În fiecare gospodărie, aspiratorul este unul dintre cele mai utile electrocasnice. Cu toate acestea, există momente în care acesta poate întâmpina probleme și să nu funcționeze așa cum ne-am dori. În acest articol, ne propunem să vă oferim soluții pentru cele trei probleme cele mai des întâlnite ale aspiratoarelor.

 

1.   Aspiratorul nu mai trage, nu mai are putere de aspirare

Ne întâlnim destul de des cu o situație frustrantă atunci când observăm că puterea de aspirare a aspiratorului scade treptat, făcând curățenia mai dificilă și mai ineficientă. Înainte de a vă gândi să înlocuiți aspiratorul, încercați următoarele metode pentru a remedia pierderea de putere de aspirare:

a.    Verificați sacul colector sau recipientul în care se colectează praful. Un sac de praf plin sau aproape plin, poate fi principala cauză a pierderii de putere de aspirare. 

b.    Verificați filtrele care pot înfunda sau restricționa fluxul de aer al aspiratorului. Verificați dacă filtrele sunt curate și, dacă este necesar, spălați-le sau înlocuiți-le.

c.     Verificați furtunul să nu fie blocat sau accesoriile pe care le folosiți. Acestea pot avea obiecte străine sau resturi ce pot afecta puterea de aspirare. Sau dacă unul din furtunuri este spart , sau vreo garnitură ruptă, efectul este același, se pierde din puterea de aspirare. Inspectați și curățați furtunul, garniturile și accesoriile de aspirat în mod regulat, pentru a asigura un flux de aer neîngrădit.

 

3 probleme comune la aspiratoare


Dacă ați făcut toate verificările de mai sus și problema tot persistă, este momentul să apelați la un specialist. Contactați un service autorizat pentru a inspecta și remedia orice defecțiune mecanică sau electrică a aspiratorului dvs., dar nu înainte de a verifica dacă aspiratorul mai este în garanție. Cel mai bine este să întrebați de un service autorizat, tot la firma de unde l-ați achiziționat, în cazul în care nu aveți această informație în certificatul de garanție al aspiratorului.

 

2.   Aspiratorul degajă un miros neplăcut în mometul utilizării

Atunci când folosim aspiratorul în casa noastră, ne așteptăm să îndepărteze toate murdăriile și să lase un aer proaspăt în urmă. Cu toate acestea, uneori se poate întâmpla ca aspiratorul să înceapă să degaje un miros neplăcut în timpul utilizării, ceea ce poate fi deranjant și poate indica o problemă ce necesită remediere promptă.

Înainte de a merge mai departe, este bine de menționat că la aspiratoarele cu filtrare prin apă, dotate și cu filtre Hepa, acest lucru nu prea se poate întâmpla, decât în cazul în care aspiratorul a fost depozitat necurățat, adică cu tot cu apa din tanc.

La acest tip de aspiratoare, filtrarea aerului se face direct în tancul de apă și dacă sunt dotate și cu filtre HEPA, atunci mirosul practic este inexistent. Toate particulele de murdărie (pânp la 0,3 microni)  și de praf sunt reținute până la 99,97% de sistemul de filtrare. În plus, la fiecare aspirare se pot adăuga câteva picături de odorizant și atunci cureți și parfumezi în același timp.

Există mai multe motive pentru care un aspirator obișnuit poate emana un miros neplăcut, dar cu câțiva pași simpli și eficienți puteți remedia această problemă și să vă bucurați din nou de un aer curat în locuința dumneavoastră.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să curățați furtunul aspiratorului. Uneori, alimentele sau alte resturi pot rămâne blocate în furtun și pot duce la apariția unui miros neplăcut. Curățați cu grijă și asigurați-vă că nu mai există nicio sursă de miros neplăcut.

Un alt motiv comun pentru mirosurile neplăcute emise de aspirator este sacul de praf care este plin sau uzat. Schimbați sacul de praf cu unul nou și de calitate pentru a asigura o aspirare eficientă și lipsită de mirosuri neplăcute.

