Printre atâtea modele de aspiratoare care există pe piață, astăzi vom vorbi de aspiratoarele robot. Acestea sunt aspiratoare autonome care pot curăța automat podeaua fără intervenția umană. Sunt echipate cu senzori care le permit să detecteze și să evite obstacolele și de obicei au o aplicație care te ajută să le pornești sau să le oprești din telefon, chiar de la distanță. Aspiratoarele robot sunt ideale pentru întreținerea regulată atât în spațiile rezidențiale cât și în cele comerciale și sunt cele mai noi modele de aspiratoare în vremurile de astăzi. Foarte mulți oameni își oresc să achiziționeze un astfel de aspirator, însă este bine să știi principiul lor de funcționare, care sunt avantajele și punctele slabe și cum se întrețin astfel de aspiratoare.


aspirator robot alb

 

Aspiratoarele robot utilizează tehnologii precum senzorii infraroșu, senzorii de evitare a căderii și camerele încorporate pentru a naviga prin încăperi și a evita obstacolele. Acestea pot detecta mobilierul, pereții și alte obiecte, permițându-le să se deplaseze în jurul acestora și să evite coliziunile.

 

Majoritatea aspiratoarelor robot au diferite programe de curățare, cum ar fi curățarea zilnică, curățarea în anumite ore sau programe personalizate. Unele modele pot fi controlate prin aplicații mobile, permițându-vă să le programați și să le controlați de la distanță. De asemenea, pot avea și funcții suplimentare, cum ar fi aspirarea umedă sau curățarea zonelor cu murdărie intensă. Capacitatea de curățare a aspiratoarelor robot poate varia în funcție de model și de caracteristicile tehnice. Acestea sunt echipate cu perii și/sau role principale pentru colectarea prafului, a părului și a altor particule de pe podea. Unele modele pot fi prevăzute și cu filtre HEPA pentru a reține particulele fine și alergenii din aer.

 

aplicatie aspirator robot


Sunt dotate cu stații de încărcare la care se întorc automat după terminarea curățării sau când nivelul bateriei este scăzut. Astfel, se pot reîncărca și sunt pregătite pentru următoarea sesiune de curățare.

 

Aspiratoarele robot au câteva avantaje și dezavantaje distincte în comparație cu aspiratoarele tradiționale. Iată o listă cu principalele aspecte pro și contra ale aspiratoarelor robot:

 

Avantaje aspiratoarelor robot

 

Enumerăm mai jos cele mai mari avantaje pe care le poți obține, dacă achiziționezi una spirator robot.

Aspiratoarele robot sunt extrem de convenabile, deoarece pot fi programate să curețe automat într-un anumit interval de timp. Nu este nevoie să le supravegheați în timpul funcționării și puteți beneficia de o casă curată fără a depune un efort semnificativ. Curățarea cu un aspirator robot vă permite să economisiți timp și energie. În timp ce aspiratorul funcționează, puteți să vă desfășurați în continuare alte activități sau să vă bucurați de timpul liber.

Acesta este cel mai mare avantaj al acestui tip de aspiratoare. Poți valorifica timpul în care de obicei aspirai prin casă și să faci alte lucruri mai importante.

 

Datorită dimensiunilor și designului lor compact și a periilor laterale, aspiratoarele robot pot ajunge în zone greu accesibile, cum ar fi sub mobilier. Multe aspiratoare robot sunt echipate și cu senzori și tehnologie de navigație care le permit să detecteze obstacole, cum ar fi mobilierul sau scările, reducând astfel riscul de coliziuni și daune. Există modele performante de aspiratoare robot cărora le poți introduce harta spațiului de curățat, astfel încât vei ști exact care sunt suprafețele curățate.

 

Punctele slabe ale unui aspirator robot

 

Ca orice produs, are și avantaje, dar este bine să știți și dezavantajele, pe care de regulă nu ți le spune nimeni, nici vânzătorul care vrea să-și vândă marfa, nici în descrierea produselor. Dezavantajele unui produs le mai poți vedea scrise în recenziile pe care le lasă alți utilizatori care deja au cumpărat produsul.

