Plită vitroceramică sau cu inducție? - Avantaje și dezavantaje si

 

Tabel comparativ

 

Plita vitroceramica au inductie

 

Tehnologia a deschis calea inovațiilor în multe domenii ale vieții noastre. Nu este de mirare, deci, că și în domeniul bucătăriei au apărut aparate moderne de gătit. Suntem din ce în ce mai preocupați de a eficientiza timpul pe care îl petrecem în bucătărie și de a optimiza spațiul pe care îl avem la dispoziție. Plitele incorporabile sunt o soluție propusă de producători pentru a realiza obiectivele de mai sus. Acestea atrag atenția multor doritori. Două opțiuni sunt însă mai populare și mulți se întreabă: să aleg o plită vitroceramică sau cu inducție? Răspunsul îl oferim în cele ce urmează.

 

 

  1. Vitroceramică sau inducție? De unde vine confuzia?                      
  2. Plită vitroceramică VS inducție - Cum funcționează?                      

2.1 Principiul de funcționare pentru plitele vitroceramice                

2.2 Plita cu inducție  - Cum funcționează?                                      

  1. Plită vitroceramică sau inducție  - care este modalitatea de control?                                                                                            
  2. Plită vitroceramică VS plită cu inducție - Care îți oferă mai multă siguranță?                                                                                        
  3. Inducție sau vitroceramică - Cum te va afecta viteza de gătire?     
  4. Diferența dintre plita cu inducție și cea vitroceramică în ceea ce privește curățarea                                                                            
  5. Plită cu inducție sau vitroceramică - Ce vase poți folosi?               
  6. Diferența între plită vitroceramică și inducție  - Costuri                   
  7. Diferența dintre plita ceramică și cea pe inducție - Care este mai eficientă energetic?                                                                          

9.1 Plită vitroceramică VS Plită pe inducție - Tabel comparativ                          

 

                                                                                                 

 

1. Vitroceramică sau inducție? De unde vine confuzia? 

 

femeie magazin plite

 

Odată cu apariția aparaturii incorporabile în mobilier, producătorii au scos pe piață soluții care au ca scop optimizarea spațiului. Și în bucătărie, o plită incorporabilă este opțiunea pe care o aleg mulți cumpărători deoarece este discretă, nu trebuie să ai cuptorul poziționat sub ea, ca în cazul aragazului, și are o imagine modernă foarte placută estetic.

 

Dacă vei căuta online „plită incorporabilă” vei găsi mai multe opțiuni, cele mai populare fiind plitele pe gaz, cele vitroceramice și cele pe inducție. Mai atractive sunt cele din urmă, deoarece vorbim de o suprafață plană, fără faimoasele „ochiuri de gaz”. Totuși, aspectul lor foarte asemănător le face greu de deosebit. Dacă nu te-ai informat în prealabil, probabil te-ai putea uita confuz la cele două modele, fără să înțelegi de unde vine diferența de preț, sau ce ai de pierdut dacă alegi o variantă sau alta.

 

 2. Plită vitroceramică VS inducție - Cum funcționează?

 

Cheia pentru a înțelege diferența dintre cele două modele de plită incorporabilă constă în studierea modului de funcționare al acestora.

 

 2.1. Principiul de funcționare pentru plitele vitroceramice 

 

plita vitroceramica

 

Denumirea de plită vitroceramică face referire la materialul din care este concepută, mai degrabă decât la modul în care funcționează. Practic este vorba despre sticlă ceramică. Sub acest strat vitroceramic sunt ascunse elemente de metal spiralate. Acestea se încălzesc sub acțiunea energiei electrice la temperatura pe care o poți seta după bunul plac.

 

Aceste spirale încălzesc apoi suprafața, iar vasul în care gătești este astfel înfierbântat. Pentru a păstra o temperatură constantă, elementele metalice se încălzesc și se răcesc intermitent, ceea ce face temperatura la care gătești mai puțin precisă și mai puțin controlabilă.

