familie tata si copil manaca pizzaUn preparat foarte popular, pizza vine în mărimi, stiluri și gusturi diferite, și poate fi pregătită foarte ușor și acasă cu un echipament de bucătărie potrivit. Pentru rețeta de gătit, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente de bază pentru aluat și topping, sau o poți face doar cu ce găsești prin frigider: diferite brânzeturi, pui, ciuperci proaspete, salam, bacon, sau simplă cu roșii și rucola. Aluatul se prepară doar din faină, drojdie, și sare, iar sosul de roșii pentru bază poate fi făcut tot acasă, la care poți adăuga busuioc și ulei de măsline pentru un gust mai aromat.

 

A face o pizza nu este o știință exactă, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte să te apuci de gătit pentru a te asigura că vei obține o pizza perfectă ca la restaurantul tău preferat. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în prepararea unei pizza acasă este bineînțeles echipamentul de bucătărie, adică tipul de cuptor de care dispui. Mai departe trebuie să știi despre temperatura de coacere în funcție de cuptorul pe care-l folosești, precum și funcțiile cuptorului care au fost special concepute pentru prepararea acestui preparat arhicunoscut.

 

Din fericire, producătorii de echipamente de bucătărie precum Studio Casa au luat în calcul popularitatea acestui preparat și au încorporat în tehnologia echipamentelor funcții speciale pentru cuptoare performante care să producă rezultate excelente.

 

Tipuri de cuptoare

 

Cuptor electric

 

Există două tipuri de cuptoare electrice: cuptorul electric mic (sau mini-cuptorul) și cel incorporabil de dimensiuni mai mari. Câteva dintre avantajele unui cuptor electric sunt randamentul, fiind mai mare decât la cuptoarele pe gaz, lipsa noxelor, și menținerea unui flux constant de căldură o dată ce temperatura a fost setată.

 

Cu siguranță nu vei da greș cu un cuptor electric în prepararea unei pizza deoarece toate cuptoarele electrice de pe piață precum și cele oferite de Studio Casa conțin cele trei elemente de bază pentru prepararea unei pizza: elementul încălzitor (rezistența)  din spatele cuptorului, elementul inferior (rezistența) și ventilatorul.

 

Cuptorul Incorporabil Multifuncțional Studio Casa Toscana este un exemplu perfect pentru tipul de cuptor electric de care ai nevoie pentru a prepara o pizza, având toate funcțiile de bază: coacere convecțională prin ventilație și rezistența inferioară sau superioară.


pizza introdusa in cuptor electric

 

Cuptorul pe gaz

 

Dacă deții un cuptor pe gaz cu o tehnologie modernă, prepararea unei pizza nu ar trebui să ridice nici o problemă. Cuptorul pe gaz reprezintă o modalitate tradițională de gătit și este încă preferată de mulți. Un avantaj foarte mare al acestui tip de cuptor este prețul mai scăzut în comparație cu unul electric incorporabil. Totodată, acesta se încălzește mai rapid, având o capacitate de ardere mai mare pentru a crea o pizza rumenită și crocantă. Trebuie însă să ai grijă să setezi temperatura potrivită pentru a nu o arde și să respecți timpul de coacere în funcție de grosimea aluatului.

 

pizza in cuptor electricNoi de la Studio Casa recomandăm aragazurile clasice sau rustice care dispun de cuptoare cu încălzire superioară și inferioară pentru coacerea unui aluat perfect. Dacă preferi o pizza crocantă și rumenită în partea inferioară, trebuie doar să pornești elementul de încălzire inferioară de care dispune cuptorul.


Deasemenea recomandăm și cuptoarele incorporabile multi funcționale - sunt prevăzute cu funcții multiple de coacere, având și ventilație, pe lângă posibilitatea de a seta temperatura. 


 

Cuptor tradițional pe lemne

 

Pizza originală napoletană se coace în cuptor pe lemne la temperaturi foarte ridicate, de până la 500°C pentru o pizza perfect rumenită în stil napoletan gata în doar 5 minute. Dacă locuiești la casă și ai o pasiune pentru gătit preparate din aluat în stil autentic, atunci instalarea unui cuptor pe lemne poate fi următorul pas pentru a ajunge la o pizza perfectă în stil italienesc.

 

pizza in cuptor cu lemne


Cuptoare special pentru pizza

 

Pentru iubitorii de pizza, o alternativă la cuptorul tradițional pe lemne sunt cuptoarele electrice concepute special pentru uz casnic normal, sau profesionale pentru restaurante și pizzerii. Echipamentul de uz casnic este recomandat celor care doresc să prepare pizza ocazional, pe când cele profesionale sunt pentru cei care își doresc să investească într-un astfel de echipament pentru prepararea de pizza pe termen lung și în cantități mari. Acestea din urmă sunt izolate și căptușite pentru a nu pierde căldura și sunt mai eficiente din punct de vedere al economiilor pe care le poți face la factura de energie electrică. 

La ce temperatură se coace pizza?

 

Fie că folosești un cuptor electric mic, încorporabil, sau unul pe gaz, regulile pentru temperatura de coacere sunt aceleași: cuptorul se preîncălzește, se setează o temperatură de 200°C – 220°C și se lasă pentru aproximativ 25 de minute la copt.

 

În funcție de grosimea blatului, timpul de coacere variază între 15 minute pentru un blat subțire și crocant la o temperatură de 220°C – 250°C și 25-30 de minute dacă blatul este mai pufos, însă nu mai mult de atât.

 

Cuptoarele electrice sunt mai avantajoase deoarece poți seta temperatura cu precizie, precum și elementele de încălzire și ventilatorul. Mai mult decât atât, unele dispun și de un termostat reglabil și timer pentru a seta timpul de coacere, ușurându-ți astfel treaba.


pizza perfecta


 

Funcțiile unui cuptor electric pentru pizza

 

Acum că ne-am lămurit cum să preparăm o pizza în funcție de cuptor, trebuie să știi că dacă optezi sau deții un cuptor electric, acesta prezintă funcții adiționale indicate în prepararea unei pizza.

 

Funcția „pizza” este una special dezvoltată de producătorii de cuptoare electrice și o poți găsi sub forma unui imagini cu o pizza. Însă cele mai multe cuptoare au încorporate semnele pentru încălzire jos-sus și funcția de aer cald sau "ventilație" necesare pentru gătirea acestui preparat.

 

Un alt secret pentru o pizza perfectă preparată acasă este opțiunea de achiziționare a unui accesoriu, o tavă de pizza din ceramică sau cărămidă refractară care rezistă la temperaturi de până la 450°. 

 


Sursa foto: gettyimages.com