pisica pe calorifer radiator

 

 

Cuprins

1. Tipuri de încălzire electrică

1.1. Soluții încălzire casă - Aerotermă electrică

1.2. Soluții încălzire casă - Tun de căldură

1.3. Soluții încălzire casă - Panou radiant cu infraroșu

1.4. Soluții încălzire casă - Convector electric

1.5. Soluții încălzire casă - Centrală termică

1.6. Soluții încălzire casă - Încălzirea prin pardoseală

1.7. Soluții încălzire casă - Calorifer electric

2. Consumul energetic al sistemelor de încălzire electrică

3. Controlul pierderilor de căldură

4. Soluții alternative: încălzirea prin panouri solare

 

 

 1. Tipuri de încălzire electrică 

 

 

Folosindu-se de noile inovații tehnologice, specialiștii în domeniu încearcă să afle care este cea mai ieftină încălzire electrică, pentru a putea satisface nevoile tuturor consumatorilor. Orice tip de încălzire electrică vei alege, trebuie să știi că randamentul este aproape de 100% datorită faptului că pierderile de căldură către exteriorul locuinței sunt nesemnificative.

 

 1.1. Soluții încălzire casă - Aerotermă electrică 

 

Aceste aparate de încălzire sunt portabile, iar alimentarea lor este direct de la sistemul de energie electrică. Eficiența aerotermelor electrice este excelentă, având un randament de transformare a energiei în căldură de aproximativ 95%. Mecanismul de funcționare este unul foarte simplu. Rezistența electrică din interior se încălzește în momentul în care aeroterma este conectată la o sursă de energie, iar apoi, prin intermediul unui ventilator, căldura degajată este distribuită uniform în toată încăperea.

 

Portabilitatea este unul dintre cele mai importante avantaje pentru că în funcție de necesități, poți muta dispozitivul dintr-o cameră în alta, cu mențiunea de a nu fi amplasată lângă piesele de mobilier sau lângă perdele. Cea mai bună aerotermă electrică are încorporat un termostat care permite controlul temperaturii prin versatilitatea treptelor de putere. Aceste două aspecte transformă aeroterma într-un aparat foarte eficient din punct de vedere energetic.

 

Cu toate acestea, utilizatorii au acuzat un zgomot destul de iritant generat de ventilator pe durata funcționării. Utilizarea aerotermei ca o sursă de energie primară nu este recomandată pe termen lung pentru că temperatura scade foarte repede dacă aceasta este oprită.

 

aeroterma


 

 

aeroterma orizontala


 

 

aeroterma oscilanta


 

 

1.2. Soluții încălzire casă - Tun de căldură 

 

Recent apărute pe piață, tunurile de căldură sunt similare cu aerotermele electrice, doar că sunt de dimensiuni mult mai mari. Sunt ideale pentru a fi folosite în exterior sau în camere foarte mari datorită puterii de 20-30 kW. Pentru siguranța spațiului unde este amplasat un astfel de dispozitiv, producătorii au prevăzut aceste produse de încălzire cu un sistem special de răcire care previne supraîncălzirea.

 

Chiar dacă sunt sigure și eficiente din punct de vedere energetic, tunurile nu sunt indicate în încălzirea locuințelor. Se pot folosi totuși în interiorul unui garaj sau a unui atelier de lucru.

 

1.3. Soluții încălzire casă - Panou radiant cu infraroșu 

 

Foarte eficient din punct de vedere energetic, panoul radiant reprezintă o metodă modernă și ecologică de încălzire electrică a locuinței, reducând valoarea costurilor cu până la 50%. Acest dispozitiv nu este doar o sursă de căldură, ci, totodată, un element decorativ datorită aspectului futurist. Se poate spune cu ușurință că panourile radiante sunt cele mai ieftine sisteme de încălzire deoarece costurile de achiziție și de montare sunt mult mai mici decât în cazul unei centrale termice voluminoase care depinde de un racord la o sursă de gaz și de apă.

 

Datorită conținutului ridicat de turmalină, un mineral natural, panoul radiant are multe efecte pozitive asupra sănătății prin stimularea circulației și combaterea simptomelor din afecțiunile respiratorii. Totuși, utilizatorii au menționat că nu sunt foarte eficiente dacă sunt folosite în camere mari, însă producătorii oferă toate detalii necesare și fac estimări de consum în funcție de tipul locuinței. De asemenea, sunt oferite gratuit și servicii de mentenanță în cazul în care apare o defecțiune.

 

1.4. Soluții încălzire casă - Convector electric 

 

Are același principiu de funcționare ca o aerotermă doar că aerul încălzit este dispersat în cameră pe bază de radiații. Cel mai bun convector electric este acela a cărui randament este mai mare. Destul de versatile, convectoarele se pot monta atât pe podea cât și pe perete. În comerț, acest produs se găsește și sub forma unui calorifer obișnuit, ceea ce constituie un avantaj pentru că poate fi amplasat sub fereastră, iar datorită faptului că nu se încălzește în partea exterioară, nu trebuie să-ți faci griji dacă atinge sau nu perdeaua.

