Bun venit în lumea celor care găsesc bucurie și satisfacție să gătească acasă! Dacă sunteți pasionat de prepararea mâncărurilor delicioase în propria bucătărie, cu siguranță aragazul este unul din cele mai importante echipamente. Însă, ca și orice alt aparat electrocasnic, aragazul poate întâmpina unele probleme de funcționare de-a lungul timpului. Dar nu vă faceți griji! Suntem aici pentru a vă oferi un ghid detaliat despre cum să reparați și să întrețineți aragazul dvs acasă.

 

Curățarea și întreținerea regulată a aragazului

Începem cu un pas esențial pentru prevenirea problemelor viitoare - curățarea și întreținerea regulată a aragazului. Asigurați-vă că la finalul fiecărei utilizări curățați atent grătarul, plita și cuptorul. Dacă vrei să afli cum puteți curăța perfect orice componentă a aragazului, citiți acest articol: Curățare aragaz: cum sa scapi de murdăria de pe orice componenta a aragazului

 

Evitați acumularea de resturi de mâncare sau grăsimi arse care pot obstrucționa funcționarea corectă a aparatului. De asemenea, este important să verificați periodic electrozii de aprindere și să îndepărtați posibilele depuneri de pe aceștia pentru a asigura o aprindere rapidă și sigură.

Indiferent ce tip de aragaz aveți, curățarea aragazului se face în câțiva pași Importanți pe care ar trebui să-I urmați:

 • Deconectați aragazul de la priza de perete sau opriți alimentarea cu gaz.
 • Scoateți grătarele și arzătoarele. Spălați-le cu apă fierbinte și detergent de vase. Puteți folosi o periuță de dinți veche sau o perie specială pentru a îndepărta murdăria persistentă.
 • Curățați suprafața aragazului cu o cârpă umedă și detergent de vase.
 • Pentru petele de arsuri, folosiți o pastă de bicarbonat de sodiu și apă. Aplicați pasta pe pată, lăsați-o să acționeze timp de 15-20 de minute, apoi ștergeți-o cu o cârpă umedă. Desigur că puteți folosi detergenți din piață special concepuți pentru îndepărtarea petelor.


curatare aragazuri


Lustruiți la final aragazul cu o cârpă uscată pentru a-i reda strălucirea. Iată și câteva recomandări importante în procesul de curățarea și întreținerea aragazului dacă vrei să-i prelungești durata de viață:

 • Curățați aragazul după fiecare utilizare pentru a preveni acumularea de murdărie și grăsime.
 • Verificați periodic garniturile arzătoarelor pentru a vă asigura că nu sunt deteriorate.
 • Nu ezitați să apelați la un tehnician calificat în cazul în care apar defecțiuni .
 • Consultați manualul de utilizare al aragazului pentru instrucțiuni specifice de curățare și întreținere.
 • Purtați mănuși de protecție atunci când curățați aragazul.
 • Asigurăți-vă că aragazul este complet uscat înainte de a-l reintroduce în priză sau de a-l conecta la rețeaua de gaz.

Menținerea aragazului prin curățarea și întreținerea lui cu siguranță îi va prelungi viața, veți putea preveni accidentele și vă veți putea bucura de o bucătărie curată și un proces de gătire a alimentelor mai eficient.  Urmând sfaturile de la experți prezentate în acest ghid, vă puteți asigura că aragazul dumneavoastră va funcționa optim pentru mulți ani de acum încolo.

 

Rezolvă problemele cu flacăra inconstantă la aragaz

Pe scurt, dacă ați observat că flacăra aragazului este inconstantă sau nu se aprinde deloc, cel mai probabil trebuie să curățați duzele și orificiile de aerisire. Acestea pot fi blocate de la acumularea de murdărie și grăsime, ceea ce afectează distribuția adecvată a gazului. Folosiți o perie cu peri moi și apă caldă să curățați cu atenție aceste zone. De asemenea, asigurați-vă că butelia de gaz utilizată este plină, deoarece un nivel scăzut de gaz poate duce la o flacără slabă sau întreruptă. O flacără inconstantă la aragaz poate fi chiar periculoasă. Există o serie de motive care pot provoca această problemă, iar identificarea cauzei corecte este esențială pentru a găsi o soluție eficientă. Vă prezentăm pe larg câteva motive pentru care ar putea apărea această problemă de flacără inconstantă.

Mâncarea, grăsimea și alte resturi pot bloca orificiile arzătorului, reducând fluxul de gaz și provocând o flacără inconstantă. De asemenea garniturile deteriorate pot permite scurgerea gazului, ceea ce duce la o flacără slabă sau instabilă. Injectorul este componenta care amestecă aerul cu gazul pentru a crea flacăra. Un injector înfundat poate reduce cantitatea de aer care ajunge la arzător, rezultând o flacără slabă.

