Adaugat de StudioCasa 09.10.2019 0 Comentariu

PLITA VITROCERAMICĂ: soluția perfectă pentru experiențe culinare

 

incredibile. Gătește inteligent!

 

 

 

Cuprins

1. Plita electrică vitroceramică pe înțelesul tuturor

     1.1. Ce înseamnă plita vitroceramică electrică și cum funcționează?

     1.2. Câte tipuri de plite vitroceramice sunt?

2. Vase (oale) necesare când folosești o plită vitroceramică

3. Beneficiile incontestabile ale unei plite vitroceramice

4. Curățarea și întreținerea plitei vitroceramice

 

Oricine este pasionat de gastronomie și de un stil de alimentație corect și sănătos știe că, pentru a putea valorifica gustul și calitățile nutritive ale alimentelor, este nevoie de un echipament de gătit optim, performant, inteligent, perfect. Arta culinară nu se limitează numai la iscusința bucătarului și la calitatea de a combina perfect aromele și texturile alimentelor pentru a crea preparate gastronomice savuroase, ci implică și un anume respect față de pregătirea hranei, astfel încât aceasta să nu-și piardă proprietățile nutriționale atât de importante unei sănătăți de fier. Din acest motiv, secretul unui bucătar priceput stă în echiparea spațiului de gătit cu ustensile și aparate de ultimă generație, special create pentru a potența la maximum aromele și calitățile preparatelor culinare.

Plita vitroceramică reprezintă una dintre opțiunile inteligente de gătit, alese de majoritatea bucătarilor profesioniști care au renunțat la varianta clasică de aragaz pentru a-și putea duce tehnicile de preparare ale hranei la un alt nivel.

 

1. Plita electrică vitroceramică pe înțelesul tuturor

 

Alegerea unei plite vitroceramice pentru bucătărie și renunțarea la clasicul aragaz reprezintă o modalitate perfectă de a-ți perfecționa stilul de gătit și de a te bucura de preparate culinare mult mai gustoase și mai sănătoase.

 

1.1. Ce înseamnă plita vitroceramică electrică și cum funcționează?

 

Ce este plita vitroceramică? Este un echipament de gătit dotat cu plăci radiante ce permit transferul rapid al căldurii pe plan vertical. Plita funcționează pe bază de inducție, prin transmiterea omogenă a undelor electromagnetice direct asupra vasului de gătit, ajustând intensitatea căldurii în funcție de materialul din care este confecționat vasul respectiv.

Elemenții încălzitori ai plitei au forma unor bobine, care pot ajunge la temperatura dorită extrem de rapid, imediat cum curentul electric trece prin ele. Plitele vitroceramice dispun de două tipuri de elemenți încălzitori: unii cu o singură zonă de încălzire (o bobină), ideali pentru vasele de mărimi mici; alții cu două zone de încălzire (două bobine), pentru vasele de dimensiuni mai mari. Fiecare element încălzitor al plitei are încorporat un termostat limitator, reglat, în funcție de tipul plitei, la diverse temperaturi de peste 300 de grade Celsius. Numărul elemenților încălzitori diferă în funcție de modelul plitei și variază între 2 și 5 arzătoare.

 

Detalii și preț aici → 

 

Suprafața plitei din sticlă ceramică este una foarte rezistentă la zgârieturi. De asemenea, se curăță și se întreține foarte ușor. Stratul vitroceramic al plitei este un bun izolator electric, dar este mai sensibil la lovituri sau la schimbări bruște de temperatură. Cu toate acestea, este un material foarte elegant și dă un aspect aparte spațiului de gătit.

Modul prin care poți controla o astfel de plită este suficient de variat pentru a acoperi nevoile și preferințele oricărui utilizator. Astfel, cea mai eficientă, rapidă și modernă metodă de control este cea cu touch, prin atingerea unor puncte de presiune de o mare sensibilitate în scopul reglării temperaturii. Metoda digitală pentru a controla temperatura plitei implică folosirea unor butoane, iar varianta clasică de control - cea mecanică - presupune folosirea unui sistem asemănător cu cel al clasicului aragaz (prin butoane rotative).

Un mare avantaj al acestui tip de plite este că nu funcționează pe bază flacără deschisă, doar încălzește suprafața de gătit, deci, implicit, are riscuri de ardere sau de accidentari (incendii) extrem de reduse și nu alterează vasele în care gătești.

Consumul unei plite electrice vitroceramice depinde de caracteristicile fiecărui model în parte, așa că ia în calcul și celelalte detalii, cum ar fi numărul arzătoarelor, dimensiunile lor și așa mai departe.

 

1.2. Câte tipuri de plite vitroceramice sunt?

 

 

În momentul de față, există pe piață trei modele diferite de plite vitroceramice: individuală, încorporabilă și hibrid.

Extrem de utilă în cazul celor care obișnuiesc să-și reorganizeze des spațiul de gătit și mută mereu mobila în bucătărie este plita vitroceramică individuală. Aceasta are avantajul că poate fi plasată oriunde, este de dimensiuni mici (ideală pentru bucătăriile nu foarte spațioase) și are un preț de achiziție redus, accesibil oricui. Plita vitroceramică individuală este dotată cu patru piciorușe și poate fi luată și în deplasări.