 

 2.2 Plita cu inducție  - Cum funcționează?

 

plita incorporabila inductie sau vitroceramica

 

În comparație cu plita vitroceramică, putem spune că principiul de funcționare este total diferit. De fapt, plita cu inducție nu seamănă cu nimic din ce știai referitor la utilizarea unui aparat pentru gătit.

 

Aceasta conține, în loc de elemente metalice spiralate, electromagneți puternici. Atunci când sunt activați, aceștia generează un câmp magnetic care încălzește direct vasul în care gătești, și nu suprafața de gătit. Datorită acestui fapt, plitele pe inducție sunt mai eficiente decât orice alt tip de plită electrică, deoarece energia nu este risipită sub formă de căldură în suprafața de gătit sau în aerul din jur. Plita rămâne rece în timp ce mâncarea se gătește. Aceasta devine doar ușor călduță, datorită căldurii generate de vasul de gătit.

 

 3. Plită vitroceramică sau inducție  - care este modalitatea de control? 

 

plita cu inductie

 

La clasicul aragaz lucrurile erau simple. Știai că tot ce trebuie să să faci este să pornești gazul, să aprinzi flacăra și să o ajustezi la intensitatea dorită. În cazul plitelor vitroceramice sau pe inducție, însă, lucrurile stau diferit.

 

Acest tip de plite incorporabile tind să aibă un sistem de control digital sau tactil. Pe lângă faptul că aceasta este o variantă mai estetică decât robineții de aragaz sau orice tip de butoane ieșite în relief, îți oferă și posibilitatea de a seta mai precis nivelul de căldură dorit.

 

În plus, acest tip de control îți oferă opțiuni extra, care nu se regăsesc la un aragaz obișnuit: poți activa protecția pentru cei mici, poți activa blocarea unor butoane, ai posibilitatea de a seta temporizatoare și poți folosi butoane de pauză. Pentru o gospodină foarte ocupată, aceste funcții pot face o mare diferență.

 

În cazul plitelor cu inducție totuși, există mai multe opțiuni de control decât în cazul celor vitroceramice. Asta deoarece orice schimbare ai făcut, cum ar fi cea legată de temperatură, va fi implementată imediat. Plita vitroceramică, însă, are nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi, ceea ce poate fi o problemă în cazul unor rețete.

 

4. Plită vitroceramică VS plită cu inducție - Care îți oferă mai multă siguranță? 

 

mama si copil plita inductie

 

Atât plita cu inducție, cât și plita vitroceramică îți oferă opțiuni de siguranță, acestea reducând considerabil riscul de accidentare sau riscul de deteriorare al suprafeței de gătit.

 

În privința siguranței la atingere, plita cu inducție este de departe cea mai sigură. Este potrivită pentru casele în care există copii mici. Deoarece suprafața nu se înfierbântă, nu există riscul ca pielea ta sau a copiilor să se ardă. În plus, câmpul electromagnetic activa începe să acționeze doar în momentul în care un vas este plasat pe zona de gătit și încetează să acționeze imediat după.

 

Plita vitroceramică are proprietatea de a continua să rețină căldură la ceva timp după ce procesul de gătire a fost încetat. În comparație cu cea pe inducție, plita vitroceramică continuă să fie fierbinte pentru o perioadă de timp de până la 5 ori mai mare. Din fericire, majoritatea modelelor mai noi sunt dotate cu un indicator de temperatură reziduală, astfel vei știi care din zonele de gătit pot fi atinse fără risc.

 

Alte modele oferă și alte măsuri de siguranță. Spre exemplu, există o funcție care oprește căldura în momentul în care se detectează că mâncare din vas a curs pe plită sau atunci când realizează că vasul plasat pe zona de gătit este gol. Prezența acestor funcții te poate scuti de multe defecțiuni și eventuale reparații.

 

5. Inducție sau vitroceramică - Cum te va afecta viteza de gătire? 

 

oala cu apa care fierbe pe plita cu inductie

 

Absolut nicio altă variantă de plită incorporabilă nu se poate compara cu plita cu inducție atunci când vine vorba de viteza de gătire. Acest aspect este influențat foarte mult de rapiditatea cu care se încălzește vasul în care gătești mâncarea, ori în cazul plitelor cu inducție, viteza este comparabilă cu cea a unui cuptor cu microunde.

