Savurarea unui espresso constituie un ritual indispensabil pentru majoritatea românilor în diferite momente ale zilei. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți decid să cumpere un aparat de făcut espresso. Problema este că nu există doar un singur tip de aparat de cafea pe piață, ci diverse modele, foarte diferite în ceea ce privește caracteristicile, tehnologia de funcționare, tipul de cafea care trebuie utilizat, metodele de utilizare, metoda de extracție, etc. Prin urmare, cei care nu sunt mulțumiți de cafetiera clasică trebuie să aleagă dintre multe propuneri și diferite categorii de prețuri.

În acest ghid veți găsi o prezentare completă a diferitelor modele de aparate de cafea pentru espresso. A avea o idee mai clară asupra principalelor caracteristici ale diferitelor tipuri de espressoare constituie un aspect esențial pentru a alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

 

Ce este un espressor?

 Un espressor este un aparat de cafea care ajută la crearea băuturii de cafea cu nume similar, espresso – o băutură creată din boabe de cafea foarte concentrată și aromată, fiind practic o esență din boabe de cafea care are 50 - 60 ml.

Tipurile de aparate de cafea pentru espresso

În funcție de mecanismul de funcționare, este posibil să se identifice 6 tipuri principale de aparate de cafea pentru prepararea unui espresso:

  • Manual
  • Semiautomat
  • Automat
  • Super automat
  • Cu Capsule
  • Cu Paduri ESE

Espressor manual

Favorizate de tradiționaliști, espressoarele manuale (numite și mașini de cafea cu piston) sunt modalitatea originală de a prepara espresso. Acestea sunt acționate de piston și necesită ca utilizatorul să pompeze o manetă pentru a genera presiunea necesară pentru prepararea băuturii. Acestea au scăzut în popularitate în anii 1940, deoarece noua tehnologie a făcut procesul de fabricare a cafelei  mai ușor și mai eficient din punct de vedere energetic. 

Espressor semi automat

Espressoarele semi automate sunt cele cu sistemul tradițional de braț pentru suport filtru. Acestea utilizează cafea măcinată sub formă de pulbere și pot fi definite ca un fel de versiune de uz casnic a mașinilor profesionale utilizate în cafenele, deoarece funcționarea este foarte similară. Pentru a pregăti cafeaua cu ajutorul acestor mașini, trebuie să dozați cantitatea potrivită de cafea măcinată, să o așezați în filtru, să o apăsați cu tamper-ul special și să fixați suportul filtrului la aparat. Espresso-ul este preparat datorită funcționării la presiune ridicată: fluxul de apă fierbinte este împins prin cafeaua măcinată. Aparatul trebuie oprit manual după obținerea cantității dorite de cafea. De obicei, un espressor semi automat poate prepara una sau două cafele simultan.

 espressor si caffe latte

 

Espressor automat

Espressoarele automate de cafea elimină necesitatea de a controla manual timpul de preparare. Aceste mașini prezintă ceea ce este adesea denumit „debitmetru”. Debitmetrul monitorizează și controlează exact câtă apă trece prin puc și oprește fluxul atunci când cantitatea corespunzătoare a fost atinsă. În timp ce aceste mașini automatizează procesul de fabricare a băuturii espresso, ele NU fac toată munca pentru dvs. Încă va trebui să măcinați și să vă tasați cafeaua măcinată așa cum faceți cu un espressor semiautomat.

*Există unele espressoare automate care dețin sistem de presare a cafelei măcinate și râșniță de cafea electrică încorporată.


Espressor super automat

Spre deosebire de espressoarele automate, espressoare super-automate POT realiza aproape tot procesul pentru dvs. Au aceleași capacități ca și cele automate (termenii sunt adesea folosiți interschimbabil), numai că pot deține în plus: sistem de spumare lapte (clasic, panarello sau cappuccinator automat), râșniță electrică (toate espressoarele super automate funcționează cu boabe de cafea și nu cu cafea măcinată), sistem de personalizare cafea (gradul de măcinare, temperatura apei, cantitatea de cafea), având un afișaj electric care permite setarea diferitelor opțiuni. Practic, tot ce trebuie să facă utilizatorul este să seteze băutura dorită (espressoarele super automate nu prepară doar espresso) și să pună ceașca de cafea după ce s-a asigurat că espressorul deține apă în rezervor și boabe de cafea.

 

Espressor cu capsule

Espressorul cu capsule este cea mai recentă categorie de aparate de cafea introduse pe piață. A fost un mare succes chiar de la început, mai ales dintr-un anumit motiv: este foarte confortabil și practic de utilizat. De fapt, se bazează pe utilizarea de doze cu o singură porție de cafea măcinată preambalată, gata de utilizare. Pentru a obține cafea, pur și simplu introduceți capsula în compartiment și apăsați butonul de distribuire. Recipientul cu o singură porție - care este acoperit cu plastic sau aluminiu (sau ambele materiale) - se deschide datorită presiunii exercitate de apă. Capsula poate fi evacuată automat sau manual, în funcție de modelul aparat.

