Mașina de făcut pâine: Criterii de alegere, rețete savuroase și recomandările specialiștilor

7 Comentarii 8232 Vizualizari
Cuprins
- Ce este mașina de făcut pâine și de ce este utilă în bucătărie?
- Criterii de alegere a mașinii de făcut pâine
2.1. Programe disponibile și accesorii incluse
2.2. Capacitatea cuvei în care sunt amestecate ingredientele
2.3. Consumul de curent electric
- Rețete savuroase realizate cu ajutorul mașinii de făcut pâine. Câte calorii are pâinea?
- Recomandări de produse din partea specialiștilor
1. Ce este mașina de făcut pâine și de ce este utilă în bucătărie?
Mașina de făcut pâine este un dispozitiv electrocasnic cu diferite funcții de preparare și coacere a pâinii sau a altor produse de panificație dulci sau sărate. Din punct de vedere tehnic, aparatul electrocasnic este alcătuit dintr-o cuvă metalică rezistentă la temperaturi ridicate care are încorporate palete de aluminiu pentru amestecarea ingredientelor și frământarea aluatului.
Mașina de făcut pâine te va ajuta să economisești bani și timp prin ușurarea activităților casnice, având, de asemenea, rezultate calitative. Nu-ți vei mai face griji dacă ai frământat suficient aluatul sau dacă ai setat corect temperatura cuptorului. Alături de aparatul electrocasnic va fi atașată și o carte cu rețete unde vei găsi răspunsul la toate întrebările, inclusiv câte calorii are sau la câte grade se coace pâinea.
Punerea tuturor ingredientelor precum uleiul, apa călduță, sarea și drojdia cu făina cernută în prealabil, frământatul aluatului rezultat, dospitul acestuia și mutarea în tăvi de copt sunt etapele procesului tradițional de preparare a pâinii. Cu siguranță, toate acestea pot fi copleșitoare în societatea modernă, în secolul vitezei când oamenii își petrec majoritatea timpului la locul de muncă și mănâncă pe fugă prin intermediul firmelor de catering. Cu o mașină de făcut pâine te vei bucura de savoarea gustului din copilărie și vei câștiga timp valoros pe care îl vei putea petrece alături de cei dragi.
2. Criterii de alegere a mașinii de făcut pâine
Citind aceste detalii despre utilitatea mașinii de făcut pâine, te vei întreba cu siguranță care sunt aspectele la care trebuie să acorzi atenție atunci când vrei să-ți echipezi bucătăria cu un astfel de electrocasnic.
2.1. Programe disponibile și accesorii incluse
Mașina de făcut pâine este un electrocasnic versatil datorită programelor de coacere și a funcțiilor speciale pe care le deține. Un astfel de aparat te va ajuta să pregătești mai multe tipuri de cocă, inclusiv pentru pizza, cozonac, paste sau diverse fursecuri. Pe lângă frământarea aluatului și coacerea propriu-zisă, mașina de făcut pâine dispune de un computer miniatural controlat prin ecranul LCD ce conține mai multe funcții. Una dintre cele mai importante, este cea de memorie care în cazul unei deconectări neprevăzute de la alimentarea cu electricitate, la repornire mașina va relua programul ales, de la etapa la care a rămas.
Majoritatea mașinilor mai includ funcții precum menținerea la cald timp de 60 minute, setarea diferitelor grade de coacere, programarea întârziată de până la 12-13 ore, rumenirea diferită a pâinii și chiar coacerea "fără gluten".
Modelele mai vechi de mașini de făcut pâine nu dispun de prea multe accesorii, dar datorită evoluției gastronomiei și a tehnologiei, modelele noi vin dotate cu tăvi speciale, palete de diverse dimensiuni, pahare gradate și linguri pentru măsurarea corectă a ingredientelor și chiar soluții speciale de curățare a acestora. Dacă unele accesorii din cele enumerate nu se regăsesc în ambalaj, verifică cu atenție manualul de utilizare a mașinii, pentru că acolo sunt specificate toate dotările. Cea mai bună mașină de făcut pâine este întotdeauna de o calitate superioară raportată la un preț rezonabil. De reținut este și faptul că brand-ul, toate aceste accesorii și funcțiile speciale sunt elemente care stabilesc prețul de achiziție.
2.2. Capacitatea cuvei în care sunt amestecate ingredientele
Un alt criteriu important care te va ajuta să alegi cea mai bună mașină de pâine este capacitatea cuvei în care se pregătește aluatul. Alege în funcție de numărul de membri din familie și de necesitățile personale. Capacitatea recipientului variază între 400-500 grame și 2 kg. De asemenea, există mașini cu o cuvă dublă care va permite coacerea simultană a două pâini. Astfel, vei putea deveni creativ, preparând o pâine clasică cu semințe și cartofi, iar pentru desert un cozonac.