 

O plită vitroceramică este clar mai lentă decât o plită pe inducție. Este nevoie de timp ca elementele metalice să se încălzească, apoi să încălzească zona de gătit, apoi să transmită căldura în vasul folosit. În plus, căldura se pierde mereu în timpul transferului de la elemenți la vasul pe care îl folosești.

 

La polul opus, câmpul magnetic creat de tehnologia cu inducție încălzește instant vasul în care gătești. Deoarece căldura nu se pierde pe zona de gătit, timpul pentru ca un preparat să fie gata este redus considerabil.

 

În graficul de mai jos poți observa, comparativ, diferența dintre timpul de fierbere al apei folosind o plită cu inducție și timpul de fierbere folosind alte tipuri de plită.

 

comparativ timp fierbere inductie vitroceramica si gaz

 

 6. Diferența dintre plita cu inducție și cea vitroceramică în ceea ce privește curățarea

 

curatare plite incorporabila

 

Majoritatea plitelor de acest gen sunt îmbunătățite cu opțiuni de control digitale, ceea ce înseamnă că suprafața acestora este perfect plană. Aceasta este o veste bună pentru orice gospodină care își face griji în privința curățeniei!

 

Deoarece sunt perfect plane, majoritatea plitelor vitroceramice sau pe inducție sunt ușor de curățat. De cele mai multe ori va trebui să ștergi suprafața cu o lavetă, foarte simplu și fără probleme.

 

Totuși, deoarece plitele vitroceramice se încălzesc, dacă se răstoarnă mâncare din vasul în care gătești pe suprafața plitei, aceasta se poate arde și prinde de suprafața de sticlă. Ori de câte ori este posibil, trebuie să ștergi rapid ceva ce s-a vărsat pe suprafața de gătit. Dacă nu îl vei curăța imediat, îți va fi mai greu să o faci mai târziu și inclusiv întreținerea plitei va deveni mai dificilă.

 

7. Plită cu inducție sau vitroceramică - Ce vase poți folosi? 

 

Marele dezavantaj al plitelor cu inducție este acela că nu funcționează cu orice vase. De fapt, este posibil să nu fie potrivită pentru majoritatea vaselor pe care le ai deja în bucătărie. Pe de altă parte, plitele vitroceramice vor funcționa foarte bine cu aproape toate tipurile de vase. Totuși, eficiența energetică a plitelor vitroceramice este mai redusă.

 

Cum poți verifica dacă ai vase care se potrivesc cu o plită pe inducție? Poți face un test foarte simplu. Ia un magnet, de exemplu unul de pe frigider, și verifică fundul vaselor tale. Dacă magnetul se prinde de fundul acestora, atunci ele se vor încălzi și le vei putea folosi cu o plită cu inducție.

 

Plitele vitroceramice funcționează mai bine cu vase care au fundul plat, deoarece cu cât o suprafață mai mare a vasului atinge zona de gătit cu atât se reduce timpul necesar pentru gătirea mâncării.

 


Dacă bănuiești că asta ar putea fi o problemă pentru tine, ai putea opta pentru plite mixte, disponibile pe piață în foarte multe variante.

 

8. Diferența între plită vitroceramică și inducție  - Costuri 

 

Prețul de achiziție, dar și cel de consum în cazul plitelor de acest gen variază foarte mult. Este important să iei în considerare stilul în care gătești, opțiunile de siguranță de care ai nevoie, facturile la energie pe care le ai deja și timpul pe care vrei să îl petreci în bucătărie, atunci când decizi care tip de plită este cel mai potrivit pentru tine.

 

Plita cu inducție are, de regulă, un preț mai mare decât una vitroceramică, dar pe termen lung este o opțiune mai economică.