În cazul bucătăriilor clasice, sunt folosite, de obicei, plitele vitroceramice incorporabile. Acestea se pot monta cu multă ușurință în orice cadru de mobilă, sunt foarte practice și rezistente în timp și dau un aspect modern, elegant oricărei bucătării. Singurul dezavantaj ale acestei variante de plită este că implică nevoia unui specialist pentru a fi instalată.

Detalii și preț aici → 

 

Modelele de plite hibrid sunt ceva mai complexe, funcționând atât pe bază de inducție, precum cele clasice, cât și cu gaz. Avantajul acestor modele este faptul că sunt mult mai sigure pentru familiile care au copii, în cazul lor neexistând riscul accidentelor provocate de arderile suprafeței de gătit, care rămâne caldă pentru cel puțin 5 minute după închiderea sursei de căldură. Cu toate acestea, utilizarea gazului în locul inducției are câteva minusuri: nu mai există atât de multă siguranță în controlul temperaturii utilizate în timpul gătitului, iar deteriorarea mai rapidă a vaselor de gătit este inevitabilă.

 

2. Vase (oale) necesare când folosești o plită vitroceramică

 

Pentru experiențe culinare cu totul deosebite este nevoie și de vase (oale, cratițe, tigăi, ibrice etc.) potrivite pentru plita vitroceramică, confecționate total sau parțial din materiale cu proprietăți feromagnetice (email, oțel, fontă, aluminiu gros etc.). Pentru evitarea risipei de energie electrică, este recomandat ca diametrul vaselor să aibă aceeași dimensiune precum arzătoarele plitei (de aproximativ 12 cm). Vasele de gătit cu fundul bombat (cum este tigaia wok, de exemplu) sau concav nu sunt indicate pentru utilizarea pe plita vitroceramică, din cauza pierderilor de căldură care apar. Așadar, cea mai bună opțiune este folosirea tigăilor, oalelor și cratițelor cu partea inferioară complet plată, pentru un transfer al căldurii corespunzător. Grosimea părții inferioare a vaselor pentru gătit pe plita vitroceramică trebuie să fie suficient de groase (de minimum 5 mm) pentru nu se deforma în timpul procesului de încălzire.

 

 

În timpul gătirii oricăror preparate, este recomandată folosirea capacelor, pentru protejarea blatului plitei împotriva stropilor de mâncare și a murdăririi excesive.

Prepararea alimentelor în astfel de vase nu modifică în niciun fel gustul gustul sau calitățile nutriționale ale mâncării.

 

3. Beneficiile incontestabile ale unei plite vitroceramice

 

 • Pe lângă nivelul funcționalității extrem de performant, aceste aparate de gătit au, în primul rând, un avantaj de ordin estetic. Aspectul frumos, elegant, distinct al acestor plite se încadrează perfect în orice bucătărie, indiferent de designul mai clasic sau mai modern al încăperii.
 • Plitele vitroceramice funcționează pe baza transmiterii energiei calorice de la rezistența electrică spre suprafața de gătit, iar abia apoi aceasta intră în contact cu vasul în care sunt preparate alimentele. Acest detaliu extrem de important le face mult mai sigure decât aragazul.

 

 

 

 • Spre deosebire de aragaz, în cazul plitelor vitroceramice, durata de gătire a alimentelor este mult mai scurtă (de aproximativ trei ori mai mică), iar controlul temperaturii necesare preparării alimentelor este mult mai facil și mai precis. Din aceste motive, alimentele pot fi pregătite la o temperatură ideală, fără a exista riscul arderii sau alterării lor.
 • Timpul mai scurt, dar mai intens de gătire pe o plită vitroceramică este benefic pentru amplificarea gustului mâncării, dar și pentru păstrarea calităților nutritive ale hranei. 
 • Mulțumită materialului din care este confecționat blatul plitei (sticlă ceramică), aceste plite sunt foarte ușor de igienizat și de întreținut. Curățarea plitei cu o lavetă umedă  imediat după terminarea procesului de gătire se face rapid și eficient.
 • Datorită tehnologiei de ultimă generație folosite pentru fabricarea plitelor vitroceramice, acestea sunt capabile să detecteze forma și dimensiunea vasului de gătit în scopul încălzirii acestuia într-un mod uniform.
 • Majoritatea plitelor vitroceramice existente pe piață sunt echipate cu o funcție specială pentru siguranța copiilor și cu un sistem de protecție în cazul supraîncălzirii.
 • Cu o plită vitroceramică, este imposibil să gătești excesiv mâncarea sau să arzi mulțumită funcției de care dispune de oprire și reluare a procesului de gătit exact din același punct.
 • Suprafața plană a plitei asigură o stabilitate mai mare a vaselor așezate pe arzătoare.
 • Plitele vitroceramice au un randament energetic mare, așadar reprezintă o metodă ideală și economică de a găti.

