Curățarea cât mai eficientă a hotei - Află ACUM cu ce pot fi înlocuite produsele din comerț!

0 Comentarii 11690 Vizualizari
Gospodinele care petrec mult timp în bucătărie au ca aliat principal... HOTA. Astfel, mirosul de mâncare și aburii sunt evacuați, iar riscul ca nivelul de umiditate din încăpere să crească este eliminat. Însă, ca să funcționeze corect, trebuie păstrată curată în permanență. Altfel, acesta nu va mai filtra foarte bine ceea ce se degajă în bucătărie atunci când gătești. Specialiștii recomandă să fie curățată măcar de două ori pe lună. Știm, produsele speciale, din comerț pot fi destul de inaccesibile din mai multe puncte de vedere, de aceea, a venit timpul să afli câteva soluții naturale, home-made, care au mult mai multe beneficii pentru tine și locuința ta!
Cuprins
1. Cum se curăță hota de bucătărie?
2. Cu ce se curăță hota de bucătărie?
1. Cum se curăță hota de bucătărie?
Trecând peste igienă sau aspect, curățarea hotei este obligatorie și pentru siguranță. Atunci când filtrele metalice acumulează o cantitate excesivă de grăsimi, riscul de incendiu crește considerabil.
Hota este alcătuită din mai multe componente, iar fiecare trebuie curățată diferit. Iată din ce este compusă:
· Carcasă
· Filtre
· Alte accesorii:
o Ventilator
o Becuri
o Geam de sticlă
Înainte de a începe curățarea propriu-zisă, deconectează hota de la rețeaua electrică și ia manualul de instrucțiuni lângă tine, te va ajuta la dezasamblare.
Exteriorul hotei este cea mai accesibilă componentă, de aceea și poate fi curățată în fiecare săptămână. Durează foarte puțin, iar rezultatul va oferi un aspect îngrijit. Nu ai nevoie decât de o lavetă și de o soluție pe care o vom stabili împreună. Atenție – nu folosi bureți abrazivi pentru că ar putea să o zgârie. După ce ai curățat-o, șterge-o cu o lavetă uscată, pentru a evita ca după evaporarea apei să apară pete.
Filtrul hotei este componenta cea mai importantă și trebuie scoasă cu atenție de la locul ei. Mare grijă – nu toate filtrele se pot spăla. De exemplu, cele din materiale textile sau carbon trebuie schimbate periodic.
Filtrele din aluminiu pentru hotă sunt cele mai populare datorită avantajelor pe care le au, principalele fiind întreținerea rapidă și durabilitatea. Iată cum să faci mentenanța lor corectă:
1. Detașează filtrele de la hotă.
2. Pune-le la înmuiat într-un lighean cu apă fierbinte pentru cel puțin 10 minute. Grăsimea se curăță doar la temperaturi înalte. Așadar, dacă apă de la robinet nu este suficient de caldă, ar fi recomandat să o încălzești pe aragaz sau plită. Ulterior, adaugă o cantitate mare de detergent degresant și două linguri de bicarbonat de sodiu.
3. Freacă filtrele cu o perie sau cu un burete abraziv.
Ventilatorul poate fi spălat atât manual, cât și la mașina de spălat. Becurile trebuie șterse ușor cu o lavetă umedă, iar cele care nu sunt funcționale, vor trebuie să fie înlocuite. Geamul de sticlă va fi șters pentru a scăpa de surplusul de grăsime adunat de-a lungul timpului.
La final, lasă toate componentele la uscat, șterge surplusul de apă cu o lavetă sau cu un șervețel și asamblează hota la loc - va arăta ca nouă!
2. Cu ce se curăță hota de bucătărie?
În comerț sunt nenumărate produse de curățenie care promit o hotă impecabilă, fără urmă de grăsime. De multe ori, poate că nici măcar nu le ai în dulap atunci când stabilești că a venit momentul să faci curățenie. În plus, majoritatea acestor soluții sunt chimice și nocive în contact direct cu pielea mâinii, ori atunci când vaporii lor sunt inhalați. Dacă îți dorești metode eficiente pentru a face mentenanța rapid, nu dispera, există și alte variante!
Pentru exteriorul hotei:
· O soluție simplă preparată din apă caldă și detergent de vase
· Spirt, alcool sau, dacă ai în casă, soluție pentru geamuri
Pentru filtrele din aluminiu ale hotei:
· O soluție din apă caldă și amoniac, pe care să o folosești pentru a ține filtrele la înmuiat
· O soluție din apă fiartă și bicarbonat de sodiu, în care să lași filtrele să clocotească timp de 15 minute
· O soluție din apă fiartă, două pliculețe de praf de copt și două linguri de bicarbonat de sodiu, în care să pui filtrele de pe care să tragi ulterior cu o periuță grăsimea depusă
Iată și o soluție pe care o poți folosi atât pentru hotă, cât și pentru restul electrocasnicelor. Ai nevoie de:
· 100 de grame de bicarbonat de sodiu
· 100 de mililitri de zeamă de lămâie
· 100 de mililitri de oțet
· 2 litri de apă
Adaugă toate ingredientele într-un recipient, amestecă bine, iar în câteva minute vei observa o reacție chimică care are loc din cauza bicarbonatului și a oțetului. Ulterior, pune lichidul într-un recipient cu pulverizator și gata – aplică soluția pe suprafața pe care vrei să o cureți, lasă 10-15 minute să acționeze, apoi freacă ușor cu un burete și, după, șterge totul cu o lavetă uscată.
Cel mai bun sfat pentru a-ți ușura munca este să nu o amâni. Cu cât cureți hota mai des, cu atât va fi mai ușor. Dacă fumul din bucătărie nu mai dispare, motorul este foarte zgomotos, iar luminile sau butoanele nu mai funcționează, este cam târziu, o să ai ceva de muncă, cel puțin vreo două ore. Cu toate acestea, nu înseamnă că situația este fără rezolvare. Aplică recomandările de mai sus și observă cât de simplu este să faci o mentenanță eco, eficientă și de durată!
Lasa un comentariu