 

Plitele vitroceramice sunt mai ieftine la achiziție decât cele pe inducție. În cazul acestora, diferența de preț va fi dictată de calitatea elementelor metalice spiralate. Asta deoarece suprafața vitroceramică în sine, este cam aceeași la fiecare model.

 

 9.Diferența dintre plita ceramică și cea pe inducție - Care este mai eficientă energetic? 

 

a gati la plita cu inductie

 

Plita pe inducție are o eficiență energetică mai mare deoarece încălzește doar vasul de gătit, nu și suprafața plitei sau aerul din jur. În momentul în care vei lua vasul de pe zona de gătit, plita se va dezactiva automat, iar suprafața va rămâne la temperatura camerei. Pentru că o plită cu inducție consumă în medie doar 175 kWh pe an, vei plăti la electricitate undeva între 110 și 130 de lei.

 

O plită vitroceramică, însă, folosește mult mai multă energie pentru a încălzi zonele de gătit. În plus, chiar după ce ai terminat de gătit, suprafața rămâne caldă pentru o perioadă îndelungată. Asta înseamnă să se va pierde astfel energie. Spre deosebire de modelul competitor, plita vitroceramică va consuma în medie 225 kWh pe an ridicând valoarea cheltuielilor la electricitate la sume între 140 și 160 de lei.

 

 9.1 Plită vitroceramică VS Plită pe inducție - Tabel comparativ 

 

 

Inducție

Vitroceramică

Funcționare

Câmpul electromagnetic încălzește direct vasul în care se gătește mâncarea. Suprafața de gătit nu se încălzește.

Elemente spiralate din metal încălzesc suprafața de gătit. Mai întâi se încălzește sticla, apoi vasul.

Constanța temperaturii

Câmpul magnetic este constant, la fel este și temperatura.

Elementele metalice continuă să se activeze și să se dezactiveze. Căldura nu este constantă.

Eficiență energetică

Deoarece suprafața plitei și aerul din jur nu se încălzesc, plitele pe inducție sunt mai eficiente.

Deoarece este necesară încălzirea suprafeței de gătit, acestea sunt mai puțin eficiente.

Viteză

Deoarece plita pe inducție reacționează imediat la setările de temperatură pe care le faci, mâncarea se gătește mult mai repede.

Este nevoie de timp pentru ca elementele metalice să se încălzească, ceea ce crește durata de gătire a alimentelor.

Cost de achiziție

Plitele pe inducție sunt mai scumpe. Totuși, pe termen lung sunt o investiție mai economice, datorită eficienței energetice mari.

Deși au un preț de achiziție mai mic, acestea folosesc mai multă energie electrică, deci se pot dovedi o investiție mai scumpă în timp.

Siguranță

Partea plitei care nu este acoperită de un vas nu se va încălzi. Aceasta înseamnă că plitele pe inducție sunt indubitabil mai sigure decât orice altă variantă incorporabilă. Orice atinge suprafața de gătit nu se va arde, nu se va topi.

Plitele vitroceramice rețin o căldură de până la 5 ori mai mare decât cele pe inducție.

Curățare

Deoarece partea care nu este acoperită de un vas nu este încălzită, orice se varsă pe plită se poate curăța foarte ușor.

O compoziție din vas se poate arde pe plită și poate fi mult mai dificil de curățat, necesitând instrumente și detergenți speciali.

Riscul de deteriorare

Atunci când zonele de gătit nu sunt acoperite, nu există risc de deteriorare.

Dacă zonele de gătit ale plitei vitroceramice sunt activate, dar nu sunt acoperite, acestea pot crăpa. De asemenea, plita se poate sparge dacă vei scăpa ceva greu pe ea.

Vase

Doar vasele feroase care reacționează la câmpul magnetic vor funcționa pe o plită cu inducție.

Poți folosi orice tip de vas pe acest tip de plită.

 

După această analiză comparativă ești capabil să îți dai seama care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de plită. Indiferent că vei alege o plită vitroceramică sau una cu inducție, sperăm să te bucuri de cele mai bune preparate gătite pe acestea!