STILUL RETRO - cum aduci farmecul unei ere apuse în locuința ta?

0 Comentarii 4156 Vizualizari
- Stilul retro: la ce perioadă se referă?
- Design interior retro: care sunt caracteristicile?
- Stil retro: Cum îl integrezi în propria locuință?
Stilul retro în designul interior este una din cele mai apreciate estetici ale momentului. Nostalgia este unul din sentimentele care au o mare putere în a dicta deciziile oamenilor, iar mulți dintre aceștia aleg să își îmbrace casa în acest sentiment. Cum anume? Decorând-o într-un stil care corespunde cu o perioadă ce nu are nicio legătură cu cea contemporană. De multe ori ajungem să apreciem lucruri care acum par să nu mai aibă o valoare atât de mare pentru majoritatea persoanelor. Dacă te numeri printre persoanele care vor să își decoreze locuința, în așa fel încât să simtă că trăiesc în altă perioadă istorică, găsești mai jos mai multe idei de design retro pentru încăperile tale.
1. Stilul retro: la ce perioadă se referă?

În prezent, atunci când spunem retro, ne referim la un stil care a apus acum mulți ani. De regulă, publicul larg nu ține cont de delimitări precise și încadrează în „stil retro” aproape orice estetică ce nu se mai abordează în prezent.
În realitate însă, designul interior retro se referă la decadele ‘50, ‘60, ‘70. Orice este mai vechi corespunde stilului vintage. De fapt, stilul retro și cel vintage se confund adesea și într-o anumită măsură acestea se întrepătrund. Este și normal, având în vedere că designul interior este mai degrabă o artă, și nu o știință exactă.
2. Design interior retro: care sunt caracteristicile?
Cum poți să îți dai seama dacă un obiect de mobilier sau un obiect de decor corespunde cu stilul retro, și nu cu cel vintage sau mid century? Ei bine, există anumite caracteristici de bază, pe care nu vrem să le numim reguli. Regulile nu merg mână în mână cu arta și cu estetica, dar există câteva indicii distincte, prin care putem identifica obiectele, culorile și aranjamentul interior, ce corespunde cu designul interior retro.
Iată-le pe cele mai pregnante:
- Folosirea materialelor sintetice: plastic, PVC, textile sintetice
- Culorile sunt foarte saturate și pline
- Elemente de decor vintage: la un moment dat, aceste stiluri au cunoscut o perioadă de tranziție, motiv pentru care regăsim în decor discuri de vinil, textile de modă veche, lămpi și vaze foarte ornamentale.
- Mobilier cu formă neobișnuită.
- Forme abstracte și geometrice
- Candelabre colorate, elemente decorative miniaturale (mașini în miniatură, magazine, case).
3 Stil retro: Cum îl integrezi în propria locuință?
Stilul retro are ca principii de bază bucuria, individualitatea și distracția. Este plin de culoare, fără a fi lipsit de gust și poate crea o atmosferă în care tu te vei simți bine. În plus, cei care te vor vizita vor vrea cu siguranță să te întrebe despre modul inedit în care ți-ai amenajat locuința. Cum poți integra stilul retro în bucătărie, baie, dormitor și living? Aflăm în continuare:
3.1. Stil retro în bucătărie

Există mai multe elemente definitorii, dar podeaua din gresie stil șah este cu siguranță unul dintre cele mai întâlnite în designul interior în stil retro. Modelul în stil „șah” se regăsește adesea și în cazul faianței de la chiuvetă. Dacă tot vorbim despre faianță, cea mai folosită culoare pentru aceasta este galben lămâi, iar pentru mobilă de bucătărie sunt potrivite nuanțele de roz prăfuit, portocaliu fad și verde mentă bineînțeles. Sunt specifice combinațiile între culorile primare: roșu, albastru și galben. Cât despre aparatura de bucătărie, aceasta este în stil vintage. Ne amintim cu toții de clasicul frigider scund, rotunjit și roz.
Studio Casa recomandă:
![]() |
![]() |
![]() |
3.2. Stilul retro în baie
Culoarea nu lipsește nici din băile care au un design interior retro. De regulă chiuveta, vasul de toaletă, sau chiar mobilierul de baie, sunt colorate. Acestea sunt fie oranj, chiar un oranj cărămidă, vie verzi, acel verde cald gălbui, specific perioadei. Bateriile sanitare sunt și acestea în stil caracteristic, cu două robinete pentru apă caldă și apă rece. De asemenea, faianța și gresia este din bucăți mici, pătrate sau dreptunghiulare, de obicei în combinații de alb cu negru, sau colorate.
3.3.Stil retro în living
Deși materialele sintetice au cunoscut atunci un succes nemaiîntâlnit, stilul retro s-a bucurat și de un respect deosebit pentru lemn. Multe piese de mobilier, de la masa de cafea, la birou sau comoda TV au fost din lemn. De regulă acestea au linii drepte și sunt în forme dreptunghiulare. Lemnul este laminat și în nuanțe de mijloc, nu prea deschis, nu prea închis. Canapelele și fotoliile, precum și mobilierul decorativ, au forme mai speciale, cu multe curburi. Acestea au mereu o tapițerie în culori puternice: oranj, verde, sau roșu foarte intens.
3.4. Stil retro în dormitor
Pentru dormitor designul interior retro propune culori pastelate și imprimeuri florale. De asemenea, lemnul este foarte prezent în acest stil. Nu este neobișnuit ca lângă fereastră să fie plasat un scaun din plastic într-o culoare foarte contrastantă. În loc de candelabru, ai putea opta pentru montarea unui ventilator de tavan cu lamele din lemn.
Ține cont de aceste sfaturi și amenajează cea mai cool locuință în stil retro.
Lasa un comentariu