2.3. Consumul de curent electric a unei mașini de făcut pâine
Consumul unei mașini de făcut pâine este aproape insesizabil pentru că dispune de o clasă energetică superioară. Pentru a înțelege mai bine consumul energetic se va discuta despre prepararea unei pâini de 900 de grame folosind programul standard care durează trei ore. În timp ce paletele sunt în funcțiune și se amestecă ingredientele, consumul este de aproximativ 80W. Apoi, pe toată durata coacerii se obține un consum de 500W. Astfel spus, pentru tot procesul de preparare a fost nevoie de un consum de 0,40 KW/oră, care este echivalentul unei sume de aproximativ 20 bani.
2.4. Garanția mașinii de făcut pâine
Fiecare producător își asumă responsabilitatea asupra produselor sale și este obligat prin lege să ofere cumpărătorului posibilitatea de schimb, de retur și accesul la servicii de mentenanță în cazul în care apare o defecțiune. Ca orice alt aparat electrocasnic, mașina de făcut pâine face parte dintr-o serie de producție care nu garantează întotdeauna calitatea tuturor articolelor, pentru că există șansa de anumite erori de fabricație.
De aceea este bine să faci o investiție într-o mașină de făcut pâine la un preț ceva mai ridicat față de bugetul alocat. Acest aspect îți va aduce amortizare financiară pe termen mediu și lung. De regulă, garanția este de 24 luni, dar se poate prelungi în momentul în care se face achiziția sau în orice alt moment din acest interval de timp.
3. Rețete savuroase realizate cu ajutorul mașinii de făcut pâine. Câte calorii are pâinea?
Cu ajutorul mașinii de făcut pâine poți încerca rețete diverse și să faci preparate dulci sau sărate. Adesea, mașina este folosită pentru coacerea pâinii clasice sau integrale. Prin metoda tradițională, dacă nu vei respecta riguros toate etapele de preparare, poate rezulta o pâine cu o coajă foarte groasă, miez uscat și sfărâmicios. Aceste aspecte negative pot fi evitate dacă vei folosi o mașină de făcut pâine, care va garanta un aluat bine frământat, un nivel perfect de rumenire fără arsuri inestetice pe coajă.
Iată mai jos rețeta de preparare a pâinii clasice și află cum funcționează mașina de făcut pâine:
- Ingrediente: 600 g făină de cozonac pentru o calitate superioară, 350 ml apă, 20 g drojdie proaspătă sau un pliculeț de drojdie uscată, o linguriță de sare și una de zahăr de aproximativ 15 g, 20 ml de ulei
- Timp de pregătire: 5 minute
- Timp de gătire: 160 minute
- Pentru un rezultat optim trebuie să adaugi prima dată lichidele și în cele din urmă solidele. Se alege apoi funcția de bază. Denumirea acesteia este inscripționată diferit, în funcție de producător. De restul se ocupă mașina, care va frământa riguros aluatul, iar în cele din urmă va începe procesul de coacere.
- Frământarea durează 40 minute și se desfășoară în două reprize de 10 minute și una de 5 cu o pauză totală de 15 minute între acestea. La finalul procesului mașina va emite un semnal sonor.
- Dospirea se desfășoară în două etape de 25, respectiv 50 minute. După primele 25 minute în care aluatul s-a relaxat va avea loc o frământare scurtă de 5 minute prin care se eliberează aerul acumulat. Apoi în repriza a doua de dospire, efectul drojdiei va fi vizibil, iar coca va crește uniform. Pe toată durata dospirii se recomandă să fie lăsat capacul închis pentru păstrarea căldurii.
- Coacerea are un timp total de 45 de minute, iar butonul special poate regla gradul de rumenire.
- Rezultatul este o pâine bine crescută, cu o coajă crocantă și miezul moale și pufos. Gustul este desăvârșit.
Câte calorii are pâinea?
Pâinea este destul de calorică, dar totodată are și foarte multe efecte benefice asupra sănătății. Nutriționiștii recomandă consumul de pâine în cantități moderate pentru a reduce riscul de a lua în greutate și de instalare a problemelor cardiace. Pe lângă conținutul bogat în proteine, pâinea furnizează organismului o cantitate importantă de calciu și magneziu, alături de vitaminele B1, B2 și B6.