 

Unul din punctele slabe ale aspiratoarelor robot îl reprezintă chiar dimensiunile lui compacte, lucru care determină capacitatea lor de colectare a murdăriei să fie limitată. Trebuie să le goliți frecvent recipientul de colectare pentru a menține eficiența curățării. Sau îl puteți folosi mai des, astfel încât să nu fie nevoie să adune foarte multe particule de praf.

 

Aceste aspiratoare robot au în general, o putere de aspirare mai mică decât cele tradiționale, cum ar fi aspiratoarele verticale sau alte tipuri. Aceasta poate duce la o curățare mai puțin eficientă, în special în cazul murdăriei încrustate sau a covoarelor groase.

 

Pentru a evita împiedicarea sau blocarea aspiratorului robot, este necesară pregătirea spațiului prin eliminarea obiectelor mici sau a cablurilor care ar putea fi prinse în perii sau în mecanismele robotului, deci înainte să-l pui în funcțiune, mai ai totuși ceva de făcut – trebuie să-i pregătești terenul.

 

Nu putem să nu vorbim și de costurile unui aspirator robot, care pot fi mai ridicate.  În general sunt mai scumpe decât aspiratoarele tradiționale. Investiția inițială poate fi mai mare, iar costurile de întreținere, cum ar fi înlocuirea componentelor sau a bateriei, pot fi costuri suplimentare, pe care ar fi bine să le iei în calcul. 

Sfaturi pentru întreținerea unui aspirator robot

 

Dacă ești în căutare de achiziție aspirator robot, este bine să știi și cum se întreține un astfel de aspirator. Pentru a menține un aspirator robot în stare bună și pentru a-i asigura o funcționare eficientă pe termen lung, este necesară o întreținere regulată. Iată câțiva pași pe care va trebui să-i faci ca să te asiguri că aparatul tău va funcționa în parametri:

 

1.     După fiecare sesiune de curățare, asigură-te că golești recipientul de praf al aspiratorului robot. Aceasta va preveni acumularea excesivă a prafului și va asigura o eficiență maximă în viitoarele sesiuni de curățare.

2.     Perii și rolele aspiratorului robot pot acumula păr, fire și alte particule în timpul curățării. Verifică periodic perii și rolele și curăță-le de orice murdărie sau înfundare. Folosește o foarfecă sau o perie mică pentru a îndepărta firele încurcate.

3.     Multe aspiratoare robot au filtre care ajută la capturarea particulelor fine și a alergenilor din aer. Este important să cureți sau să înlocuiești filtrele conform instrucțiunilor producătorului pentru a menține o eficiență maximă a filtrării.

4.     Senzorii și roțile aspiratorului robot pot acumula murdărie, păr sau alte resturi care pot afecta funcționarea corectă. Verifică periodic senzorii și roțile și curăță-i cu atenție pentru a preveni orice blocare sau probleme de navigare.

5.     Verifică și curăță stația de încărcare periodic pentru a asigura o conexiune adecvată și o încărcare eficientă a bateriei.

6.     Unele aspiratoare robot pot beneficia de actualizări de software pentru a îmbunătăți performanța și funcționalitatea. Verifică periodic disponibilitatea actualizărilor și asigură-te că aspiratorul tău robot are versiunea de software cea mai recentă.

 


statie incarcare aspirator robot


În cele din urmă, este important să citești și să respecți instrucțiunile producătorului referitoare la întreținerea și curățarea aspiratorului robot. Acestea pot oferi sfaturi specifice pentru modelul tău de aspirator și te vor ajuta să-l întreții corect.

 

Prin urmarea acestor sfaturi și prin acordarea unei atenții regulate întreținerii, vei putea menține un aspirator robot în stare bună și vei asigura o funcționare eficientă și durabilă. În final, alegerea unui aspirator robot depinde de nevoile și preferințele personale. Dacă vă interesează conveniența și automatizarea, găsiți aspiratoare tip robot și la Studio Casa, cu un raport calitate/preț excelent!