O presiune scăzută a gazului poate afecta toate arzătoarele de pe aragaz și poate fi motivul pentru care flacăra de aragaz este inconstantă. Și supapa de gaz sau regulatorul de presiune pot provoca o flacără inconstantă.

 

Ce trebuie să faceți ca să rezolvați flacăra inconstantă?

Demontați arzătorul și spălați toate componentele cu apă fierbinte și detergent de vase. Asigurați-vă că orificiile arzătorului sunt curate și deblocate.

Inspectați garniturile pentru a vă asigura că nu sunt deteriorate, fisurate sau uzate. Înlocuiți garniturile deteriorate.

Demontați injectorul și curățați-l cu o soluție de apă fierbinte și oțet. Asigurați-vă că orificiile injectorului sunt curate și deblocate.

 Contactați furnizorul de gaz pentru a verifica presiunea gazului din locuința dumneavoastră.

Dacă ați încercat toate soluțiile de mai sus și problema persistă, este recomandat să apelați la un tehnician calificat pentru a diagnostica și remedia problema.

Nu ignorați o flacără inconstantă la aragaz. O flacără slabă sau instabilă poate fi un pericol de incendiu. Nu încercați să remediați o problemă majoră a aragazului dacă nu sunteți calificat.

 

flacara aragaz

 

De ce este galbenă flacăra de la aragaz?

Flacăra galbenă la aragaz poate indica o ardere incompletă a gazului, cauzată de murdăria acumulată pe arzător, de vasele care pot acoperi parțial arzătorul limitând fluxul de aer sau de la lipsa ventilației adecvate din bucătărie.

Trebuie luat în considerație și calitatea gazului, dacă conține impurități, sau dacă are presiuea scăzută – poate conduce la schimbarea culorii .

Nu eliminați și o eventuală problemă cu aragazul: arzătorul poate fi defect, injectorul poate fi înfundat sau garniturile arzătorului pot permite scurgerea gazelor dacă sunt deteriorate.

În orice caz, este foarte important să știți că există riscuri majore în cazul în care vă confruntați cu “flacăra galbenă” . Aceasta poate produce monoxid de carbon, un gaz toxic sau poate duce la depuneri de funingine și mirosuri neplăcute. 

Soluții pentru a rezolva flacăra galbenă!

 • Curățați arzătorul și verificați fluxul de aer.
 • Asigurați ventilația adecvată a bucătăriei.
 • Contactați furnizorul de gaz pentru a verifica calitatea gazului.
 • Apelați la un tehnician calificat pentru a verifica aragazul.
 • Folosiți vase potrivite pentru fiecare arzător.
 • Ajustați flacăra la dimensiunea vasului utilizat.

De asemenea vă recomandăm să monitorizați culoarea flăcării aragazului și să nu ignorați o flacără galbenă persistentă. Asigurați-vă că aragazul este bine ventilat și respectați instrucțiunile de utilizare ale aragazului. Flacăra galbenă la aragaz poate fi un indiciu al unei probleme. Este important să identificați cauza și să luați măsurile necesare pentru a remedia problema și a evita riscurile asociate.


Probleme cu aprinderea electrică la aragaz

Dacă aveți un aragaz cu aprindere electrică și observați că unele arzătoare nu se aprind, este posibil să existe o problemă cu sonda. Sonda trebuie să curată și uscată și bine conectată în aparat. Dacă problema persistă, este recomandat să consultați manualul de utilizare al aragazului sau să chemați un specialist pentru a identifica și remedia problema.

 

Cuptorul nu funcționează corespunzător

Dacă ați observat că temperatura cuptorului nu este constantă sau nu ajunge la valoarea setată, pot exista mai multe probleme potențiale. Un motiv comun este senzorul de temperatură defect sau murdar.Îndepărtați cu grijă orice reziduuri de pe senzor folosind o perie cu peri moi sau hârtie abrazivă fină. Dacă problema persistă, poate fi necesară înlocuirea senzorului de temperatură.

 

Conexiunea la gaz a aragazului

Dacă aragazul dvs funcționează cu gaz și observați un miros puternic de gaz sau constatați scăpări de gaz în timpul utilizării, este imperativ să opriți imediat alimentarea cu gaz și să verificați conexiunile. Trebuie să vă asigurați că toate furtunele și racordurile sunt strânse corespunzător și că nu există scurgeri evidente. Este recomandat să folosiții un spray pentru detectarea scurgerilor de gaz pentru o verificare suplimentară de siguranță. Dacă identificați vreo problemă, nu ezitați să solicitați ajutor de la un specialist în instalații de gaz.

În concluzie, repararea și întreținerea aragazului de acasă pot părea provocatoare, dar cu puțină atenție și cunoștințe de bază, puteți reuși să rezolvați multe probleme comune. Totuși, nu uitați să fiți precautți și să consultați un specialist dacă întâmpinați dificultăți sau dacă nu vă simțiți în largul dvs să faceți reparații singuri.

Gătitul în propria bucătărie trebuie să fie o experiență plăcută și sigură!