Precum o aerotermă, convectorul electric, dacă nu se află în funcțiune, se răcește foarte repede, iar temperatura nu poate fi menținută la o valoare optimă. Chiar dacă vizual arată foarte bine, din punct de vedere al costurilor, acest sistem de încălzire nu este recomandat să fie utilizat în camerele de mari dimensiuni. Este ideal pentru cabane și camerele dintr-o pensiune sau motel.

 

convector electric


 

 

1.5. Soluții încălzire casă - Centrala termică 

 

Reprezintă un sistem de încălzire ce funcționează pe bază de curent electric dar care are nevoie și de un racord la o sursă de gaz metan și de apă. Desigur există centrale termice care funcționează pe bază de lemne, dar astfel de modele nu sunt recomandate a fi montate într-un apartament. Centrala termică are în interior un boiler unde este depozitată apa pentru a fi încălzită iar apoi distribuită în calorifere prin sistemul de conducte din toată casa.

 

Este important de menționat că unul din factorii care influențează eficiența centralei termice este tipul de calorifer. Cel mai bun calorifer este cel din fontă pentru că va menține căldură mai mult timp. Caloriferele din aluminiu încep să se răcească imediat după ce a fost oprită centrala, ceea ce nu le face foarte eficiente în ciuda design-ului modern.

 

1.6. Soluții încălzire casă - Încălzirea prin pardoseală 

 

Este o metodă nouă prin care se poate încălzi foarte eficient locuința. Dacă nu vrei să ai la vedere caloriferele clasice sau alte dispozitive poți alege această variantă economică. Are la bază principiul de funcționare al radianței ce este un mecanism fizic natural prin care căldura este distribuită treptat de jos în sus, ceea ce înseamnă că pierderile de căldură vor fi insesizabile, randamentul fiind de 100%. Căldura va fi degajată prin intermediul cablurilor și covoraselor încălzitoare.

Un dezavantaj al acestui sistem de încălzire este reprezentat de faptul că piesele de mobilier nu pot fi mutate pentru că există riscul de a acoperi integral cablurile încălzitoare, acumulându-se astfel foarte multă căldură. Costurile de montaj pot fi destul de ridicate dacă este implementat într-un apartament mai vechi. În cazul acesta se schimbă integral parchetul, dar cu siguranță va aduce amortizare financiară pe termen lung datorită eficienței crescute.

 

1.7. Soluții încălzire casă - Calorifer electric 

Caloriferul electric are în interiorul elementilor de aluminiu un ulei special care

se încălzește în momentul conectării la o sursă de energie electrică. Datorită vâscozității mari, uleiul își va păstra temperatura. Astfel spus dacă vei deconecta caloriferul, căldura va persista pentru o perioadă mai lungă de timp. Prețul de achiziție este unul rezonabil iar pe termen mediu și lung va reduce costurile de încălzire. Ideal pentru camerele mici, caloriferul electric are montat roți, dar, totuși, este destul de voluminos și greu de mutat dintr-o parte în altă.

Încălzirea are loc progresiv într-un timp destul de lung comparativ cu alte sisteme cu același rol. În cazul în care dorești să faci o astfel de achiziție dar nu știi care este cel mai bun calorifer electric trebuie să faci o analiză a tuturor produselor similare de pe piață, pentru că dacă nu sunt de calitate, pot apărea scurgeri de ulei care vor păta covoarele și vor provoca arsuri în cazul contactului cu pielea.

 

clorifer electric


 

 

 

 

calorifer electric


 

 

calorifer electric


 

 

calorifer electric


 

 

2. Consumul energetic al sistemelor de încălzire electrică 

        

  Pentru a putea discuta despre sisteme de încălzire economice trebuie să se cunoască valoarea consumului fiecăruia în parte. Iată o listă cu estimări de consum pentru toate tipurile de încălzire în funcție de locuință:

 

