bucatarie moderna

 

Cuprins:

1. Probleme in amenajarea unei bucatarii mici

1.1. Spatii de depozitare

1.2. Aranjarea necorespunzatoare a mobilierului

1.3. Loc insuficient pentru gatit

1.4. Spatiul de tranzitare

2. Probleme in amenajarea unei bucatarii indiferent de dimensiunea pe care o are

2.1. Aerisire slaba

2.2. Cosul de gunoi

2.3. Lumina insuficienta

2.4. Prize si intrerupatoare amplasate gresit

2.5. Mobilier neincapator

3. Probleme in amenajarea unei bucatarii de tip open space

3.1. Trend-urile 

3.2. Monotonia

 

 

Atunci cand ai in plan amenajarea bucatariei, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte, ca, la final, totul sa fie exact asa cum ti-ai dorit. Cele mai multe nemultumiri ce tin de design-ul unei bucatarii pleaca de la faptul ca nu au fost gandite toate problemele care pot aparea dupa terminarea amenajarii si cum pot fi evitate acestea. Inainte de a incepe planul de renovare, este bine sa gasesti raspunsul la cele mai importante intrebari.



1. Probleme in amenajarea unei bucatarii mici

Amenajarea unei bucatarii mici sau inguste poate fi o provocare, dar daca iei in considerare toate aspectele si toate detaliile vitale, poti compensa lipsa de spatiu prin piese de mobilier multifunctionale sau electrocasnice amplasate ingenios.



1.1. Spatii de depozitare

Daca nu doresti sa depui un efort, atat fizic cat si financiar, in zadar, trebuie sa planifici fiecare centimetru cu mare atentie. Daca proiectarea nu este facuta corect, acest lucru duce la probleme, iar lipsa spatiilor de depozitare este una dintre cele mai frecvent intalnite. Lipsa acestora duce la dezorganizare si dezordine, lucruri ce in final vor genera frustrari. Rezolva lipsa spatiilor de depozitare prin metode ingenioase de creare a spatiului pentru ustensile, vase, borcane etc., chiar si pentru amenajarea unei bucatarii mici sau inguste.


spatiu depozitare bucatarie



1.2 Aranjarea necorespunzatoare a mobilierului

Cand piesele de mobilier nu sunt aranjate astfel incat sa formeze o armonie, nu vei avea placerea sa petreci timpul in bucatarie. Aranjarea mobilierului de bucatarie trebuie sa se plieze pe nevoile tale. Pentru o aranjare corespunzatoare ai in vedere multi factori cum ar fi stilul de viata, tipul de gatit pe care il practici, cate persoane locuiesc in casa, etc. Aceste criterii sunt foarte importante si nu trebuie trecute cu vederea daca doresti ca bucataria ta sa fie una perfecta.


bucatarie cu aragaz inox

 

1.3. Loc insuficient pentru gatit

Gatitul este scopul principal al acestei camere, asa ca spatiul de lucru va fi o problema foarte serioasa daca nu este luat in calcul inca din stadiu de planificare. Amenajarea bucatariilor inguste sau mici poate fi dificila din acest punct de vedere, dar exista solutii care te pot ajuta, cum ar fi folosirea unui cuptor incorporabil, salvand astfel spatiu care s-ar pierde. Avantajul unui cuptor incorporabil este ca poti lucra deasupra lui fara probleme, iar plita poate fi pusa si ea intr-o pozitie care sa te avantajeze. Un alt truc care te poate ajuta sa extinzi suprafata de lucru este sa asezi electrocasnicele mici, cum ar fi cuptorul cu microunde, pe suporti fixati in perete.

 

1.4. Spatiul de tranzitare

Traseul din bucatarie are si el un rol important in transformarea acestei camere, in sensul ca nu iti doresti ca in timp ce gatesti, sa fii deranjat de un alt membru al familiei care doreste sa spele ceva in chiuveta sau doreste sa scoata ceva din frigider. Rezolvarea acestei probleme vine prin gandirea solutiilor potrivite pentru bucataria ta, prin care sa eviti aglomerarea unei singure zone. Spre exemplu, daca spatiul iti permite, instalarea frigiderului la intrarea in bucatarie este o idee foarte buna, astfel evitand o eventuala intersectare cu o a doua persoana.

    

2. Probleme in amenajarea unei bucatarii indiferent de dimensiunea pe care o are

Acestea sunt problemele care pot aparea la amenajarea oricarui tip de bucatarie, fie ca este mica, mare, open space sau inchisa. Trebuie sa fii atent la aceste detalii daca vrei ca renovarea bucatariei tale sa aiba un rezultat multumitor.

