Aragazul: află cum să instalezi și să întreții noul tău aragaz

 

flacara pe aragaz cu gaz

 

Montajul unui aragaz este o muncă relativ simplă, care necesită câteva consumabile și unelte de bază. Dacă te-ai întrebat vreodată cum se face montarea aragazului, poți afla detalii în acest articol. Totuși, cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist pentru asta, ca să fii sigur că nu vor exista pericole.

 

Cuprins

1. Cum îți montezi aragazul?

            1.1. Montajul aragazului pe gaz

            1.2. Montarea aragazului electric

           1.3. Verificarea aragazului împotriva scurgerilor de gaz

2. Dimensiuni aragaz și tipuri de aragaz

         2.1. Aragazul rustic

         2.2. Aragazul clasic

3. Întreținerea aragazului

4. Probleme întâmpinate în mod comun

 

 

Mic istoric al aragazului

 

Înainte de apariția gazului, cuptoarele se bazau pe combustibili solizi, cum ar fi cărbune sau lemn. Primele cuptoare pe gaz au fost dezvoltate în anii 1820 și prima fabrică de aragazuri a fost deschisă în Anglia. Această nouă tehnologie de gătit avea avantajul de a fi ușor reglabilă și putea fi oprită atunci când nu este folosită. Cu toate acestea, aragazul a devenit un succes comercial abia în anii 1880, când apăreau primele conducte de gaze în orașele mari din Marea Britanie. Aragazele au devenit, apoi, populare și pe continentul european și în Statele Unite la începutul secolului XX. Puțin mai târziu au apărut și aragazurile electrice, care au inovat această nișă de piață și care îți oferă încă o variantă a acestui electrocasnic din care poți alege.

 

1. Cum îți montezi aragazul?

 

În primul rând, trebuie să te asiguri că te poți racorda la țeava de gaze din casă și că aceasta este activă. Pe lângă acest lucru, curentul electric (în cazul în care aragazul tău necesită asta) trebuie să fie pus la dispoziție de o priză cu contact de siguranță. Totul se rezumă la tipul de aragaz pe care vrei să îl ai în bucătărie.

Curăță podeaua de eventualele resturi și fă eventualele modificări de amplasament al mobilierului de bucătărie înainte de instalarea propriu-zisă.

 

1.1. Montajul aragazului pe gaz

 

Scule și materiale necesare montării aragazului pe gaz: cheie franceză, niplu, bandă de teflon și garnituri, regulatorul de gaze și racord flexibil (vin odată cu achiziționarea produsului).

 

 

  • Racordarea se poate face fie flexibilă (printr-un racord de inox), fie fixă (racord de tip olandez, cu țeavă conectată direct în aragaz - ceea ce nu permite mutarea aragazului fără deconectarea de la țeava de gaze). Racordul trebuie să aibă o înălțime suficientă pentru a asigura un tiraj bun. De asemenea, trebuie să aibă un tiraj suficient pentru ca aragazul să funcționeze optim odată ce conducta este cuplată.
  • Garniturile țevilor trebuie bine izolate cu banda de teflon pentru a preveni scurgerile de gaze, iar eventualele îmbinări adăugate (coturi de țeava, de exemplu) trebuie să se îmbine perfect cu buzele de filet. De fiecare dată când se operează modificări pe instalație, garniturile trebuie schimbate, deoarece înfiletarea sau desfacerea țevilor le uzează.
  • După ce cuplezi aragazul cu țeava de gaze și poziționezi corect aragazul (încât să existe spațiu de manevră), verifică dacă arzătoarele se aprind și sunt corect și egal alimentate cu gaz. În caz contrar, verifică manualul de instrucțiuni al aragazului (unele arzătoare au nevoie de un reglaj suplimentar)
  • Bucătăria trebuie să fie uscată şi bine aerisită, să aibă o ventilaţie în stare bună de funcţionare în conformitate cu regulile şi normele în vigoare 
  • Încăperea trebuie să aibă un sistem de ventilaţie care să evacueze substanțele nocive rezultate din ardere, care apar în timpul funcţionării aragazului. Poate fi o hotă sau un ventilator care se porneşte în mod automat în timpul funcţionării hotei. 