Filtrul aspiratorului are rolul de a reține particulele fine de praf și murdărie, dar acesta se poate înfunda sau deteriora în timp. Verificați starea filtrului și schimbați-l dacă este necesar pentru a preveni degajarea unui miros urât în timpul aspirării. Pentru a elimina complet mirosurile neplăcute din aspirator, puteți folosi dezinfectanți speciali pentru aparate electrocasnice. Aceștia vă vor ajuta să curățați în profunzime aspiratorul și să redați prospețimea aerului eliberat.

În cele din urmă, pentru a preveni apariția unor mirosuri neplăcute în viitor, este important să mențineți o igienă riguroasă a aspiratorului tot timpul, sau măcar la 2-3 cicluri de aspirare.  Curățați regulat accesoriile și părțile interioare ale aparatului pentru a evita acumularea de murdărie și apariția mirosurilor neplăcute.

Remediind aceste probleme și având grijă de aspiratorul dvs, veți putea să vă bucurați din nou de o casă curată și proaspătă, fără niciun miros neplăcut în momentul utilizării aspiratorului. O atenție și îngrijire corespunzătoare a acestui aparat electrocasnic vă va aduce beneficii pe termen lung și vă va asigura un mediu sănătos pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.


3. Aspiratorul are furtunul blocat

Deblocarea furtunului unui aspirator este o problemă des întâlnită și poate creea dificultăți în utilizarea eficientă a aparatului electrocasnic. 

Dacă observați că furtunul este blocat din cauza acumulării de murdărie sau obiecte străine, puteți încerca să suflați aer comprimat în furtun pentru a îndepărta blocarea. Poți deasemenea să îndoi ușor furtunul aspiratorului în direcții diferite pentru a încerca să dislocați orice obstrucționări sau blocări din furtun.

Dacă puteți localiza blocajul, puteți încerca să folosiți o baghetă lungă și subțire pentru a încerca să îndepărtați obiectul care cauzează blocarea. În cazul în care blocarea este cauzată de acumularea sau împietrirea de murdărie, praf sau resturi, puteți încerca să spalați furtunul cu apă și să-l lăsați să se usuce complet înainte de a-l folosi din nou.

Dacă aceste metode nu reușesc să rezolve problema sau dacă nu vă simțiți confortabil să faceți aceste operațiuni singur, este recomandat să contactați un specialist sau un service autorizat pentru a verifica și repara aspiratorul.

Pentru a întâmpina cât mai puține probleme în utilizarea aspiratorului, este important să aveți în vedere înainte de a achiziționa un nou aspirator, caracteristici importante care vă ajută la menținerea produsului în condiții optime. Cum ar fi filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) ce pot reține până la 99,97% din particulele de praf, polen, acarieni, mucegaiuri și alte alergeni din aerul aspirat. Aceasta înseamnă că aerul eliberat în încăpere este mult mai curat și mai sigur pentru sănătate. Filtrul HEPA este proiectat să captureze particule foarte mici, cu dimensiuni de până la 0,3 microni. Un aspirator cu filtru HEPA oferă o curățenie mai eficientă și o calitate superioară a aerului în locuință, fiind recomandat în special pentru persoanele cu sensibilități alergice sau astmatice.  

Dacă alegi aspiratoare fără sac colector, acestea sunt foarte ușor de curățat : recipientul colector se scoate ușor din aspirator și se spală sub jet de apă pentru a îndepărta praful și murdăria acumulată. De asemenea funcții precum „Vacuum Lock” sau „Double Suction” ajută la fluentizarea fluxului de aer în aspirator și la închiderea ermetică, blocarea propriu-zisă a prafului în interiorul aspiratorului.

În concluzie, îngrijirea și întreținerea regulată a aspiratorului pot prelungi durata sa de viață și puteți evita apariția acestor probleme comune. Fiți atenți la semnele de avertizare și acționați prompt pentru a menține aspiratorul într-o formă optimă de funcționare. La Studio Casa găsești o gamă largă de aspiratoare cu filtrare prin apă, sau aspiratoare verticale dotate cu filtre Hepa și tehnologie de ultimă generație, multi ciclonică sau cu funcții inovative astfel încât acest tip de probleme să nu apară deloc în perioada vieții produsului , sau foarte rar.