2.1. Aerisirea slaba

Cu siguranta nu iti doresti ca toata casa sa miroasa a mancare, nemaivorbind de haine sau par, asa ca, atunci cand faci planul de amenajare a bucatariei, gandeste-te serios la sistemul de aerisire. Hota este un aparat in privinta caruia nu este recomandat sa faci compromisuri, acesta fiind foarte util in bucatarie. Marimea si puterea sunt principalii factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o hota, dar si zgomotul produs de aceasta, mai ales in cazul in care bucataria este de tip open space, trebuie luat in considerare. Un alt lucru important este intretinerea hotei, curatarea si inlocuirea accesoriilor acesteia fiind necesare periodic.

 

2.2. Cosul de gunoi

Pe cat de banal suna acest lucru, cosul de gunoi are si el nevoie de planificare, in special daca acesta este incorporat intr-o piesa de mobilier, fapt care face ca inlocuirea lui sa fie foarte dificila sau chiar imposibila. Ia in calcul numarul de persoane care locuiesc in casa si achizitioneaza un cos menajer a carui marime sa fie adecvata. Daca esti o persoana careia ii pasa de mediu, poti introduce in bucataria ta un cos de gunoi cu incaperi separate, care faciliteaza reciclarea.


2.3. Lumina insuficienta

In general, oamenii tind sa puna o singura sursa de lumina in bucatarie, insa aceasta poate fi obstructionata de anumite obiecte, fapt ce duce la formarea umbrelor. Acest lucru face ca prepararea mancarii sa fie mai dificila. Problema luminii insuficiente se poate rezolva foarte simplu, cu montarea unor spoturi de lumina in piesele de mobilier de deasupra zonelor de lucru sau, in cazul bucatariilor mari, in care spatiul de lucru se prezinta sub forma unei insule, se pot monta corpuri de iluminat suspendate in tavan.


bucaarie moderna cu aragaz inox



2.4. Prize si intrerupatoare amplasate gresit

Adesea aceasta problema nu este remarcata decat dupa terminarea amenajarii bucatariei, atunci cand este deja prea tarziu. Amplasarea prizelor trebuie gandita inainte de inceperea proiectului, astfel incat sa nu fie prea aproape de chiuveta, pentru a se evita un eventual accident, sa nu fie mascate de anumite electrocasnice (cuptor cu microunde, cuptor electric, masina de facut paine, aparat de cafea, aparat de facut inghetata, etc.) care sa obstructioneze accesul catre ele si sa nu fie foarte aproape de zona de lucru, tot din motive de siguranta. Pentru intrerupatoare se pot aplica aceleasi reguli.



Cand comanzi mobila pentru bucatarie, asigura-te ca ai luat in calcul stilul de gatit pe care il practici si toate ustensilele de care vei avea nevoie. Daca iti place sa petreci timp in aceasta camera, probabil vei avea si foarte multe vase si obiecte, care vor trebui sa stea undeva, asa ca mobila va trebui sa fie incapatoare. Pe langa spatiul din interior, mobila trebuie sa fie si pozitionata corespunzator, astfel incat sa ramana suficient loc ca usile dulapurilor sa nu se loveasca intre ele sau de alte obiecte. O solutie pentru aceasta problema ar putea fi usile glisante. 


2.5 Mobilier neincapator



3. Probleme in amenajarea unei bucatarii de tip open space

Acest tip de bucatarie este predispus la modificari mai ample si la artificii tehnice si estetice, datorita spatiului suplimentar avut la dispozitie, dar si datorita faptului ca vei fi tentat sa decorezi in exces, deoarece oaspetii pot vedea in bucatarie fara sa fie nevoiti sa intre acolo. Nu te lasa dus de val, ci gandeste logic si concis toate modificarile pe care le vei aduce in plus.

 

3.1. Trend-urile

Daca esti atras de ideea de a decora bucataria dupa un anumit trend sau cu anumite obiecte care sunt la moda si nu se indeparteaza usor, gandeste-te de doua ori inainte. Trend-urile sunt trecatoare si ai sanse foarte mari sa ramai cu decoratiuni de care nu esti incantat atunci cand moda se schimba. Incearca sa pastrezi un ton clasic, dar daca doresti neaparat sa aplici unele ornamente, asigura-te ca acestea pot fi demontate si indepartate usor, fara a lasa urme sau gauri in urma lor.

 


3.2. Monotonia

Nu te lasa influentat de faptul ca bucataria este acum vizibila din living, si nu incerca sa o amenajezi si sa o decorezi in acelasi ton cu sufrageria. O simpla asortare a nuantelor este bine venita, dar nu folosi aceleasi culori si decoratiuni ca in restul incaperii, altfel vei ajunge sa fii frustrat la nivel subconstient de acea monotonie si nu vei fi multumit cu rezultatele amenajarii.


bucatarie moderna

 

 

In concluzie, amenajarea bucatariei nu este atat de simpla precum crezi, iar o multime de factori trebuie luati in calcul. Se recomanda atentie la absolut toate detaliile, oricat de mici, pentru a evita un eventual esec estetic sau economic.