CEL MAI BUN ESPRESSOR - Sfaturile Studio Casa pentru prepararea unei cafele perfecte

1 Comentarii 5956 Vizualizari
Persoanele care adora cafeaua si pentru care acesta licoare inseamna mai mult decat o modalitate de a te energiza pentru restul zilei, stiu cat de important este modul de preparare a unei cafele, astfel incat sa obtii gustul perfect pe care sa-l savurezi cu bucurie. Exista numeroase modalitati de a obtine o cafea delicioasa, iar una dintre cele mai populare, in prezent, este espressorul. Alegerea aparatului ideal nu este intotdeauna usoara, de aceea, sfaturile Studio Casa te pot ajuta sa iei decizia cea mai buna!
Cuprins
- Ce trebuie sa stii pentru a alege cel mai bun espressor
- Cate tipuri de espressor exista si care sunt cele mai bune aparate de cafea?
2.1. Cele mai bune espressoare automate si superautomate
2.2. Cele mai bune espressoare manuale
2.3. Cele mai bune espressoare cu capsule
2.4. Cele mai bune espressoare cu pompa de aburi
1.Ce trebuie sa stii pentru a alege cel mai bun espressor
Espressorul a fost inventat in Italia, la sfarsitul secolului 19. Spre deosebire de alte modalitati de preparare a cafelei, precum filtrul de cafea, presa franceza sau ibricul, cu espressorul obtii o bautura mai concentrata, cremoasa, mult mai aromata si cu o spuma fina deasupra. De asemenea, cu ajutorul espressorului ai ocazia sa pregatesti si alte tipuri de cafea care au la baza espresso.
Ce face cafeaua de la espressor atat de speciala? Temperatura ideala de fierbere a apei, recomandata de specialistii in domeniu, garanteaza un gust autentic al cafelei. Presiunea aparatului duce la formarea unei spume delicioase, care nu poate fi obtinuta prin alte metode, si intensifica aroma bauturii. Masina de rasnit cafea, care poate fi incorporata in espressor poate macina cafeaua exact la granulatia de care ai nevoie pentru prepararea unei cafele perfecte. Exista espressoare care au pana la 18 moduri de rasnire a cafelei, obtinand astfel granulatii diferite ale boabelor de cafea.
Pe piata, sunt disponibile numeroase modele, care au functii diferite. Deci, odata ce ai decis ca vrei sa achizitionezi un espressor, urmatorul pas este sa descoperi ce model este mai potrivit pentru tine. Exista cateva criterii pe care sa le iei in considerare cand cumperi un aparat de cafea, printre care se numara:
- Presiunea trecuta pe aparat - aceasta este cea suportata de espressor si recomandata de producator. Cu cat este mai mare, cu atat cafeaua va fi mai concentrata. Presiunea ideala este de 9 bari. Exista si aparate cu o presiune mai mare (pana la 15 bari), cele care utilizeaza capsule, dar o valoare mai ridicata decat 8-9 bari pentru cafea macinata nu inseamna, neaparat, o bautura mai buna;
- Capacitatea rezervorului de apa si a compartimentului pentru boabe de cafea - daca obisnuiesti sa ai musafiri sau sa bei cafea alaturi de mai multe persoane, este bine sa alegi modele cu o capacitate mai mare atat la apa cat si la rezervorul de cafea;
- Setarile aparatului - la acest capitol, trebuie sa acorzi atentie functiilor pe care aparatul le are si daca acesta iti permite sa reglezi nivelul de macinare a boabelor de cafea, concentratia cafelei, temperatura si intensitatea gustului;
- Alte functii utile - afisaj electronic, clatire automata a aparatului, etc.
- Existenta unui sistem de spumare a laptelui (vaporizator) - acest lucru iti permite sa prepari si alte bauturi, precum caffe latte, cappuccino, etc. Daca iti place sa savurezi un capuccino, este foarte important ca espressorul sa aiba vaporizator;
- Nivelul de zgomot si design-ul - conteaza, de asemenea, materialele din care este confectionat aparatul, pentru a avea o rezistenta in timp (ideal ceramica, metal);
- Intretinerea si igienizarea unui espessor;
- Sistemul de siguranta;
- Ergonomia - usurinta in utilizare;
- Tipul de cafea folosit - cafea boabe, cafea macinata sau capsule.
Bugetul este un alt aspect important. Espressoarele de calitate pot avea un pret destul de piperat, dar reprezinta, in acelasi timp, o investitie de viitor pe care merita sa o faci daca esti un iubitor al cafelei!
