Scaunele tapițate pentru living sunt o opțiune decorativă excelentă pentru sufragerie, deoarece oferă căldură și eleganță, ceea ce scaunele din metal (stil industrial) sau lemn nu oferă (stil rustic și cozy). În momentul actual, pe piață există o gamă vastă de scaune tapițate pentru living, atât din punct de vedere al designului, cât și din punct de vedere al materialelor, culorilor, bugetului, astfel că alegerea celui mai bun model nu este o misiune facilă.

·      Material scaune tapițate living

·      Caracteristicile scaunelor tapițate pentru living

·      Ce trebuie sa luați în considerare


1.  Material scaune tapițate living

 Materialul tapițeriei scaunului este foarte important și nu doar pentru stil, ci și pentru rezistență și buget. În momentul actual, pe piață există două tipuri de țesături: țesături naturale și țesături sintetice


Cele mai folosite țesături naturale în tapițerie

Bumbac: Cel mai frecvent tip de țesătură; Există bumbac în calități diferite, dar în general este un material proaspăt, flexibil, foarte rezistent la frecare. Pe de altă parte, nu fixează culorile prea bine și formează cute foarte rapid.

In: Sunt fibre obținute din tulpina plantelor de in. O țesătură foarte proaspătă și plăcută la atingere și care rezistă minunat murdăriei; cel mai mare dezavantaj al acesteia este că formează  foarte multe cute.

Lână: Acest tip de fibră naturală este foarte frecvent găsit în industria textilă, deoarece este o opțiune caldă și durabilă.

Mătase: Este un fir foarte fin și strălucitor care se extrage din coconul viermelui de mătase; este cea mai scumpă țesătură dintre toate. Principalele sale avantaje: este foarte ușoară și plăcută la atingere; însă este foarte delicată la frecare și transpirație.

Pielea: este un material natural care necesită o atenție sporită deoarece are nevoie de hidratare și de o curățare specială pentru a nu se deforma și crăpa.

 

femeie pe scaune confortabile in living

 

Cele mai folosite țesături sintetice în tapițerie

Puteți paria pe țesături sintetice, care sunt foarte rezistente, nu fac multe cute, fixează foarte bine culorile și sunt extrem de rezistente. Cele mai întâlnite țesături sintetice pentru scaune living tapițate sunt:

Poliester: foarte rezistent la șifonare, oferind culori puternice și rezistente.

Acril: o fibră sintetică ce imită lâna. Acest tip de fibră sintetică este foarte rezistent la decolorare, șifonare, putând să fie curățat cu ușurință.

Piele ecologică: se curăță extrem de ușor, fiind regăsită în mod special în barurile din living.

 

2. Caracteristicile scaunelor tapițate pentru living

 

Șezut scaun

Șezutul scaunului este probabil cea mai critică parte a unui scaun tapițat, deoarece vă susține greutatea. Când cumpărați un scaun, luați în considerare aceste elemente ale șezutului scaunului:

Moliciune: scaunul ar trebui să fie moale și în același timp să ofere sprijin ferm. Dacă este prea dur, poate fi inconfortabil după ce stați pe scaun chiar și pentru o perioadă scurtă.

Înălțime: Dacă șezutul cade prea jos, va trebui să vă chinuiți să vă ridicați.

Unghi: coapsele trebuie să fie perpendiculare pe sol, deoarece nu vă puteți simți confortabil cu genunchii îndreptați în sus sau în jos. Găsiți o înălțime a scaunului potrivită pentru dumneavoastră. Majoritatea scaunelor au o înălțime a șezutului de aproximativ 45 cm, dar puteți găsi scaune mai înalte sau mai joase care se conformează formei corpului dumneavoastră.

Adâncime: Dacă sunteți mai înalt, căutați un scaun mai adânc, care să poată găzdui cu ușurință lungimea picioarelor. O adâncime mai mică este bună dacă nu sunteți foarte înalt. În mod ideal, ar trebui să vă puteți așeza complet în scaun (nu la marginea acestuia).

Lățime: un scaun mai lat este bun dacă doriți să vă relaxați în scaun. În orice caz, șezutul ar trebui să vă cuprindă perfect coapsele fără să vă blocați în el.


