Un espressor de cafea se alege în general în funcție de cât ești de cunoscător, de funcțiile pe care le are aparatul de cafea, de buget, de mărimea espressorului, cât este de durabil, dar și în funcție de cât este de ușor de utilizat. Astăzi ne vom focusa pe espressoarele care sunt foarte ușor de utilizat, astfel că oricât de începător ești, te vei putea descurca.


Dacă iubești cafeaua proaspăt preparată și dorești să te bucuri de o ceașcă perfectă în fiecare dimineață, un espressor de cafea ușor de utilizat poate face diferența între o dimineață perfectă și o zi ruinată încă de la început. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, este important să știi cum să alegi aparatul potrivit pentru nevoile tale. Aici sunt câteva sfaturi pentru a te ghida în procesul de selecție și a te asigura că vei găsi un espressor de cafea care să se potrivească perfect stilului tău de viață.

 

Tipuri de espressoare de cafea

Există mai multe tipuri de espressoare disponibile, cum ar fi cele manuale, automate, semi automate sau cu capsule. Bineînțeles că există și filtrele de cafea sau aparatele de cafea care combină funcțiile mai multor aparate de cafea, de regulă un espressor manual cu filtru de cafea incorporat, acestea le numim noi aparate „combi”. Pentru cei care doresc un espressor ușor de utilizat, cele mai potrivite aparate de cafea ar fi :

 

1.     Filtrele de cafea

2.     Automatele de cafea

3.     Automatele de cafea cu capsule

 

Acestea gestionează majoritatea proceselor, inclusiv măcinarea cafelei și extracția, făcând procesul de preparare a cafelei simplu și rapid. Să le luăm pe rând și să vorbim de fiecare aparat de cafea în parte – luăm în calcul pentru fiecare din cele 3 aparate de cafea, dimensiunea și designul, ușurința în utilizare, curățarea și întreținerea și eventualele opțiuni suplimentare.

 

1.     Filtrele de cafea sau Cafetierele

Prepararea cafelei la un filtru de cafea sau la o cafetieră clasică este un proces destul de simplu și accesibil oricui.  Cafetierele funcționează de regulă cu cafea măcinată, astfel că vei avea nevoie și de o râșniță de cafea, unde ar fi bine să macini doar cantitatea de care ai nevoie pentru prepararea cantității necesare. Măcinarea potrivită este de obicei una medie, asemănătoare cu aspectul granulelor de zahăr. La cafetierele clasice poți prepara între 1-12 cești de cafea, în funcție de cât de mare este rezervorul.

În cazul în care îți dorești o cafea cu lapte, atunci pe lângă râșnița de cafea, mai ai nevoie separat și de un aparat de spumat laptele.


cafetiera  neagra cu cupru


 Prepararea propriu-zisă a cafelei constă în punerea unui filtru de cafea din hârtie sau din nylon în suportul filtrului din aparat – se măsoară cantitatea potrivită de cafea măcinată și se adaugă în filtru. Se adaugă apa necesară în funcție de cantitatea de cafea pe care o dorești. Apa ar trebui să fie proaspătă și se poate măsura de regulă cu gradația care se află pe rezervorul de apă. 

 

După ce ați plasat apa în rezervor și cafeaua măcinată în filtru de hârtie, se apasă butonul ON/OFF. În câteva secunde aparatul va porni să treacă apa fierbinte (o încălzește singur) prin cafeaua măcinată și să colecteze cafeaua în cafetiera de sub filtru. Durează câteva minute.

 

Curățarea aparatelor de cafea cu filtru

Majoritatea aparatelor cu filtru au componente detașabile, cum ar fi suportul filtrului, carafa și rezervorul de apă, care pot fi spălate manual sau în mașina de spălat vase. Suportul filtrului și carafa se pot curăța cu ușurință cu ajutorul unei soluții de spălat vase sau cu bicarbonat de sodiu. Părțile interioare ale aparatului pot fi curățate cu un amestec de apă și oțet alb, pentru a îndepărta depunerile de calcar.


filtru din nylon

 

Dimensiunile aparatelor de cafea cu filtru

Dimensiunile aparatelor cu filtru variază, dar majoritatea au o înălțime de aproximativ 30-40 de centimetri și o lățime de 15-25 de centimetri. Capacitatea carafei de cafea variază, dar este adesea de 10-12 căni (aproximativ 1,5-1,8 litri) pentru modelele obișnuite destinate utilizării casnice.