 

1.2. Montarea aragazului electric

 

  • Oprește alimentarea, pentru a te asigura că lucrezi în siguranță
  • Înainte de a monta aragazul electric, trebuie să îl așezi în poziția finală aproximativă.
  • Dacă instalezi un cuptor integrat, asigură-te că plita intră pe blat în mod etanș. Nu conecta aragazul la electricitate înainte de a-l monta
  • Scoate cablurile de alimentare prin orificiul perforat și asigură-te că ai îndepărtat orice izolație care există din fabrică pe fire. Deschide cuptorul și scoate toate materialele protectoare de plastic sau benzile izolatoare înainte de a folosi aragazul sau de a-l conecta la priză.
  • Asigură-te că tensiunea curentului electric nu oscilează, pentru că riști să defectezi aragazul: te poți baza pe un sistem de siguranță împotriva căderilor de tensiune, pe care îl poți instala lângă panoul de electricitate din locuința ta.

Avertisment: conexiunile necorespunzătoare pot avea ca rezultat un scurtcircuit sau un incendiu, așa că verifică de două ori pentru a te asigura că toate conexiunile sunt strânse.

 

1.3. Verificarea aragazului împotriva scurgerilor de gaz

 

Deși este puțin probabil să se întâmple, o scurgere de gaz este o problemă serioasă - gazul se poate acumula în spațiul închis și poate deveni o bombă cu ceas înainte ca tu să realizezi problema. Atât propanul, cât și gazul natural au aditivi care le face să aibă un miros specific, iar detectarea acestui miros este primul semn al unei eventuale scurgeri.

          

Deschide ușa cuptorului - dacă mirosul este mai puternic, poate să fie o scurgere la arzător.

Verifică în spatele aragazului - dacă mirosul de gaz este mai puternic în spatele aragazului, probabil se scurge chiar din acea zonă.

Verifică fiecare arzător în parte - un miros puternic înseamnă că gazul scapă la nivelul supapei arzătorului.

Testul cu săpun - în cazul în care nu ești sigur de scurgerea de gaze, fă o pastă din apă și săpun, iar cu ajutorul unei pensule aplică la îmbinările țevilor și în zonele pe care le suspectezi de scurgere; dacă se formează bule acolo unde ai aplicat, înseamnă ca ai de a face cu o scurgere de gaze.

 

În cel mai bun caz, este bine ca după montarea aragazului să te asiguri că ai și un detector de gaze deasupra lui. Cu ajutorul său, vei afla imediat dacă te confrunți cu scurgeri de gaze și poți cere asistență imediat de la persoane competente.

 

2. Dimensiuni aragaz și tipuri de aragaz

 

Atunci când te întrebi „ce aragaz să cumpăr”, nu trebuie să cauți neapărat un top al aragazelor pe gaz sau electrice, pentru că fiecare model are propriile caracteristici. Ideal este să găsești acel electrocasnic ce îndeplinește toate caracteristicile pe care tu vrei să le aibă.

 

În funcție de opțiunile pe care le prezintă, poți alege din mai multe modele de aragaz - pe gaz, electrice, pe inducție etc., dar ține cont și de dimensiuni. Pe lângă asta, ele oferă sisteme diferite de control al temperaturii, aragazul clasic (pe gaz) fiind cel mai optim din acest punct de vedere. Primul lucru de care trebuie să ții cont este sursa de alimentare a aragazului - există trei opțiuni, din acest punct de vedere: pe gaz, electric sau mixt. În general, toate tipurile de aragaz prezintă avantaje, însă alegerea pe care o vei face trebuie să țină cont de tipul de sursă de alimentare pe care o ai disponibilă în casa ta.

Prin urmare, dacă aragazul tău actual funcționează pe gaz, atunci este mult mai economic sa va îți cumperi unul tot pe gaz, astfel încât nu va trebui să adaugi o sursă suplimentară de alimentare. În schimb, dacă alegi să îți cumperi unul electric, atunci trebuie să ții cont că este necesară modificarea instalației electrice, deoarece un acesta necesită o alimentare separată, ceea ce înseamnă că vei plăti mai mult.