  • Aerotermă - Consumul variază în funcție de puterea sa de funcționare. Un exemplu este o aerotermă de 3000W care va avea un consum de 3 kW pe oră iar capacitatea de încălzire este de aproximativ 60 metri pătrați. La aceste date, dacă se adaugă o durată de funcționare de 8 ore/zi, prin echivalare se obține o sumă de aproximativ 8-10 lei, ceea ce înseamnă un total de 250-300 lei/lună
  • Panou radiant - Consumul diferă în funcție de tipul locuinței, puterea panoului și suprafața camerelor. De exemplu, un panou cu o putere de 600W încălzește cu succes un spațiu de 5 metri pătrați. Pornind de la aceste informații se pot face calcule și pentru alte dimensiuni. O cameră de 20 metri pătrați va avea nevoie de 4-5 panouri de 600 W. Prețul de achiziție este de 400-500 lei, iar consumul este de 0,62 kW/oră; cu o durată de funcționare de 7 ore/zi totalul va fi de 4,4 kW/zi. Pe termen lung, investiția merită să fie făcută, dar este un adevărat efort financiar la început.
  • Convector electric - Consumul poate fi reglat prin treptele de încălzire disponibile. Cu o putere de 200W poate încălzi cu succes o cameră de dimensiuni medii de 25 metri pătrați. În linii mari, convectorul are un consum similar cu o aerotermă. La factură se poate adăuga o sumă de până la 300 lei/lună
  • Centrală termică - Ca orice alt sistem de încălzire, aceasta ridică mari întrebări asupra consumului lunar. Spre deosebire de celelalte, centrala termică va încălzi toată casa prin intermediul sistemului de țevi și a caloriferelor montate în dreptul ferestrelor. Pentru o locuință de 50 metri pătrați, cu o putere de 6 kW, consumul va fi de 900 kW/lună. În cazul suprafeței de 170 metri pătrați și o putere de 18 kW, consumul lunar va fi de 2500 kW.
  • Încălzirea prin pardoseală - Este probabil cea mai ieftină sursă de căldură datorită eficienței sale maxime. Randamentul este aproape 100%. O casă standard fără izolație exterioară are un consum de aproximativ 100 Kw/h pe  metru pătrat timp de un an. Dacă locuința este izolată, atunci consumul va fi mult mai mic, de până la 60 Kw/h/metru pătrat într-un an.
  • Calorifer electric - Puterea acestuia depinde de numărul de elemenți. Un număr mai mare de elemenți înseamnă că este necesară o cantitate mai mare de ulei. Acest aspect poate fi cu două tăișuri pentru că uleiul se încălzește destul de greu, ceea ce înseamnă un consum mai mare de electricitate, dar se răcește foarte lent menținând căldura pe o durată mai îndelungată de timp după ce este oprit. Pentru o cameră mică și bine izolată consumul va fi 2,5 Kw/oră, adică într-o zi de funcționare de 8 ore, se ajunge la 20 Kw. Această valoare înseamnă un adaos la factura lunară de aproximativ 150 - 250 lei. Specialiștii recomandă să nu fie forțată utilizarea caloriferului electric dacă nu se cunoaște calitatea prizelor și a firelor conectoare.

 

3. Controlul pierderilor de căldură

 

Indiferent ce metodă de încălzire alegi, pentru a avea un randament cât mai mare trebuie să acorzi atenție unor detalii esențiale pentru a reduce pierderile de căldură. Acestea sunt următoarele:

  • Izolarea corespunzătoare a locuinței pe exterior sau pe interior dacă nu este altfel posibil.
  • Izolarea ferestrelor și a ușilor. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea benzilor de etanșare la nivelul tocurilor și a canturilor. Bineînțeles, cea mai bună soluție o reprezintă înlocuirea geamurilor clasice cu cele tip termopan.
  • În timpul funcționării sistemului de încălzire nu este recomandată aerisirea camerelor pentru că astfel aerul rece va pătrunde interior ceea ce duce la scăderea temperaturii.
  • În cazul centralelor termice, caloriferele cele mai bune sunt din fontă pentru că vor  menține căldura mai mult timp.
  • Termostatul trebuie să fie amplasat în camera cea mai friguroasă. Altfel va duce la formarea igrasiei din cauza diferențelor mari de temperatură dintre exterior și interior.

 

4. Soluții alternative: încălzirea prin panouri solare 

          Chiar dacă nu este foarte populară, încălzirea folosind panourile solare este foarte eficientă pentru că sursa de energie este Soarele, care va fi mereu sus pe cer. Marele dezavantaj este că la început, costurile pentru montaj sunt foarte mari ceea ce înseamnă că nu este o soluție accesibilă din punct de vedere financiar pentru multe persoane, dar cu siguranță nu vei simți că plătești facturi la căldură în următorii ani.

eficienta calorica la casa

 

Pentru cei interesați de acest sistem de încălzire ecologic, statul va poate ajuta prin accesarea programului „Casa Verde“ care poate acorda suma de aproximativ 6000 lei pentru achiziția panourilor în valoare de 8000 - 9000 lei.

Acum poate nu este o soluție viabilă, dar pe viitor încălzirea prin panouri solare va fi tot mai folosită.

 

În concluzie, cea mai ieftină încălzire electrică se stabilește în funcție de suprafața locuinței și a specificațiilor acesteia. Nu trebuie să alegi o metodă de încălzire a cărui preț de achiziție sau de montare este unul mic, pentru că va implica pe parcurs costuri foarte mari de întreținere și facturi lunare usturătoare.

Ideal este să-ți izolezi casa sau apartamentul pentru a preveni pierderile de căldură și apoi să faci o investiție într-un sistem de încălzire eficient pe termen lung.

 

sursa foto: unsplash.com si pinterest.com