2. Cate tipuri de espressoare exista si care sunt cele mai bune aparate de cafea?
Esspresoarele se delimiteaza in cateva categorii mari, despre care vei afla mai multe in continuare. Desi rezultatul este asemanator, adica o cafea aromata cu o spuma subtire, exista diferente in modul de preparare, alimentare si pret.
2.1. Cele mai bune espressoare automate si superautomate
Aceste aparate se ocupa de tot procesul de preparare a cafelei, fara interventia ta. Cu alte cuvinte, din momentul in care apesi un buton, pana cand bautura este gata, trebuie doar sa astepti. Espressoarele automate se gasesc, de obicei, in birouri sau in locuri in care consumul este mare si atunci si necesarul de cafea este mare, iar timpul pentru pregatirea cafelei este limitat. Acestea pot functiona cu cafea macinata, tot ce trebuie sa faci este sa umpli recipientul pentru cafea si cel pentru apa. Espressoarele superautomate au, de obicei, si o rasnita incorporata, astfel incat se pot pune direct in recipient boabele de cafea. Aceste aparate pregatesc cafeaua in scurt timp, fara prea mari batai de cap, insa au dezavantajul pretului, fiind mai scumpe.
2.2. Cele mai bune espressoare manuale
Acestea pot fi gasite si sub denumirea de “espressoare manuale” si sunt considerate cele mai eficiente, ideale pentru a-ti pregati o cafea exact asa cum iti place. Aceste aparate de cafea sunt cele preferate de cunoscatori si barista, pentru ca permit modificari in presiune, intensitate, temperatura, dozaj si asa mai departe, ce rezulta in bauturi perfecte, indiferent de preferinte.
De asemenea, sunt cele mai intalnite in restaurante si cafenele cu traditie. Pentru o cafea asa cum visezi, asigura-te ca achizitionezi si o rasnita de calitate, care te va ajuta sa pastrezi aroma autentica a boabelor de cafea si dupa macinare.
2.3. Cele mai bune espressoare cu capsule
Aceste aparate de cafea functioneaza pe baza de capsule, a caror continut este deja prestabilit de producator. In general, au un pret accesibil de achizitionare, pentru ca materia prima de care au nevoie sa functioneze este una speciala, de la aceeasi companie care le-a produs. Asadar, esti nevoit, pentru a-l utiliza, sa cumperi constant capsulele potrivite. Sunt foarte usor de utilizat si sunt ideale pentru cei care beau cafeaua pe fuga sau care prefera sa savureze o bautura mai complexa fara prea mare efort.
2.4. Cele mai bune espressoare cu pompa de aburi
In aceasta categorie intra si aparatele de cafea combi, care sunt, de fapt, o combinatie intre un espressor si o cafetiera.
3. Alte modalitati de preparare a cafelei - Cel mai bun filtru de cafea
In afara de fierberea in ibric si prepararea la espressor, exista inca o modalitate de pregatire a cafelei, foarte populara si in prezent: filtru de cafea sau cafetiera. Cum functioneaza un filtru de cafea? Apa fierbite este picurata peste cafeaua macinata, iar bautura obtinuta se strange intr-un recipient de dimensiuni generoase, spre deosebire de espressor, unde apa este injectata la presiune mare peste cafea, ceea ce ii ofera o aroma mai puternica si mai intensa. Pretul unei cafetiere este accesibil, iar din punct de vedere al design-ului, poti alege dintr-o varietate de modele care sigur iti vor infrumuseta decorul bucatariei!
Ce trebuie sa retii: nu exista un raspuns universal la intrebarea “Care este cea mai buna metoda de preparare a cafelei?”, pentru ca gusturile sunt diferite. In schimb, poti descoperi care este cel mai bun espressor sau aparat de cafea pentru tine, tinand cont de informatiile prezentate in acest articol si bineinteles de gustul tau!
1 Comentarii
Cel mai bun espressor de cafea este cel pe care nu ti-l permiti. In nici un caz cele resigilate de la Emag sau cele reduse spectaculos de la Studio Casa cu 40-50 sau chiar 60%. Exista un motiv pentru care un comerciant face o asemenea reducere substantiala si in general este vorba despre loturi de marfa aparent noi dar care au stat ani buni in stoc si au imbatranit in ambalajul original. Garnituri, conducte, contacte, chiar daca n-au fost folosite nu mai functioneaza corect dupa ani de zile si de aici surprizele neplacute :(
Lasa un comentariu