 

În cazul în care vrei să combini opțiunile aragazului tău cu cele ale unui aragaz electric,  atunci o soluție avantajoasă o reprezintă aragazul mixt, și anume plita pe gaz și cuptorul electric sau invers. Bineînțeles, dimensiunile aragazului pe care îl vei monta în bucătărie sunt importante atunci când îl alegi și există două tipuri de aragaz care sunt foarte la modă, dar cu mărimi diferite: cel rustic și cel clasic. Dimensiunile duzelor aragazelor pe butelie (gaz)  diferă în funcție de locul în care vrei să le amplasezi. Asigură-te că ai suficiente pentru fiecare arzător în parte, dar și pentru cuptor.

 

2.1. Aragazul rustic

 

Datorită modului în care arzatoarele sunt așezate pe suprafața sa, aragazul de tip rustic este compatibil cu orice fel de vase fără a-ți face griji cu privire la deteriorarea acestora. Dacă este vorba despre un model de funcționare mixt, Vei avea nevoie atât de energie electrică, cât și de gaz pentru a folosi toate opțiunile sale. Cu multiplele sale program de coacere, acest tip de aragaz este potrivit pentru o bucătărie spațioasă.

 

aragaz rustic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii și preț aici →

 

Acest tip de aragaz are un design foarte plăcut, iar aragazelor mixte vin cu aceste îmbunătățiri de aspect.  De exemplu, la aragazele cu plită pe inducție sau vitroceramic, plita este acoperită cu o sticlă care dă un aspect foarte plăcut într-o bucătărie și, în plus, se curăță foarte rapid. Nu își face griji de chibrituri - în trecut, aprinderea aragazelor cu plită cu gaz nu puneau la dispoziție aprinderea integrată, astfel încât pentru aprinderea unui ochi de gătit era nevoie de utilizarea chibritelor, ceea ce producea un disconfort în utilizarea plitei cu gaz. Acum, majoritatea plitelor cu gaz au aprinderea integrată, iar aprinderea ochiurilor de gatit devine o joacă.

Principalul dezavantaj al plitelor cu gaz ar fi acela că sunt greu de curățat, iar această curățare necesită destul de mult timp.

 

2.2. Aragazul clasic

 

Multe aragazele clasice au suprafața de inox, care este cea mai rezistentă la murdărie și zgârieturi. Superioritatea elementelor sale aduc un plus de siguranță și funcționalitate aragazului. Cuptorul poate fi de tip convențional sau static, ce folosește elemente de încălzire situate inferior și superior.  Există și unele cazuri când este obligatorie folosirea funcției statice, și anume atunci când prepari deserturi, cum ar fi plăcinte sau torturi. Unele persoane folosesc funcția statică a cuptorului chiar și la prepararea pâinii, cu argumentul că, în acest mod, exteriorul pâinii nu este prea uscat.

 

aragaz pe gaz studio casa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalii și preț aici →

 

În funcție de ce tip de plită alegi pentru aragazul tău, ține cont că cea cu inducție are cea mai mare eficiență energetică și este alcătuită dintr-o bobină și un modul electronic, care produce un câmp electromagnetic de înaltă frecvență, ce se închide în contactul cu vasul de gătit, generând curenți turbionari sau Foucault. Acești curenți generează căldura necesară coacerii pe fundul vasului, astfel acesta fiind în permanență încălzit.

Ce este foarte important la plita cu inducție este că doar fundul vasului se încinge, celelalte zone rămânând reci. Plita cu inducție are foarte multe avantaje astfel încât este foarte populară printre gospodi

 

3. Întreținerea aragazului

 

 

După achiziţionare, spală cuptorul, grătarul şi tava cu o soluţie de săpun caldă. La prima pornire se poate degaja un miros neplăcut, ca urmare a arderii diverselor uleiuri care au lubrifiat părţile aragazului, precum şi materialele termoizolante.