 

Opțiuni suplimentare la aparatele de cafea cu filtru

Unele aparate cu filtru au funcții de programare care permit să setezi ora de pornire, astfel încât să poți trezi dimineața cu aroma de cafea proaspătă. Unele modele au o placă de menținere a căldurii sub carafă pentru a menține cafeaua caldă pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, aparatul poate avea un indicator care arată nivelul de apă din rezervor, astfel încât să poți adăuga apă cu ușurință sau se opresc automat după ce au terminat procesul de preparare a cafelei, pentru a economisi energie.cană sticlă cafetieră cu cafeaAparatele cu filtru oferă o opțiune convenabilă pentru cei care doresc să pregătească cantități mai mari de cafea într-un mod simplu și accesibil. Cu un proces de curățare relativ ușor și dimensiuni potrivite pentru majoritatea bucătăriilor casnice, acestea sunt aparate de cafea practice, ușor de folosit la prepararea cafelei la domiciliu. 

2.     Automatele de cafea

Prepararea cafelei la un espressor automat de cafea este extrem de ușoară și convenabilă. Aparatele automate sunt proiectate pentru a face totul pentru tine, de la măcinarea cafelei până la extracția espresso și eventual spumarea laptelui, dacă dorești băuturi pe bază de lapte.  Tu trebuie doar să umpli rezervorul de cafea cu boabe proaspete de cafea. Majoritatea espressoarelor automate au un râșniță încorporată care va măcina boabele înainte de fiecare preparare. Poți ajusta nivelul de măcinare în funcție de preferințele tale. Asigură-te că rezervorul de apă este umplut și că aparatul este conectat la sursa de curent. Majoritatea espressoarelor automate au un panou de control sau un ecran tactil care îți permite să selectezi tipul de cafea pe care dorești să-l prepari (espresso, lungo, cappuccino, etc.) și alte preferințe, cum ar fi nivelul de măcinare și cantitatea de cafea: simplă sau dublă.


automat de cafea in bucatarie moderna

Odată ce ai apăsat pe butonul care indică ce tip de cafea dorești, aparatul va prelua setările tale și va prepara cafeaua în consecință. Va măcina cafeaua, va extrage espresso-ul sau cafeaua lungă și, dacă dorești, va spuma laptele pentru băuturile cu lapte. După ce prepararea este completă, poți servi cafeaua imediat. Poți adăuga zahăr, siropuri sau alte arome după preferință.

 

Cu un espressor automat de cafea, poți obține o cafea delicioasă fără a fi necesară o experiență în arta preparării cafelei. Acesta este motivul pentru care sunt atât de solicitate în bucătăriile casnice, dar și în medii comerciale unde se servește cafea.

 

Curățarea espressoarelor automate de cafea

Multe espressoare automate au funcții de auto-curățare și componente detașabile, ceea ce face procesul de curățare relativ simplu. Este important să cureți periodic aparatul pentru a menține calitatea cafelei și pentru a evita depunerile de calcar. Componentele detașabile, cum ar fi recipientul pentru boabe de cafea, rezervorul de apă, suportul pentru filtru și recipiente pentru cafeaua măcinată sau zaț, se pot spăla manual sau în mașina de spălat vase. Multe espressoare automate au programe de curățare automată care curăță sistemul de preparare și îndepărtează depunerile de calcar. Este important să respectați ciclurile de spălare al acestor aparate. 

Există espressoare de cafea automate care se spală singure imediat ce ai apăsat butonul ON, înainte de a prepara cafeaua și la închiderea aparatului.

 

Dimensiunile espressoarelor de cafea automate

Espressoarele automate de cafea vin într-o gamă variată de dimensiuni. Dimensiunile pot varia de la modele compacte, potrivite pentru bucătării mici, la espressoare mai mari, mai potrivite pentru bucătării mai spațioase sau medii comerciale. Dimensiunile pot varia și în funcție de designul specific al aparatului.

 

Opțiuni suplimentare la espressoarele de cafea automate

Majoritatea espressoarelor automate au o râșniță încorporată cu o măcinare reglabilă, astfel încât poți ajusta nivelul de măcinare în funcție de preferințele tale. Poți programa espressoarele automate să facă cafeaua la o anumită oră, astfel încât să te trezești cu cafea proaspăt preparată. Espressoarele automate oferă adesea o varietate de opțiuni de cafea, cum ar fi espresso, lungo, cappuccino sau latte, pe care le poți selecta în funcție de preferințele tale. Multe modele vin cu un steamer automat de lapte care poate crea spumă pentru băuturile cu lapte, cum ar fi cappuccino sau latte. Unele espressoare au un compartiment pentru cafea măcinată, astfel încât poți utiliza și cafea proaspăt măcinată în loc de boabe.

