi ardeii sau vinetele.
În ceea ce privește nivelul de confort, plita pe inducție este un dispozitiv portabil, care are nevoie doar de o priză, deci poate fi mutată într-o nouă locație în interiorul bucătăriei sau în alt loc. Plita de gătit pe gaz, pe de altă parte, este fixă, deoarece are nevoie de alimentarea la o conductă de gaz.
Curățarea plitei pe inducție este ușoară și rapidă, comparativ cu plita pe gaz. După fiecare utilizare, este îndeajuns să o ștergi cu o cârpă umedă și, apoi, cu una uscată. Plita pe gaz poate fi murdărită din cauza flăcării și are nevoie de curățare și degresare, în special în apropierea orificiilor mici de unde iese flacăra. Părțile imobile ale plitei, precum butoanele, arzătoarele și grătarele, trebuie spălate și așezate înapoi.
Concluzie
Ceea ce te va ajuta în cele din urmă să iei o decizie privind plita de gătit potrivită este preferința personală, bugetul, stilul și disponibilitatea resurselor - vasele de gătit pe care le ai sau alimentarea cu gaz.
Dacă preferi o alimentare cu energie electrică, atunci opțiunea pentru inducție este cea mai bună opțiune pentru tine. Un alt factor important este coacerea alimentelor, iar singura soluție pentru aceasta este blatul de gătit pe gaz. Coacerea pe foc deschis este un alt fel de mâncare populară printre români, care nu poate fi preparată fără flacără.
Dacă ești nou în gătitul cu plita pe inducție, trebuie să te obișnuiești cu durata preparării meselor, deoarece aceasta nu poate să echivaleze flacăra plite pe gaz cu controlul precis al temperaturii și puterii. Va fi nevoie de un pic de exercițiu înainte de a stăpâni gătitul pe inducție.
Acestea fiind spune, amintește-ți că o mulțime de eșecuri și încercări în arta gătitului intră în profilul unui maestru bucătar competent, atât când vine vorba de plita pe gaz cât și pe inducție. Chiar dacă știi cum se pot monta plitele, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist pentru a nu risca orice fel de problemă.
Lasa un comentariu