Coptul şi prăjitul se efectuează în cuptorul încălzit în prealabil la temperatură maximă timp de câteva minute de minute. Coptul produselor din aluat se efectuează pe tavă, la temperatura de 180-200°C, depinzând și de preparat. 

 

Murdăria grătarului mesei și a despicătoarelor arzătoarelor poate fi îndepărtată cu ajutorul produselor pentru curăţarea articolelor din metal sau cu soluții speciale. Canalele de foc ale despicătoarelor arzătoarelor trebuiesc curăţate cu ajutorul unei perii, însă nu utiliza detergenţi cu proprietăţi abrazive.  Pentru a preveni deteriorarea stratului de email, nu freca suprafeţele emailate cu obiecte abrazive. Deteriorarea stratului pieselor care intră în contact nemijlocit cu flacăra este posibilă în decursul procesului de utilizare (capacele arzătoarelor, ochiul, grătarul mesei). Suprafaţa interioară a cuptorului şi suprafeţele exterioare ale aragazului trebuiesc spălate cu ajutorul unei cârpe înmuiate în soluţie de apă sau de sodă, iar apoi şterse, pentru o bună igienă.

 

Atunci când cureți aragazul, fii sigur că suprafața s-a răcit complet, pentru a evita accidentele neplăcute. Apa caldă se folosește pentru curățarea grătarului și a suprafețelor metalice, iar cu o perie specială poți freca și interiorul cuptorului. Clătește bine toate piesele înainte de a le pune la loc și asigură-te că le-ai uscat corespunzător.

Dacă arzătorul pare înfundat, curăță-l cu un fir rigid sau cu un dispozitiv de curățare special pentru acestea. Atunci când așezi arzătorul la locul său, trebuie să fii sigur că este poziționat pe orificiu și că este aliniat perfect. Altfel, riști să ai o flacără cu care nu poți găti. Nu turna apă peste blatul superior, pentru că acest lucru poate preveni aprinderea aragazului.

 

Robinetele arzătoarelor necesită lubrifiere în mod periodic, o dată în doi ani, de către un specialist al serviciului de gaze, fapt care va asigura buna lor funcţionare. Verifică periodic furtunul de racordare, iar dacă se constată defecte, acesta trebuie să fie înlocuit cu unul similar de către un specialist sau un reprezentant al serviciu tehnic.

aragaz inox studio casaaragaz studio casaaragaz duetto studio casa 2 cuptoare
Detalii și preț aici →  Detalii și preț aici →Detalii și preț aici → 
aragaz rustic studio casaaragaz rustic studio casa aragaz studio casa
Detalii și preț aici → Detalii și preț aici → Detalii și preț aici → 

 

 

 

4. Probleme întâmpinate în mod comun

 

Aragazul tău poate întâmpina, pe parcursul folosirii, o grămadă de probleme - de la resturi de mâncare ce blochează arzătorul, la probleme cu scurgerile de gaze.

 

Dacă flacăra arzătorului este slabă, acest lucru ar putea însemna că acesta este înfundat să că este prea puțin gaz care ajunge la orificiu. Orificiile mici se pot curăța rapid, însă arzătorul cuptorului va solicita o atenție sporită.

 

O altă problemă comună este o flacără zgomotoasă. Dacă te confrunți cu această problemă, asta înseamnă că aragazul are fie prea mult aer, fie prea puțin gaz care ajunge la arzător. Reglează obturatorul de aer și vezi dacă te ajută.

 

Nu în ultimul rând, o problemă comună cu care lumea se confruntă este o suprafață plină de grăsime. Pentru a preveni un incendiu rezultat din viitoarele activități de gătit, curăță aragazul de grăsime ori de câte ori îl folosești.

 

Toate aceste probleme comune pot fi ușor rezolvate. Uneori, dacă există o problemă prea complicată de rezolvat de unul singur, poate fi necesar să apelezi la un profesionist.

 

Acestea fiind spuse, acest ghid ți-a prezentat cele mai importante informații privind montarea unui aragaz nou, dar mai ales mijloacele prin care poți preveni accidente neplăcute. Acordă atenție sporită îngrijirii acestui electrocasnic și apelează la specialiști dacă întâmpini probleme.