robot bucatarie

 

Cuprins:

1. Robotul de bucătărie - Scurt istoric

2. Care sunt principalele criterii pentru a alege cel mai bun robot de bucătărie?

2. 1. Cum menții robotul de bucătărie ca nou, un timp îndelungat?

3. Ce poate face un robot de bucătărie?

3. 1. Care sunt principalele funcții ale unui robot de bucătărie?

 

Există persoane care în ciuda programului încărcat de la serviciu și a timpului care niciodată nu e suficient, petrec multă vreme în bucătărie gătind. Dacă te încadrezi în această categorie, un ajutor de nădejde pentru tine e robotul de bucătărie.

Din nicio bucătărie modernă nu pot lipsi aparatele electrocasnice. Evoluțiile tehnologice le-au transformat în obiecte accesibile ca preț și varietate de modele. În plus,  rapiditatea și ușurința îndeplinirii anumitor etape esențiale pentru bucătari le fac extrem de folositoare, atât pentru profesioniști, cât și pentru persoanele care gătesc foarte rar. Majoritatea modelelor îndeplinesc funcții de bază, precum tăiatul, tocarea, râșnirea, mixarea sau stoarcerea mai multor alimente.

 

Dacă ai o bucătărie spațioasă și vrei să fii sigur că vei putea prepara orice rețetă în cel mai scurt timp, o poți dota cu o mulțime de echipamente electrocasnice, printre care: tocătoare electrice, roboți de bucătărie, blendere și storcătoare. Situația se schimbă, atunci când dintr-un motiv sau altul, trebuie să te limitezi la un singur aparat multifuncțional.

 

Din această perspectivă, soluția salvatoare este reprezentată de un robot de bucătărie care poate duce la bun sfârșit, atât sarcini simple, cum ar fi să toace ceapa, cât și unele mai complexe precum frământatul aluatului pentru prăjituri, așa cum de obicei o face un ajutor de bucătar.

Pe de altă parte, chiar și bucătarii experimentați recurg la roboți din motive de eficientizare a timpului, dar și datorită rezultatelor mai bune. În cazul operațiunilor manuale, se pot întâmpina diverse obstacole.

De pildă, un blender va obține întotdeauna un smoothie mai bun decat va putea face un chef profesionist, prin tăierea și stoarcerea  ingredientelelor.

 

 

În continuare, vei afla mai multe detalii despre acest accesoriu, care te ajută să salvezi timp prețios. Cu ajutorul unui robot de bucătărie, gătitul se va desfășura simplu și rapid. Astfel, vei putea petrece mai mult timp cu familia, participând la activități relaxante.

 

 

1. Robotul de bucătărie - Scurt istoric 

Chiar dacă mulți au impresia că robotul de bucătărie este un accesoriu apărut doar de ceva ani pe piață, studiile demonstrează contrariul. Primul model datează încă din anul 1946, iar de-a lungul timpului s-a bucurat de o multitudine de îmbunătățiri. Toate acestea, l-au transformat într-unul dintre ajutoarele de bază din orice bucătărie. Acest aparat electrocasnic multifuncțional te ajută să pregătești diverse mâncăruri, într-un timp mai scurt și cu un minim de efort.

 

2. Care sunt principalele criterii pentru a alege cel mai bun robot de bucătărie?

 

robot bucatarie cantar

 

Atunci când vrei să-ți cumperi un robot de bucătărie începi să te documentezi și să ceri sfatul celor care au deja pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere. Părerile și recomandările în acest sens, vor fi extrem de variate, deoarece o astfel de achiziție se face în funcție de nevoile fiecărei persoane, de complexitatea robotului și funcțiile de care acesta dispune.

Cel mai inspirat sfat pe care îl poate oferi  cineva este: atenție la producător și la background-ul pe care îl are electrocasnicul de mici dimensiuni. Nu cumpăra un robot de bucătărie de la branduri despre care nu știi nimic și nu ai văzut rezultate favorabile, pentru că ești în pericol să “arunci banii pe geam”. În plus, producătorii cu renume și-au făcut un brand, investind în promovarea lui tocmai pentru a pune în valoarea calitatea superioară a materialelor utilizate, dar și pe cea a procesului tehnologic.