 

Espressoarele automate de cafea sunt concepute pentru a fi ușor de utilizat și de întreținut, oferind în același timp o gamă variată de opțiuni pentru a vă satisface preferințele individuale în materie de cafea. Dimensiunile și caracteristicile precise vor varia între modele, așa că este recomandat să consultați specificațiile și recenziile pentru a găsi aparatul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

 

3.     Automatele de cafea cu capsule

Prepararea cafelei la un espressor de cafea cu capsule este extrem de ușoară și rapidă. Acestea sunt cunoscute pentru simplitatea lor și pentru faptul că nu necesită măcinarea cafelei sau curățarea frecventă, ceea ce le face potrivite pentru utilizarea zilnică.

Sunt tot espressoare automate care funcționează doar pe bază de capsule – se presupune să cumperi în loc de cafea boabe sau cafea măcinată , aceste pads-uri sau capsule de cafea, care se găsesc pe piață în diverse dimensiuni, arome în funcție de aparatul pe care îl ai. Nespresso este unul din cei mai cunoscuți furnizori de espressoare automate de cafea cu capsule.

 

Ca să pornești aparatul, asigură-te că rezervorul de apă este umplut cu apă proaspătă și că espressorul este conectat la sursa de curent. Espressoarele cu capsule au un compartiment special pentru introducerea capsulei. Deschide acest compartiment. Plasează capsula în compartimentul destinat și închide capacul sau poarta. Porniți espressorul și așteptați câteva secunde până când acesta se încălzește. Multe espressoare cu capsule au butoane sau comenzi pentru a selecta opțiunile preferate, cum ar fi dimensiunea cafelei (espresso, lungo, etc.) și intensitatea. Apasă butonul de preparare și așteaptă câteva secunde până când espressorul va extrage cafeaua în ceașca de sub duză.

 

Poți servi cafeaua imediat. Adaugă zahăr, lapte sau orice alt ingredient preferi, după gust. După ce prepararea este completă, espressorul va elibera automat capsula folosită într-un container special sau o poți elimina manual. Oprește espressorul când ai terminat.

 

Unul dintre principalele avantaje ale espressorului cu capsule este curățarea simplă și faptul că nu necesită măcinare sau alte eforturi de pregătire. Cu o simplă apăsare de buton, poți savura o cafea proaspăt preparată.

 

Curățarea espressoarelor de cafea cu capsule

Curățarea unui espressor de cafea cu capsule este foarte simplă. Principala grijă este curățarea rezervorului de apă și a recipientului pentru capsulele folosite. Aceste părți pot fi clătite cu apă caldă și uscate cu ușurință. Datorită utilizării capsulelor, nu este necesară măcinarea și curățarea zilnică a râșniței, așa cum este cazul la espressoarele tradiționale.Dimensiunile espressoarelor cu capsule

Espressoarele automate cu capsule vin într-o gamă variată de dimensiuni, dar sunt în general compacte și potrivite pentru bucătării de diferite dimensiuni. Dimensiunile pot varia în funcție de model și brand, dar în general, aceste espressoare sunt concepute pentru a economisi spațiu.

 

Opțiuni suplimentare la espressoarele de cafea cu capsule

Majoritatea espressoarelor automate cu capsule sunt compatibile cu o gamă largă de capsule de cafea, oferind o varietate de arome și tipuri de cafea. Unele modele permit personalizarea setărilor, cum ar fi dimensiunea cafelei și intensitatea, pentru a se potrivi preferințelor tale.

Un alt avantaj al espressoarelor cu capsule este că acestea oferă consistență în prepararea cafelei și sunt extrem de ușor de utilizat, fiind potrivite pentru cei care doresc o soluție rapidă și fără complicații pentru a savura o cafea proaspătă acasă. Cu toate acestea, este important să ții cont de costurile continue ale capsulelor de cafea, în comparație cu cafeaua măcinată sau boabele de cafea.

 

Alegerea unui espressor de cafea practic și ușor de utilizat nu a fost niciodată mai simplă. Tehnologia evoluează rapid, așa că veți găsi o varietate largă de espressoare de cafea . Vă invităm în showroom-urile de la Studio Casa, unde fiecare vizită este o experiență în plus. Sunt interactive, așa că vei putea nu doar să vizualizezi produsele expuse, ci să interacționezi cu ele. Consultanții noștri sunt pregătiți să vă răspundă la toate întrebările pe care le aveți, iar ofertele și promoțiile noastre lunare îți vor oferi satisfacții la fiecare achiziție.