 

 

 

 • Prin folosirea unei plite vitroceramice nu mai există riscul inhalării gazelor și scapi de mirosul specific arzătoarelor echipamentelor clasice de gătit.
 • Lipsa riscului de a afuma preparatele culinare este un alt avantaj al folosirii unei plite vitroceramice în timpul gătitului zilnic.
 • Gătitul pe o plită vitroceramică este una dintre cele mai sănătoase variante de preparare termică a alimentelor, nu numai datorită controlului optim al temperaturii, dar și prin prisma nivelului redus de radiații emise în mod normal de aparatele electrocasnice pe care le folosim zilnic.
 • Plitele vitroceramice au mai multe trepte de intensitate ale puterii menite să acopere diversitatea temperaturilor necesare preparării unei game vaste de alimente. Acesta este un alt mare avantaj, deoarece asigură gătirea oricăror feluri de mâncare (de la budinci, la clătite, omlete, supe, ciorbe, fripturi sau legume fierte/prăjite/coapte) într-un timp cât mai scurt și într-un mod cât mai eficient.

 

4. Curățarea și întreținerea plitei vitroceramice

 

 

 

Pentru a te bucura din plin de beneficiile unei plite vitroceramice, este importantă întreținerea corespunzătoare a acestui echipament de gătit. Ca să-i prelungești durata de viață, igienizarea blatului plitei este un lucru obligatoriu. Plitele vitroceramice sunt relativ ușor de întreținut, fiindcă ele nu generează căldură printr-o flacără deschisă, așadar nu există riscul arderii resturilor de mâncare și a pătării. Cu toate acestea, este nevoie de atenție sporită pentru menținerea ei într-o stare excepțională.

 • În primul rând, ca regulă de bază, ideal este să cureți suprafața plitei după fiecare utilizare. Indiferent de cât de complexe au fost preparatele pe care le-ai pregătit, trebuie, după ce mâncarea este gata, să ștergi suprafața plitei cu o lavetă umedă. Orice resturi de mâncare lăsate pe plită se vor întări și vor deveni, cu timpul, foarte dificil de înlăturat.
 • Dacă te-ai întrebat vreodată cu ce se curăță o plită vitroceramică, află că este recomandată folosirea soluțiilor de curățat cu textură cremoasă, ce nu conțin agenți corozivi. Soluția trebuie aplicată pe întreaga suprafață a plitei și lăsată să acționeze timp de 10-15 minute (sau conform instrucțiunilor specificate pe eticheta produsului), iar apoi îndepărtată într-un mod cât mai delicat cu o lavetă de bucătărie ușor umezită.
 • În cele mai multe cazuri, plita se poate curăța foarte bine și ușor doar cu apă caldă și detergent lichid.
 • Atenție! Plita trebuie curățată doar dacă s-a răcit. Altfel, riști să pătezi suprafața de gătire în loc să o cureți. Nu uita că, după oprirea arzătoarelor, mai durează încă 5-10 minute până când răcirea plitei este completă.
 • Pentru situațiile mai neplăcute, în care resturile de mâncare de pe plită au apucat să se întărească, acestea se pot îndepărta cu ajutorul unor palete speciale. Aceste palete trebuie înclinate și menținute într-un unghi de 45 de grade când sunt folosite, pentru a evita zgârierea suprafeței vitroceramică a plitei.

 

 

 • Bureții din sârmă, soluțiile abrasive sau soluțiile preparate în casă cu bicarbonat, sare sau oțet nu sunt, sub nicio formă, indicate pentru curățarea plitei.
 • Trebuie evitată stropirea plitei cu alimente ce conțin zahăr. Zahărul este inamicul principal al plitei în timpul gătitului. Odată ajuns pe plita încinsă, acesta se topește și devine foarte greu de îndepărtat.
 • În timpul gătitului, nu este recomandată folosirea ustensilelor (lingură, linguriță, furculiță, spatulă etc.) din material plastic.
 • Nu trebuie folosite vase de gătit din ceramic deoarece suprafața plitei riscă să fie zgâriată.
 • Suprafața vitroceramică a plitei este una sensibilă, ce trebuie protejată și ce implică o atenție specială. De aceea, vasele de gătit nu trebuie niciodată trântite sau mutate dintr-o parte în alta a plitei.
 • Nu este indicată coacerea legumelor (vinete, ardei etc.) direct pe arzătorul plitei. Acest mod de preparare a legumelor poate fi făcut prin folosirea unei tigăi sau a unei tăvi cu baza groasă pe care se vor coace la fel de bine cum ar face-o pe flacăra de la un aragaz clasic.

 

 

Se încălzește rapid, se folosește ușor, se curăță și mai ușor, are un design foarte plăcut ochiului, este mult mai sigură pentru toți membrii familiei și este o metodă revoluționară de gătit. Unde mai pui că îți oferă șansa unică de a prepara în cel mai scurt timp, fără bătăi de cap și distractiv rețete complet originale și, practic, să te transformi în bucătarul profesionist al propriului cămin?

 

Plita vitroceramică este un echipament de gătit de top, absolut necesar în orice bucătărie modernă, unde timpul scurt alocat preparării hranei și nevoia de a găti într-un mod cât mai sănătos și cât mai gustos sunt lucruri indispensabile unei vieți frumoase, pline de savoare.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasa un comentariu