Dacă ești în căutarea unui mod simplu de a pregăti mese delicioase, este esențial să alegi un aragaz potrivit. Cu o bucătărie bine dotată, poți pregăti cu ușurință o masă delicioasă cu doar câteva ingrediente. Fie că pregătești mâncăruri pentru micul dejun sau preparate pentru cină, un aragaz bun te poate ajuta să creezi mese gustoase și nutritive care te vor menține sătul și plin de energie pe tot parcursul zilei.


alimente scoase din cuptorul aragazului


Alegerea modelului potrivit de aragaz pentru bucătăria ta


Un aragaz este un echipament de bucătărie folosit pentru a găti și a încălzi alimente. Este format din două părți principale: cuptorul și plita de gătit.

Cuptorul este o cameră izolată termic cu o sursă de căldură, care poate fi un element de încălzire electric sau un arzător alimentat cu gaz. Acesta este utilizat pentru a coace alimente precum prăjituri, pâine, pizza sau alte alimente care necesită o încălzire uniformă din toate părțile.

Plita de gătit este situată deasupra cuptorului și este folosită pentru a găti alimente pe o gamă largă de temperaturi. Aceasta poate fi alimentată cu gaz, electricitate sau inducție magnetică, sau mixt între ele și poate avea diferite dimensiuni și forme pentru a se potrivi nevoilor utilizatorului

Aragazele moderne sunt dotate cu numeroase caracteristici, cum ar fi funcții de auto-curățare, termometre încorporate, programare și funcții de prăjire. Ele sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, forme și stiluri pentru a se potrivi cu designul și necesitățile bucătăriilor moderne.

 

Tipuri de aragaze


Alegerea aragazului potrivit pentru bucătăria ta poate fi o mică provocare. Există mai multe tipuri diferite de aragaze disponibile, fiecare cu propriile caracteristici și beneficii unice.

Aragaz cu 5 ochiuri - o alegere excelentă pentru cei cărora le place să gătească mese mari și care caută un aragaz versatil, care poate face față unei varietăți de sarcini de gătit. Cu cinci zone de gătit separate, este ușor să se regleze temperatura și să se pregătească o varietate de mese. Aragazul dispune, de asemenea, de o plită foarte mare, ceea ce face convenabil să gătești alimente pentru micul dejun sau mese copioase. Aceste modele de aragaz dispun de cuptor pe gaz sau electric și numeroase funcții pentru cuptor, precum grill, rotisor sau ventilatoare, pentru o gătire uniformă. Un aragaz cu 5 ochiuri oferă mai multe avantaje față de un aragaz cu mai puține ochiuri de gătit. Iată câteva dintre aceste avantaje:

Capacitate mai mare de gătit: Cu 5 ochiuri de gătit, puteți găti mai multe alimente în același timp, ceea ce este foarte util pentru familiile mai mari sau pentru gătitul unor mese mai complexe.

Versatilitate: Cu mai multe ochiuri de gătit, aveți mai multe opțiuni pentru a pregăti diferite tipuri de mâncare, inclusiv feluri principale, garnituri și sosuri.

Economie de timp: Gătitul mai multor alimente în același timp reduce timpul total necesar pentru a pregăti o masă completă.

Capacitatea cuptorului este mai mare decât a unui aragaz obișnuit. Puteți găti de exemplu un curcan de 10 kg fără probleme;

Control mai bun al temperaturii: Cu mai multe ochiuri de gătit, puteți ajusta mai precis temperatura pentru fiecare vas de gătit, astfel încât să obțineți rezultate mai bune în timpul gătitului.

Acest tip de aragaze cu 5 ochiuri le găsiți la Studio Casa atât cu design rustic, cât și cu design clasic modern;

Aragaz rustic - acest tip de aragaze sunt îndrăgite pentru farmecul lor estetic de odinioară și pentru funcționalitatea durabilă. În ceea ce privește funcționalitatea, aragazele cu design rustic au aceleași caracteristici ca și modelele moderne, clasice. De la aragaz la cuptor, aceste modele cu siguranță vor transforma mesele într-o experiență caldă și prietenoasă. Acest tip de aragaze se disting prin liniile curbate, colțurile rotunjite, culorile alb, crem, maro, negru și prin accesorii care sunt ușor antichizate.  În funcție de preferințe, se poate alege aragaz și cuptor pe gaz sau un model ce dispune de cuptor electric, cel din urmă oferind experiențe de gătit mai diversificate. În general, aragazul și cuptoarele rustice pe gaz sunt o alegere excelentă pentru cei care caută un aparat fiabil cu aspect ușor retro vintage, dar cu funcționalități moderne.

În general, un aragaz cu design rustic poate fi o alegere excelentă pentru cei care doresc să adauge un element de farmec și tradiție la bucătăria lor, dar trebuie să vă asigurați că este potrivit pentru nevoile dvs de gătit și că este compatibil cu sursele de energie disponibile în zona în care locuiți.

 

Aragaz clasice - aragazul clasic modern pe gaz este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să adauge o notă unică, contemporană bucătăriei lor. Aragazul are patru arzătoare pe gaz sau trei arzătoare pe gaz și unul electric, în funcție de model, care pot fi folosite pentru a găti mai multe feluri de mâncare în același timp. Sunt prevăzute cu un cuptor pe gaz sau electric, precum și ventilator, care ajută la distribuirea uniformă a căldurii. Materialele predominante sunt din inox sau simple albe, colorate.

