Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi pentru că oferă intimitate și odihnă în același timp. Pentru multe persoane, dormitorul reprezintă zona de refugiu după o zi lungă, aglomerată și obositoare. Designul dormitorului trebuie să  fie transpus din propriile plăceri și preferințe, să existe acea legătură de identificare pentru a se putea crea o legătură menită să aducă o stare de relaxare.

Într-o locuință pot exista 4 tipuri de dormitoare:

  • dormitor matrimonial
  • dormitor pentru oaspeți
  • dormitor pentru adolescenți
  • dormitor pentru copii

Desigur, există posibilitatea să nu aveți chiar toate tipurile de dormitoare într-o locuință, dar noi vă vom oferi câteva idei de amenajare pentru fiecare dintre tipurile de dormitoare enumerate în rândurile de mai sus.

 

·      Idei de amenajare pentru dormitor matrimonial

·      Idei de amenajare pentru dormitor pentru oaspeți

·      Idei de amenajare pentru dormitor pentru adolescenți

·      Idei de amenajare pentru dormitor pentru copii

 

 

1. Idei de amenajare pentru dormitor matrimonial

 

De cele mai multe ori, dormitorul matrimonial este cel mai mare tip de dormitor dintr-o locuință și nu este de mirare: este camera de odihnă și relaxare a proprietarilor locuinței. Pentru a putea face spațiul cât mai personal este important să aveți piese de mobilier cu care să vă identificați.

Vă sfătuim să alegeți un pat matrimonial cu amprente de catifea sau piele pentru a face încăperea cât mai intimă. De asemenea, dacă aveți geamuri mari, puteți să mizați pe nuanțe închise care oferă intimitate, dar fără a crea senzația de prea întunecat (spre exemplu, puteți să vopsiți în negru sau gri închis doar perete din spatele patului).


Patul este de preferat să fie centrat pe suprafața peretelui deoarece oferă un sentiment de grandoare și echilibru în cameră.

Pentru a crea un cadru cât mai intim și sălbatic în același timp, îndreptați-vă către plante de apartament înalte sau copăcei de cameră – nu doar că vor aerisi mult mai bine camera, dar o să vă ofere, de asemenea, și acel cadru intim pe care doriți să îl aveți în dormitor.

Pentru că dormitorul matrimonial este camera în care se petrece destul de mult timp, vă sfătuim să creați o zonă de relaxare. Spre exemplu, puteți să mizați pe achiziționarea unui fotoliu extensibil, a unui demifotoliu sau a unui șezlong de interior din piele naturală alături de o măsuță de cafea.

 


 

Dacă vă place eleganța și extravaganța în același timp, în loc de pat puteți să mizați pentru un baldachin masiv, dar acest lucru înseamnă că toată camera va trebui să o faceți în jurul acestui concept.

În cazul în care nu știți cum să creați armonie în dormitor sau cum să îl decorați puteți să apelați la un designer de interior sau să achiziționați direct un dormitor set care poate să fie compus din pat și noptiere / pat noptiere și dulap, etc.

 


 

2. Idei de amenajare dormitor oaspeți

 

Dormitorul de oaspeți trebuie să fie cât mai minimalist cu putință. În această încăpere trebuie să vă puneți amprenta pe ospitalitate pentru că doriți ca musafirii să se simtă bine, să se relaxeze și să poată dormi în liniște. Vă sfătuim să mergeți pe nuanțe calde, neutre care se armonizează perfect, precum: bej, crem, alb, gri deschis.

Patul pentru oaspeți trebuie să fie dublu și, dacă suprafața camerei vă permite, vă sfătuim să îl plasați la mijlocul unui perete –  să fie centrat.

 


 

 

Lenjeriile de pat pe care le alegeți pentru dormitorul oaspeților este de preferat să fie albe, simple sau în culori deschise, pale cu un minimum de imprimeu pentru că în acest fel veți crea o cameră luminoasă cu un aspect impecabil.

 


 

 

Pentru a le crea oaspeților un spațiu cât mai confortabil mizați pe noptiere de pat – în acest fel pot să își țină obiectele personale cât mai aproape de ei în fiecare zi și pot ajunge mai rapid la ele, mai ales dacă nu cunosc camera.

 


 

Cele mai bune stiluri pentru astfel de dormitoare sunt: minimalist și scandinav.

Vă sfătuim să ornați acest dormitor cu flori de apartament pentru a vă asigura că aveți o cameră aerisită și primitoare.

 

 

3. Idei de amenajare dormitor pentru adolescenți

 

La fel ca și în cazul dormitorului matrimonial, adolescenții trebuie să se regăsească în designul dormitorului lor. Stilul pe care îl aleg ar trebui să îi definească și să simtă ca acel dormitor are amprenta lor.

 

În privința idelor de amenajare, trebuie să le creați un spațiu care să nu fie sobru. Trebuie să le permiteți să își pună postere și abțibilduri dacă doresc.

 

Permiteți-le adolescenților să aibă propriul lor birou în cameră unde își pot face temele în liniște – până la urmă este camera în care ei se regăsesc și care le aduce confort. De asemenea, dacă este posibil, creați-le propriul grup sanitar pentru a avea cât mai multă intimitate.

 

 

4. Idei de amenajare dormitor pentru copii

 

În cazul dormitorului pentru copii, creați un spațiu vesel, dar care să le transmită în același timp ideea de siguranță – pentru a avea curaj să doarmă singuri. Ei trebuie să simtă că la fel ca mami și tati au un dormitor care are ca unic scop – somnul - și că este în siguranță să doarmă singuri – desigur, puteți să le aduceți jucăria preferată care le oferă un sentiment de protecție.

Nu este bine ca dormitorul să aibă jucării pentru că vor fi tentați ca în loc de somn să se mai distreze puțin după ce plecați – creați o cameră de joacă specială pentru ei.

În privința culorilor, puteți să scăpați de clișeul roz și albastru dacă doriți – ideea principală este să alegeți culori calde și pastelate pentru pereți, deoarece culorile alese le pot influența foarte mult starea și somnul.

Puteți să le alegeți lenjerii de pat în tematica preferată – poate personajul animat preferat sau, de ce nu, animăluțul preferat.