 

Espressor de cafea cu paduri ESE

Espressoarele cu paduri funcționează practic identic cu espressoarele cu capsule: sunt, prin urmare, foarte confortabile și rapid de utilizat. Singura diferență constă în modul în care dozele de cafea de unică folosință sunt ambalate. Mulți oameni tind să confunde padurile și capsulele, dar sunt foarte diferite. De fapt, în paduri, ambalajul nu este din plastic sau aluminiu, ci din hârtie complet biodegradabilă. Din acest motiv, padurile pot fi aruncate în condiții de siguranță și au un impact negativ asupra mediului foarte mic. Standardul de piață pentru paduri este indicat de abrevierea ESE (care înseamnă Easy Serving Espresso): garantează că padurile au fost realizate respectând anumite standarde de greutate, formă / dimensiune și calitate a amestecului. Dacă decideți să cumpărați o mașină de paduri, este recomandabil să cumpărați una care poartă acest acronim, pentru a vă asigura că este compatibilă cu padurile ESE.

 

Principalele componente ale unui aparat de cafea

Indiferent de mecanismul de funcționare și de tipul de cafea utilizat, orice aparat de cafea este alcătuit din patru componente fundamentale:

  • Cazan (menține întotdeauna apa fierbinte, gata de utilizare)
  • Grup de preparare (aceasta este partea mașinii în care are loc păstrarea boabelor de cafea / cafea măcinată și prepararea acestora )
  • Sursă de căldură (aceasta este de obicei o rezistență electrică esențială pentru încălzirea apei și, eventual, producerea de abur pentru a prepara cappuccino și cafea macchiato)
  • Sistem de presiune a apei

 

Cum să alegi un espressor performant?

 

Presiune aparat cafea:

Presiunea unui espressor este măsurată în bari. Se referă la pompa prezentă în fiecare aparat de cafea, care împinge apa din rezervor în cazan. Aici, apa este încălzită până la 90 de grade și apoi transferată la filtru. Aceeași apă va fi folosită pentru prepararea cafelei și, prin urmare, influențează calitatea acesteia. Pentru ca gustul cafelei să fie respectat, aparatul ar trebui să aibă o presiune între 12 și 15 bari. Dacă sunteți cu adevărat pretențios, vă recomandăm cel puțin 19 bari!

 

Structură aparat cafea:

este important să se ia în considerare măsurători precum înălțimea, lățimea și adâncimea, de asemenea, în raport cu locul în care urmează să fie plasat espressorul. Un alt fapt interesant este greutatea mașinii: un aparat care este prea greu va fi dificil de manipulat.

 

Design aparat cafea:

estetica are rolul său, mai ales dacă decideți să plasați aparatul de cafea într-un studio sau birou profesionist. În orice caz, ați putea cumpăra un model cu un anumit design și pentru casa dvs., care să fie afișat în bucătărie ca o piesă de mobilier.

 

Materiale aparat cafea:

un aparat de cafea confecționat din materiale de înaltă calitate  garantează longevitate și robustețe. În funcție de bugetul dvs., puteți obține o mașină acoperită în întregime de plastic rigid sau modele cu finisaje din aluminiu sau oțel inoxidabil. În general, cele mai bune espressoare sunt cele ale căror cazane sunt fabricate din oțel inoxidabil, deoarece acest material menține temperaturi ridicate pentru o lungă perioadă și este mai puțin supus uzurii.

 

Rezervor de apă la aparatul de cafea:

Capacitatea rezervorului de apă al unui aparat de cafea depinde de câte persoane îl vor folosi. O singură persoană sau un cuplu vor fi mulțumiți de rezervoare cu o capacitate sub 1 L. În caz contrar, într-un birou sau într-o familie numeroasă, este posibil ca 1 litru să nu fie suficient!

 

Funcții aparat de cafea:

un aparat de cafea care are mai multe funcții este evident mai versatil. Dacă nu aveți nevoi speciale și sunteți mai devotați economisirii, puteți prefera un espressor de bază, care pregătește cafea și poate chiar cappuccino. În caz contrar, vă va fi suficient să investiți puțin mai mult pentru a aduce acasă o mașină mai sofisticată, care se va bucura de alte funcții. Cel mai frecvent este oprirea automată, care evită risipa de energie. Altele sunt încălzirea rapidă și oprirea automată a apei calde sau încălzirea ceștilor.

 

Cum să aveți grijă de un espressor?

O întreținere adecvată are ca rezultat nu numai o cafea mai bună, ci și o durată medie de viață mai lungă și mai performantă pentru espressorul dvs. Vorbim în continuare despre un aparat care este utilizat în general în fiecare zi, deci este supus uzurii. Cu toate acestea, există mici trucuri care vă pot păstra noua mașină de cafea mereu curată și perfectă, gata de utilizare. Nu vă faceți griji, nu vorbim despre operațiuni de întreținere prea complicate!

 

Decalcifiere:

formarea calcarului în interiorul rezervorului de apă al unui espressor este inevitabilă. Din acest motiv, este o bună practică, cel puțin o dată la 3 sau 4 luni, să detartrați cu un produs special. Acesta trebuie să fie specific pentru aparatele de cafea și să nu fie dăunător. Unele espressoare mai sofisticate au o notificare automată care vă avertizează când nivelurile de calcar sunt prea mari. Altele pot continua automat cu detartrajul, fără a necesita intervenția dumneavoastră.

 

Curățarea rezervorului:

rezervorul conține apa care va fi apoi utilizată pentru cafeaua dvs., deci este în interesul dvs. ca acest recipient să fie întotdeauna curat. Evident, un rezervor detașabil va fi mai practic de spălat și reumplut, evitând vărsarea de apă peste tot.

 

Tava de scurgere:

este foarte utilă, deoarece permite depozitarea apei reziduale. O idee bună este să optați pentru un model de aparat de cafea a cărui tavă este detașabilă și care se poate spăla în mașina de spălat vase.