De la aragaze și cuptoare compacte, clasice sau rustice pe gaz la modele cu rotisoare și grill electrice, există opțiuni care se potrivesc fiecărei dimensiuni și stil de bucătărie. Cu o gamă atât de largă de opțiuni, găsirea aragazului perfect pentru tine nu ar putea fi mai ușoară.

 

Funcții importante ale cuptorului de la aragaz

Iată cele mai importante funcții pe care le puteți căuta și găsi la cuptorul de la aragaz.

Funcția de ventilație

Ventilatorul la un cuptor are rolul de a distribui căldura uniform în interiorul cuptorului și de a accelera procesul de gătire. Acesta funcționează prin circularea aerului cald în jurul alimentelor, asigurând astfel că toate părțile alimentelor sunt gătite în mod uniform și că se obține o crustă crocantă. În plus, ventilatorul poate ajuta la reducerea timpului de gătire, ceea ce face ca alimentele să fie gata mai repede. Ventilatoarele sunt adesea prezente în cuptoarele cu convecție sau în cuptoarele multifuncționale, dar nu sunt întotdeauna prezente în cuptoarele tradiționale.

Timmer-ul

Timer-ul (sau temporizatorul) la un cuptor are rolul de a seta durata de timp pentru care cuptorul va funcționa. Acesta permite utilizatorilor să programeze cuptorul să se oprească automat după o anumită perioadă de timp, ceea ce este util pentru gătirea alimentelor care necesită un anumit timp de gătire.

De exemplu, dacă doriți să gătiți un cozonac și rețeta spune că trebuie să fie gătit timp de 45 de minute, puteți utiliza timerul pentru a seta cuptorul să se oprească automat după 45 de minute. Acest lucru vă permite să nu trebuie să monitorizați constant cuptorul și să aveți încredere că cozonacul va fi gătit exact cât trebuie. În plus, timerul poate fi util și pentru alte funcții ale cuptorului, cum ar fi dezghețarea, preîncălzirea sau menținerea caldă a alimentelor. Acesta poate fi, de asemenea, util pentru a economisi energie, întrucât cuptorul se va opri automat după ce a fost utilizat pentru perioada de timp setată.

 

Funcția de grill

Grill-ul la cuptor are rolul de a găti alimentele prin expunerea directă la o sursă de căldură intensă, situată deasupra alimentelor. Această sursă de căldură este de obicei un element încălzit electric sau gaz, care poate fi reglat pentru a produce căldură înaltă sau joasă, în funcție de nevoile de gătire.

Funcția de grill este utilă pentru gătirea alimentelor care necesită o crustă crocantă, cum ar fi fripturile, legumele și brânzeturile. În plus, acesta poate fi folosit pentru a obține o culoare dorită pe alimente sau pentru a topi brânza și alte ingrediente deasupra alimentelor. Pentru a utiliza funcția de grill la cuptor, alimentele trebuie plasate sub sursa de căldură, de obicei în partea de sus a cuptorului, și lăsate să se gătească pentru o perioadă scurtă de timp, fiind necesară o supraveghere atentă. Deoarece grill-ul produce o căldură intensă, este important să nu lăsați alimentele nesupravegheate, deoarece acestea se pot arde foarte ușor.

În general, grill-ul la cuptor este o funcție utilă pentru a obține o varietate de rezultate de gătire și pentru a adăuga textură și savoare alimentelor.

Alte funcții importante pe care le puteți găsi la cuptorul aragazului sunt:

1.   Funcția de convectie - Aceasta utilizează un ventilator pentru a circula aerul cald în interiorul cuptorului, asigurând astfel că alimentele sunt gătite uniform și într-un timp mai scurt.

2.   Funcția de auto-curățare - Aceasta utilizează o temperatură ridicată pentru a arde resturile de alimente și grăsimi, lăsând interiorul cuptorului curat și ușor de curățat.

3.   Funcția de gătire cu abur - Aceasta utilizează aburul pentru a găti alimentele, menținând astfel umiditatea și nutrienții în alimente.

4.   Funcția de preîncălzire rapidă - Aceasta permite cuptorului să se încălzească rapid la temperatura dorită, reducând astfel timpul de preîncălzire.

5.   Funcția de dezghețare - Aceasta utilizează aerul rece pentru a dezgheța alimentele într-un mod mai rapid și mai sigur decât dezghețarea la temperatura camerei.

6.   Funcția de menținere la cald - Aceasta menține alimentele calde după ce au fost gătite, până când sunt gata să fie servite.

7.   Funcția de încălzire rapidă - Aceasta utilizează un ciclu de încălzire scurt pentru a încălzi alimentele rapid, fără a le găti în continuare.

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile importante pe care le poate avea un cuptor. Este important să alegeți un cuptor cu funcțiile potrivite pentru nevoile dvs. și să înțelegeți cum să le utilizați în mod corespunzător pentru a obține cele mai bune rezultate la gătit. 

La Studio Casa găsești o gamă largă de aragaze cu diferite dimensiuni, funcții, caracteristici sau design. Răsfoiește ofertele și alege modelul de care ai nevoie și care se încadrează perfect în bucătăria ta.