Iată o listă completă cu numărul de calorii și alte detalii nutriționale în funcție de tipul de pâine, raportat la o cantitate de 100 grame:
- pâinea albă: 266 calorii, 50 grame carbohidrați, 6 grame fibre
- pâinea intermediară/ integrală: 246 calorii, 45 grame carbohidrați, 7 grame fibre
- pâinea de secară: 58 calorii, 48 grame carbohidrați, și 6 grame de fibre
- pâinea cu făină de tărâțe: este alegerea cea mai bună din punct de vedere nutrițional pentru că în 100 grame se regăsesc doar 190 calorii, 55 grame de carbohidrați și 12 grame de fibre
4. Recomandări de produse din partea specialiștilor
Înainte de achiziționare, analizează cu atenție toate specificațiile produsului și citește de asemenea părerile celorlalți utilizatori. În conformitate cu toate criteriile de alegere, iată un top al celor mai bune mașini de făcut pâine:
- Mașina de pâine Studio Casa SC 1809 Viva
Chiar dacă dispune de un design simplu, acest produs are funcționalități multiple. Este ușor de folosit și va asigura o pâine de calitate, creată cu ingrediente proaspete:
- Capacitate: 700-900 grame și 1 paletă pentru malaxare
- Programe: 11
- Specificații și caracteristici: putere 500 W, programare întârziată, păstrarea temperaturii pentru o perioadă de timp
- Funcții speciale: pauză de program, de memorie, trei nivele de rumenire (deschis, mediu, închis), posibilitatea preparării cu făină fără gluten
- Mașina de pâine Studio Casa BM 1401
Cu un design modern și destul de robust, această mașină este ideală atunci când în familie se mănâncă destul de frecvent pâine, pentru că beneficiază de o capacitate ridicată. Ecranul LCD este mare, ceea ce înseamnă că poate fi folosită cu ușurință și de persoanele mai în vârstă. De asemenea, are un accesoriu special pentru coacerea baghetelor
- Capacitate: 3 modele cu capacitate diferită (750g, 1000g și 1250g) și 2 palete pentru framantarea aluatului
- Programe: 12
- Specificații și caracteristici: putere 800W, programare întârziată de 13 ore, menținerea temperaturii timp de 60 minute
- Funcții speciale: 3 nivele de rumenire, este posibilă prepararea fără gluten
- Mașina de pâine Studio Casa Old Bakery
Aceasta este una dintre cele mai complexe și versatile mașini de făcut pâine. În cuvă se poate adăuga făină fără gluten, de porumb, de hrișcă și chiar făină de cartofi. Dispune de o tehnologie înaltă și de o diversitate de programare de la rețeta clasică și cea franțuzească până la realizarea aluatului de paste sau pentru gogoși și chiar prepararea gemului de casă.
- Capacitate: maxim 1250 grame, dar are posibilitatea integrării și cuvelor de 1000 g și de 750g
- Programe: 12, inclusiv pentru aluatul de pizza și cel de pâine integrală. Include, de asemenea, un program suplimentar pentru prelungirea timpului de coacere
- Funcții speciale: trei nivele de rumenire (deschis, mediu și închis), prepararea fără gluten, păstrarea la cald, de memorie, de pauză a programului.
O mașină de făcut pâine nu poate lipsi din colecția ta de electrocasnice pentru bucătărie. Pe termen mediu și lung vei avea amortizare financiară datorită consumului redus de electricitate. Pâinea rezultată are un gust și un aspect excepțional. Miezul este aerat și pufos, iar coaja crocantă și bine rumenită. Alege să investești într-o mașină de făcut pâine cu mai multe programe și accesorii disponibile pentru a realiza o gamă variată de preparate.
Achiziționează cu încredere modele recomandate de către specialiștii Studio Casa. Aceștia îți vor răspunde la orice întrebare referitoare la produse și te vor ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie!
7 Comentarii
Bună ziua! Cu Old Bakery putem prepara simultan bagheta si cozonac sau două pâini cu diferite ingrediente?
mi-am cumparat o old bakery a carei carte tehnica are la retete cantitatile de faina sunt masurate cu cana.Cate grame intra intr-o cana?Astea sunt de diferite marimi.N-am gasit nicaieri pe internet rezolvarea.In plus, fiecare tip de faina e mai afanata sau mai indesata,deci n-o masori cu cana ca da gramaj diferit.Iar masina nu are cana in dotare.Ieri am cumparat masina,azi am vrut sa fac paine,dar trebuie sa astept raspunsul dv,Cine a tradus manualul de folosire?
Faina 1 cana = 150g
Bună ziua. Am cumpărat o mașină de pâine old Baker , nu funcționează toate programele și nu are rețetar. Unde pot să găsesc?
Nu coace painea deasupra iar checul la mijlocul lui de sus pana jos.painea nu iese asa pufoasa cum se spune.Este foarte indesata.Ce trebuie ss fac?
Bună! Am o Mașina de pâine Studio Casa BM 1401 cumpărată în 2017. Sunt foarte mulțumită de ea, am folosit-o intens. Din păcate, cuva nu mai este etanșă, pierde lichid pe la palete. Nu aș renunța la mașină pentru acest lucru și nici nu vreau să dau bani pe alt aparat. Pot găsi garnituri de schimb pentru etanșare? Ce mă sfătuiți? Sau o cuva nouă găsesc să cumpăr?
Cu respect, Antoaneta
Bună ziua! De unde pot achiziționa cuva pentru masina de paine studio casa BM1401?
Bună ziua,
De unde pot achizitiona palete pentru masina de facut paine?
Lasa un comentariu