Cu toate acestea, există și alte criterii pe care trebuie să le iei în calcul, pentru a-ți ușura decizia de cumpărare.  Câteva dintre acestea sunt:

  • Dimensiunea și greutatea robotului. Un robot de bucătărie poate să aibă dimensiuni destul de mari și multe accesorii, deci trebuie să ai certitudinea că ai spațiu destul pentru depozitarea sa.
  • Timpul de curățare. Pentru a economisi timp, poți să speli accesoriile robotului de bucătărie în mașina de spălat vase. În cazul în care nu ai încă una, trebuie să știi că spălatul unui astfel de aparat electrocasnic durează, fiind o activitate migăloasă.
  • Garanția. Ea poate să varieze în funcție de model, însă o garanție minimă, de 24 de luni, este perfectă în cazul unui robot de bucătărie.
  • Zgomotul. Cu siguranță, îți dorești  un robot de bucătărie silențios. Așadar, poți opta pentru un model care deține un nivel de zgomot cuprins între 70 și 75 dB. De cele mai multe ori, intensitatea zgomotului pe care îl produce un robot de bucătărie nu scade sub 60 dB, dar poate ajunge și până la 90 dB.
  • Capacitatea recipientelor. E recomandat să optezi pentru recipiente încăpătoare. Dacă acestea sunt destul de mari, poți găti cu ușurință cantități  mai mari de mâncare. Capacitatea optimă unui bol ar trebui să fie de aproximativ 1,5 litri, iar recipientul principal să aibă în jur de 2 litri.
  • Viteza. Treptele de viteză îți oferă posibilitatea să reglezi intensitatea acestuia, în funcție de caracteristicile preparatului și de tipul de alimente pe care le folosești.

 

Este util să cumperi un robot de bucătărie cu cel puțin patru sau cinci trepte de viteză. Modelele simple oferă de obicei 2 sau 3, în timp ce un robot de bucătărie  mai complex are în jur de opt trepte de viteză.

  • Siguranța este un criteriu major. Pentru a reduce șansele producerii unor accidentări inopinate, optează pentru un robot de bucătărie cu funcții de siguranță. De exemplu, funcția auto-oprire, după cum îi spune și numele, asigură oprirea automată a motorului în cazul în care acesta se încălzește  prea tare.

De asemenea, funcția anti-alunecare oprește alunecarea aparatului de pe blat sau suport, deoarece are piciorușe, care asigură aderență. Cu ajutorul  funcției  de pornire controlată ai certitudinea că robotul de bucătărie va porni doar atunci când toate accesoriile sunt asamblate corect.

  • Puterea motorului și consumul de energie. Puterea motorului este unul dintre criteriile esențiale de care trebuie să ții cont atunci când alegi robotul de bucătărie. Dacă vrei să-l utilizezi pentru mai multe sarcini, alege un robot de bucătărie cu putere mare, între 700 W și 800 W. Roboții de bucătărie moderni, care funcționează rapid și fără efort, sunt cei care au o putere de peste 1000W. Ei sunt o alegere potrivită, mai ales dacă vrei să frămânți aluatul.
  • Accesoriile unui robot de bucătărie. Un robot de bucătărie multifuncțional, care îndeplinește mai multe operațiuni, trebuie să aibă cât mai multe accesorii. Ele pot fi lamele pentru feliat, ras, tocat sau mărunțit, râșnit, stors fructe, ori pot consta în paletele sau telul pentru mixer, recipientele de diferite dimensiuni și nu numai!

 

2. 1. Cum menții robotul de bucătărie ca nou, un timp îndelungat?

Atunci când ai decis să-ți cumperi un robot de bucătărie, vrei să faci o investiție serioasă și pe termen lung. De asemenea, cu siguranță ți-ai dorit să ai cel mai bun robot de bucătărie, deoarece este unul dintre aparatele electrocasnice care îți poate prelua o mare parte dintre activități, atunci când vine vorba de gătit.

 

Cum menții robotul de bucătărie ca nou, un timp îndelungat? În primul rând, este recomandat să respecți indicațiile din manualul de utilizare dacă vrei ca robotul de bucătărie să funcționeze la nivel optim pentru o perioadă mai lungă de timp. În al doilea rând, ține cont de câteva sfaturi utile:

  • Curăță și spală robotul de bucătărie după fiecare utilizare. Resturile de mâncare rămase pe bol sau pe lamele aparatului îi pot afecta  durata de viață. Spală bine toate accesoriile, cu detergent de vase și apă. Nu introduce sub apă robotul în sine pentri că unele componente electronice se pot defecta.
  • Lasă motorul să se răcească. Evită să folosești robotul de bucătărie fără să faci pauze scurte deoarece vei suprasolicita motorul și se va strica. Pentru a nu te confrunta cu această situație, optează pentru un model cu funcție de auto-oprire, care oprește automat motorul, atunci când se încinge prea tare.
  • Nu depăși cantitatea admisă de ingrediente. Astfel, vei forța motorul aparatului, iar produsele, alimentele, nu vor fi amestecate suficient de bine. Respectă cantitățile indicate în manualul de utilizare. În cazul în care observi că motorul scoate un sunet diferit, oprește-l și scoate cantitatea suplimentară din cuvă.