Spătar scaun

Spătarul scaunului poate fi înalt sau jos, dar scopul acestuia este în mare parte de a oferi suport lombar pentru partea inferioara a spatelui. Dacă citiți sau vă uitați la televizor pe scaun, s-ar putea să doriți și un spătar înalt care să ofere un anumit tip de suport pentru gât. Scaunele cu spătar mic sunt bune pentru conversații, deoarece aveți tendința de a sta în poziție verticală, dar nu sunt atât de bune pentru a vă relaxa.

Există două tipuri de spătare: cele tapițate și cele care nu sunt tapițate. Puteți alege aspectul care vă place cel mai mult, dar dacă dvs. căutați confort, pernele de spătar fac scaunul puțin mai confortabil. De asemenea, puteți alege o combinație: un scaun cu spătar liber și șezut tapițat, sau invers. Perne suplimentare de-a lungul spătarului pot avea mai multe funcții:

  • Oferă mai mult sprijin
  • Fac scaunul mai puțin adânc
  • Oferă un accent decorativ prin introducerea unei culori sau a unui model suplimentar


Cotiere scaun

Dacă alegeți sau nu un scaun cu brațe este alegerea dumneavoastră. Depinde de modul în care vă simțiți și de cât de des sau cât timp petreceți așezat pe scaunul respectiv. Dacă spătarul este ușor curbat, veți obține totuși un sprijin fără cotierele propriu-zise.

Faptul că vă puteți așeza brațele pe cotiere permite o relaxare mai bună, mai ales dacă utilizați frecvent scaunul. Brațele sunt mai puțin importante pentru un scaun care este folosit doar ocazional, cum ar fi atunci când aveți oaspeți.

Brațele vin în multe stiluri. Pot fi tapițate sau dure și pot fi realizate din lemn,  metal sau din alt material. Sau brațele pot fi căptușite deasupra în timp ce restul este expus. Când testați un scaun, acordați atenție dacă brațele dvs. se sprijină în mod natural pe brațul scaunului sau sunt inconfortabile. 

 

3. Ce trebuie sa luați în considerare

 Când alegeți scaune de living tapițate, pe lângă căutarea acestora pentru a se potrivi gustului dvs. personal, doriți ca acestea să fie perfecte în orice perioadă a anului.


Durabilitate scaune

Principalul aspect important este să alegeți tipul de țesătură. Microfibra este ideală dacă aveți animale de companie acasă, deoarece este mai durabilă și mai rezistentă.

Înainte de a cumpăra scaune tapițate pentru living, este interesant să verificați numărul de fire din țesătură. Cu cât numărul de fire pe milimetru pătrat este mai mare, cu atât materialul va fi mai dens și mai fiabil.

Stil scaune

Alegeți o țesătură care se potrivește cu stilul, designul și forma canapelei sau fotoliului. De asemenea, puteți selecta o țesătură care să corespundă stilului sufrageriei. În acest fel, veți obține o cameră mai armonioasă.

În ceea ce privește scala modelului, trebuie să vă gândiți dacă este adecvată pentru mobilier și pentru dimensiunea camerei. Scaunul trebuie să fie mai mare sau mai mic, în funcție de spațiul pe care îl aveți la dispoziție.

Culoare scaune

Este foarte important să alegeți culoarea potrivită. Culorile îndrăznețe sunt o idee bună pentru sufrageriile moderne mici. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de nuanțele de ansamblu pentru a crea atmosfera potrivită în cameră. Acest lucru se datorează faptului că nuanțele afectează starea de spirit a oamenilor. De asemenea, trebuie să fiți atent atunci când alegeți culori la modă, deoarece acestea apar și dispar repede. Dacă doriți ceva atemporal, puteți să mizați pe nuanțe neutre care aduc eleganță și stabilitate. Dacă vreți ceva elegant, dar totuși modern, puteți să încercați să luați scaune living tapițate în diferite culori complementare și forme.

Curățare scaune

Fiecare tip de țesătură de tapițerie necesită o îngrijire diferită. Astăzi există produse care curăță eficient orice tip de fibră textilă ar putea avea tapițeria. Astfel, va fi mult mai ușor să îndepărtați petele atunci când apar.

SFAT: Nu lăsați niciodată pata mult timp deoarece se impregnează adânc în țesătură și apoi o curățați foarte greu. Curățați imediat cum s-a pătat.