În pofida dezvoltării și a îmbunătățirii intensive a plitelor și cuptoarelor electrice, aragazurile cu cuptor pe gaz încă nu își pierd popularitatea. Mai mult, producătorii de electrocasnice mari au grijă să scotă pe piață modele speciale, cu design impresionant, care să se potrivească în mai multe linii stilistice ale bucătăriei. Dacă nu știți cum să alegeți cel mai bun aragaz cu cuptor pe gaz, specialiștii noștri au creat pentru voi un ghid complet.

 

·      Avantajele unui aragaz cu cuptor pe gaz

·      Tipuri de aragazuri cu cuptor pe gaz

·      Caracteristicile aragazului cu cuptor pe gaz

·      Top cele mai bune aragazuri cu cuptor pe gaz

  

Avantajele unui aragaz cu cuptor pe gaz

 

Practica arată demonstrează faptul că majoritatea persoanelor aleg un aragaz cu cuptor pe gaz. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece aragazul cu cuptor gaz vă aduce o serie de beneficii incontestabile:

- vă permit să gătiți mâncarea mai rapid ca urmare a faptului că aveți control asupra intensității flăcării

- gustul preparatelor gătite la foc este mai pronunțat

- există economii semnificative ca urmare a faptului că, în momentul actual, gazul este mai ieftin decât energia electrică

 

Tipuri de aragazuri cu cuptor pe gaz

 

Primul lucru de făcut atunci când alegeți un aragaz cu cuptor pe gaz pentru bucătărie este să decideți tipul acestuia. Vreți să funcționeze exclusiv pe gaz sau preferați o combinație de gaz și electricitate?

Puteți să alegeți din următoarele opțiuni:

 

Aragaz complet pe gaz

Aragazul complet pe gaz presupune ca atât plita cât și cuptorul să aibă ca sursă exclusivă de alimentare gazul. Aceste modele sunt foarte populare ca urmare a faptului că tarifele la gaze sunt mult mai scăzute față de cele pentru energie electrică. În plus, un aragaz complet pe gaz este mai ieftin față de alte tipuri de aragazuri.

 

Aragaz mixt

În situația de față ne referim la acele tipuri de aragazuri care prezintă plite mixte, adică atât pe gaz cât și pe energie electrică. Raportul dintre arzătoarele pe gaz și ochiurile electrice este de obicei 3:1 (mai puțin frecvente sunt modelele cu două arzătoare pe gaz și două ochiuri electrice). Deoarece puterea unui element electric este mică, aragazurile cu o plită combinată gaz-electrică nu necesită, în general, o conexiune electrică specială, pur și simplu atașarea la o priză de 220V.

Marele avantaj al acestor tipuri de aragazuri este că atunci când nu ai acces la gaz poți să folosești ochiul electric și când nu ai acces la electricitate poți să folosești arzătoarele pe gaz. Ceea ce înseamnă că accesul la aragaz este oferit în permanență. 

 

 

Caracteristicile aragazului cu cuptor pe gaz


Dimensiune aragaz

Toate aragazurile cu cuptor pe gaz produse și exportate în țară, cu câteva excepții, au o înălțime standard de 90 cm. Adâncimea poate varia de la 50 la 60 cm. Dar există multe variații în lățimea aparatului electrocasnic, ceea ce înseamnă că există o mulțime de alegeri.

Cea mai populară și comună opțiune sunt aragazurile cu lățimea de 50 și 60 cm, dar există și modele a căror lățime va putea ajunge la 90 sau chiar 120 cm. Cu cât este este mai lung, cu atât numărul arzătoarelor amplasat pe suprafața sa este mai mare.

Dimensiunile optime ale aragazului pentru bucătăria dvs. trebuie să fie alese în funcție de numărul de membrii, de frecvența cu care gătiți și de amplasarea acestuia în  zona de bucătărie.

 

Materiale aragaz

În ziua de astăzi există două opțiuni atunci când vine vorba despre materialele principale din care sunt realizate carcasele unui aragaz cu cuptor pe gaz și anume: oțel emailat, oțel inoxidabil. Fiecare dintre aceste trei materiale prezintă caracteristici diferite care aduc o serie de avantaje și dezavantaje.

 • Oțel emailat

Este cel mai vechi tip de carcasă pentru aragaz. Astăzi, un astfel de aragaz este încă cea mai comună alegere.

Principalul avantaj al aragazurilor cu cuptor pe gaz din oțel emailat este prețul mic. În plus, oferă o gamă vastă de culori.

Trebuie să acordați o atenție crescută modului de îngrijire deoarece smalțul poate sări la produse abrazive și soluții chimice puternice.

 • Oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este un material care se folosește des în carcasa aragazurilor datorită aspectului lucios, dar și a longevității ridicate. Un aragaz din oțel inoxidabil arată foarte impresionant, elegant și este mai ușor de îngrijit, fiind ales în bucătăriile industriale.

 

aragaz rustic sau modern Studio casa 


Caracteristici ale zonei de plită

 • Grătar

Oalele și tigăile sunt așezate pe grătarul de pe zona plitei și nu direct pe arzătoare. Pentru fabricarea grătarului de pe plită se utilizează două tipuri de materiale: oțel sau fontă. Grătarul din oțel este puternic și mai ieftin comparativ cu fonta, dar are o durată de viață scurtă: în 5 ani grătarul din oțel trebuie înlocuit.

Fonta este un material mai greu, ceea ce permite stabilitate crescută.  Designul este oarecum voluminos și dur, dar longevitatea plitei este impresionantă: cel puțin un deceniu și jumătate.

 • Numărul de arzătoare

În mod tradițional, plitele pe gaz sunt echipate cu 4 arzătoare. În mod clasic, aceste arzătoare au dimensiuni diferite pentru a putea permite utilizatorului să folosească diverse tipuri de oale, tigăi și cratițe eficient: două arzătoare de dimensiuni medii, unul mare și unul mic.

Aragazurile cu plită pe gaz cu patru arzătoare sunt cea mai comună opțiune, dar nu singura. Există modele cu 3 arzătoare și 1 ochi, cu 5 arzătoare sau chiar 6. Alegerea depinde de numărul de membrii și de frecvența cu care se gătește în locuință.

 • Tip special de arzător - Wok

Arzătorul wok este proiectat și gândit pentru iubitorii de bucătărie asiatică și pentru cei care doresc să mănânce gustos, dar sănătos. Poate fi considerat unul dintre arzătoarele care permit gătirea instant datorită puterii sale. Cu toate acestea, un wok nu este doar un arzător puternic cu două sau trei rânduri de flăcări, ci este un arzător cu flacăra direcționată corect în centrul fundului vasului, astfel încât să nu existe pierderi de căldură.

La fel de importante sunt și vasele de gătit - tigaia wok are fundul convex, iar acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se dorește gătirea la acest arzător deoarece nu permite gătirea cu alt tip de vase de gătit.

 

Duze

Dacă intenționați să folosiți buteliile ca sursă de gaz, trebuie să știți că nu toate aragazurile pot funcționa pe gaz de la butelie sau doar pe un anumit tip de gaz. Unii producători, dar nu toți, includ duze suplimentare în pachet pentru a vă permite să adaptați aragazul la tipul dvs. de gaz.

 

Caracteristici ale zonei de cuptor

 • Valve de siguranță

Fiecare model de aragaz ce folosește ca sursă de alimentare gazul trebuie să vină cu valve de siguranță care sunt destinate prevenirii eventualelor scurgeri de gaz. Dacă flacăra nu se aprinde sau se stinge dintr-un motiv sau altul, valvele de siguranță vor opri alimentarea cu gaz instant, reducând riscul de explozie.

 • Aprindere electrică

Aprinderea electrică este o nouă invenție modernă care ajută la reducerea semnificativă a riscul de incendiu care s-ar putea produce ca urmare a faptului că aprinderea cuptorului pe gaz sau a arzătoarelor se realizează în mod incorect.

 • Uși de cuptor din sticlă duble sau triple

În mod normal, cuptorul vine prevăzut cu ușă din sticlă pentru a vă putea permite să vedeți starea preparatelor. Pentru a nu permite ca ușa din sticlă să se încălzească prea tare și să producă accidentări la contactul cu aceasta, producătorii au introdus ușă cu sticla dublă sau triplă ce mărește siguranța termică. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți copii mici acasă.

 • Funcția de blocare acces copii

Funcția de blocare acces copii blochează butoanele și ușa aragazului pentru ca cei mici să nu îl aprindă, să schimbe setările sau să deschidă ușa cuptorului atunci când nu sunteți cu ochii pe ei.

 • Temporizator

Temporizatorul este creat pentru a facilita procesul de gătire și pentru a crește siguranța utilizatorului. Când este setat un anumit timp în care preparatul va fi gata, temporizatorul va scoate un sunet puternic pentru a aminti utilizatorului acest lucru. În unele modele, atunci când timpul s-a scurs, cuptorul se oprește automat.

 • Autocurățare

Unele modele de aragazuri cu cuptor pe gaz sunt dotate cu autocurățare catalitică – aceasta constă în aditivi speciali care fac parte din smalțul care acoperă pereții interiori ai cuptorului cu ajutorul cărora grăsimea acumulată pe pereți este descompusă.


 

Sursa foto: Getty Images