 

 3. Ce poate face un robot de bucătărie? 

Această secțiune se va concentra pe aspectele legate de utilizarea robotului de bucătărie care să-ți fie de folos oricând. Accesoriul este fabricat într-o gamă largă de modele, de la cele mici și până la cele care dețin o capacitate mare. De obicei, cele din urmă pot include o multitudine de funcții care sunt utile, în momentul în care vrei să  gătești mâncarea rapid și ușor.

 

Spre deosebire de un blender, care amestecă, toacă sau macină, robotul de bucătărie, oferă numeroase alternative. Pe lângă funcțiile pe care le are și un blender, robotul de bucătărie este o alegere inspirată și atunci când vrei să mixezi  compoziția pentru prăjituri, să feliezi diferite alimente sau să storci fructe.

 

Fără îndoială, acest accesoriu definitoriu în orice bucătărie este multifuncțional și are încorporate funcțiile mai multor aparate electrocasnice, precum: râșnița, mixerul de bucătărie, storcător-ul de fructe, blender-ul, răzătoarea sau mașina pentru aluat, toate într-un singur aparat electrocasnic.

 

 În plus, pentru a te bucura de toate aceste funcții, trebuie să acorzi o atenție sporită la detalii pentru a alege robotul de bucătărie potrivit, care să aibă toate accesoriile necesare.

 

 3. 1. Care sunt principalele funcții ale unui robot de bucătărie? 

 

robot bucatarie

În cele ce urmează, vei vedea care sunt principalele funcții ale unui robot de bucătărie pentru a-ți face o idee și mai clară, referitoare la utilitatea acestuia, în raport cu propriile nevoi:

  • Mixul ingredientelor. Acestea sunt amestecate și tocate mărunt într-un vas, care are la bază o lamă ascuțită. Funcția este similară cu cea a unui blender și te ajută să faci rapid supe cremă, sosuri sau smoothie-uri.
  • Procesul de frământare a aluatului. Prin intermediul robotului de bucătărie se pot prepara diverse tipuri de aluat. Chiar dacă modelul acestuia este unul clasic, funcția este recomandată pentru pregătirea aluatului de prăjituri, cozonaci și chiar pentru pâine.
  • Râșnirea. Sunt  roboți de bucătărie care pot substitui și funcția unei râșnițe.  Ea este extrem de folositoare, mai ales când îți dorești  să deguști  o cafea proaspătă de dimineață.
  • Stoarcerea fructelor. Funcția de stoarcere este ideală pentru prepararea sucurilor naturale din fructe sau legume proaspete.
  • Felierea alimentelor. Un robot de bucătărie poate fi util și pentru felierea unor alimente. El este dotat cu un vas care are la bază o lamă pe care o poți înlocui în funcție de necesități. Ai la dispoziție și un capac de protecție, prevăzut cu tub pentru introducerea alimentelor.
  • Tocatul și mărunțitul produselor alimentare. Aceasta este o funcție îndeplinită de majoritatea roboților de bucătărie. Ținând cont de puterea aparatului și de calitatea lamelor, se pot toca și mărunți diverse alimente, de la fructe și legume moi, până la alimente tari, precum ciocolata, nucile sau morcovii.

 

De asemenea, poți să optezi pentru un robot de bucătărie care dispune de o putere de peste 700 W și accesorii care facilitează tocarea rapidă a alimentelor. Pentru cărne, alege un robot de bucătărie cu o putere mai mare, cu ajutorul căruia, vei putea  toca, de exemplu, simplu și rapid carnea pentru sarmale, chiftele sau cârnați.

 

Cât costă acest accesoriu multifuncțional? Prețurile unui robot de bucătărie sunt foarte variate. Diferențele de preț nu sunt obligatoriu influențate de numărul de funcții disponibile, ci mai degrabă de brandul sau calitatea materialelor. Mai mult, specialiștii susțin să alegi un robot de bucătărie de foarte bună calitate, pentru ca accesoriile să nu se strice după câteva utilizări.

 

Așadar, dacă obișnuiești să gătești mult, un robot de bucătărie este ideal pentru tine, deoarece îți ușurează munca în bucătărie. Alege un model care să aibă funcțiile necesare pentru nevoile tale.

 

Un robot de bucătărie profesional este ajutorul de nădejde în orice bucătărie. În plus, există o multitudine de alte avantaje, pentru care merită să achiziționezi acest produs electrocasnic. Totul ține doar de prioritățile, nevoile și bugetul de care dispune fiecare persoană.

 

 

 

 

Sursă foto:shutterstock.com

                pinterest.com

               studiocasa.ro